Witam, jako że to mój pierwszy post na forum pragne powitać wszytskich, postaram sie również w miare zwięźle przedstawić mój problem, zdaje sobei również sprawe że podobnych postów jest tu dużo lecz przeczytałem kilka i nie odpowiedziały do końca na moje pytanie, zreszta pisane są dość skomplikowanie a ja kompletnie nie znam się na niczym.
Mój cel to regularne (co miesiac lub raz w roku) inwestowanie na IKE, IKZE lub oba. Nie jestem w stanie dużo odkładać lecz mam dopiero 22 lata więc mam sporo czasu, przynajmniej 40 lat na odkładanie, może nawet 45, sumy którymi jestem w stanie zasilać tą inwestycje wachać sie będą, przez najbliższe 10-15 lat pomiędzy 500 a 1000 zł co miesiąc, później zapewne spadną ze względu na utrzymanie domu i rodziców (którzy sami emerytury będą mieli niskie), później planuje odkładać minium 10% dochodu lub ekwiwalent dzisiejszych 250-450 złotych co miesiąc.
Rozumiem różnice między IKE i IKZE (proszę o potwierdzenie tego co pisze lub poprawnienie), oba dają zwolnienie z podatku belki 19% (w jednym po 55/60 w drugim po 65 roku życia), IKZE dodatkowo daje korzyść przy rozliczaniu PITu. Wiem także że bez kosztów mogę zmienić "co mam" w IKE lub IKZE po 12 miesiącach (a przed płace 19%). W planach mam odkładać część na jedno w postaci obligacji 10 letnich (wyczytałem że są najbezpieczniejsze lecz nie oferują dużego zysku i do tego są oferowane tylko w PKO IKE + kapitalizacja tylko raz w roku) a część chciałbym w jakis pristy sposób inwestować w inny sposób lecz również z umiarkownym ryzykiem (najbardziej zależy mi na ochroneniu pieniędzy przed inflacją no i te 2-3% zysku). Nie mam jednak pojęcia o niczym więcej, moje pytanie to głównie:
1. W przypadku obligcji 10 letniej jak wygląda ich wczesniejsza sprzedaż jeżeli chce np po 12 miesiacach zmienic IKE na inne (czy zyski z PKO IKE obligacje są jakby po roku już "moje" i moge je w każdym momencie wyplacic czy dopiero po 10 latach opłaca się zmieniać gdyż koszty tej wypłaty zjadły by odestki) mówie tu oczywiscie o sprzedaniu obligacji i np transferowni tych piniedzy do innego dystrybutora (tak to sie nazywa?) jak np NN TFI24 (lub polecanych tutaj:
serwisemerytalny.rp.pl/ranking... )
2. W skoro nie moge mieć np obligacji z PKO w IKZE (gdyż oferuja tylko w IKE) to jakie są opcje na inwestowanie bardziej "dynamiczne" i zarządzane w IKZE. natrafiłem np na oferte NN TFI24 gdzie jest opcja inwestowania w fundusze, jakieś parasole które łączą w sobie kilka innych funduszy (rozumiem że jest to rozdzielenie na np czesciowe inwestowanie w akcje, obligacje i inne jak np pokazne tutaj:
www.pkotfi.pl/fundusze-inwesty... czy moze chodzi bardziej o to że moge zmieniać między funudszami jak np NN Stabilnego Wzrostu, NN Zrównoważony (oferta NN TFI24)), co oznaczają u nich te parasole, kolory różnych funduszy oraz czy ich funudsze obligacyjne to to samo co np wykupienie 10 letnich z PKO czy to coś innego
3. Jak rozumieć te % podawane np w linku powyżej z PKO gdzie podane są różne ich wartości dla 1 miesiaca, 3 ,6, 12, 36, ogolnego wzrotu od poczatku, kategorie obok oraz faktu iż jest tam opłata 4% w skali roku (czyli przez roku dostane 3%, polowe zje inflacja i jeszcze skasują od tego 4% i bede stratny)?
4. Obligacje z IKE PKO są jak rozumiem kapitalizowane raz w roku, inne fundusze od innych mogą być kapitalizowane miesięcznie, na co patrzec jeżeli chodzi o zyski, na roczne, miesieczne, czy moze opierać się na dłuższych, 2-3 letnich, pełnych pokresów od czasu powstania, czy te wartosci uwgledniaja jakoś inflacje?
Mam jeszcze pare pytań, nie znam nikogo kto sie na tym zna a wiem ze w banku zapewne ukryją przedemną jakieś opłaty i nie wyjaśnią wszystkiego a nie chce inwestować pieniedzy których i tak wiele nie mam w nieopłacalne inwestycje, tak jak pisałem, najważniejsze dla mnie jest zniwelowaniee inflacji oraz niewielki zysk, w miare mozliwosci jak najbezpieczniejszy i najwyzszy (aktualnie obligacje oferuja inflacja + 1,5% co jest dosc mala wartoscia) oraz dodatkowo inwestowanie nieco bardziej ryzykowne ale tez w granicach rozsądku w fundusze (lub inne opcje, nie koniecznie fundusze, słyszałem też o jakiś rachunkach maklerskich i akcjach lecz nie wiem jak to ugryźć) z zyskiem ponad inflacje na poziomie 2.5-3% dla kogos kto nie ma zamiaru przegladac giełdy codziennie a raz na miesiac kontrolować zyski i raz na rok może zmieniać IKE/IKZE (w miare mozliwsci biorac pod uwage dlugi okres obligacji). Troche post długi lecz nie mam jak tego krócej wyjaśnić, licze na waszą pomoc.
Przepraszam również na błędy lub podwojone literki E, klawiatura mi szwankuje :/
Pozdrawiam.