PARTNER SERWISU
fnzzdcgz

Statystyki płynności

handcare
0
Wpisów: 25
Wysłane: 12 września 2012 14:45:50
Czy na StockWatch znajdę statystyki płynności poszczególnych serii obligacji? Albo przynajmniej informacji o płynności w ostatnim okresie, tak by móc wstępnie posegregować obligacje według tego kryterium?

Chodzi mi o informacje w rodzaju tych, które podaje Biuro Maklersie BPS w swoich raportach o obligacjach wskazując najbardziej płynne papiery w danym okresie.

hand

kopi tropi
0
Wpisów: 35
Wysłane: 12 września 2012 23:44:18
http://gpwcatalyst.pl/dane_rynkowe i odpowiednie manu po lewej stronie.

handcare
0
Wpisów: 25
Wysłane: 13 września 2012 11:47:47
Dokładnie o to mi chodziło. Myślałem, że GPW publikuje tylko zbiorcze dane, a tu niespodzianka. Są również szczegółowe dane o poszczególnych papierach.

Popatrzcie jak bardzo płynne (a raczej niepłynne) są poszczególne papiery. Pokazuje to jak szybko (a raczej jak długo to może trwać) można wyjść z inwestycji w dany papier…

Czy nie jest tak, że animatorzy rynku Catalyst winni bardziej dosłownie rozumieć swoją rolę?

http://gpwcatalyst.pl/animator

„Animator Rynku to podmiot wykonujący czynności polegające na stymulowaniu obrotu instrumentami finansowymi, a tym samym zwiększający atrakcyjność emitenta i bezpieczeństwo inwestora.

Obrót na rynku giełdowym umożliwia zawieranie transakcji w dowolnym momencie sesji giełdowej. Płynność, cecha charakterystyczna dla rynku giełdowego to potencjalna możliwość swobodnego, natychmiastowego kupna bądź sprzedaży instrumentu finansowego po aktualnej cenie rynkowej, bez znacznego wpływu na tę cenę. Im bardziej ‘płynny’ papier wartościowy, tym atrakcyjniejszy dla inwestorów.
Celem działania Animatora Rynku jest wspomaganie płynności obrotu instrumentów finansowych danego emitenta, w szczególności zapewnianie wyznaczenia kursu instrumentu finansowego i stwarzanie możliwości zamknięcia pozycji przez inwestora w dowolnym momencie notowań.”

Swoją drogą czy są gdzieś statystyki aktywności animatorów? Widziałem takie na dużym rynku GPW, ale nie na Catalyst.

hand

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,073 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat