Skorzystam z możliwości i poproszę o komentarz. Moja wiedza z AT jest nieco jeszcze chaotyczna, dlatego liczę na to, że ktoś podzieli się swoim doświadczeniem i da wskazówki. Nie przyszedłem pytać o radę. Chodzi mi raczej o wytknięcie błędów w rozumowaniu i ewentualnie wskazania właściwej drogi;)
W oparciu o to co przeczytałem u Bulkowskiego, Eldera i Murphy’ego, próbuje znaleźć swój styl inwestycyjny bazujący na AT. Przynajmniej na razie jego zarys. Każdy z w/w autorów skupia się na czymś innym – Bulkowski na formacjach, Elder wiele pisze o psychologii byków i niedźwiedzi, Murphy traktuje AT całościowo. Teraz warto to połączyć i stworzyć prosty mechanizm prowadzący do podjęcia decyzji kupna/sprzedaży. Mam nadzieję, że ktoś się merytorycznie ustosunkuje.
Spółka COL.
Spółka z branży słodyczy, aktualnie po dobrych wynikach za 1 kwartał i poprawie rentowności(zwłaszcza w segmencie napoi), choć w dalszym ciągu z dużą ilością wartości niematerialnych i prawnych, które nieco zniekształcają obraz spółki, zwłaszcza w kontekście wyceny majątkowej.
Zaczynam od zerknięcia na indeks sWIG80, bo w jego skład wchodzi spółka.

kliknij, aby powiększyćW interwale miesięcznym widać trwający od początku 2009 r. trend wzrostowy i formację trójkąta zwyżkującego. Żeby zaatakować szczyt wszech czasów, kluczowe jest wybicie jego górnego ograniczenia.
Na wykresie dziennym widać, że trwa korekta ostatnich wzrostów. Licząc fale wygląda to tak:

kliknij, aby powiększyćAnaliza spółki Colian:
Miesięczna rama czasowa

kliknij, aby powiększyćWidać trend wzrostowy trwający od czerwca 2012 r. Kurs znajduje się ponad SMA200. Widać podwyższony wolumen w maju, a więc spółka była w zainteresowaniu inwestorów. Struktura, którą widać w tym horyzoncie czasowym przypomina trójkąt.
Interwał tygodniowy

kliknij, aby powiększyć W maju doszło do wybicia górnej linii trendu spadkowego na podwyższonym wolumenie (najwyższy od stycznia 2014 r.), stanowiącego część formacji trójkąta, którą widać też na wykresie miesięcznym.
Aktualnie na wykresie widać, że kurs konsoliduje się po wybiciu z formacji. Oscylator RSI skierowany jest w dół, co potwierdza dalsze trwanie korekty. MACD sugeruje kupno, a AD jest w trendzie wzrostowym i informuje o akumulowaniu akcji. Kurs ponad SMA200 potwierdza trend wzrostowy.
Schodzę na interwał dzienny.

kliknij, aby powiększyćWidać silne wybicie z konsolidacji trójkąta na ponadprzeciętnym wolumenie i lukę hossy, która została domknięta przez trwającą aktualnie korektę. A że mamy do czynienia z korektą, świadczą o tym spadające obroty i opadające wskaźniki, w tym RSI od prawie miesiąca w trendzie spadkowym. Kurs znajduje się tuż nad 30-dniową średnią kroczącą.
Decyzja
No i teraz kluczowe pytania: kiedy kupować, na jaki czas i gdzie stawiać zlecenie obronne?
Tu mam wątpliwości, stąd moje pytania.
Czy w przypadku krótkoterminowego kupowania, np. miesiąc, kwartał, do roku, wystarczy analiza wykresu tygodniowego i na jego podstawie dokonywać wejścia, czy wchodzić na dziennym?
Dlaczego o to pytam? Ponieważ jeśli opierać się na dziennym interwale, to dobrym momentem wejścia byłoby pokonanie przez kurs ostatniego oporu na 4,19, wynikającego z ostatniego wybicia i ze szczytu z listopada 2013 r. Np. poprzez ustawienie zlecenia oczekującego na 4,22 i stop loss tuż pod luką na 3,79, co daje 11% ewentualnej straty.
Alternatywą jest oparcie się na wykresie tygodniowym. Tu widać, że aby wejść lepiej poczekać na wybicie oporu ze stycznia 2014 r., na poziomie 4,43. Wówczas zlecenie ustawiamy na 4,46 a SL mógłby być ustawiony pod obszarem aktualnej konsolidacji, czyli na poziomie np. 3,79. Ale wtedy muszę zaakceptować potencjalną stratę ponad 17%.
Celem w obu opisanych sytuacjach byłby szczyt notowań z listopada 2009 r. w okolicy 5 zł.
Tyle tylko, że na dziennym ryzykuję mniej, poprzez bliższy stop loss, a wybicie oporu na tygodniowym charakteryzowałoby się większym prawdopodobieństwem kontynuacji trendu, ale kosztem szerokiego stop lossa i ewentualnie dosyć dużej straty, gdyby miała się zrealizować.
Wszystkie komentarze i uwagi mile widziane, zwłaszcza znawców AT i doświadczonych inwestorów i spekulantów.