Temat:
Ikze
Dzięki. Patrząc po zaliczkach to się uzbierać ale jeśli nawet braknie to ulga będzie proporcjonalnie wyliczona i ta "brakującą" cześć będzie adekwatnie policzona z 12% odliczeniem ?
|
|
Temat:
Ikze
Jestem już w drugim progu podatkowy. 32% na umowie o pracę. Chce odzyskać trochę zapłaconego podatku. Czy dobrze rozumiem że jak wpłacę max kwotę na IKZE TJ. 9388ZL to dostanę zwrot w wysokości 0.32x9388= czyli około 3000 zwrotu z pobranych zaliczek?
|
|
Przed poprzednimi posiedzeniami też były takie podjazdy. A w ogóle sektor bankowy wie na czym stoi. Obniżek stóp narazie nie będzie. Kasa będzie płynęła. Dlaczego więc mają spadać z wycena w której jest już dajmy na to niekorzystny wyrok.
|
|
Temat:
PYRAMID
Zastanawiam się czy będzie im zależało na ratowaniu gry, która jest do odratowania. Środki możliwości kadrowe intencje itp. Dlaczego pierwszy raport pociągnie kurs jeszcze niżej ? Domyślam się ale wysłucham bardziej doświadczonych
|
|
Temat:
PYRAMID
Bajer świeca
|
|
Temat:
VOTUM
Dziś w tokfm był gość . Prezes związku banków. Redaktor mówi coś w stylu: "To Pana wybór, ale czy warto tak wyraźnie podkreślać atrakcyjność ugód które gdyby takie były to częściej byłyby zawierane ? Robi pan nie najlepsza opinie związkowi i branzy. " Mówił rowniez że ugody są tak przygotowane żeby zlotowkowicze nie czuli się pokrzywdzeni a Frankowicze żeby coś jednak dostali. audycje.tokfm.pl/podcast/13596...Nie mam wykupionego więc nie odtworze ale może ktoś ma to poprawi moja wypowiedź.
|
|
Temat:
PYRAMID
|
|
Ciężko skomentować ...Żyć tu było szaro, a teraz jest obrzydzenie na maska
|
|
Temat:
TORPOL
Czy my tu nie mamy wyspy odwrotu ?
|
|
Temat:
PKOBP
[quote=BearHand]Kredytobiorcy w ostatnich latach otrzymywali formularze informacyjne przed umową w których banki informowały o ryzykach zmiennej stopy na przykładach. Chociażby z tego względu ciężko będzie im ewentualnie coś ugrać. Nie kojarze :) ale i tak nie dostrzegam w czymś takim handicapu dla banku. Dostali wskazowki od KNF to wysłali.
|
|
Temat:
PKOBP
hukers napisał(a):Slavvvos napisał(a):Hukers nie chce mi się klikać cytuj bo gównoburza z tego wyjdzie ale przypominasz trochę papieża Franciszka. Co w deseń ...Gdyby ludzie z dochodami 10k nie SZCZEKALI żeby dać im kredyt na ratę 2k to by teraz nie płacili 5k . Ich wina . A to że ktoś traci pracę i dochód spada o 35% to też wina szczekania.
Tak to nie wina bankow ale to hukers zaczął od szaleństwa polityków. Nasz system bankowy jest przecież idealny. Miłego wieczoru napij się browara i piesc swoje ego że nie nalezysz do tej czy do tamtej grupy.
Nie wiem co ma papież do rzeczy i nie wymyslaj mi tutaj z utratą pracy, bo nie o tym jest mowa (nie slyszalem o problemach z szalejącym bezrobociem, raczej o rekordowych wzrostach sredniego wynagrodzenia w ostatnich miesiacach). Zasugerowales bezczelnie, ze jak najbardziej nalezy sie anulowanie umow kredytowych BO TAK (innego argumentu nie stwierdzilem). Bo kredyciarz, jak mial oprocentowanie 2% to tyle ma miec, a nie zadne 7%, a to że jego nieruchomosc, którą sobie kupił za cudze pieniadze podrozala 100% to nic takiego i o tym nie należy wspominać. Po prostu zwyczajne ordynarne oszustwo - powtarzam, kosztem innych obywateli. Nie podoba ci sie wzrost raty? Sprzedaj nieruchomosc, spłać kredyt i zostań oszczedzajacym, a nie siegaj do kieszeni wspolpodatnikow. Mówiłem że mi się nie chce a jednak. Gdzieś napisałem albo sugerowałem anulowanie , i że bo tak? Prowokacyjne teksty. Skoro jak twierdzisz wszyscy zarabiamy więcej to podaj przykłady . Wyślij paski czy pity znajomych którym pensje RdR urosły o chociażby obecna inflację. Rata ludziom leci jednak nie o inflację w górę ale o 70-120%. A nieruchomości mówisz wzrosly o 100%? Też ciekawe. Chyba że mówisz o przestrzeni 15lat. To tak. Zgodzę się. Ale to nie ludzie z tymi nieruchomościami mają problem z latami. Słyszałes że to słyszałeś że tamto. Nagrzany jesteś a pewny jestem ze jakbyś miał np umowę CHF to pierwszy byś dylał żeby anulować. Z PLN też byś leciał. A nie czekaj. z uśmiechem byś prosił o odczepienie się o swojej wysokiej raty bo wiesz co podpisałeś , a twoje M to teraz 10za m2. Daruj se.
|
|
Temat:
PKOBP
Hukers nie chce mi się klikać cytuj bo gównoburza z tego wyjdzie ale przypominasz trochę papieża Franciszka. Co w deseń ...Gdyby ludzie z dochodami 10k nie SZCZEKALI żeby dać im kredyt na ratę 2k to by teraz nie płacili 5k . Ich wina . A to że ktoś traci pracę i dochód spada o 35% to też wina szczekania.
Tak to nie wina bankow ale to hukers zaczął od szaleństwa polityków. Nasz system bankowy jest przecież idealny. Miłego wieczoru napij się browara i piesc swoje ego że nie nalezysz do tej czy do tamtej grupy.
|
|
Temat:
PKOBP
A niepodważanie tych umów , niech już będzie ,branych kilka lat temu przy realnej stopie np 2-2,5% gdzie zaraz dojdziemy do , oby, 7-8% jest ok ? Myślisz że oni się jakoś wzbogacili przez kilka lat niskich stóp??? I pewnie uważasz że teraz oddadzą ten" zysk" przy wysokich stopach i to będzie ok ? A myślisz że oni teraz jakieś 2k wynajda w budżecie więcej ? Szczególnie jak czarno na horyzoncie? Nie chce mi się dyskutować bo.ludzie mają różną sytuację . Kredyt 500k odestki 800k? Znajdę to wkleje link od jakiegos mecenasa. Prawie wszystkie umowy za kilka lat spotka ten sam los co.umowy Frankowe. Jego opinia l. Obojętnie czy z wiborem Polonia czy innym. Moja opinia. Co wy gadacie wogole , niech się złotówkowy kredytobiorca cieszy bo przy tych podwyżkach cen nieruchomości jest do przodu. A on jak bral kredyt to napewno myślał. Wezmę wybuduje dom za milion a po 2 latach będzie wart 1.5m....taaaa jasssne
|
|
Temat:
PKOBP
Zdumiony jestem określeniem że podważanie wbioru jest oznaką szaleństwa polityków. Wytłumacz mi debilonowi twoją opinię.
|
|
No nie wygląda. Ewakuacja , większa niż w ostatnim czasie (jeśli w ogóle) od cognora bowimu itp. fundamentalnie to nie są chyba pewniejsze typy od STP...? Wyniki powyżej oczekiwań bo tak można nazwać, więc czy są jakieś zagrożenia na przyszle kwartały oprócz (poprawcie mnie co do wagi tych zagrożeń) kosztów energii i recesji czy spowolnienia które tak ciągnie kurs ? Ktoś pisał że może być to realizacja zysków dla kupujących październik -marzec ? Ogólnie to
|
|
Któryś dom maklerski pisał że w kwietniu stawia na m.in. stalprodukt
|
|
Ciekawa teza. Jakiś "Wojtek" tamtej grupy musiał podjąć decyzję na bazie "czegoś" . Z techniki chyba nie wychodził sygnał sprzedaży czy negacja wybicia. Ciekawe czym by się miał kierować .
|
|
Dziś też ktoś daje czadu?
|
|
Ciekawe w takim razie skąd taki zjazd z + na - na koniec sesji?
|
|
Temat:
STALPROD
Cytat:Wieloletnie maksima lub nawet historyczne rekordy cenowe pobiło w tym roku wiele metali. Najnowszym jest cynk, który w Szanghaju kosztuje najwięcej od 15 lat. Wiele wskazuje, że zaczynają się problemy z dostępnością do surowców. www.wnp.pl/hutnictwo/kolejny-m...
|
|
Vox napisał(a):orzech napisał(a):no to pewnie car się wścieknie...
tak tak, car sie wscieknie I dalej nie wierzycie w pokoj, a Kernel urosl z 19--->34 zl, czyli prawie 100% inwestorzy... mniej TVP a wiecej wlasnego researchu Z czego Kernel wykręci wynik ?
|
|
Rynek mówi przyzwyczajam się
|
|
Chryste Vox. Trzeci czy czwarty raz ogłaszasz pokój. Mdli mnie
|
|
Takie żarty....to bunkier masz pewnie ? Moje dzieci też mają butelkami rzucać ?
|
|
Ty nie wykluczasz, a jak zobaczyć strach USA czy Francji to nie widać wahania .... widać że chcą być przygotowani na to co najpewniej się zadzieje- . Mnie nikt nie uczył co robic w czasie wojny, nie przeżyłem świadomie stanu wojennego. Nie będę wiedzial co robić
|
|
Ktoś słyszał co łagrow mówił o IIIWS..?
|
|
Niektóre posty totalnie poza tematem.
A ja z pytaniem. Zadaje je bo wzmacnia się we mnie przeczucie.
Użyją atomu ?
Skoro chujaszenko sprowadzi do siebie swoją własność z FR i łagrow też zaczyna odpalać tego typu teksty na forum to moim zdaniem, po tym co już zrobili, oni są już zdecydowani. Pewnie mają coś w stylu spełnienia ich oczekiwań "nie do spełnienia" , które by zdacydowaly że nie odpala, ale.....
Putin i reszta widzą że poszło mocno. Szukali prowokacji na Ukrainę i poszli, teraz szukają na atom i pójdą... Zachód ich niszczy gospodarczo i ekonomicznie. Wizerunkowo też katastrofa.
To my oddamy zachodowi .... Nie staram się myśleć logicznie czy strategicznie. Próbuje się wczuć...
|
|
Moja Mama powiedziała że powinni odstrzelić łby obu pi3rd0l0^ym karakanom. I właściwie dlaczego tego nie zrobiono ?
Ps. Kocham moją Mamę.
|
|
Zrzuty raczej też odpadają
|
|
I taki ban na obywateli faktycznie mógłby wewnętrznie poruszyć rosję.
|
|
No właśnie. zaplanował sobie to wszystko i nie sądzę żeby nie wyliczył co może zrobić świat czy Europa. I z tego liczenia wyszło mu to co wyszło. Jak już zrobi swoje ,to się zacznie że graniczy z krajem , który na granicy "ma NATO". I co ? I zadania żeby tego NATO nie było ...tak jak niedawno....i co? I ja nie wiem. Nie chcę myśleć.
|
|
Temat:
STALPROD
Witam. Czy są jakieś nowe prognozy dot. Cynku w 2022? Czy może ktoś coś powiedzieć na temat tego co mówi wykres notowań cynku ? Dziękuję
|
|
Temat:
JSW
Martin wydaje się że giełda jest bardziej stabilna niż Ty w swoich komentarzach na tym wątku.
|
|
Co do stóp procentowych , usłyszane od analityków jednego z największych POLSKICH, mają one sięgnąć 4,5.....
|
|
Dołączę się zanim padnie odpowiedź . Od stycznia uzbierał się dochód(zysk?) Wg konta np 20k , kroił się więc podatek 19% z tej kwoty w rozliczeniu w 2022. Sprzedaż i odkupienie paru pozycji, na których stara była 10k (grudzień) spowodowala że na koncie zmienił dochód od stycznia nie 20k tylko 10k. I teraz od tego zapłacę 19% ? Czy jest to bardziej pogmatwane?
|
|
W jakiej instytucji mogę otworzyć IKZE z możliwością inwestowania w akcje. Mam konto w nntfi24 ale tam tylko fundusze oraz makler w ING. Ktoś podpowie?
|
|
Temat:
STALPROD
Dzięki.
|
|
Temat:
STALPROD
Powie mi ktoś co z tą spółką? Fundamentalnie raczej bez zmian, czy ja czegoś nie dostrzegam w zagrożeniach ?
|
|
Temat:
LUG
Trend wymiany na LED już jest. Biedny Bytom wszystko wymienia na led. Robi to spółka Tauron oświetlenie czy jakoś tak. Ciekawe czy lug w ogóle startował w przetargu .
|
|
Poczekajmy, bo jak coś jest medialne to prawdę rzadko widać na wierzchu www.chip.pl/2021/12/narodowy-o...Cytat: przechodzimy do tematu naszego narodowego operatora, rządowej spółki #Polskie5G. Którą prawdopodobnie zostanie firma Exatel.
Aktualny pomysł wygląda następująco. Operatorzy nabywają w ramach aukcji lub przetargu bloki pasma 700 MHz. Za co płacą. Następnie narodowemu operatorowi płacą za hurtowe wykorzystanie częstotliwości, co najlepsze – na własnych nadajnikach Cytat:Z kolei narodowy operator część tego pasma (10 MHz) wykorzysta do świadczenia usług podmiotom administracji publicznej. W ramach Strategicznej Sieci Bezpieczeństwa. Ale też jak czytamy w Projekcie nowelizacji Ustawy o Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa, być może operatorzy otrzymają zwrot kosztów:
|
|
Temat:
JSW
Tu znowu jakaś podbitka , odreagowanie, kiss&bye czy kółeczka ?
|
|
Temat:
STALPROD
Coko Jumbo było chyba pulapka
|
|
Temat:
KERNEL
Witam.
Krewa, przerzucisz analizę na wątek analiz ?
|
|
Temat:
JSW
Co tu się zaś dzieje Morawiecki coś dziś palnął?
|
|
Temat:
GRODNO
Masz pompę, masz dom ogrzewany czym ? Rozumiem, że argumentujesz ten bez sens ceną energii elektrycznej. To napisz co teraz ma sens przy podwyżkach wszystkiego?
Koszt rachunkow za energię elektryczną dla twojego przykładu (bez pompy) to jakieś 2.5k lekko licząc. Ogrzewanie, podgrzewanie i gotowanie gazem to koszt za poprzedni sezon (12mcy) dla Twojego przykładu to 4.5k. Za moment będzie to 5.5 lub 6k. Razem mamy 7-8.5k. Koszt energii elektrycznej jako jedynego dostawcy przy pompie nie przekracza 6k/12cy. Bez PV jasna sprawa
Ja się nie upieram co jest lepsze ale wyzywanie ludzi którzy mają pompę od głupców podczas gdy Ci co robią to gazem sumarycznie często płacą więcej a będą płacić jeszcze więcej po 2024. ( Ci od pomp też oczywiście) jest ...subiektywne.
Sorry za OT , jak coś skasować .
Odpowiedz tylko jak zdążysz co wg Ciebie ma sens?
|
|
Hej. Rymowanki i poziomy połamane bez zastanowienia bo szansę żeby wyjść na dziennym ponad 166 gdy kurs mamy na 146...są bliskie 0. Musiałby z -7% wyjść na 20%+
|
|
Temat:
PZU
Czy dziś jest" ten" dzień dla akcjonariuszy którzy wychodzą przed odcięciem div? To znaczy że od jutro kurs może schodzić ?
|
|
Temat:
PZU
|
|
Temat:
ARCTIC
Jak przy obecnych cenach celulozy oceniać ten raport?
|
|
Juz zadnej analizy od prawie 2mcy No to może wrzucę zaczepkę w temacie ktory juz wszystkim sie przejadl ale... Co sadzisz o tej analizie? Cytat:Niby 6 lat notowań, ale z prostych technik AT niewiele da się tu wyciągnąć. Zacznijmy od nich, idąc potem ku rzeczom nieco trudniejszym: 1) Cena opuściła kanał wzrostowy, co jest pełnym potwierdzeniem zakończenia szybkiej fazy ruchu w górę. Ruch w górę był tak silny, że w jego trakcie żadna korekta, która nastąpiła po dołku z marca br. (strzałka w górę) nie zeszła do dolnej linii kanału. Potwierdzenie, że to jednak był kanał cenowy, uzyskaliśmy dopiero po jego opuszczeniu, gdy malutka biała świeca w formie szpulkowej spadającej gwiazdy dotknęła dolnej czerwonej linii od spodu (tzw. układ „Kiss&goodbye” - kurs wraca od spodu do przełamanej linii, i potem od niej odchodzi w dół) i kurs od niej mocno odpadł na następnej sesji
kliknij, aby powiększyć 2) Ciężko było znaleźć jakiekolwiek linie trendu, łączące październikowy szczyt z wcześniejszymi ekstremami. Wyskoczyło w zasadzie tylko to i nie jestem tym zachwycony – słabiutki układ:
kliknij, aby powiększyć 3) Tygodniowy RSI(14) typowy dla bardzo silnych wzrostów. Faza największej siły ruchu zakończona lipcowym szczytem na poziomie 400 PLN dała RSI = 95 pkt!!!. Przy takim poziomie RSI było jasne, że kolejny ruch w górę musi wyprodukować dywergencję, bo powtórzenie takiej siły ruchu było prawie niemożliwe. I dywergencja oczywiście powstała: nowy, październikowy szczyt ceny nie został potwierdzony przez nowy szczyt RSI, co pokazałem dodatkowo zieloną i czerwoną linią
kliknij, aby powiększyć 4) Niemal identyczna sytuacja z dywergencją na RSI(14) z układem dziennym
kliknij, aby powiększyć 5) Taka ciekawostka: na dziennym RSI(14) widać dość wyraźnie linie trendu, kreślone przez dołki oscylatora. Kto chciałby sprzedawać przełamanie w dół zielonej linii trendu wzrostowego na RSI, popełniłby błąd przedwczesnego wyjścia z pozycji. W tym układzie najsensowniej było zaczekać na dywergencję RSI po szczytach, co pokazałem wyżej. W tej chwili zachowanie trendu na dziennym RSI potwierdza niezbyt silny trend spadkowy (czerwona linia po dołkach oscylatora)
kliknij, aby powiększyć 6) Teraz pokażę coś, w co wielu może nie uwierzyć, ale zapewniam, że choć jest to dziwne i trudne do zaakceptowania, to naprawdę działa. 4 lata, podczas których mnie tu na SW nie było, spędziłem m.in. na podniesieniu analizy czasu na wyższy poziom. To jedna z tych nowych rzeczy z tego okresu, tzw. wibracje Kairos. Proszę zauważyć, że między szczytem ze stycznia 2017 na poziomie 21,925 PLN (opisanym błędnie na wykresie jako 21,6) a szczytem z października 2020 minęło 193 tygodnie i ostatnie 2 cyfry tej wartości rymują się dokładnie z 2 cyframi po przecinku w historycznym minimum kursu MRC (4,93 PLN). To nie jest przypadek! To jest wibracja Kairos w układzie triangulacyjnym. Jest tu kilka innych układów, również wskazujących na październikowy szczyt, ale tu już musiałbym zrobić dłuższy wykład, więc zdecydowałem się tego nie pokazywać.
kliknij, aby powiększyć Fajne, ale jak to wszystko razem zinterpretować? Silna fala trendu wzrostowego, który zaczęła się dnem na poziomie 5,17 PLN z 3.10.2019, zakończyła się szczytem z 14.10.20 na poziomie 770 PLN i trwała niecałe 377 dni kalendarzowych (liczba z ciągu Fibonacciego), a więc ponad rok. Tak silne wzrosty rzadziej kończą się pojedynczym szczytem, po którym rynek przechodzi w bessę, znacznie częściej odbywa się co najmniej mocny test osiągniętego maksimum, a dość często to maksimum poprawiane jest ostatnią, mniej dynamiczną technicznie, niż poprzednia, falą wzrostową. Czegoś takiego w dłuższym terminie bym się tu spodziewał – zmiana trendu zaraz po tak silnym, dynamicznym wzroście na dużą bessę najczęściej dotyczy przypadków, gdy szczyt uformował się po czysto spekulacyjnych wzrostach, oderwanych od fundamentów, często przybierających formę hiperboli, do tego z dużym udziałem drobnych inwestorów, zauroczonych rynkiem. To raczej nie ten przypadek. Także moimi „czarodziejskimi” metodami nie znalazłem tu żadnych układów, wskazujących na koniec hossy, co interpretuję optymistycznie, że ich tu nie ma, czyli: szczyt na 770 będzie kiedyś poprawiony choćby o 1zł (interpretacja pesymistyczna byłaby taka, że układ odwrócenia jest, ale kiepsko szukałem i nie znalazłem ). To w dłuższej perspektywie. A co w nieco krótszej? Jeśli coś rośnie o kilkanaście tysięcy procent przez trochę ponad rok, po czym daje sygnał zakończenia fali wzrostowej (opuszczenie kanału wzrostowego jest takim właśnie sygnałem) to trudno oczekiwać, by to coś już po 7-8 tygodniach od zrobienia szczytu weszło w kolejną falę wzrostową ku nowym maksimom. Czego tu się spodziewam? Jakiejś formy trochę chaotycznych wahań góra - dół w czasie kolejnych kilku miesięcy, w szerokiej strefie, ograniczonej od góry październikowym szczytem, a od dołu tą gigantyczną luką z 17-20.07.2020:
kliknij, aby powiększyć Moim zdaniem kurs czeka w średnim terminie powolne zejście do okolic tej luki, nim ponownie naprawdę zaatakuje szczyt na poziomie 770 PLN, z perspektywą jego połamania. Zachowanie kursu w tym rejonie pozwoli nam zorientować się co do prawdziwej siły Byków: jeśli dołek, kończący korektę, powstanie ponad luką (czyli gdzieś ponad 255 PLN), Byki będą naprawdę silne. Gorzej będzie, gdy kurs zdecyduje się tę lukę „zamknąć” (czyli choćby na chwilę spaść poniżej 169 PLN) – takie zachowanie będzie mocno uprawdopodabniać tezę, że powrót do 770 to maksimum tego, na co Byki będzie stać. Przy okazji – luka wyznacza ciekawe poziomy zniesienia ponad rocznych wzrostów na drabince Fibonacciego (66,7% – 78,6%). To też dodaje jej wartości jako silnemu wsparciu.
kliknij, aby powiększyć Ale tego zejścia w rejon luki oczekiwałbym gdzieś po Nowym Roku i oczywiście nie od razu. Na razie mamy grudzień, bardzo dobry miesiąc dla akcji i wg mnie wygląda na to, że technicznie dość słabe dno z 20.11.20, na poziomie 403 PLN zaczęło jakąś wzrostową falę większej korekty, zaczętej w październiku. Utrzymanie się dzisiejszego minimum na poziomie 433, dającego (dość słabe) sygnały czasowe z kilkoma mniej ważnymi ekstremami pozwala podejrzewać, że wracamy do kontynuacji wzrostów, korygujących październikowo - listopadowe spadki. Wzrosty te mogą sięgnąć w bardzo optymistycznym wariancie nawet ~680-700 PLN, ale raczej bez wyjścia ponad 770 PLN – dotknięcie okolic 770 uważam za skrajnie optymistyczną możliwość w obecnej sytuacji. Spadki ku luce widziałbym dopiero gdzieś po Nowym Roku.
|
|
Temat:
MERCATOR
Nie zapisalo sie niewiele ponad 0.5mln akcji...
C
|
|
Temat:
STALPROD
|
|
Temat:
ARCTIC
NBSK 1172$/t BHKP 1005$
...
|
|
Cytat:Insiderzy wiedzą, że w skupie sprzedadzą tylko ułamek akcji, a już w sierpniu "okres ochronny" nie będzie obowiązywał... Co masz sasky na mysli
|
|
Moze przy tej pierwszej reko nie wziął pod uwage(bo nie miał wiedzy) odpisów lub zmin i anulacji trwajacych kontraktów /umow.
|
|
Temat:
MERCATOR
HoracyAD2021 napisał(a):. Bo jestem sobie wstanie wyobrazić sytuacje, ze grupa znajomych królika (bynajmniej nie główny akcjonariusz lub członkowie zarządu)zgłasza łącznie do sprzedaży tyle akcji ile ma być skupione, a zarząd - zgodnie z zastrzeżeniem - skraca termin zgłaszania akcji w odpowiedzi na zaproszenie i pozamiatane. I ktoś przytuli całkiem sensowny zysk#:hello  I redukcji żadnej... : JOKER ale w powyzszej tezie jak sie zapisze to skrpcony termin go obejmie. A kto wie czy nie wszyatkie akcje ktore zapisal.....
|
|
Temat:
MERCATOR
krewa napisał(a):W poszukiwaniu węzłów czasowych.
W drugim tygodniu czerwca wypada ciekawy węzeł czasowy: 89 tygodni od wrześniowego dolnego ekstremum z 2019 (F11); 34 tygodnie od ATH (F9); 13 tygodni od marcowego lokalnego szczytu (F7);
Btw odległość czasowa od wrześniowego dolnego ekstremum z 2019 do ATH to 55 tygodni (F10) Czy tak niewiele zeby trafic węzeł?
|
|
Podatek katastralny...
Nie bede pytal o to czy dobry czy zly ale o to xzy ktos zna jego zasady funkcjonowania z krajow w ktorych jest, czy sa ze soba porownywalne te reguly i w zwiazku z tym czy mozna pokusic sie o projekcje jakby wyglada TU?
Znalezc w necie mozna mnozace sie przyklady nieruchomosci wartej 600k od.ktorej placiloby sie podatek 20k rocznie. ( jako druga nieruchomosc)
Czy gdyby zalozyc ze tak.to wlasnie bedzie wygladac to ?
Co okreslaloby ktora nieruchomosc jest pierwsza a ktora kolejna tj druga czy trzecia? Kolejnosc nabycia ? Wartosc ? Metraz ? Lokalizacja?
Jak wygladaloby oppdatkowanie gdyby jako posiadacz np kawalerki (kredyt) otrzymuje w spadku inne M. Nie sprzedaje nie wynajmuje - place katarstralny ? Od ktorego ? Drozszego ? Czy obciazenie Kredytem w jakis sposob wplywa na sposob opodatkpwania ? Np roznica wartosci rynkowej a kapitalu do splaty?
Maz i zona ( obecnie) mieszkaja w M meza ( kredyt za kawalera) a M zony ( kredyt za panny ) wynajmuje sie. M zony daleko w czasie i kwocie do splaty. M meza rowniez. Pojawily sie dzieci...np szescioro;)
malzonkowie musza isc na wieksze...kupuja duuuze M badz kupuja dom badz buduja go.
Uznaja ze dobrze by bylo miec cos trwalego wiec nie sprzedaja M-ów bo ich uplynnienie i tak nie daloby gotowki na zakup w calosci potrzebnych m2.
Zostawiaja to dla dzieci ( chyba ryzykuja- bo oba obciazone Kredytem i jak jest najmeca to na zero- jak nie ma - gruby minus)
Zachecam do wpisow.
Jesli wpis jest w zlym miejscu prosze Moderatora o przesuniecie.
|
|
Temat:
TESLA
Szutnik napisał(a):"Święta Mediano, pomóż nam ,prosimy" - modlitwa akcjonariuszy Tesli No nie tylko u nas co spekulacyjnie ostro rosło, zaczęło ostro obrywać. Wczorajsze -21% na Tesli spokojnie może stanąć obok najbardziej przecenianych spółek z NewConnect, np. takiego Letusa (-27%) A tak poważniej, Kurs Tesli jest bardzo ładnie prowadzony przez te Widły Andrewsa i wygląda na to, że rzeczywiście mediana (środkowa) ma szanse zrobić tu poważniejsze wsparcie. Obecnie to okolice 280 USD , więc kursowi od wczorajszego zamknięcia brakuje "tylko" 15% spadku  kliknij, aby powiększyć Szutnik... jak widzisz tesle obbecnie ? Idzie w widlach ...?
|
|
Mi humor Oczywiście że część kosztów budowy prywatnego domu Możesz wrzucić w koszty prowadzonej działalności gospodarczej Jeśli uważasz że tak nie jest to Popytaj ludzi może wiedzą i ci powiedzą
Za oszczędności wynikające z obniżenia podatku kupić sobie samochód i też możesz go wrzucić w koszty
|
|
Temat:
KSGAGRO
Te 3,5 jest istotne przy obrocie 80k ?
|
|
Cytat: Dziesięciu facetów poszło na piwo i rachunek dla wszystkich wyniósł 100 zł. Jak go tu sprawiedliwie pokryć? Po namyśle zdecydowali się zastosować rozwiązanie znane z działającego w Europie systemu podatkowego: Czterech najbiedniejszych nie zapłaciło nic. Piąty zapłacił złotówkę. Szósty zapłacił 3 złote. Siódmy zapłacił 7 zł. Ósmy zapłacił 12 zł. Dziewiąty zapłacił 18 zł. A ostatni, najbogatszy, zapłacił 59 zł. Jak postanowili, tak zrobili. Przychodzili do baru codziennie, zostawiali 100 złotych - i wszystko było w porządku... do momentu, w którym barman powiedział: "Chłopaki! Jako stałym klientom oferuję wam zniżkę: będziecie płacić tylko 80 złotych". Faceci ucieszyli się. Powstał jednak problem: jak podzielić nadwyżkę 20 złotych? Na początek ustalili, że czterej najbiedniejsi nadal nie płaciliby nic - ale co z resztą? Zaproponowali, by podzielić ja po równo między tych, co płacą. Wyszło po 3,33 na łebka. Ale w takim razie Piąty i Szósty jeszcze otrzymywaliby pieniądze za picie! Barman zaproponował, że rozłoży tę obniżkę jakoś bardziej proporcjonalnie: Piąty nie zapłacił nic. Szósty zapłacił 2 złote. Siódmy 5 zł. Ósmy 9 zł. Dziewiąty 14 zł. A Dziesiąty 49 zł. Zapłacili, wyszli z baru - i zaczęli liczyć: "Ja otrzymałem tylko złotówkę z tych 20 - oświadczył Szósty - ale on - rzekł wskazując na Dziesiątego - zarobił na tym 10 złotych!" "To prawda! - krzyknął Piąty. - Ja też zarobiłem na tym tylko złotówkę! To niesprawiedliwe, że on zarobił dziesięć razy więcej". "Dlaczego on dostał 10 złotych, a ja tylko dwa? - zawołał Siódmy. - Bogaci zabierają nam wszystko!". "Czekajcie! - zawrzasnęli jednym głosem pierwsi czterej. - My nie dostaliśmy w ogóle nic! Ten system opiera się na wyzysku biedaków!". I zaczęli ochrzaniać Dziesiątego - do czego przyłączyła się reszta. Następnego wieczoru Dziesiąty nie pojawił się w barze. Więc pozostała dziewiątka zaczęła pic sama. Jednak gdy przyszło do płacenia rachunku, okazało się, że nie maja nawet na połowę. I dopiero zaczęli myśleć.
|
|
jaka jest obecnie wartosc ksiegowa ? 90 zl?
|
|
witam, czy ktos sie pokusi o komentarz i wnioski m.in do dwóch ostatnich espi ?
|
|
Temat:
VOTUM
|
|
Temat:
KERNEL
obrot sredni jak na spadki
|
|
jestem leszczem wybitnym na gpw. ale chyba i ona nie jest najgorsza do nauki... poszukalem wpisow dot. polski j miales wpis cdr gdzie rynek zanegowal Twoja analize co sie oczywiscie zdarza a teraz jestesmy w trakcie sprawadzania analizy mrc:) sledzenie tego co sie dzieje tam to niezla nauka , narazie jakos w miare operuje srednimi rsi kanalami itp. z roznym dla mnie skutkiem. Twoja analiza mrc z 7.12 jest chyba dla niektorych wazniejsza niz wlasne pieniadze.
|
|
kompletnie nic nie wiem o.rynkach zagranicznych , za waski w uszach.
|
|
Temat:
MERCATOR
na ile prqwdopodobne mysliscie jest wezwanie w celu sciagniecia spolki z gpw ?
|
|
dzieki Szutnik za wyjasnienia. widzialem na wykresie ze dno sie nie utworzylo, ale chcialem prosic o Twoja analize sytuacji. sledze Twoje wpisy o rymowankach czasu z setnymi kwotami w kursie i ciekawi mnie tak zwyczajnie jak Tobie sie to czesto sprawdza.
|
|
Szutnik napisał(a):Jeśli teraz Byki zdołają obronić to minimum, a Niedźwiedzie nie dadzą rady zejść niżej w czasie jego testu, dno będzie ustalone.
 kliknij, aby powiększyćTest, a może nawet seria testów, powinien nadejść w ciągu najbliższych kilku godzin prosze:)
|
|
Temat:
MERCATOR
czy ten 15mln obrot na + w 20 min robia instytucjonalni zeby podbic w celu wyjscia ?
ja sie nie czepiam. rozumiec chce.
opor w luce ?
|
|
witam.
dno ustalone ....?jak obecnie ta sytuacje oceniasz ?
|
|
Temat:
MERCATOR
orzech napisał(a):Pozwolę sobie zamieścić fragment analizy kolegi Szutnik z 7 grudnia 2020, całość na stronie 63 którą polecam do poczytania.. Cytat:Moim zdaniem kurs czeka w średnim terminie powolne zejście do okolic tej luki, nim ponownie naprawdę zaatakuje szczyt na poziomie 770 PLN, z perspektywą jego połamania. Zachowanie kursu w tym rejonie pozwoli nam zorientować się co do prawdziwej siły Byków: jeśli dołek, kończący korektę, powstanie ponad luką (czyli gdzieś ponad 255 PLN), Byki będą naprawdę silne. Gorzej będzie, gdy kurs zdecyduje się tę lukę „zamknąć” (czyli choćby na chwilę spaść poniżej 169 PLN) – takie zachowanie będzie mocno uprawdopodabniać tezę, że powrót do 770 to maksimum tego, na co Byki będzie stać. Przy okazji – luka wyznacza ciekawe poziomy zniesienia ponad rocznych wzrostów na drabince Fibonacciego (66,7% – 78,6%). To też dodaje jej wartości jako silnemu wsparciu. do tego to autor powinien sie sam odnieść
|
|
Temat:
MERCATOR
anty_teresa napisał(a):
Ten papier może był głównie w obrocie drobnych na początku pandemii, ale potem weszli instytucjonalni i to oni rozdają karty od dawna.
czyli za 500 i 600 i 700 wchodzili duzi ? i oni teraz sprzedawali ze strata -50%? a drobnica zarobila gruby hajs jak duzi.odbierali im papier za powyzsze kwoty ?
|
|
Temat:
MERCATOR
oni podaja takie "budujace"komunikaty od dawna..
|
|
Temat:
MERCATOR
czy to juz jest wyjscie z konsolidacji dolem?
|
|
Temat:
MERCATOR
koniec koncow "kurs w rekach wynikach szacunkowych"
|
|
Temat:
MERCATOR
a co najgorszego na walnym moze prezes ustalic ze drobni moga byc tak pokrxywdzeni ?
|
|
Temat:
MLSYSTEM
|
|
Temat:
MLSYSTEM
jak chlapnał to 13-14.04. bo datawpisu ML system jest 14.04. zjazd jest dzis. Wiec moze sie potwierdzilo, choc nadal oficjalnego komunikatu nie ma. dolozenie do zakresu badan wymazu z wew. czesci policzka tez w sumie moze wynikac z braku 99% skutecznosc samego chuchania.
|
|
Temat:
MLSYSTEM
o pieniadze z CD...:) albo ich brak jesli nieprzydatne..
technicznie utworzy sie wsparcie na 150 ?
|
|
Temat:
MLSYSTEM
|
|
Temat:
MERCATOR
@krewa,
jak interpretowac to o czym piszesz , jakie wnioski powinienem wyciagnac?
|
|
Temat:
MERCATOR
ok. marza siada. czy zwiekszony wolumen z powodu nizszych cen nie skompensuje spadku tych marz w jakims stopniu. no chyba ze popyt juz tez spada...
|
|
Temat:
KERNEL
jaki ppwod takiej oceny? fundamenty bez zmian technicznie na wsparciu
|
|
Temat:
MERCATOR
co do wiary to ciezko mi uwierzyc jak pisze anty ze marze na dystrybucji juz w 2 kw wroca do marz sprzed covid. spadek jest prawie pewny ale o ile. druga sprawa jak Twoim zdaniem rynek ocenia (juz) albo wyceni to ze rownowaga miedzy popytem a podaza to narazie nie ten rok i nie wiadomo czy przyszly. po trzecie szef pfizera mowi ze koronaworus jako taki zostanie juz u nas, dawki przypomibajace co rok itd. srodki ochrony na codzien..
mutacje ? kalifornia nigeria podkarpacie
|
|
Temat:
MERCATOR
|
|
Temat:
MIRBUD
@krewa w innym watku zwrocono uwage na dywergencje na wykresie mirbudu. czy mozesz sprobowac mi to rozjasnic jakie z tego wynika zagrozenie?
|
|
Temat:
MLSYSTEM
no o to to mnie chodziło.
|
|
Temat:
MLSYSTEM
Cytat:umowy na dostawę, rozładunek, montaż i uruchomienie systemu do enkapsulacji oraz myjni do szkła." nie wiem czy chcialbym zeby spolka zajmowala sie takimi sprawami...maja zdolnych ludzi wiec niech robia to co im wychodzi.
|
|
Temat:
LUBAWA
standard na gpw ostatnio. Wynik 50% lepszy A zjazd jakby Stratę wykazali.
|
|
Asston napisał(a):Slavvvvos jest wręcz odwrotnie. To jest właśnie wysokooktanowe paliwo. Przypomnę, że paliwo z większą liczbą oktanową jest mniej "wybuchowe". Podczas spalania paliwa wysokooktanowego znacznie rzadziej występuje spalanie stukowe, co chroni silniki, zwłaszcza te z doładowaniem zdecydowanie masz rację. skrótem pojechalem
|
|
coś mało oktanowe to paliwo się dziś wydaje ...
słabe ręce z zyskiem 3% oddaje ? wczoraj idziemy powyżej 365 dziś bez większej zabawy 355..
|
|
Temat:
KSGAGRO
rozumiem że spółka nieplynna Ale żeby 11k i CFR mogli robić takie spadki to coś wyjątkowego. równie dobrze mogą jutro wchodzić spowrotem bo dobry moment i kurs leci +10% ?
|
|
czy można zakładać że roznice kursowe będą miały podobny wpływ na wynik w innych spółkach typu ksgagro agroton czy Kernel? pytam bo zasadniczo jeśli spodziewać się tam podobnych reakcji można inaczej zaplanować zajęcie pozycji.
|
|
to jak się rypło to co nad czeka Panie Krewa?
|
|
czekaj czekaj A może to będzie spodek z uchem...
|
|
tak jak tu było napisane że po wejściu do Wig20 nie było w spółkach niewiadomo jakich wzrostów A często nawet brak wzrostów to tu widzimy coś co jest anormalne i za 5 lat będzie wymieniane że po wejściu do wig można polecieć w 1 sesji 10%
|
|
Zatem przykładowo : ze wszystkich moich np 500 akcji, przy redukcji np 98%, skupione zostanie dokładnie 10szt niech będzie po maksymalnej cenie. ? czyli 7700 A podatek w '22. Przy div np 25zl to było by jakieś 10k po odjęciu podatku. Czy ktoś liczył przy ilu szt akcji w portfelu wychodzi korzystnie finansowo dla akcjonariusza ulicznego skup względem div , zarówno po cenie min oraz maks przy szacunkowej ale prawdopodbnej redukcji.
dobrze zadałem pytanie ?
|
|