iogxrvki
Advertisement
PARTNER SERWISU
ivjxzdnb
25 26 27 28 29

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 26 maja 2013 11:28:15
O ile licytacja nie będzie prowadzona w trybie uproszczonym. W drugiej licytacji cena wywołania, w toku egzekucji uproszczonej, wynosi 50 % wartosci oszacowania.

Tak jeszcze w temacie licytacji, tych w gestii syndyka czyli z własności Religi to tutaj licytacja nie będzie odbywać się w trybie komorniczym dlatego cena wywołania na pierwszej licytacji bedzie równa cenie oszacowania. Dodatkowo Pan kurator w związku z rozbieżnościami w wycenie pierwszej i obecnej ma zwrócić się do sądu o ustalenie ceny wywołania na poziomie krotności (dwu lub trzy krotności) obecnej ceny oszacowania. Wielkie pocieszenie to za bardzo nie jest ale zawsze coś :-)
Co do tego co ktoś już wcześniej wspominał o odpowiedzialności rzeczoznawców majątkowych to faktycznie w wypadku udowodnienia wykonania operatu szacunkowego opartego na błędnych założeniach jest możliwość przeprowadzić postępowanie o odszkodowanie, warunkiem jest udowodnienie że operat był wykonany niewłaściwie. Udowodnić to można oddając operat do oceny Polskiemu Towarzystwu Rzeczoznawców Majątkowych. Szkoda tylko że oceny takiej nie robią za darmo :-) Koszt takiej oceny może być i raczej jest większy niż koszt samego operatu jako że robi go zazwyczaj dwóch rzeczoznawców. Za poprawność takiej oceny pełną odpowiedzialność bierze organizacja zawodowa rzeczoznawców a nie osoby ją wykonujące.

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 29 maja 2013 09:57:07
Witam wszystkich.Jestem z serii B. i do tych obligatariuszy kieruję te słowa. Jak pisałam już wcześniej , wyłączne "przejęcie" tej nieruchomosci (wzięcie udzialu w licytacji ) i przekształcenie w działki budowlane daje szanse na zwrot pieniędzy.Aby to nastąpiło należy się spotkać i zaprosić na spotkanie kuratora .Na tym spotkaniu mogą zapaść ważne wspólne decyzje bardzo ułatwiające odzyskanie pieniedzy.Wiem , że zorganizowanie takiego spotkania to trudna sprawa bo jesteśmy z różnych regionów , ale jeszcze raz napiszę to jedyna szansa. Uzgodnienie terminu i miejsca może nastąpić za pośrednictwem np. Secusa lub kuratora.Proponuję np. Wrocław lub środek Polski -czyli Gniezno wave.
Czy ktos z obligatariuszy serii B jest z okolic miejsca gdzie znajduje się działka będąca zabezpieczeniem tych obligacji. Czy ktoś z nas jest budowlańcem ? itp itd

czosnek
4
Wysłane: 29 maja 2013 13:22:41
Odnośnie spotkania to ja jestem jak najbardziej za, chociaż znając aktywność a raczej bierność obligatariuszy to założę się że więcej jak 5 osób napewno nie bedzie zainteresowanych :-(
Co do przejmowania gruntów to też się nad tym zastanawiałem , nie wiem czy jest to możliwe zanim nastąpią dwie bezskuteczne licytacje, tak przynajmniej informował Secus w liście z grudnia ubiegłego roku, chyba że w związku z tym że międzyczasie rozpoczęło się postępowanie upadłościowe to może się sytuacja zmieniła. Ja wiem na pewno tylko tyle że licytacje gruntów bedących w gestii syndyka będą się odbywać w innym trybie niż licytacja komornicza to może jest jakaś możliwość przejęcia gruntów zanim nastąpią dwie bezskuteczne licytacje, chociaż wątpię żeby tak było. Ma ktoś aktualną wiedzę na ten temat?

beataD
0
Wysłane: 10 czerwca 2013 13:51:52
Widząc jaki jest odzew na moją propozycję stwierdzam , że gorzej juz być chyba nie może. Czy prawie nikomu nie zalezy na odzyskaniu pieniedzy ?. Zdawanie sie na efekty licytacji serii "B" to pewna duża strata ok. 80 % zainwestowanych pieniędzy.....
Mój poprzednik miał racje co do ilości chetnych na uzgodnienie wspólnych działań. Żałosne ......

