Prośba o wyjaśnienie.
Posiadałem akcje Boryszewa w dniu ustalenia PP do nowej emisji. Nie wziąłem udziału w zapisach na akcje nowej emisji w biurze maklerskim. Dotychczas na rachunku widziałem zapis (BRSP i konkretną ich liczbę). W dniu 30.10.2010r. juz tego zapisu na moim rachunku nie widzę.
Czy to oznacza, że „straciłem” PP do Boryszewa. Przecież rozwiązania dotyczące skorzystania z PP są dwa:
1)Po pierwsze można zrealizować posiadane PP, czyli objąć akcje (zapisać się na akcje nowej emisji – czego nie zrobiłem)
2)Druga możliwość – mogę nie obejmować nowej emisji i sprzedać PP Boryszewa gdy będą notowane na giełdzie. Na razie nie wiadomo kiedy będą notowane.
W obu przypadkach nie powinienem stracić finansowo (pomijam aktualne wyceny na giełdzie). Strata byłaby wtedy gdybym nie sprzedał PP w danym okresie, gdy będą już notowane na giełdzie (tego na razie nie wiemy). Wtedy PP przepadają.
Widzę, że moja wiedza jest za mała w tym temacie. Mam zatem prośbę - pytanie. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego z mojego konta ( X-Trade Brokers) zniknęły PP Borka i obecnie widzę tylko zera. Będę wdzięczny za wyjaśnienie tematu.