PARTNER SERWISU
heyvfbpo
4 5 6 7 8
Multikos
0
Wpisów: 112
Wysłane: 16 maja 2009 10:02:45 przy kursie: 7,28 zł
mam wrażenie że to wywaloanko jednak zaczęło sie już w czwartek, podobnie spadało... tak czy siak ktoś realizował zysk na podstawie prikazu i już. Idealny moment idealne okoliczności - dobre wyniki o których było wiadomo wczesniej, dosyć spore zainteresowanie spólką... Jednak nie uważam że lada chwila wrócmy wyżej, spadek o 9 % (plus to co w czwartek od szczytu) i to jeszcze w stylu nie dającym czasu na reakcję (czytaj panikę) powoduje że jeszcze można pokusic sie o wyciągniecie akcji od nieco slabszych rąk... Ja czekam niżej Pzdr

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 16 maja 2009 10:06:10 przy kursie: 7,28 zł
a możne ktoś sypie aby sprawdzić sile papierka - jesli rynek potoczy sie do gory to sam wejdzie i będziemy mieli 9zl na liczniku co wy na to ?
Pozdrawiam Kuba

Anglachel
0
Wpisów: 6
Wysłane: 16 maja 2009 10:55:12 przy kursie: 7,28 zł
Spadek był spektakularny. Nie miałem niestety okazji go śledzić. Jak wczoraj wróciłem do domu i rzuciłem okiem na notowania, to nieźle skoczyło mi ciśnienie. Nie może to jednak być stały trend. Spółka ma zbyt dobre podstawy, choć info od managementu że nie planują zysków za dwa następne kwartały jest nieco niepokojący. Wszyscy jednak spodziewali się słabszych wyników za ten okres i myślałem że rynek zacznie je dyskontować dopiero później. Wypowiedź z czwartku rozpoczęła tą ślizgawkę. Nie rozumiem dlaczego management strzelił sobie w ten sposób w stopę. Takie informacje wprowadzać się powinno na rynek powoli. Może jednak jest w tym szaleństwie jakaś metoda....

Porównanie AB z Komputronikiem wypada zdecydowanie na korzyść tego pierwszego: C/Z pięciokrotnie niższy, C/P prawie trzykrotnie, zaś EV/EBIT 3 razy większy. Krótko mówiąc nic tylko powinno rosnąć.

Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi jednego z forumowiczów C/WK może być tak niski ponieważ spółka ma duży wskaźnik zadłużenia. Ogólnie tego rodzaju spółki poważnie się lewarują (Komputronik C/WK = 0,63).

Z tego co wiem AB sprzedawało kiedyś swoje akcje funduszom i całkiem możliwe, że to one są odpowiedzialne za duże transakcje sprzedaży. Jak lud umarza to nie ma dyskusji i muszą opychać, a kto inny nagle mógłby wyrzucić 100k papiera?

Co wy na to?

Multikos
0
Wysłane: 16 maja 2009 11:45:37 przy kursie: 7,28 zł
moja teoria:
- spólka prowadzi skup akcji wiec to info to żaden strzał w stope tylko przemyślana wypowiedź
- zysk realizuje jakiś spekulacyjny kapitał - sporo zostało zebrane ok 3,50 zł
- akcje odbierają teraz silniejsze łapki bo przecież nie ulica...
- fundy nie sprzedają i nie bedą sprzedawały - przetrwały najwieksze umorzenia i nie zredukowały ab wiec nie ma sensu teraz wywalać bo to naprawdę dobra spólka:)
- spadek 9 % po wzroście z 2,70 do 8,70 do żaden spadek i nie wierze że korekta się szybko skończy
- spadek się skończy jak sorry koledzy bardzo Was cenie ale tak własnie bedzie - jak afro i mosti sprzedadzą swoje akcje a na forum bankiera bedzie wreszcie cicho o ab. Bez urazy oczywiście wyznaje teorie że im ciszej jedziesz tym dalej zajedziesz wiec rozgłos i pojawienie się tak dużej ilosci powiedzmy "młodych" graczy nie jest dobre
- a ponieważ uważam że wypowiedź prezesa nie była przypadkowa wiec również nie do końca wierze w jego prognozy
- w okresie rozwoju gospodarki zyski kilkadziesiąt mln rocznie nie będą niczym dziwnym dla AB a wiec zakładam wycene kilkakrotnie wiekszą od obecnej - i własnie dlatego odczekam sobie tyle czasu ile bedzie potrzeba :) regularnie dokupując

Chrumkacz
0
Wpisów: 5
Wysłane: 16 maja 2009 12:30:38 przy kursie: 7,28 zł
O nie... ja sie wyleszczyc nie dam Shame on you Spółka ma fundamentalne podstawy do dalszego wzrostu,a jedna sypiaca instytucja nie musi od razu wywolac głębokich spadków. A jesli spadnie powyżej 25% to wtedy sobie usrednie wkladając drugie tyle kasy i poczekam kolejne pare miesięcy. Tak było z KGHM przy 49...tak będzie i tutaj thumbright
Edytowany: 16 maja 2009 12:38

Anglachel
0
Wysłane: 16 maja 2009 13:16:01 przy kursie: 7,28 zł
Multikos... całkiem możliwe, że spółka chce zbić cenę, aby wykupić własne akcje. W sumie nie spojrzałem na to od tej strony. Co do milionowych zysków to pojawią się najwcześniej w IV kwartale.

Jeśli chodzi o korektę to nie powinna trwać zbyt długo, bo spółka (nawet w przypadku słabych II i III kwartałów) i tak jest niedowartościowana. Co innego jeśli ludzie zaczną panikować.

Nie zaglądam na forum bankiera, bo panuje tam wyjątkowo niski poziom, ale chyba sobie poczytam... ciekawe jakie mięso rozbija się tam teraz o sufit :)
Edytowany: 16 maja 2009 13:18

afro87
0
Wysłane: 16 maja 2009 13:34:00 przy kursie: 7,28 zł
Multikos napisał(a):
moja teoria:
- spadek się skończy jak sorry koledzy bardzo Was cenie ale tak własnie bedzie - jak afro i mosti sprzedadzą swoje akcje a na forum bankiera bedzie wreszcie cicho o ab. Bez urazy oczywiście wyznaje teorie że im ciszej jedziesz tym dalej zajedziesz wiec rozgłos i pojawienie się tak dużej ilosci powiedzmy "młodych" graczy nie jest dobre

spadłem z krzesła... młodych graczy nie jest dobre. :d puknij się w czółko zanim coś napiszesz. wyjeździsz z jakimś forum bankiera jakbyś chciał komuś udowodnić ,że to ty jesteś guru inwestycji. pewnie jesteś sfrustrowany bo se uśredniałeś przy 8zł violent1

a co do abe to ktoś się wysypał z akcji i nie wiadomo czy dalej będzie sprzedawał a jeśli chodzi o popyt na papierze może sie on pojawić dopiero jak sytuacja na całym rynku się jak wyklaruje - dlatego teraz wahania na spółkach małych są duże - ludzie gwałtownie reagują -mocno kupują i mocno sprzedają - myślę ze w przyszłym tygodniu okaże się w która stronę pójdzie rynek i czy sprzedający mieli racje czy kupujący.
Pozdrawiam Kuba
Edytowany: 16 maja 2009 13:34

Trader777
0
Wysłane: 16 maja 2009 14:31:35 przy kursie: 7,28 zł
Multikos napisał(a):
mam wrażenie że to wywaloanko jednak zaczęło sie już w czwartek, podobnie spadało... tak czy siak ktoś realizował zysk na podstawie prikazu i już. Idealny moment idealne okoliczności - dobre wyniki o których było wiadomo wczesniej, dosyć spore zainteresowanie spólką... Jednak nie uważam że lada chwila wrócmy wyżej, spadek o 9 % (plus to co w czwartek od szczytu) i to jeszcze w stylu nie dającym czasu na reakcję (czytaj panikę) powoduje że jeszcze można pokusic sie o wyciągniecie akcji od nieco slabszych rąk... Ja czekam niżej Pzdr

Faktycznie w czwartek zaczęła się korekta...ale wywalali wszyscy mali i duzi...ta korekta skonczyła sie po obronie 7,9 - 8 PLN. Wczorajsza zwała to dzieło jednego zlecenia...przyjrzyjcie się historii zleceń, nikt inny nie wywalał (poza zleceniami stop loss, które aktywowały sie przy zejsciu poniżej 7,5 i kilkaset szt "malutkich")..ja myślę, że kurs powinien wrocić w poniedziałek do poziomu równowagi tj. ok 7,7-7,9PLN. Przy poziomie 7,2 czy 7,28 jak na zamknięciu popyt ładował ile się akcji da...a na dogrywce ich zabrakło. Wszyscy chcieli kupić.
Moim zdaniem ABPL jest prawdziwą perłą, a na dniach pojawi się pewnie informacja o nowej rekomendacji po uwzględnieniu wyników spółki. Tak było w przypadku Komputronika, podobnie będzie tutaj, pytanie kiedy....budimex podał dobre wyniki 11.05. - nowa rekomendacja i wycena została upublikowana w PAP wczoraj...czyli w przypadku ABPL będzie to wtorek/środa..

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 16 maja 2009 14:52:22 przy kursie: 7,28 zł
Spółka wzrosła w ciągu 3 miesięcy o 150 % a wy narzekacie, że korekta? Miał tu kto sprzedawać, niejeden zarobił tyle, że mu na razie wystarczy. Sam bym chciał siedzieć tu przez te 3 ostatnie miechy (ale nie siedziałem).

mosti
0
Wpisów: 71
Wysłane: 18 maja 2009 09:31:39 przy kursie: 7,76 zł
Multikos napisał(a):
moja teoria:
- spólka prowadzi skup akcji wiec to info to żaden strzał w stope tylko przemyślana wypowiedź
- zysk realizuje jakiś spekulacyjny kapitał - sporo zostało zebrane ok 3,50 zł
- akcje odbierają teraz silniejsze łapki bo przecież nie ulica...
- fundy nie sprzedają i nie bedą sprzedawały - przetrwały najwieksze umorzenia i nie zredukowały ab wiec nie ma sensu teraz wywalać bo to naprawdę dobra spólka:)
- spadek 9 % po wzroście z 2,70 do 8,70 do żaden spadek i nie wierze że korekta się szybko skończy
- a ponieważ uważam że wypowiedź prezesa nie była przypadkowa wiec również nie do końca wierze w jego prognozy
- w okresie rozwoju gospodarki zyski kilkadziesiąt mln rocznie nie będą niczym dziwnym dla AB a wiec zakładam wycene kilkakrotnie wiekszą od obecnej - i własnie dlatego odczekam sobie tyle czasu ile bedzie potrzeba :) regularnie dokupując

ja broń boże się nie obrażam. jak już wspomniałem nieraz, do Waszego poziomu wiedzy jeszcze daleka droga przede mna. niemniej jednak cieszę się, że wywołało to trochę dyskusję dzięki czemu poznaje kolejne tajniki gpw...

Trader777
0
Wysłane: 18 maja 2009 21:37:08 przy kursie: 7,76 zł
Nie, że się mądrzę;)...ale chyba miałem rację co do jednego dużego sprzedającego w piątek. Dziś leszczynka, która go zebrała oddawała troche tego co wzięła po 7,28 oddawanie się skończyło po wybiciu ponad 7,5PLN...a tak poza tym kurs wrócił do względnej równowagi 7,7-7,9zł...Przy takich stanach jutro będzie walka o 8 PLN;).

afro87
0
Wysłane: 19 maja 2009 09:07:43 przy kursie: 7,90 zł

Trader777
0
Wysłane: 19 maja 2009 18:50:21 przy kursie: 7,90 zł
Walka w okolicach 8PLN trwa w najlepsze...gdyby nie zwała w USA, która miała miejsce 15-16...zamknięcie podejrzewam wypadło by na 7,99PLN. Popyt na spółce jest i to najważniejsze. Podaż też przy 8PLN nie odpuszcza...ale już niedługo przekonany jestem, że wyjdziemy wyraźnie powyżej 8PLN. Liczę, że jutro pojawi się jakaś analiza wyników spółki gdyż takie ukazują się w PAP zawsze kilka dni po wynikach. Zobaczymy co ciekawego napiszą analitycy. Technicznie luka na 7,76 trzyma nas od dołu i trwa walka o zamknięcie powyżej 8PLN.

P.S. Nie, że naganiam;) ale technicznie to mi się jeszcze wykres RAFAKO podobathumbright
Edytowany: 19 maja 2009 18:53

Anglachel
0
Wysłane: 20 maja 2009 22:10:53 przy kursie: 7,85 zł
I jakoś nie chce wybić się ponad 8 zł

Cały dzień próbowała... :)

Trader777
0
Wysłane: 25 maja 2009 21:09:47 przy kursie: 7,25 zł
Z walki na 8PLN zrobiła się klasyczna z(walka)Whistle ...ale czy to aby znów nieprzypomina o świeczce z przed paru dni kiedy jeden cfaniak opychał papiery??? Pod koniec sesji pojawił się większy popyt który zebrał ukrytego na podaży, miejmy nadzieje, że papier urośnie podobnie jak w zeszłym tygodniu + podwójny dołek i wylecimy na 8PLN.... a co do Rafako:) to chyba trafiłem:) Papier mocny bez względu na otoczenie;)

arthurius
0
Wpisów: 1
Wysłane: 25 maja 2009 21:57:22 przy kursie: 7,25 zł
Celna uwaga. Mam aktualnie w portfelu 2 spółki: rafka i ambrę; ciekawa kombinacja, bo ostatnio rosną na zmianę, a w sumie jest spory plus. Aktualne straty na ambrze pokrywa rafek, ale przewiduję niedługo zmianę tzn konsolidację rafka i wzrosty ambry.

Multikos
0
Wysłane: 26 maja 2009 16:08:39 przy kursie: 7,08 zł
i jak chłopcy - oddaliście już:) ja czekam z dokupieniem jeszcze... Pzdr

mosti
0
Wpisów: 71
Wysłane: 26 maja 2009 16:27:05 przy kursie: 7,08 zł
Ja cały czas siedze :) w AB i nie ruszam

rafalania
0
Wpisów: 60
Wysłane: 5 czerwca 2009 08:49:39 przy kursie: 7,42 zł
Trader777 napisał(a):
Z walki na 8PLN zrobiła się klasyczna z(walka)Whistle ...ale czy to aby znów nieprzypomina o świeczce z przed paru dni kiedy jeden cfaniak opychał papiery??? Pod koniec sesji pojawił się większy popyt który zebrał ukrytego na podaży, miejmy nadzieje, że papier urośnie podobnie jak w zeszłym tygodniu + podwójny dołek i wylecimy na 8PLN.... a co do Rafako:) to chyba trafiłem:) Papier mocny bez względu na otoczenie;)

Mierzi mnie już ta konsolidacja.Duże szanse że się wybije dołem!!!

framed
0
Wpisów: 131
Wysłane: 16 czerwca 2009 20:46:24 przy kursie: 7,76 zł
Witam forumowiczów.Czy to co dziś widzimy na walorze to już wybicie górą z konsolidacji? Wyróżnia sie zwłaszcza transakcja z 11.21 na 83 tys. akcji przy sennym rynku.Czy jest ktoś bardziej zorientowany w temacie?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ABPL

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,161 sek.

wowoelxz
lkoqjhre
wmfnfxjr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjohqugm
qijtiryb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat