PARTNER SERWISU
ekltvpfm
161 162 163 164 165

Kiedy szczyt Hossy:)

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 7 sierpnia 2023 18:07:31
U mnie w pracy spośród zwolenników "Kaczyńskiego" a przynajmniej spośród tych, którzy się do tego przyznają, do PPK nie należy żaden. Powód zazwyczaj ten sam: "bo ukradną". Spośród trzech uczestników PPK o których wiem, żaden nie jest delikatnie mówiąc entuzjastą obecnej władzy.

Tu nie tyle chodzi o poglądy polityczne a o elementarny brak zaufania do państwa. Sądzę, że większość z tych, którzy się z PPK wypisali nie rozumie tego programu i jest mniej lub bardziej przekonanych, że to kolejna sztuczka polityków aby pobrać pieniądze z ich konta w czort wie jakim celu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 7 sierpnia 2023 20:04:29
Kakarotto napisał(a):
frostpanda napisał(a):
....Większość się tym nie interesuje.

Celna uwaga. Niezapisani z własnej woli są przeświadczeni, że walczą z Kaczyńskim. Pozostali, czyli zapisani, nie wiedza co się z tym dzieje poza tym, że jest mniejsza wypłata.

Gdyby popatrzyli na konto PPK to by wiedzieli ile do każdej przez nich wpłaconej złotówki dopłaca pracodawca.

szarlej81
178
Wysłane: 7 sierpnia 2023 21:51:10
Tyle to może i robią. Ale pogrzebać w ustawieniach konta i zmienić domyślną alokację środków to już niekoniecznie.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 7 sierpnia 2023 22:28:24
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

rywalizujesz z mihumorem binky ???
czy moze pomyliłes fora ??

Oczekuję konsekwencji. Skoro opinia analityka nie ma wartości, to czemu opinia człowieka, który nawet nie jest analitykiem ma ją mieć, a tym bardziej jakiej "zakładam też że.."

Możesz mi wytłumaczyć " to czemu opinia człowieka, który nawet nie jest analitykiem ma ją mieć" - jakieś wpisy pozbawione sensu

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 7 sierpnia 2023 22:53:50
szarlej81 napisał(a):
Tyle to może i robią. Ale pogrzebać w ustawieniach konta i zmienić domyślną alokację środków to już niekoniecznie.

Nie chcę być złośliwy. Czy wiesz to z autopsji? Angel
Nisko cenisz ludzi. Myślę, że każdy jak zobaczy kilka tysięcy na tym koncie to się zainteresuje co się z nimi dzieje.

szarlej81
178
Wysłane: 7 sierpnia 2023 23:05:53
A ja myślę, uwzględniając dość marną tradycję inwestowania w społeczeństwie, że spora część uczestników PPK miała by problemy ze zdefiniowaniem zasadniczych różnic pomiędzy inwestowaniem w akcje a obligacje, nie mówiąc już o posiadaniu jakiś własnych preferencji wg których mieliby zmieniać domyślnie przypisany im przez zarządcę funduszu plan inwestycyjny.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 7 sierpnia 2023 23:14:09
yanek z hor napisał(a):
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

Oczekuję konsekwencji. Skoro opinia analityka nie ma wartości, to czemu opinia człowieka, który nawet nie jest analitykiem ma ją mieć, a tym bardziej jakiej "zakładam też że.."

Możesz mi wytłumaczyć " to czemu opinia człowieka, który nawet nie jest analitykiem ma ją mieć" - jakieś wpisy pozbawione sensu

Zapomniałeś o czym pisałeś kilka postów wcześniej?
Stosujesz podwójną logikę. Od innych wymagasz twardych danych, a sam opierasz się o wpis na Twitterze i swoje niczym nie podparte przemyślenia.

yanek z hor
168
Wysłane: 7 sierpnia 2023 23:19:46
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

Zapomniałeś o czym pisałeś kilka postów wcześniej?
Stosujesz podwójną logikę. Od innych wymagasz twardych danych, a sam opierasz się o wpis na Twitterze i swoje niczym nie podparte przemyślenia.

Musze ciebie zaskoczyć - wiem ze pisałeś o mnie. Masz mi wytłumaczyć powód Twojego wpisu - to mnie interesuje...
Moze bardziej precyzyjniej - masz skupić się na moim wpisie a nie osobie.
Zawsze jestem pełen ideałów że fora służą do wyrażania opini i komentowania ich .....

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 8 sierpnia 2023 00:06:35
yanek z hor napisał(a):

Musze ciebie zaskoczyć - wiem ze pisałeś o mnie. Masz mi wytłumaczyć powód Twojego wpisu - to mnie interesuje...
Zawsze jestem pełen ideałów że fora służą do wyrażania opini i komentowania ich .....

Powód - nie potrafisz uzasadnić swojego stanowiska
Wytłumacz mi: dlaczego uważasz, że informacje w twitcie Marczuka, mają większą wartość niż informacje w analizie Mierzwy?

yanek z hor
168
Wysłane: 8 sierpnia 2023 00:34:36
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

Powód - nie potrafisz uzasadnić swojego stanowiska
Wytłumacz mi: dlaczego uważasz, że informacje w twitcie Marczuka, mają większą wartość niż informacje w analizie Mierzwy?

bo to sa twarde dane - bo sa podane przez viceprezesa PFRu??? Masz podane liczby - 3,3 mln zapisów. Jeżeli ktos z tych twardych danych wymysla ze to realnych wpływów jest 400mln to według mnie jest w błedzie - bo taka kwotę mozna otrzymac w momencie kiedy 3,3mln osób uczestniczących w PPK dostaje minimalna krajowa - według mnie to nie ma nic wspólnego z rzeczywistoscia i bardziej realna jest średnia krajowa. JEżeli twierdzisz inaczej że moje obliczenia sa błedne to wystarczy napisać na ten temat a nie zajmować się moja osobą.

Rozumiesz ze analizy to sa przetworzone dane w ten czy inny sposób natomiast twardych danych raczej nie mozna podwazyć typu 3,3mln zapisów, czy wpływy z VAT do budżetu itd

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 8 sierpnia 2023 06:22:13
yanek z hor napisał(a):

bo to sa twarde dane - bo sa podane przez viceprezesa PFRu??? Masz podane liczby - 3,3 mln zapisów. Jeżeli ktos z tych twardych danych wymysla ze to realnych wpływów jest 400mln to według mnie jest w błedzie - bo taka kwotę mozna otrzymac w momencie kiedy 3,3mln osób uczestniczących w PPK dostaje minimalna krajowa - według mnie to nie ma nic wspólnego z rzeczywistoscia i bardziej realna jest średnia krajowa. JEżeli twierdzisz inaczej że moje obliczenia sa błedne to wystarczy napisać na ten temat a nie zajmować się moja osobą.

No i było tak od razu napisać, a nie prawić mądrości o "otwartym umyśle". Do rzeczy:
- średnia krajowa GUS nie obejmuje ludzi zatrudnionych w firmach mniejszych niż ośmioosobowe,
- zainteresowanie PPK może, ale nie musi rozkładać się równomiernie w różnych grupach zawodowych. Warto pamiętać, że osoby lepiej usytuowane, mogą sobie pozwolić na większe ryzyko inwestycyjne i np. inwestowanie na własną rękę.
- żadna statystyka nie podaje wypłat z PPK,
- ludzie pracujący na umowie o dzieło nie są objęci programem, a to dość popularna forma zatrudnienia w niektórych branżach.
Wszystkie powyższe mogą dość istotnie zaburzyć obraz, tak że proste wyliczenie ułamka ze średniej niewiele wnosi.

yanek z hor napisał(a):

Rozumiesz ze analizy to sa przetworzone dane w ten czy inny sposób natomiast twardych danych raczej nie mozna podwazyć typu 3,3mln zapisów, czy wpływy z VAT do budżetu itd

Ale w tych twardych danych nigdzie nie ma mowy o 800 ml. napływów.
Co do samej analizy.
Mierzwa oparł się na danych portalu analizy.pl. Ci swojego źródła nie podają, ale podejrzewam że po prostu zsumowali comiesięczne raporty funduszy (w każdym razie nie mają żadnego interesu w fałszowaniu danych). W innym artykule szczegółowo omawiają sytuację PPK:
www.analizy.pl/raporty/33100/p...
Jak widać ogólna zmiana wartości aktywów jest zgodna z tym, co z grubsza powiedział prezes z tym, że w większości wynika ze zmiany wyceny tych już posiadanych, a nie z napływu nowych środków.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 sierpnia 2023 08:25:44
Trifolium napisał(a):
Mierzwa oparł się na danych portalu analizy.pl. Ci swojego źródła nie podają, ale podejrzewam że po prostu zsumowali comiesięczne raporty funduszy

Tak, w tym się specjalizują

yanek z hor
168
Wysłane: 8 sierpnia 2023 11:36:09
Trifolium napisał(a):

No i było tak od razu napisać, a nie prawić mądrości o "otwartym umyśle". Do rzeczy:
- średnia krajowa GUS nie obejmuje ludzi zatrudnionych w firmach mniejszych niż ośmioosobowe,
- zainteresowanie PPK może, ale nie musi rozkładać się równomiernie w różnych grupach zawodowych. Warto pamiętać, że osoby lepiej usytuowane, mogą sobie pozwolić na większe ryzyko inwestycyjne i np. inwestowanie na własną rękę.
- żadna statystyka nie podaje wypłat z PPK,
- ludzie pracujący na umowie o dzieło nie są objęci programem, a to dość popularna forma zatrudnienia w niektórych branżach.
Wszystkie powyższe mogą dość istotnie zaburzyć obraz, tak że proste wyliczenie ułamka ze średniej niewiele wnosi.

Z tego co wiem ... może się myle... ale PPK dotyczy osób zatrudnionych na umowę o pracę
NIE WIEM co ma wspólnego twój wpis do sedna tematu.... - dla mnie ŻADNEGO

Trifolium napisał(a):
Ale w tych twardych danych nigdzie nie ma mowy o 800 ml. napływów.
Co do samej analizy.
Mierzwa oparł się na danych portalu analizy.pl. Ci swojego źródła nie podają, ale podejrzewam że po prostu zsumowali comiesięczne raporty funduszy (w każdym razie nie mają żadnego interesu w fałszowaniu danych). W innym artykule szczegółowo omawiają sytuację PPK:
www.analizy.pl/raporty/33100/p...
Jak widać ogólna zmiana wartości aktywów jest zgodna z tym, co z grubsza powiedział prezes z tym, że w większości wynika ze zmiany wyceny tych już posiadanych, a nie z napływu nowych środków.

bo 800 mln to sa szacunki tak jak 400 mln - naprawdę trudno zrozumiec co to sa twarde dane ????

To jeszcze raz jest 3,3 mln osób - 3,49 tys najniższa - PPK3,5% to daje 403mln.
Póxniej okazuje się że za minimalną pracuje 3mln osób -czyli już tutaj jest coś nie tak
Czyli przyjmujemy ze tylko z najniższą zapisali się do PPK łacznie 3 mln ???
Może sa zapisani i zostali zwolnieni i są bez pracy bo bezrobocie jest najnizsze od dekad ???
Ja twierdzę że trzeba liczbe zapisanych mnożyc przez średnią krajową tudzież mediane a nie przez minimalną

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 8 sierpnia 2023 15:51:43
yanek z hor napisał(a):

Z tego co wiem ... może się myle... ale PPK dotyczy osób zatrudnionych na umowę o pracę
NIE WIEM co ma wspólnego twój wpis do sedna tematu.... - dla mnie ŻADNEGO

Przyznaję, mój błąd. Niemniej 3 pozostałe podpunkty pozostają aktualne.
Ponadto w międzyczasie doszedłem, że analizy.pl faktycznie operują na danych od instytucji. A te są jawne. Przykład: ostatnie wyniki Skarbiec TFI ( w tym 2 PPK):
www.bankier.pl/static/att/emit...
Tak więc, to nie żadne szacunki, tylko suche dane.

yanek z hor
168
Wysłane: 8 sierpnia 2023 16:25:44
Trifolium napisał(a):

Przyznaję, mój błąd. Niemniej 3 pozostałe podpunkty pozostają aktualne.
Ponadto w międzyczasie doszedłem, że analizy.pl faktycznie operują na danych od instytucji. A te są jawne. Przykład: ostatnie wyniki Skarbiec TFI ( w tym 2 PPK):
www.bankier.pl/static/att/emit...
Tak więc, to nie żadne szacunki, tylko suche dane.

ja bym znalazł wiecej podpunktów...
nie masz mnie zarzucać jakimiś treściami które jakoby maja udowodnić e jakaś analiza była trafna bo nawet nie wiesz jak ona była robiona bo SAM tego nie robiłeś. Po co wdrażasz jakieś elementy które nie wpływają na nic ???
nie rozumiem tego usilnego udowadniania..
Może odnieś się do tego co ja napisałem ... - gdzie popełniłem bład - bo według ciebie musiałem to zrobić bo moje szacunki są troche inne ....

yanek z hor
168
Wysłane: 8 sierpnia 2023 16:29:15
Jeżeli pod koniec miesiąca będzie wypłacona dywidenda w postaci 6,4mld z PKN to wpłynie to na giełdę ???
połowa to SP do tego podatek ale i tak zostanie 2,5mld pln...
Moja dywidenda z PkN trafi z powrotem na GPW....

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 8 sierpnia 2023 16:48:00
Yanek,
kapitalizacja giełdy to jakieś 1,37 bln, więc jaki wpływ na nią może mieć 0,18%? Żaden. Pomijam już fakt, że identyczna kwota odpłynie z parkietu bez gwarancji powrotu.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 8 sierpnia 2023 17:19:29
yanek z hor napisał(a):
gdzie popełniłem bład....

Nazbyt wszystko uprościłeś. Nie wiem, czemu twoje szacunki się nie sprawdziły, przedstawiłem możliwe hipotezy. Niemniej skoro z prostego sumowania raportów funduszy wychodzi 400ml, to nie ma sensu się kłócić z faktami.
Co do dywidendy - być może. Gdyby cały akcjonariat mniejszościowy zdecydował się reinwestować zyski w PKN, to niewątpliwie zobaczylibyśmy konkretny pik na wykresie. Tyle, że część zainwestuje gdzie indziej, część drobnych inwestorów przeznaczy to na konsumpcję, a część funduszy zapewne wykorzysta zysk na pokrycie umarzanych jednostek itp.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 8 sierpnia 2023 17:40:53
Panowie, a pamiętacie o odcięciu? Kapitalizacja spółki / giełdy zostanie automatycznie pomniejszona w dniu odcięcia prawa do dywidendy. In niższa stopa dywidendy, tym szybciej rynek nadrobi ten spadek. W przypadku Orlenu to jednak dość spory %

yanek z hor
168
Wysłane: 8 sierpnia 2023 17:54:54
krewa napisał(a):
Yanek,
kapitalizacja giełdy to jakieś 1,37 bln, więc jaki wpływ na nią może mieć 0,18%? Żaden. Pomijam już fakt, że identyczna kwota odpłynie z parkietu bez gwarancji powrotu.

Liczy sie free float - według mnie to juz jest jakaś kwota bo np pokrywa cały free float Aliora
Ta kwota która odpłynęła nie ma znaczenia bo nie spowodowała podazy akcji .....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

161 162 163 164 165

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,305 sek.

wajgpknp
euybzpjk
fugtfifk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ppapejvj
usmqlpxz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat