PARTNER SERWISU
pkfoyljq

Wskaźnik C/Z -> która cena ze stooq?

Paszul
0
Wpisów: 43
Wysłane: 18 listopada 2015 13:42:30
Jak zwykle człowiek wykłada się na najprostszych rzeczach, a raczej ma najwięcej wątpliwości.

Liczę historyczną wartość kilkunastu wskaźników dla pewnej spółki. Kilka z nich zawiera w sobie cenę akcji. Najprostszym i najlepszym przykładem niech będzie wskaźnik C/Z

Hurtowo brałem ceny ze stooq.pl - dobre źródło danych. Jednak w pewnym momencie (oczywiście pod koniec pracy) zauważyłem, że w zakładce "dane historyczne" jest miejsce, gdzie można wybrać, które informacje mają być pomijane: dywidendy, splity, prawa poboru itp. Domyślnie wszystkie rzeczy są odznaczone, czyli np. dywidendy są uwzględniane w historycznych cenach akcji.

Weźmy np. KGHM:
http://stooq.pl/q/d/?s=kgh

Uwzględniając dywidendy cena w dniu 10.07.2008 r. wynosiła 46,74 zł. Bez jej uwzględnienia wynosiła 98,00 zł. Ponad DWA RAZY wyższa.

Rozumiem, że ta 'realna' cena w danym dniu, to ta, która pomija dywidendy, prawa poboru, czyli 98,00 zł? I to ona najlepiej nadaje się do liczenia historycznych wskaźników typu C/Z, EV/EBIT i innych, które zawierają w sobie cenę akcji? W końcu w 2008 r. nie było wiadomo, jakie będą później dywidendy?

Jestem na 99% przekonany, że powinienem pomijać dywidendy itp., jednak natłok pracy, brak snu powoduje braki w myśleniu i wolałbym, gdyby ktoś mi to potwierdził ;)

Dzięki

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 196
Wysłane: 18 listopada 2015 13:51:03
Do liczenia wskaźników historycznych trzeba brać historyczną liczbę akcji i historyczne ceny - realne ceny, a nie korygowane jakie podaje standardowo serwis akcje.net. Innymi słowy wykresu nie można korygować o dywidendy, czy prawa poboru. Korekt dokonuje się tylko w celu dokonania analizy technicznej kursu.

Paszul
0
Wpisów: 43
Wysłane: 18 listopada 2015 13:54:31
O historyczną liczba akcji zadbałem - właściwie na tym się skupiłem. Niestety, z automatu przyjąłem, że "cena to cena". Dopiero teraz zauważyłem, że na stooq można wybrać, o jakie wartości cena akcji ma być korygowana.

Ok, rozumiem, że pomijam dywidendy, splity, prawa poboru itp.
Dzięki za rozwianie wątpliwości. Zabieram się do ponownego importowania danych ;)

leshek1990
0
Wpisów: 1
Wysłane: 3 listopada 2020 23:25:33
"Korekt dokonuje się tylko w celu dokonania analizy technicznej kursu."
Dlaczego uważasz, że akurat na wykresach korygowanych robi się AT? Niekorygowane się nie nadają?

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 196
Wysłane: 3 listopada 2020 23:40:20
Bo korekty pozwalają zachować ciągłość i realnie odzwierciedlić siły popytu i podaży. Posiadając akcje normalnym jest, że w dniu ustalenia prawa do dywidendy rynek skoryguje o nią kurs. Czy taką lukę można traktować jako podaż? czy inwestor który tę dywidendę otrzyma składnia się do sprzedaży z powodu jej odcięcia od kursu? Nie. To samo tyczy się prawa poboru. Jak ktoś je dostał i sprzedał to dlaczego ma reagować na odcięcie?

nowestarymi
0
Wpisów: 2
Wysłane: 9 października 2025 13:13:38
Tak, masz rację, że do liczenia historycznych wskaźników takich jak C/Z, EV/EBIT czy innych, najlepiej używać cen akcji bez uwzględniania dywidend, splitów czy praw poboru, czyli tzw. cen skorygowanych (adjusted). Cena niekorygowana, czyli "realna" jak mówisz, odzwierciedla wartość rynkową akcji w danym dniu, ale nie uwzględnia zdarzeń korporacyjnych, które mogą mocno zniekształcić porównania historyczne.

Na przykładzie KGHM z 10.07.2008 roku: cena 98,00 zł to cena skorygowana, pozbawiona efektu wypłaty dywidendy, dzięki czemu można ją sensownie porównywać z cenami z innych okresów i obliczać wskaźniki. Cena 46,74 zł uwzględnia już korektę po wypłacie dywidendy, co jest istotne dla posiadaczy akcji, ale nie dla analizy wskaźnikowej historycznej wartości spółki. Wskaźniki te mają za zadanie ocenić relacje między ceną a wynikami firmy w czasie, a nie odzwierciedlać realną cenę po dywidendzie.

Generalnie dostęp do danych "adjusted" jest kluczowy w analizie fundamentalnej, dlatego serwisy takie jak Stooq oferują możliwość wyboru danych uwzględniających lub pomijających takie zdarzenia. Przy liczeniu wskaźników historycznych zawsze należy korzystać z danych z uwzględnioną korektą, aby zachować spójność i wiarygodność analiz. Twoja intuicja jest więc słuszna, a korzystanie z cen skorygowanych to standardowa praktyka analityczna.

Moderator:
...
Edytowany: 9 października 2025 13:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,174 sek.

hihyyerb
htkabmae
Prezentacja inwestorska PCF Group SA - 10 października o 10:00
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 034,35 zł +380,17% 96 034,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +57 011,41 zł 230,07% 121 929,79 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 814,24 zł 23,97% 24 934,98 zł
ilsdhjpm
fjcwfmjo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat