Dokładnie o to mi chodziło. Myślałem, że GPW publikuje tylko zbiorcze dane, a tu niespodzianka. Są również szczegółowe dane o poszczególnych papierach.
Popatrzcie jak bardzo płynne (a raczej niepłynne) są poszczególne papiery. Pokazuje to jak szybko (a raczej jak długo to może trwać) można wyjść z inwestycji w dany papier…
Czy nie jest tak, że animatorzy rynku Catalyst winni bardziej dosłownie rozumieć swoją rolę?
http://gpwcatalyst.pl/animator„Animator Rynku to podmiot wykonujący czynności polegające na stymulowaniu obrotu instrumentami finansowymi, a tym samym zwiększający atrakcyjność emitenta i bezpieczeństwo inwestora.
Obrót na rynku giełdowym umożliwia zawieranie transakcji w dowolnym momencie sesji giełdowej. Płynność, cecha charakterystyczna dla rynku giełdowego to potencjalna możliwość swobodnego, natychmiastowego kupna bądź sprzedaży instrumentu finansowego po aktualnej cenie rynkowej, bez znacznego wpływu na tę cenę. Im bardziej ‘płynny’ papier wartościowy, tym atrakcyjniejszy dla inwestorów.
Celem działania Animatora Rynku jest wspomaganie płynności obrotu instrumentów finansowych danego emitenta, w szczególności zapewnianie wyznaczenia kursu instrumentu finansowego i stwarzanie możliwości zamknięcia pozycji przez inwestora w dowolnym momencie notowań.”
Swoją drogą czy są gdzieś statystyki aktywności animatorów? Widziałem takie na dużym rynku GPW, ale nie na Catalyst.
hand