PARTNER SERWISU
xskvcghu

Podwyższenie kapitału zakładowego

m_ikolaj
4
Wpisów: 16
Wysłane: 14 kwietnia 2011 18:18:53
Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.

Otóż dzisiaj zauważyłem ,że pomimo podwyższenia kapitału zakładowego poprzez emisję nowych akcji kurs pewnej spółki spadł b. mocno. Mimo iż wszyscy spodziewali się innej informacji , to wydawało mi się , że taka informacja o podwyższeniu kapitału zakładowego ma pozytywny wpływ na kurs.

Jestem bardzo młodym inwestorem i chciałbym to pytanie zadać tutaj , gdzie znaczna większość użytkowników jest dużo bardziej doświadczona.

Załóżmy taką sytuację:
Mamy spółkę X , która jest spółką akcyjną notowaną na giełdzie. Cena akcji wynosi, załóżmy 10 złotych, jednak wartość przedsiębiorstwa przypadająca na jedną akcję to 5zł ,a liczba akcji wynosi 100.000.000.
Spółka planuje nową inwestycję na którą potrzebuję dofinansowania i załóżmy ,że główny akcjonariusz ma spółkę zależną (firma Y) , która jest w stanie ów dofinansowania udzielić.
Na WZA zostaje podjęta decyzja o emisji akcji serii B dla tego właśnie podmiotu zależnego (firmy Y) w celu uzyskania kapitału na inwestycję.

I tutaj:

Wariant I:
Decyzja o emisji 50.000.000 akcji po cenie 5 zł dla firmy Y.
Wariant II:
Decyzja o emisji 25.000.000 akcji po cenie 10zł dla firmy Y.
Wariant III:
Decyzja o emisji 12.500.000 akcji po cenie 20zł dla firmy Y.

I mam pytanie , jak teoretycznie mógłby kształtować się kurs akcji w przypadku tych wariantów. Oczywiście , jeżeli jakikolwiek wariant jest niemożliwy to proszę o poprawkę, gdyż jak zaznaczam , jestem młodym inwestorem binky i zdaję sobię sprawę , że rynek rządzi się swoimi prawami , ale chodzi mi o teorię.

Ewentualnie czy korzystniejsza dla kursu jest sytuacja większego dofinansowania ,ale po niskiej cenie emitowanych akcji (dużo tanich akcji) , czy mniejsze dofinansowanie , ale wysoka cena akcji.

Pozdrawiam :)

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 14 kwietnia 2011 19:49:51
Zanim ktoś Ci opisze te wszystkie warianty wiedz, że Petrolinvest nie jest spółką dla początkujących graczy.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 kwietnia 2011 21:16:06
Jeżeli WK na akcję wynosi 5 zł, to emisja powyżej 5 zł tworzy wartość dla obecnych akcjonariuszy. Teoretycznie, bo akcje powinny być objęte za gotówkę, a nie za np. napompowany aport. I teoretycznie, bo w WK w wypadku spółki takiej jak X, akumulowane są wydatki poniesione na poszukiwania, które w jednej chwili z majątku mogą stać się stratą, jeśli poszukiwania się nie udadzą.
Dodaj do tego nie całkiem prostolinijne zagrywki i wychodzimy na tezę Nocnego Gracza. Patrzyłeś kiedyś jak pracuje prestidigitator? Jedna ręka, ta na widoku, odwraca uwagę robiąc jakieś niewinne ruchy, a druga przez ten czas pod płaszczykiem kombinuje sztuczkę. Tyle że póki co na Petrolu nikt nie ma powodów do oklasków.
Edytowany: 14 kwietnia 2011 21:20

m_ikolaj
4
Wpisów: 16
Wysłane: 14 kwietnia 2011 21:56:31
Dziękuję za odpowiedzi :) Specjalnie nie wymieniałem nazwy Petrola ,zeby po jakimś czasie nie było to wiązane z jedną tylko spółką, dlatego wszystko starałem się przedstawiać w formie iksów i igreków ,gdyż chodzi mi ściśle o teorię , a nie o konkretną spółkę Angel
Zdążyłem już zauważyć ,że Petrol jest bardzo nietypową spółką i pod żadnym pozorem nie pisałem tego ,bo chce w niego wejść Shame on you Po prostu zaciekawiło mnie to co opisałem powyżej i chciałem uzyskać odpowiedź jak się to ma w teorii.

Quick
0
Wpisów: 2
Wysłane: 20 kwietnia 2011 15:54:18
m_ikolaj napisał(a):

Ewentualnie czy korzystniejsza dla kursu jest sytuacja większego dofinansowania ,ale po niskiej cenie emitowanych akcji (dużo tanich akcji) , czy mniejsze dofinansowanie , ale wysoka cena akcji.

Większe dofinansowanie po niższej cenie " ściągnie " kurs w początkowej fazie w dół, natomiast wrzucenie mniejszej ilości po wyższej cenie spowoduje, że staną się one bardziej wartościowe dla akcjonariuszy i przynajmniej w teorii powinny podbić kurs.
Pozdrawiam

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 22 kwietnia 2011 21:40:26
Witam wszystkich, to mój debiut na forum:)

A co do pytania moim zdaniem:

W Twoim przykładzie firma jest warta 500 mln (10*100 000 000)

Po nowej emisji teoretycznie powinna być warta 1000 mln + nowa gotówka wrzucona do firmy
Czyli w Twoim przykładzie 1000 mln + 250 mln

Tym samym wartość dla dotychczasowych akcjonariuszy wzrośnie gdy emisja będzie po 20 PLN
będzie neutralna jak będzie po 10 PLn, a negatywna jak po 5 PLN.

Przykładowo gdy emisja będzie po 20 PLN wartość firmy to łącznie po emisji będzie 112 500 tys akcji.

Dzieląc to przez nową wartość firmy 1250 tys wychodzi 11,1 PLN więc wzrost.

Tyle teorii. W praktyce zwykle decyzja o nowej emisji jest dobrze odbierana przez rynek w czasie dobrej koniunktury (czasami zdecydowanie za dobrze:)) a raczej negatywnie w czasie złej...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,169 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat