PARTNER SERWISU
jevvrcgc
22 23 24

Kronika Ogólna użytkowników Stockwatch

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 11 grudnia 2013 15:14:15
To się troche zawiodłem na tym zapowiadanym debiucie ENERGA. Poprzedni Mercator też mi w niczym nie pomógł bo była spora redukcja. Z następnych rezygnuje.

gucio
0
Wysłane: 3 marca 2014 16:48:41
Wyczysciło mi portfel.Został tylko Boryszew na którym nie miałem STOPa.Na koniec lutego podciągnąłem je do góry i wszystko zaliczone.Teraz sam nie wiem czy to promocja czy może jeszcze poczekac na rozwój sytuacji.

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 18 października 2014 18:36:12
Tworząc portfel bazuje na analizie fundamentalnej, przy uwzględnieniu sytuacji technicznej – tzn. jeśli spółka jest w długoterminowym trendzie spadkowym, odpuszczam. W kręgu zainteresowań będą spółki tworzące wartość i nie mające problemu z obsługą zadłużenia.
Na początek kupuję 4 spółki.

Celem jest ocena inwestycji, analiza i pokonanie w dłuższym terminie rynku.

FTE
Kupno: 52,79
(17.10.2014 r.)

Powód kupna
Zysk netto Forte rośnie od ponad 2 lat. Dynamika poprawy zysku mieściła się w przedziale 30-40%. Spółka rośnie szybciej niż branża. To tempo powinno zostać utrzymane, tym bardziej, że deprecjacja złotówki sprzyja eksporterom, a 80% wyprodukowanych mebli Forte robi na eksport. Szacuję, że zysk za 2014 r. wyniesie 92 mln zł, co da 3,87 zysku na akcję, czyli 60% więcej niż rok temu.

Spółka w długoterminowym trendzie wzrostowym. Aktualnie trwa korekta. Wsparcie na 49 zł może nie zostać osiągnięte, bo spółka jest silna, dlatego nie czekam i kupuję w tym miejscu korekty.

APT
Kupno: 37 zł
(17.10.2014 r.)

Powód kupna
Szacuję, że zysk za 2014 r. wyniesie kilkanaście procent więcej niż w 2013 r. Zgodnie z prognozami zarządu i rekomendacjami powinno to być w okolicach 80 mln zł, co da 2,41 zysku na akcję, czyli o 14% więcej niż rok temu. Wartość firmy rośnie a prognozy na 2015 r. również są optymistyczne.

Ze strony technicznej, za kupnem akcji przemawia długoterminowy trend wzrostowy, trwający niemalże od czasów pierwszego QE.

AML
Kupno: 41,84 zł
(17.10.2014 r.)

Powód kupna
Firmę kupuję z uwagi na przewagi konkurencyjne i wzrostowe perspektywy. W ciągu najbliższych czterech lat spółka chce zwiększyć wolumen sprzedaży stopów aluminiowych o prawie 50%. Ryzyko spore (bo plany ambitne), ale i potencjalny wzrost wartości dla posiadacza akcji znaczący. Branża motoryzacyjna notuje obecnie wzrosty a fabryki części samochodowych to największy rynek zbytu produktów spółki.
I nie ukrywam, że zakup dokonywany jest także pod przyszłą dywidendę.
W dniu zakupu akcji spółki kurs aluminium wynosi 1 974,01 USD/tona.

Branża nieco odległa, dlatego może ktoś wyjaśni, ile wynosi marża przerobowa na tonę stopów i jak to policzyć?

Trend wzrostowy, ale na AT się nie opieram, bo spółka jako nowicjusz nie ma historii notowań.

ECH
Kupno: 6,04
(17.10.2014 r.)

Powód zakupu
Wybieram tego dewelopera, ponieważ ma dużo kapitału, systematycznie generuje wzrost wartości dla posiadaczy akcji i zamierza przeznaczyć ponad 5 mld zł w kolejnych latach na inwestycje. Myślę także, że niskie stopy procentowe EBC i realne zagrożenie europejskim QE będą dodatkowo czyniły polski rynek nieruchomości atrakcyjnym dla zagranicznych funduszy inwestycyjnych/emerytalnych. Istnieje aktualnie nadpodaż powierzchni biurowych, ale ten czynnik traktuje jako przemijający i dający okazję do zakupu akcji tej spółki. A dlaczego przemijający? A dlatego, że rynek nieruchomości jest cykliczny i nowe powierzchnie biurowe będą wchłaniać nie tylko nowych klientów ale i tych, którzy chcą dla swoich firm nowoczesnej lokalizacji. Warunkiem jest brak recesji w Europie, a raczej jej nie będzie, bo EBC ma w ręce broń ostateczną – QE.

Spółka w długoterminowym trendzie wzrostowym od 2012 r., a obecna korekta, uwzględniając fundamenty firmy, jest okazją taniego kupna.

Pierwszej oceny poczynionych zakupów zamierzam dokonać po raportach.

gucio
0
Wysłane: 13 marca 2015 16:04:22
Czy wiecie co to się dzieje z akcjami BORUTY. Spadek kursu nie dziwi ale te obroty już tak. Chyba ktos sprzedaje i kupuje swoje akcje. Dziwne to a może jest w tym jakiś cel ?

gucio
0
Wysłane: 25 marca 2015 19:04:23
Na Borucie obroty chyba już wróciły do normy.Czy obecna cena odzwierciedla wartość spółki ?

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 14 czerwca 2015 18:51:42
Skorzystam z możliwości i poproszę o komentarz. Moja wiedza z AT jest nieco jeszcze chaotyczna, dlatego liczę na to, że ktoś podzieli się swoim doświadczeniem i da wskazówki. Nie przyszedłem pytać o radę. Chodzi mi raczej o wytknięcie błędów w rozumowaniu i ewentualnie wskazania właściwej drogi;)
W oparciu o to co przeczytałem u Bulkowskiego, Eldera i Murphy’ego, próbuje znaleźć swój styl inwestycyjny bazujący na AT. Przynajmniej na razie jego zarys. Każdy z w/w autorów skupia się na czymś innym – Bulkowski na formacjach, Elder wiele pisze o psychologii byków i niedźwiedzi, Murphy traktuje AT całościowo. Teraz warto to połączyć i stworzyć prosty mechanizm prowadzący do podjęcia decyzji kupna/sprzedaży. Mam nadzieję, że ktoś się merytorycznie ustosunkuje.

Spółka COL.

Spółka z branży słodyczy, aktualnie po dobrych wynikach za 1 kwartał i poprawie rentowności(zwłaszcza w segmencie napoi), choć w dalszym ciągu z dużą ilością wartości niematerialnych i prawnych, które nieco zniekształcają obraz spółki, zwłaszcza w kontekście wyceny majątkowej.

Zaczynam od zerknięcia na indeks sWIG80, bo w jego skład wchodzi spółka.

kliknij, aby powiększyć

W interwale miesięcznym widać trwający od początku 2009 r. trend wzrostowy i formację trójkąta zwyżkującego. Żeby zaatakować szczyt wszech czasów, kluczowe jest wybicie jego górnego ograniczenia.

Na wykresie dziennym widać, że trwa korekta ostatnich wzrostów. Licząc fale wygląda to tak:

kliknij, aby powiększyć

Analiza spółki Colian:
Miesięczna rama czasowa

kliknij, aby powiększyć

Widać trend wzrostowy trwający od czerwca 2012 r. Kurs znajduje się ponad SMA200. Widać podwyższony wolumen w maju, a więc spółka była w zainteresowaniu inwestorów. Struktura, którą widać w tym horyzoncie czasowym przypomina trójkąt.

Interwał tygodniowy

kliknij, aby powiększyć

W maju doszło do wybicia górnej linii trendu spadkowego na podwyższonym wolumenie (najwyższy od stycznia 2014 r.), stanowiącego część formacji trójkąta, którą widać też na wykresie miesięcznym.
Aktualnie na wykresie widać, że kurs konsoliduje się po wybiciu z formacji. Oscylator RSI skierowany jest w dół, co potwierdza dalsze trwanie korekty. MACD sugeruje kupno, a AD jest w trendzie wzrostowym i informuje o akumulowaniu akcji. Kurs ponad SMA200 potwierdza trend wzrostowy.

Schodzę na interwał dzienny.

kliknij, aby powiększyć

Widać silne wybicie z konsolidacji trójkąta na ponadprzeciętnym wolumenie i lukę hossy, która została domknięta przez trwającą aktualnie korektę. A że mamy do czynienia z korektą, świadczą o tym spadające obroty i opadające wskaźniki, w tym RSI od prawie miesiąca w trendzie spadkowym. Kurs znajduje się tuż nad 30-dniową średnią kroczącą.

Decyzja
No i teraz kluczowe pytania: kiedy kupować, na jaki czas i gdzie stawiać zlecenie obronne?

Tu mam wątpliwości, stąd moje pytania.
Czy w przypadku krótkoterminowego kupowania, np. miesiąc, kwartał, do roku, wystarczy analiza wykresu tygodniowego i na jego podstawie dokonywać wejścia, czy wchodzić na dziennym?

Dlaczego o to pytam? Ponieważ jeśli opierać się na dziennym interwale, to dobrym momentem wejścia byłoby pokonanie przez kurs ostatniego oporu na 4,19, wynikającego z ostatniego wybicia i ze szczytu z listopada 2013 r. Np. poprzez ustawienie zlecenia oczekującego na 4,22 i stop loss tuż pod luką na 3,79, co daje 11% ewentualnej straty.

Alternatywą jest oparcie się na wykresie tygodniowym. Tu widać, że aby wejść lepiej poczekać na wybicie oporu ze stycznia 2014 r., na poziomie 4,43. Wówczas zlecenie ustawiamy na 4,46 a SL mógłby być ustawiony pod obszarem aktualnej konsolidacji, czyli na poziomie np. 3,79. Ale wtedy muszę zaakceptować potencjalną stratę ponad 17%.

Celem w obu opisanych sytuacjach byłby szczyt notowań z listopada 2009 r. w okolicy 5 zł.
Tyle tylko, że na dziennym ryzykuję mniej, poprzez bliższy stop loss, a wybicie oporu na tygodniowym charakteryzowałoby się większym prawdopodobieństwem kontynuacji trendu, ale kosztem szerokiego stop lossa i ewentualnie dosyć dużej straty, gdyby miała się zrealizować.

Wszystkie komentarze i uwagi mile widziane, zwłaszcza znawców AT i doświadczonych inwestorów i spekulantów.

gucio
0
Wysłane: 14 grudnia 2015 11:29:54
Witam.
Realny portfel zamknięty ale giełda jak narkotyk wciągnęła mnie. Postanowiłem na czas przeczekania co dalej robić/czekam na hosse/ założyć wirtualny portfel jak najbardziej zbliżony do rzeczywistego. Mam pytania do tych którzy mają takie portfele czy jest to możliwe ? Obserwowałem rok temu portfel użytkowników SW i miałem wątpliwości. Na rynku NC szczególnie. Sprzedawano np. 10 000 akcji a w rzeczywistości wolumen obrotu to 100. Takich podobnych przykładów jest dużo. Proszę więc o rady,uwagi opinie czy można taki portfel prowadzić.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

ofalntas
wzlekfky
ntkgzvil
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ytvydwje
zocodupd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat