Witam,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Otóż dzisiaj zauważyłem ,że pomimo podwyższenia kapitału zakładowego poprzez emisję nowych akcji kurs pewnej spółki spadł b. mocno. Mimo iż wszyscy spodziewali się innej informacji , to wydawało mi się , że taka informacja o podwyższeniu kapitału zakładowego ma pozytywny wpływ na kurs.
Jestem bardzo młodym inwestorem i chciałbym to pytanie zadać tutaj , gdzie znaczna większość użytkowników jest dużo bardziej doświadczona.
Załóżmy taką sytuację:
Mamy spółkę X , która jest spółką akcyjną notowaną na giełdzie. Cena akcji wynosi, załóżmy 10 złotych, jednak wartość przedsiębiorstwa przypadająca na jedną akcję to 5zł ,a liczba akcji wynosi 100.000.000.
Spółka planuje nową inwestycję na którą potrzebuję dofinansowania i załóżmy ,że główny akcjonariusz ma spółkę zależną (firma Y) , która jest w stanie ów dofinansowania udzielić.
Na WZA zostaje podjęta decyzja o emisji akcji serii B dla tego właśnie podmiotu zależnego (firmy Y) w celu uzyskania kapitału na inwestycję.
I tutaj:
Wariant I:
Decyzja o emisji 50.000.000 akcji po cenie 5 zł dla firmy Y.
Wariant II:
Decyzja o emisji 25.000.000 akcji po cenie 10zł dla firmy Y.
Wariant III:
Decyzja o emisji 12.500.000 akcji po cenie 20zł dla firmy Y.
I mam pytanie , jak teoretycznie mógłby kształtować się kurs akcji w przypadku tych wariantów. Oczywiście , jeżeli jakikolwiek wariant jest niemożliwy to proszę o poprawkę, gdyż jak zaznaczam , jestem młodym inwestorem

i zdaję sobię sprawę , że rynek rządzi się swoimi prawami , ale chodzi mi o teorię.
Ewentualnie czy korzystniejsza dla kursu jest sytuacja większego dofinansowania ,ale po niskiej cenie emitowanych akcji (dużo tanich akcji) , czy mniejsze dofinansowanie , ale wysoka cena akcji.
Pozdrawiam :)