0 Dołączył: 2010-10-10 Wpisów: 133
Wysłane:
4 września 2015 13:02:05
przy kursie: 4,98 zł
@WD Czy według Ciebie GK Boryszew jest spółką znającą cel do którego zmierza? Czy to są tylko takie działania "ślepca szukającego wyjścia w komnacie bez drzwi"?
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
4 września 2015 15:29:28
WD, wątpliwe by ktoś z boryszewa zwrócił się do Ciebie z ofertą rozmowy, więc ponawiam prośbę (ponoć jesteś w dobrych relacjach z brs_rzecznikami) o przeprowadzenie wywiadu lub zorganizowanie czatu z prezesem albo przedstawicielem zarządu. No jak inaczej dopytać u źródła?... Najwyżej się dowiemy, że spółka - wbrew obietnicom - ignoruje inwestorów.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 września 2015 15:50:14
Coś nam marnie wychodzi to pośrednictwo. A próbowałeś zwyczajnie napisać listę pytań bezpośrednio do spółki, na mail relacji inwestorskich?
|
|
|
|
Wysłane:
4 września 2015 16:05:44
Raz próbowałem i dostałem pojedyncze zdania, które onegdaj wkleiłem na forum... Ale chyba nie tak mają wygladac relacje inwestorskie...
Nie chodzi mi o bycie spławionym ogólnikami i unikami, ale o konkrety z ust prezesa lub kogos kompetentnego...
Po tych wynikach i zachowaniu kursu jakieś wyjasnienia inwestorom chyba należą się.
|
|
Wysłane:
4 września 2015 18:11:30
W takim tempie to jeszcze prawie dwa lata skupowania... Spółka nabyła w dniu 4 września 2015 roku na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. 85.000 sztuk akcji własnych o wartości nominalnej 1,00 zł każda, po cenie jednostkowej 4,93 zł/szt.
Spółka Boryszew S.A. posiada bezpośrednio 5.765.000 oraz pośrednio przez spółki zależne 8.170.000 akcji własnych stanowiących razem 5,81% kapitału zakładowego i dających prawo do 13.935.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 5,81% ogólnej liczby głosów.biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
0 Dołączył: 2013-08-10 Wpisów: 18
Wysłane:
4 września 2015 20:13:36
Pytanie jest takie do ilu teraz nastąpi zjazd.... I jeszcze jedna kwestia: p. Szeliga był optymistą odnośnie rozwoju Boryszewa a tym bardziej Dywizji Motoryzacji..., a tak dobrze nie jest..,a II kwartał , jeśli chodzi o otoczenie nie było aż takie złe..., co na pokaże 3 kwartał? są niewiadome jak kurs €, chiny, rosja, wzrost produkcji po pożarze.. itp Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby zająć stanowisko i wypowiedzieć się odnośnie sprzedaży NPA Skawina? Jak do tej pory Dywizja ta przynosiła spore zyski jak nie największe i podciągała wyniki.. Jaki był sens? dziękuję za odpowiedź
|
|
Wysłane:
4 września 2015 20:21:48
Pomyśl, że może zjazd jest dobry dla spółki, a wręcz pożądany - co delikatnie sugeruję w omówieniu - będzie coraz taniej skupować swoje akcje. Dla długoterminowych akcjonariuszy też, bo będzie szybciej obniżać kapitalizację niż wartość księgową - rynek w końcu powinien zacząć dążyć do kompensacji. Uwaga, to nie jest namowa żeby trzymać akcje - te ani żadne - tylko konstatacja, że przy tym stole Boryszew siedzi na dwóch krzesłach.
|
|
Wysłane:
4 września 2015 21:49:07
dziękuję za odpowiedź WD, o ile sprawnie spółka będzie przeprowadzać skup...i na świecie nie zdarzy się większa katastrofa.., ale cóż..,naprawdę BRS nie chce czy nie może nam, drobnym inwestorom , przekazać informację odnośnie tak długo oczekiwanej strategii..? To pytanie pozostanie raczej na długo bez odpowiedzi..
|
|
Wysłane:
6 września 2015 17:45:18
Maflow będzie tworzył części do Audi w Meksyku manager.money.pl/prosto-z-firm...Bedzie wysyp takich info? Ciekawe, czy o Rosji też...
|
|
Wysłane:
6 września 2015 19:56:29
Konris, ale my już o tym wiedzieliśmy że tak będzie od dłuższego czasu..., a niestety, przełożenia na wyniki nie będziemy mieli przez następny rok, może minimalne w 3Q/2016.
Pozytywna informacja jest taka, że pomimo dużych spadków sprzedaży aut w Rosji w miniony piątek VW w Kaludze rozpoczął produkcję silników..., max, wydajność 150 tys aut rocznie.
Zastanawia mnie tylko jeden fakt.., dlaczego Boryszew nie walczy o dodatkowe umowy w obszarze silników.., a jest tam potencjał (dużo części plastikowych jak i metalowyc..), ty, bardziej że w Polsce . tzn. w polkowiach jest fabryka silnków (700 tyś rocznie) a o ile wiem Boryszew nic nie dostarcza. Pan Szeliga pownienien ten temat, moim zdaniem podjąć...
I jeszcze jedno. Ostatnio czytałem wypowiedź jedenego z managerów Boryszewa mówiącego że mają tylko wpływ na koszty pracy w Polsce natomiast na koszty energii (gdyż jest stała) jak i koszty gazu już nie. Tutaj ujawnia się m niestey totalny brak kompetencji..., i to mnie martwi , ponieważ każdy szanujący się zakład ma odpoweiednie strategie oszczędzania energii (planowane wyłańczanie urządzeń na weekendy i monitoring, inwestycje z tym związane jak instalowania falowników, itd.. organizowanie regularnie workschopów odnośnie oszczędzania energii, generowanie pomyslow itp . jest masa różnorakich działań... , a ceny energii to zupełne inny temat
Ciągle słyszymy o motoryzacji , o słabej rentowności.., znam ten obszar i reczywiście jest hard a;e coraz bardziej jestem przeświadczony o niskich kompetencjach kadry managerskiej w Dywizji Motoryzacji (i nie mam na mysli Maflow).
|
|
|
|
Wysłane:
6 września 2015 20:39:15
Niemal wszystko, co piszemy, to mniej (raczej mniej) lub bardziej trafne przypuszczenia i spekulacje. Nawet anlitycy z SW (np. WD czy anty_teresa) też piszą post factum o interpretacjach danych podawanych w raportach. Natomiast nie mamy wiedzy o strategii, o nawet ogólnikowych jej zarysach czy prognozach, o zasadach i harmonogramie buy backu, bieżącej taktyce biznesowej pozwalajacej poważnie mysleć o inwestowaniu w ten walor itp. Oczywiscie pewne sprawy są tajemnicą biznesową, ale tutaj... Brak słów. Ze strony spółki i jako komentarz o tymże.
Zobacz, kiedy i o czym (i dlaczego) był ostatni wpis brs_rzecznika (któregokolwiek)...
Myslę, że właśnie te beznadziejne relacje inwestorskie tak zniechęcają rynek i frustrują posiadaczy waloru. Brs_rzecznicy od co najmniej 2 lat lat uprawiają strusią politykę informacyjną. Raz, moze dwa razy w roku cos powie prezes i pozostaja tylko raporty oraz... domysły. Oczywiście brs nie jest jedyną taką spółką i problemy globalne (polityka, zawirowania z surowcami czy walutami itp.) mają tu swój wpływ. Być może fundamenty spółki są lepsze niż przypuszczamy i byc może spółka miło zaskoczy. Byc moze...
Na razie zamiast deklarowanej wartości spółki (i akcji) mamy to, co mamy. Niezrozumiałe transakcje, zanikającą płynność, niespodziewane mega spadki... Zamiast deklarowanej i obiecanej otwartości oraz dialogu z inwestorami na tym forum, też mamy to, co mamy.
Dlatego to, co uważam za nie najsłabszą, ale najbardziej beznadziejną stronę spółki, to własnie relacje inwestorskie i całkowity brak dostępu do ważnych bieżących informacji.
Oczywiscie to moja subiektywna ocena, ale chciałbym byc przekonany racjonalnymi argumentami, ze nie mam racji.
Edytowany: 6 września 2015 21:00
|
|
Wysłane:
6 września 2015 21:17:17
Zaczynamy się powtarzać, więc napiszę najbardziej wprost jak mnie stać: może spółce zależy na niskiej cenie? Jak kupuje akcje to chce kupić jak najtaniej, prawda? Jak będzie je sprzedawać, to będzie chciała sprzedać jak najdrożej. Więc może polityka informacyjna jest dokładnie taka, jak być powinna. Over and out.
|
|
Wysłane:
7 września 2015 07:28:10
@wiertuch12 podaj link do Twojej informacji o kosztach pracy i nie tylko
|
|
Wysłane:
7 września 2015 09:59:38
przy kursie: 4,99 zł
czyli teraz najlepiej byłoby, gdyby jak najwięcej (ważny wolumen!) mielono walorem jak najtaniej, przy okazji skupując go dużo i tanio...
Tylko od kogo? od zdesperowanej drobnicy?
|
|
Wysłane:
7 września 2015 11:00:16
a może boryszew ma być w cenie alchemii i parytet byłby 1 : 1?
|
|
Wysłane:
7 września 2015 11:05:51
hej cognor , nie mam teraz zbyt dużo czasu ponieważ jestem w pracy.., ale tych info jest duzo , tutaj masz np. o rozpoczęciu budowy silników w kałudze.. www.ekonomia.rp.pl/artykul/122...natomiast info o kosztach energii wyślę troszkę później jak tylko znajdę chwilkę
|
|
Wysłane:
7 września 2015 11:15:22
witam, poczekam
|
|
Wysłane:
7 września 2015 12:27:25
Jak to interpretować? - Relacje z Volkswagenem idą obecnie raczej w kierunku podnoszenia rentowności fabryk niemieckich, a nie wspierania naszych planów przeniesienia produkcji do Polski - mówi Szeliga. motoryzacja.wnp.pl/boryszew-od...
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
7 września 2015 12:53:15
@ konris Cytat:Relacje z Volkswagenem idą obecnie raczej w kierunku podnoszenia rentowności fabryk niemieckich, a nie wspierania naszych planów przeniesienia produkcji do Polski - mówi Szeliga Tzn VW jest bardziej zainteresowany np. zwiększeniem robotyzacji niemieckich linii produkcyjnych, niż polską tanią siłą roboczą, gdyż z ich kalkulacji wynika, że to się bardziej opłaci w rachunku końcowym. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
7 września 2015 12:56:12
@konris
W tym co piszesz jest duzo racji ale mysle tez ze mocno przesadzasz... Mega spadki na Boryszewie ??? to juz pojecie subiektywne bo ja inaczej widze mega spadki , ciagle narzekasz na polityke informacyjna spolki - ok tutaj zgoda ale nie linczujmy ich tak od razu i po calosci bo Boryszew jest spolka ktora przez wiele lat dawala mi sporo jak nie najwiecej zarobic i mam do niej ogromny sentyment z przed lat. Przechodzilem tutaj rozne etapy i jednego co sie nauczylem to ze nie jest to lokalna hurtownia gdzie dzis kupujesz a jutro sprzedajesz.
Przechodzilem emisje z PP i w porownaniu do chociazby Midasa to tutaj byl RAJ na Ziemi ;)
Obecnie nie mam papieru wiec moze inaczej na to patrze ale nie tragizowalbym tak bardzo...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.