Zuzka
0
Wpisów: 3
Wysłane: 11 czerwca 2013 08:55:58
Jestem jak najbardziej za spotkaniem:) Obawiam sie tez, iz aby dotrzec do wiekszej grupy obligatariuszy powinnismy powiadomic ich o tego rodzaju inicjatywie, tzn. spotkaniu, najlepiej mailowo lub telefonicznie. Do forum na stockwatch nie dotarlo zbyt wielu zainteresowanych:( Mysle tez, ze wakacje to najlepsza pora, bo kazdy zainteresowany moze zorganizowac sobie ten jeden dzien na spotkanie.
Jestem jak najbardziej za. Przylatuje do Polski na 1 miesiac - przelom czerwca/lipca.
Pozdrawiam

czosnek
4
Wysłane: 11 czerwca 2013 14:15:22
Hej Zuzka napisz na PW skąd przybywasz na Poland i czego ewentualnie się spodziewasz po takim spotkaniu obligatariuszy.wave

torquemada
0
Wpisów: 12
Wysłane: 13 czerwca 2013 10:13:13
A nie możemy zrobić telekonferencji?
Szczerze mówiąc nie chcę poświęcać czasu na podróż przez pół Polski w sprawie Religi.

beataD
0
Wysłane: 13 czerwca 2013 15:15:50
Dobry pomysł z uwagi na oszczedność czasu ale na osobistym spotkaniu z reguły więcej się "załatwia".
Mozna zacząć od telekonferencji....

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 13 czerwca 2013 17:32:25
Jestem do dyspozycji.
Proponuję na miejsce spotkania Wrocław.
I proponuję zaprosić na to spotkanie syndyka...
Dzięki

beataD
0
Wysłane: 13 czerwca 2013 19:44:25
Proponuję jednak środek Polski , ponieważ obligatariusze mogą być z b. odległych od Wrocka miejscowosci. Jezeli jednak wszyscy, lub istotna większość jest z południa to popieram na miejsce spotkania Wrocław. Zaproszenie syndyka to oczywistość.
Apeluję tylko po szybsze "myślenie " pozostałych uczestnikow forum....:)

cykmada
0
Wpisów: 1
Wysłane: 13 czerwca 2013 20:45:06
ok, jeśli miejsce spotkania będzie bliżej północy Polski

luchador
0
Wpisów: 3
Wysłane: 11 lipca 2013 01:38:44
Witam wszystkich
Posiadam nieszczęsne obligacje serii B. Szukam innych osób również je posiadających. Chciałbym podjąć wspólne działanie przeciw rzeczoznawcy Agnieszce Chorociej, która znacząco zawyżyła wartość działki w operacie. Pozew przeciw niej może być jedyną szansą na odzyskanie pieniędzy.
Aby ją pozwać trzeba mieć jednak w ręku jakiś dowód. Najlepiej opinię towarzystwa lub federacji rzeczoznawców. Tyle że kosztuje ona minimum 5000. Sam tyle nie zapłacę, bo przy mojej wierzytelności to zdecydowanie za wysoka kwota. Ale gdyby więcej osób zdecydowało się na taki krok, to można by się złożyć i wtedy koszt dla każdej z tych osób byłby dużo niższy.
pozdrawiam

Johanna
0
Wpisów: 9
Wysłane: 13 lipca 2013 21:27:46
Rozmawiałam z kuratorem na temat wyceny i jest bardzo różnie. Jest wiele powodów dlaczego działki są wyceniane w różny sposób i w zależności od celu zakupu.
Czy ktoś z Państwa posiada obligacje G ?
Edytowany: 13 lipca 2013 21:29

czosnek
4
Wysłane: 14 lipca 2013 22:05:19
Ad luchador

też mam serię B , jak widzisz po moim wpisie u góry strony też drążyłem ten temat ale go ostatecznie zarzuciłem, chociaż gdyby faktycznie była odpowiednia ilość zainteresowanych to chętnie podjąłbym temat na nowo. Co do kosztów to z tego co pamiętam to można operat posłać do organizacji zrzeszającej rzeczoznawców majątkowych do oceny , oczywiście zanim zabiorą się za ocenę określą kwotę jaką trzeba będzie zapłacić za takową ocenę. Nie wiem czy może już się kontaktowałeś z jedną z takich organizacji? osobiście to kwota 5000 pln wydaje mi się tu niewystarczająca , obstawiałbym wyżej i to dużo wyżej, no ale tak jak mówiłem łatwo można się o tym przekonać. Wiem że organizacji zrzeszających rzeczoznawców jest w Polsce kilkanaście i zwracając się o ocenę operatu nie ma konieczności zwracania się do organizacji terytorialnie przynależnej do rejonu w którym leży przedmiot wyceny, jedynie skutkować to może kosztami bo wiadomo że dojechać np. do Gdyni z Warszawy czy Krakowa to różnica, no i różna organizacja różnie może wycenić koszt wykonania oceny. Poza tym trzeba pamietać że sprawa w sądzie to kolejny wydatek, adwokat to jeszcze nie tak dużo gdyby rozbić koszty na przykładowo 7 osób ale każdy będzie musiał chyba wybulić też 5% od kwoty roszczenia , wiadomo też że nawet przy korzystnym wyroku pozostaje kwestia wyegzekwowania należności a to czasami może się okazać bardzo kłopotliwe. Pomimo wszystko gdyby było zainteresowanie ze strony posiadaczy serii B to ja nawet tak z ciekawości skłonny byłbym zająć się sprawą . Myślę ze na ocenę operatu byłbym skłonny wyłożyć jakieś 800 pln , no moze 1000 bym dał gdyby faktycznie było 5 osób zdecydowanych a cena oceny byłaby faktycznie 5 000 a nie więcej. Z tego co wiem to pomimo z pozoru drastycznych różnic w wycenie prawdopodobna jest sytuacja że oba operaty wykonane zostały prawidłowo zgodnie z odpowiednimi standardami , dlatego może się okazać że po ocenie operatu przez zrzeszenie wynik bedzie taki że wszystko było zrobione dobrze. Znaczenia ma tu upływ czasu , trend spadkowy na cenach nieruchomości, nie wiemy czy nie zostało zmienione przeznaczenie tych terenów w studium zabudowy i zagospodarowania przestrzennego w pierwszym operacie teren był zgodnie z tym studium przeznaczony pod zabudowę rekreacyjno turystyczną i zabudowę dla służby zdrowia o ile pamiętam , nie wiemy narazie czy uwarunkowania te nie zostały przez gminę zmienione na inny rodzaj zabudowy która to zmiana mogłaby wpłynąć na wycenę, poza tym sam fakt przeznaczenia danej nieruchomości na licytację również wpływa negatywnie na wycenę.Znaczenie kolosalne ma też wybór metody według której operat został wykonany, nie wiemy czy oba operaty zostały wykonane przy zastosowaniu tej samej metody. Temat napewno wart jest zainteresowania ale wydaje mi się że sprawa nie jest tak prosta i oczywista jak by się wydawało na pierwszy rzut oka. No ale zobaczymy czy ktoś będzie miał ochotę podjąć temat , ja tak jak mówiłem jestem chetny i gotowy jakąś kasę na to wyłożyć choćby po to zeby się przekonać jak to rzeczywiście z tymi wycenami było.

czosnek
4
Wysłane: 14 lipca 2013 22:08:19
Ad Johanna

Mam serię G z tego co wiem to tam nie ma jeszcze zrobionej wyceny, ma ona być gotowa w początku sierpnia, gdyby tak faktycznie było i nikt nie zaskarży tejże wyceny to licytacja mogłaby być najwcześniej we wrześniu.

tol40
0
Wpisów: 1
Wysłane: 15 lipca 2013 00:26:34
Witam wszystkich obligatariuszy serii B i C. Też jestem zainteresowany wspolną akcją w celu odzyskania srodkow wlączając w to równiez przejecie nieruchomosci i wszelkimi innymi środkami. Sadzę jednak, że do jakiegokolwiek zorganizowanego działania potrzebna jest jakas forma kontaktu bezpośredniego inna niż tylko to forum. Dlatego też proszę o kontakt wszystkich zainteresowanych wspólnym działaniem o napisanie maila na tol40@wp z krótka informacją o danych kontaktowych i ilości posiadanych obligacji tych serii. Jesli była już tego typu inicjatywa, którą przeoczyłem, to bardzo proszę o info - chetnie się przyłączę.

Pozdrawiam

Johanna
0
Wysłane: 22 lipca 2013 20:43:12
czosnek napisał(a):
Ad Johanna

Mam serię G z tego co wiem to tam nie ma jeszcze zrobionej wyceny, ma ona być gotowa w początku sierpnia, gdyby tak faktycznie było i nikt nie zaskarży tejże wyceny to licytacja mogłaby być najwcześniej we wrześniu.

Dzięki za odpowiedź. Będę rozmawiać z Panem Lityńskim na ten temat w środę. Zobaczymy co on powie.

Johanna
0
Wysłane: 22 lipca 2013 20:49:40
A czy ktoś ma obligacje A? Wartość 5% wyceny. Zupełna tragedia. Jestem chętna do wykupu tej ziemi. Mam Mam architektkę, która w sierpniu sprawdzi wszystko na miejscu i oceni cy warto inwestować.Jeśli sąd nie zgodzi się na jej podwyższenie trzykrotne, a ma to zrobić do końca sierpnia, to za cały teren będzie 300 tysięcy. Czy ktoś z forumowiczów chce dołączyć do wykupu?

czosnek
4
Wysłane: 23 lipca 2013 15:26:20
Ad Johanna

Jeżeli po rozmowie z Panem Lityńskim okazałoby się że już jest wycena do serii G to proszę daj mi znać tutaj lub na eagle1968@wp.pl zaoszczędzimy temu Panu w ten sposób telefonów. Chociaż wątpię żeby wycena była gotowa przed sierpniem bo to info miałem właśnie od Pana Lityńskiego z końca czerwca, ale różnie może być.
Co do przejmowania gruntów to ja nie mam serii A i właściwie to jak narazie niezabardzo jestem zainteresowany przejęciem. Ale tak na wypadek gdybym zmienił zdanie to też wdzięczny bym był za kilka słów jak to przejęcie miałoby wyglądać. Chodzi mi o to czy obligatariusz może wziąć udział w licytacji i tą drogą kupić te grunty? Z informacji od Secus AM z przed kilku miesięcy o ile dobrze pamiętam to dopiero po dwóch nieskutecznych licytacjach prawo do przejęcia tych gruntów przysługuje zarówno Secus AM jak i każdemu obligatariuszowi. Z tego by wynikało na logikę że obligatariusz w licytacji udziału wziąć nie może,przynajmniej w pierwszych dwóch licytacjach. Ale zabardzo do tej pory w ten temat się nie zagłebiałem dlatego wdzięczny bym był Tobie jak i innym forumowiczom o wypowiedź na ten temat.

Pozdrowionka

Mysz
0
Wpisów: 2
Wysłane: 24 lipca 2013 18:26:40
W ślad za tol40 stworzyłem maila do wspólnego kontaktu dla obligatoriuszy serii A. Wszystkie osoby (nie koniecznie z serii A)chętne do podjęcia działań celem odzyskania wszelkimi sposobami jak największej ilości zainwestowanych środków proszę o kontakt: religa.dev.seriaa@gmail.com Wspólnie być może uda się ustalić jakieś satysfakcjonujące rozwiązanie.
Edytowany: 24 lipca 2013 18:27

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

25 26 27 28 29

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,372 sek.

vuojrjjp
hlyoieex
xmtfxrhv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eginrgtk
nisymgwe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat