Temat:
ZUE
|
|
|
|
Temat:
XTB
MODERATOR napisał(a):Panowie, to jest wątek poświęcony XTB To tak przy okazji: W którym dziale można należy umieszczać wątki dla spółek z Global Connect, jakby akurat ktoś chciał podyskutować?
|
|
UTK raportuje wzrost udziału w rynku miesiąc do miesiąca: stooq.pl/n/?f=1660542&sear... cargo Wzrost wprawdzie symboliczny, ale biorąc pod uwagę, ze to czwarty taki raport z rzędu można uznać, że tendencja spadkowa uległa odwróceniu.
|
|
Ammianus napisał(a): Napisz proszę jaka jest wg. Ciebie definicja hossy na zdrowych fundamentach ?
Taka, która ma oparcie w wynikach spółek, a nie oczekiwaniu, że rynek będzie rósł wiecznie, a konkurencja się nie pojawi.
|
|
Dzisiejsze spadki sponsoruje chińska aplikacja, o której na razie wiadomo tylko tyle, że jej producent ją chwali. To się nazywa hossa na solidnych fundamentach. Cytat:Już dzisiaj Tusk uzurpuje sobie prawo do decydowania które orzeczenia TK i SN są ważne W 2016 znalazło się paru przytomnych prawników, którzy otwarcie mówili, że Szydło stworzyła niebezpieczny precedens, który prędzej, czy później się zemści. No, ale skoro Beata wiedziała lepiej, to trzeba teraz ponieść konsekwencje.
|
|
Temat:
PKNORLEN
le rom napisał(a): A jeśli Pan Obajtek rzeczywiście objąłby prezesurę TVN
Oby objął. Chętnie zobaczę, co ten wybitny menadżer zdziała, kiedy zamiast wsparcia partii rządzącej, będą telefony z FOXa: "gdzie nasze pieniądze".
|
|
Temat:
RAFAKO
Że ludzie dziś wywalali na wyścigi, to zrozumiałe. Ale zachodzę w głowę, kto był tak głupi, żeby od nich kupować.
|
|
Temat:
ZABKA
Kolejny artykuł, z którego wyłania się obraz źle zarządzanej franczyzy. Niedługo będzie 20 lat od afery z Żabim Grodem. najwyraźniej nikt nie wyciągnął wniosków. www.bankier.pl/wiadomosc/Presj...
|
|
1ketjoW napisał(a): Nie chodzi o technologię ale o wymogi prawne.
Jakie dokładnie???
|
|
1ketjoW napisał(a):Ciekawe czy Polska zacznie budowę nowego rurociągu gazowego z Norwegii do Polski po dnie Bałtyku aby zablokować w ten sposób odbudowę NS1 i NS 2. Nic z tego. Od pewnego czasu jest już technologia pozwalająca na krzyżowanie gazociągów pod wodą. EDIT: Do której link z jakiegoś powodu nie chce się dodać. W każdym razie użyli jej przy budowie Baltic Pipe.
|
|
STOCKWATCH!!!! Nie zrobiliście czasem błędu w przepływach inwestycyjnych za Q4 2023? W raporcie kwartalnym są całkiem inne wartości.
|
|
Proponowałbym, aby w tabeli z danymi finansowymi spółek obok zwykłej EBITDA zamieszczać jeszcze EBITDA skorygowaną.
|
|
007 napisał(a): Aż do pojawienia się epidemii COVID czyli do 2019 roku Inflacja była stabilna i niska, poniżej celu NBP. W tym samym czasie dług do PKB spadał w każdej kategorii, również z uwzględnieniem funduszy pozabudżetowych (wykresy były tu na tym wątku).
Nie zaprzeczam, że częściowo jest tozasługa uszczelnienia VAT. Nie zmienia to faktu, ze od trzech lat luka znowu rośnie. Poza tym: 1. Socjal nie był jeszcze tak rozbuchany jak obecnie. W sumie poza 500 to resztę stanowiły jakieś symboliczne wydatki typu wyprawki szkolne. 2. Poprawa koniunktury - zjawisko ogólnoświatowe. Nowe podatki, o których już wspominałem 3. Swoją rolę pewnie odegrała też pamiętna reforma OFE, którą PiS nazwał kradzieżą, a której nigdy nie cofnął chociaż wystarczyła do tego jedna ustawa. Co do Szczurka to zdaje się, że JPK uchwalono 2 miesiące przed końcem kadencji, wiec nie wiem czy Tusk tu faktycznie cokolwiek blokował.[/quote] Cytat: Trochę wyżej masz wykres jak wyglądała luka VAT.
Wykres pokrywa się z tym zaprezentowanym w artykule, który wcześniej zalinkowałem. Cytat: idiotyczny pomysł obniżenia VAT dla branży beauty. Dzięki temu mamy kolejną szczelinę przez którą z systemu uciekają pieniądze.
Tu się zgodzę. Nie jestem fanatykiem PO, jak mi to niektórzy próbują wmawiać i dostrzegam, jak bardzo ta partia uległa skażeniu socjalizmem przez ostatnie kilka lat. Nie zmienia to faktu, ze obecnie piją piwo nawarzone przez poprzedników, a skutki ich własnych decyzji zobaczymy najwcześniej za kilka kwartałów. Cytat: Glapiński decyduje o zyskach NBP tylko np. kurs złotówki. Po wyborach PLN się umocnił
Zasadniczo to umocnienie, to po prostu powrót do poziomów z połowy 2023. Glapiński chyba powinien być nieco bardziej przewidujący. nawiasem mówiąc, to on odpowiada za utrzymanie optymalnego dla gospodarki kursu PLN.
|
|
Dziękuję. A znasz może na to jakiś konkretny paragraf, żebym mógł go podać księgowej?
|
|
007 napisał(a):Wrzucasz artykuł o jakimś pseudo ekonomiście, który nawet nie zauważył, że PIS uszczelnił system. Z czego w takim razie sfinansowali 500 skoro dług do PKB zmniejszał się aż do pandemii COVID?
1. Z długu, który następnie był dewaluowany przy pomocy inflacji. Tu masz deflator PKB za ostatnie 30 lat. Nieźle wystrzeliło po pandemii, prawda? pl.tradingeconomics.com/poland...2. Paru nowych podatków: www.money.pl/podatki/tak-rzad-...www.bankier.pl/wiadomosc/Dekad...3. Różnych okazjonalnych działań, typu sięgnięcie po środki w Funduszu Rezerwy Demograficznej, czy skup obligacji przez BGK. Przy okazji jak zarzucasz komuś pseudoekonomię to mógłbyś tego dowieść. Cytat: Szczurek rzeczywiście pracował nad wprowadzeniem JPK ale Donek z jakiegoś powodu nie pozwolił mu na wdrożenie. Czy zastanawiałeś się dlaczego Donek nie pozwolił Szczurkowi na wprowadzenie JPK???
Nie wiem, ale chętnie się dowiem. Napisz. Cytat: Ubiegły rok był rokiem wyborczym, a każdy średnio rozgarnięty obywatel wie, że w takim roku wydaje się więcej. Uwzględniając przesunięcie w VAT pomiędzy grudniem a styczniem na kilkanaście mld deficyt w 2023 był w okolicach 70 mld. W bieżącym roku prawdopodobnie będzie tego z 220 mld. Z czego Twoim zdaniem wynika różnica na ok. 150 mld?
Np stąd, że te wydatki nie znikają wraz z zakończeniem kampanii wyborczej. Np 800 weszło dopiero od stycznia. Swoje zapewne dołożył też Glapiński, który się trochę "pomylił" przy szacowaniu zysku NBP.
|
|
norbert80 napisał(a): Niemcy muszą być źli skoro Orlen ma kilkaset stacji paliw w Niemczech myślisz że też mają Fobie anty polska z tego powodu?!
Fobii nie, ale nacisk konkurencji zapewne czują.
|
|
norbert80 napisał(a): Niemcy muszą być źli skoro Orlen ma kilkaset stacji paliw w Niemczech myślisz że też mają Fobie anty polska z tego powodu?!
Fobii nie, ale nacisk konkurencji zapewne czują.
|
|
007 napisał(a):Uwalenie tego projektu byłoby na pewno zgodne z linią partii. Po co produkować w Polsce rzeczy którem można sprowadzić z Niemiec.
Akurat w interesie niemieckich firm leży, żeby konkurencja topiła pieniądze w nierentownych inwestycjach. Idealny przykład to PKP Cargo. Pociągi stały w portach czekając na węgiel, a w tym czasie Deutsche Bahn podbierało im klientów.
|
|
Na pierwszy rzut oka widać, że tam nie było żadnych analiz tylko pojawiła się potrzeba uspokojenia nastrojów wokół CPK. Nie po to Niemcy finansowały Donkowi KLD, żeby ten teraz podkopywał parametry ekonomiczne lotniska w Berlinie. To też w ramach wspierania Niemców? www.money.pl/gospodarka/wiadom...Pierwsza odsłona rządów Tuska zwana polityką ciepłej wody w kranie doprowadziła do załamania się finansów państwa w połowie drugiej kadencji. [/quote] Kryzys zadłużeniowy w całej UE to też wina polityki Tuska? 007 napisał(a): Przy okazji dodam, że stan polskich sił zbrojnych zarządzanych przez psychiatrę był w podobnej kondycji jak i budżet.
Armia w całości zawodowa to faktycznie tragedia. Cytat: Teraz mamy jakąś wersję turbo i już w połowie pierwszej kadencji będziemy mieli kolizję z konstytucyjnym bezpiecznikiem dług do PKB.
I rozbuchany socjal poprzedników nijak się do tego nie przyczynił? Cytat: Po pół roku rządów z Ministerstwa Finansów płyną informację że wpływy z VAT w ostatnich dwóch miesiącach są niższe od zakładanych. Pojawiają się już wyliczenia, że deficyt będzie wyższy o ok 25-30 mld.
Luka VAT narasta od 2021. Miło, że w końcu zauważyłeś. obserwatorgospodarczy.pl/2023/...
|
|
Raport półroczny przesunięty o ponad miesiąc. Niczego dobrego to nie wróży.
|
|
Specem od Cargo nie jestem, ale na podstawie obserwacji krajów zachodnich uważam, że lotnisko będzie stanowiło co najwyżej wsparcie dla branży transportowej, ale nie stanie się kołem zamachowym gospodarki, jak nam się to obiecuje. Za przykład można podać chociażby to słynne lotnisko w Berlinie, które do dziś generuje straty, a wschodnie Niemcy jak odstawały od zachodnich, tak dalej odstają. Moim zdanie kolejność powinna być następująca: 1. Jak najszybsze dokończenie budowy sieci dróg szybkiego ruchu oraz dostosowanie już istniejących do rosnącego natężenia ruchu. Zwłaszcza tych, które połączą nasze porty z Ukrainą i południowymi sąsiadami. 2. Zwiększanie przepustowości portów. 3. Szybka kolej. Niekoniecznie 300/h, ale musi być dużo szybsza od obecnej. 4. Potem lotnisko. Gdzieś w międzyczasie trzeba jeszcze wygospodarować środki na gruntowną modernizację energetyki. W koncepcję szlaków transportowych na Wiśle i Odrze osobiście nie wierzę. szarlej81 napisał(a):Drugi plus jest taki, że być może nie będą wydawać kasy na głupoty typu kredyt 0% Projekt oficjalnie przełożony na przyszły rok. Moim zdaniem już odpuścili, tylko jeszcze nie wiedzą, jak wyjść z tego z twarzą.
|
|
Amerykańskie może nie, ale jakaś osobna sekcja na nasz Global Connect? Spółek przybywa, a obroty sugerują, że sporo inwestorów w ogóle o tym nie wie.
|
|
A co jeżeli ktoś nie skorzysta z W8BEEN (bo np. opłaty z tym związane przekraczają spodziewany zysk)? Po prostu płaci te 30% na miejscu i już nie zawraca sobie głowy polską skarbówką? Czy jednak nadal musi odprowadzić te 4%?
|
|
Dziś wstrzymali produkcję melaminy dopóki koszty nie spadną. Trzeci raz w ciągu trzech lat.
|
|
Temat:
MENTZEN
Faktycznie, mój błąd (znowu).
|
|
Temat:
MENTZEN
|
|
Temat:
MENTZEN
cobithree napisał(a):Ale zawsze może bronić swoich kolegów, gdy u władzy jest (ich) opozycja, to pewnie też niemały pieniądz. Ale to jest biuro rachunkowe, nie kancelaria adwokacka. Co do kursu to obstawiam realizację zysków w ciągu tygodnia.
|
|
micmak napisał(a):Zmiana zarządu, zobaczymy czy wypadły wszystkie trupy z szafy? Mam przeczucie, że nie. Zauważyłem dwie ciekawe rzeczy: 1. Od lat w przepływach inwestycyjnych istnieje dość znaczna pozycja pt. zbycie niefinansowych aktywów trwałych. Innymi słowy zarząd sprzedawał składniki majątku spółki, które uznał za niepotrzebne, przestarzałe itp. Pytanie: czy faktycznie były niepotrzebne? 2. Od 2018 spółka zaczęła wydawać spore sumy na leasingi, chociaż wcześniej doskonale radziła sobie bez nich. Pytanie: skąd ta zmiana i kim byli leasingodawcy?
|
|
Temat:
MENTZEN
Niezależnie od sympatii politycznych myślę, że spółka która zaliczyła debiut na miarę złotej ery memestocków zasługuje na własny wątek.
W zakresie działalności szeroko rozumiane doradztwo podatkowe, prawne oraz księgowość. W planach wzrost poprzez akwizycje oraz poszerzanie działalności podstawowej o usługi typu doradztwo biznesowe czy pośrednictwo finansowe. Ponadto prezes obiecuje stałe dywidendy.
Ze swojej strony uważam jednak, że należy się chwilę wstrzymać aż hype opadnie i do głosu dojdą fundamenty.
|
|
1ketjoW napisał(a): Zakładasz, że ludzie jacy chcą kupić mieszkanie na kredyt nie wiedzą, że wysokość kredytu zależy od ich zarobków. Na jakiej podstawie?
Nic takiego nie twierdzę i nie wiem, jak to wywnioskowałeś z mojego wpisu. Mówię tylko, że ankietowani upatrują źródła problemów w braku zdolności kredytowej, a nie w zdzierstwie deweloperów albo rosnącej bańce na nieruchomościach, co moim zdaniem jest błędem. A to jak kto tłumaczy brak owej zdolności, to osobna kwestia (słabe zarobki, wysokie oprocentowanie albo jeszcze co innego). Nie wiadomo czy przeprowadzone badanie w ogóle poruszyło tę kwestią. Zgodzę się natomiast, że gdyby zapytać o przyczyny to większość zapewne poda zbyt niskie zarobki.
|
|
1ketjoW napisał(a):Niestety wyniki badań to nie wszystko. Ale ja tego nie neguję. Program jest szkodliwy i nawet 99% poparcia tego nie zmieni. Chodzi mi o to, że minister po prostu zacytował co mu wyszło w badaniach. A wyszło, ze większość ludzi nie jest zorientowana, co jest faktycznym źródłem problemów na rynku mieszkaniowym.
|
|
Temat:
HORTICO
Bardzo ciekawie wygląda arkusz zleceń po stronie kupujących. Jak gdyby ktoś z dużym kapitałem planował wykorzystać nadchodzącą realizację zysków.
|
|
Niestety wyniki badań akurat mogą być prawdziwe. Świadomość procesów ekonomicznych w naszym kraju pozostawia wiele do życzenia.
|
|
Tym razem ja również dołączę do krytyków PO. Uważam kredyt 0% za jeden z głupszych pomysłów nowego rządu i po cichu liczę, że uwalą go pod byle pretekstem.
|
|
Zarząd PKP Cargo właśnie wniósł o postępowanie sanacyjne. Zastanawiam się, czy zarząd Azotów mógłby pójść w podobnym kierunku.
|
|
Temat:
PKPCARGO
Tomaszmurzyn napisał(a):Zastanawiam się tylko po co p.o. prezes skupował akcje. Przecież nie wymyślili postępowania sanacyjnego z dnia na dzień, wiedział że to jedna z opcji a w pewnym momencie że na pewno do tego dojdzie a mimo wszystko dokonywał zakupów. Kwestie PRowe. No i jeszcze świadomość, że rząd w trosce o własne sondaże raczej nie pozwoli spółce zbankrutować.
|
|
1ketjoW napisał(a): Wciąż pozostaje ważne pytanie: skąd informacja, że wcześniej nie było jasnych kryteriów oceny i że egzaminy były oparte na subiektywnych decyzjach egzaminatorów? Jeśli takie zarzuty są wysuwane, warto je poprzeć konkretnymi dowodami lub przykładami, aby dyskusja była bardziej konstruktywna i oparta na faktach.
No to czekamy aż Yanek je przedstawi.....
|
|
Chyba dość istotna informacja z USA: https://stooq.pl/mol/?id=3040Mnie najbardziej zastanawia, dlaczego przy poprzednich cyklach podwyżek stóp nic podobnego nie miało miejsca. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że młode pokolenie amerykanów nie potrafi sobie niczego odmówić i wolą jechać na pożyczkach. I to też by tłumaczyło, czemu inflacja nadal nie chce zejść do celu FED.
|
|
Tego się nie dowiemy, bo nawet jeżeli Yanek wróci, to przyjmie bardziej korzystną dla siebie wersję. Inna sprawa, że nawet zakładając, że to ja się pomyliłem, to akcent "kłamstwa" przesuwa się na brak kryteriów. Jeszcze na koniec taka ciekawostka: w komisji egzaminacyjnej za czasów PO zasiadała m.in. sędzia Manowska, która nigdy nie zgłosiła żadnych nieprawidłowości w czasie egzaminu. Teraz pytanie: milczy bo trzyma z kastą, czy po prostu nie było żadnych nieprawidłowości, które trzeba by zgłaszać.?
|
|
Skoro użył sformułowania "powróca egzaminy ustne bez kryteriów" wcześniej nic nie mówiąc o tych nowych, lepszych kryteriach to zinterpretowalem to tak, że mówi o braku egzaminów jako takich. Nie moja wina, że Yanek się nieprecyzyjnie wyraża. I dalej pozostaje pytanie, skąd informacja, że wcześniej nie było kryteriów oceny tylko "widzimisię" egzaminatorów?
|
|
Cały post Yanka z 21.12.2023: Cytat:Była TVP Teraz beda sądy - o co chodzi w sądach - konstytucja praworządnośc przestrzeganie prawa ???? Nic z tych rzeczy chodzi tylko o koryto, a konkretnie o mianowanie na stanowiska sedziów. Obecnie 3000 jest powołanych bez ingerencji postkomunistycznej kasty - coś niewyobrazalnego przez ostatnie 30 lat...
Kiedyś było tak na przykladzie znajomego. Zdolny, osiągniecia w nauce - przez 4 lata rok po roku staral się zdac na aplikację. Najpierw był egzamin pisemny który zdawał wyśmienicie - a póxniej był ustny gdzie oblewał. Zawsze okazywało się ze na ustnym "plecaki" zdawały rewelacyjnie chociaz w pisemnym ledwo odbijały się od dna. Znajomy nie miał żadnych powiazań z kastą... Obecnie ma tytuł doktora, wydał kilka publikacji pisze analizy prawne dla Ministerstwa Finansów...
Obecnie jest tak - Szkoła krajowa gdzie sa egzaminy - gdzie nie ma "plecaków" - później jest egzamin na sedziego gdzie o miejsce walczy np syn kasty i ambitny człowiek z zapadłej wsi - nagle okazuje sie że na Sędziego dostaje sie ten człowiek z nikąd..... - jest równość w dostepie do zawodu - i o to głownie chodzi o utrate wpływów
Taki człowiek znkad nie ma żadnych ukladów nie stanowi kolejna macke w ośmiornicy - nie mozna z nim się dogadać co więcej nie mozna przy nim robic wałków jak np upchnąc kamienice za 50 pln albo zrobic wyrok karno-skarbowy za 100mln wałku na Vacie. Taki przedłuzajacy się stan powoduje że postkomuna z czasem straci większość wpływów. Postkomuna to POwscy sędziowei - bo chyba nikt nie wierzy ze sa apolityczni... i dlatego Bodnar chce tych ambitnych zdolnych bez powiazań ludzi w liczbie 3000 pozbyc się z wymiaru sprawiedliwości - I O TO TYLKO CHODZI....
Najbardziej mnie smiesza osoby które epatuja stwierdzeniami neoKRS dublerzy czy neo sędziowie - są zaprogramowani przez "demokratyczne" media głownie WSI-TVN Ani słowa o zmianie kryteriów. Po prostu teraz jest uczciwie, bo teraz jego znajomy zdał, a wcześniej nie. Swoją drogą, żeby wierzyć, że w małych miejscowościach nie ma kast i układów, a ludzie są nieprzekupni, to trzeba być naprawdę naiwnym.
|
|
Reszta jego wpisu, to opinia na temat przejęcia Nordei przez PKO. Wcale nie wykluczam nieprawidłowości, ale skoro nowy zarząd przez 8 lat nie znalazł czasu na zbadanie sprawy, to i ja nie zamierzam tego robić.
|
|
Temat:
PKPCARGO
Związki zapowiadają protesty. www.nakolei.pl/niewykluczone-b...IMO: czas na protesty to był 2 lata temu. Jeżeli zarząd ulegnie to o wzrostach możemy na długo zapomnieć.
|
|
Temat:
UNIMOT
Dywidenda 4 zł. Moim zdaniem rozsądnie biorąc pod uwagę ostatni kwartał.
|
|
Temat:
ORANGEPL
Właśnie mam wrażenie, że brakuje chętnych do tego dojenia.
|
|
Temat:
ORANGEPL
Jedyna znana mi duża PRYWATNA firma na GPW, która spełnia dwa następujące warunki: 1. Zyski od lat rosną. 2. Od lat jest wyceniana poniżej swojej wartości księgowej.
Ktoś potrafi wytłumaczyć ten fenomen?
|
|
Mały Miki napisał(a):No ciekawe zmiany w akcjonariacie nastąpiły na koniec roku 2023... Moderator:Rozwiniesz myśl? Chodzi o zbycie większości pakietu przez Przewodniczącego RN? Wiesz może kto je kupił?
|
|
Oprócz dywidendy prezes składa na walnym wniosek o skup do miliona akcji. Proponowana cena skupu to 6-25 zł. Przyznam, sprytny ruch pozwalający uniknąć wystrzału kursu po Espi. Łączny koszt jednego i drugiego do 33 mln. zł. z tym że na przeprowadzenie skupu zarząd ma pięć lat.
|
|
yanek z hor napisał(a): Może inaczej żebyś zrozumiał - nie mam nic przeciwko nominatom z PO kiedy zasady egzaminów na sedziego sie nie zmienia - czyli nie powróca egzaminy ustne bez kryteriów gdzie młodzi zdolni niezależni inteligentni byli wycinani aby tępy synek komunisty dostał się do paestry.
Dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że ten wpis to wierutne kłamstwo. Ustna część egzaminu sędziowskiego nigdy nie została zniesiona. Ponadto część pisemna ma charakter opisowy, więc jest spore pole do subiektywnej oceny. Tu informacje z ostatniego roku rządów Ziobry: planetaprawo.pl/artykuly/szcze...yanek z hor napisał(a):Smaczku daje jeszcze fakt ze ekipa Tuska wyprzedała w latach 2007-2015 około 1500 przedsiębiorstw Kolejne kłamstwo. Nawet TVP za czasów Matyszkiewicza podawała liczby o połowę mniejsze: polskieradio24.pl/artykul/3223...Co ciekawe rządy PiSu i SLD też mają swoje osiągnięcia w prywatyzacji. polskieradio24.pl/artykul/3223...Tu warto zauważyć, że były minister najwyraźniej nie miał pojęcia, ile dokładnie spółek kontrolował.
|
|
Temat:
TOYA
Faktycznie przy pisaniu posta pomyliłem zarząd z radą nadzorczą, ale to jest dokładnie ten dokument, który czytałem, więc reszta się zgadza.
|
|
Wklejam link do przypadkowo znalezionego, a moim zdaniem wartościowego artykułu: marketrevolution.eu/jak-wykryc...Od siebie dodałbym tylko jeden punkt: Jeżeli przepływy finansowe od dłuższego czasu nie zaliczyły ujemnego okresu, a firma nie wydaje się bardzo zadłużona, to coś jest nie tak. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to niech dopisze w komentarzu.
|
|
Temat:
TOYA
1ketjoW napisał(a):Przeczytaj projekt uchwały nr 25 paragraf 4 punkt 1 ustęp 3.
Skup nie jest pewny. Wiem, że rada nadzorcza może go zablokować. Nie zmienia to jednak mojej opinii na temat tego pomysłu. czosnek napisał(a):niśmiło przypominam że buyback jest formą przekazania zysków spółki dla akcjonariuszy , alternatywna forma to wypłta dywidendy. Dystrybucja zysków spółki do akcjonariuszy jest raczej postrzegana bardzo pozytywnie, mam na mysli dzielenie się zyskiem z akcjoariuszami. Moim zdaniem to gorsza alternatywa, bo po pierwsze, żeby skorzystać z zysku musisz się pozbyć części akcji, a po drugie zmniejsza płynność. Dla mnie: dywidenda>>>>>>buyback. Cytat:Nie wiem co spółka zrobi z skupionymi akcjami Przy tak znaczącym skupie umorzenie wydaje się najbardziej prawdopodobnym wyjściem. No, może jakaś niewielka część na programy motywacyjne.
|
|
W marcu podano informację na temat planowanej emisji akcji serii D, ale potem nic się w tej sprawie nie działo. WZA też najwyraźniej nie planuje podejmować tego tematu. Za to prezes zgodził się zrezygnować z uprzywilejowania swoich akcji, co do dywidendy. Chodzi o uspokojenie nastrojów w firmie czy o co?
|
|
Temat:
HORTICO
Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Co ze spółką HORTICO Deutschland GmbH, która najwyraźniej od 10 lat nie przyniosła grosza zysku?
|
|
Służby to niestety temat tak przesiąknięty polityką, że nie sposób ich rozdzielić. Przynajmniej w europie wschodniej. Że zawaliły to się zgodzę, ale przypomnę, że oni też mają nad sobą ministra, którego obowiązkiem jest pilnować jakości ich pracy. Cytat:Ad. 1) Jego gorliwość była inspirowana, skoro był szpiegiem. Jedno wynika z drugiego. Jego mocodawcy na pewno nie kazaliby mu się angażować w działania, które nie są dla nich korzystne. Cytat:Jeżeli chodzi o dostęp do informacji niejawnych to moim zdaniem on nie musiał wsadzać swoich. . W tym miejscu nie chodzi mi już o dostęp do treści niejawnych, tylko do samej możliwości wsadzenia kilku innych agentów w środowisko sędziowskie i prokuratorskie. Oczywiście mam nadzieję, że tego nie zrobił, ale byłby wyjątkowo marnym szpiegiem gdyby nie wykorzystał takiej okazji.
|
|
Temat:
TOYA
Ponieważ pieniądze, które pójdą na buyback siłą rzeczy nie pójdą na inwestycje. A możliwość pokrywania inwestycji z własnych środków, to w czasach wysokich stóp procentowych spory atut względem zadłużonej konkurencji. Oczywiście skup zapewne spowoduje wzrost kursy, jednak uważam, że będzie to wzrost "gorszej jakości" niż taki, który wynikałby z rozwoju spółki.
|
|
Temat:
MENNICA
W przepływach inwestycyjnych za 2023 jest wymieniona spora pozycja pod nazwą "wpływy ze sprzedaży aktywów finansowych", nieco ponad 24 miliony. Nigdzie jednak nie jest podane o jakie dokładnie aktywa chodzi. Ktoś może wie?
|
|
Temat:
TOYA
1ketjoW napisał(a):Sprawa się częściowo wyjaśniła. Główny akcjonariusz optuje za skupem do 20% do 31.12.2027 r. Cena od 6 do 18 zł.
Jak dla mnie marnowanie potencjału spółki.
|
|
Temat:
TOYA
Podejrzewam, że ewentualne przejęcie jest jeszcze na bardzo wczesnym etapie negocjacji i nie wiadomo, czy cokolwiek z niego wyjdzie. A że ewentualne niepowodzenie mogłoby zachwiać kursem, to zarząd woli milczeć. No i 250 mln. to jednak nieco ponad ich możliwości. Stawiam raczej na coś w okolicach 100-120 mln.
|
|
Czytam i zastanawiam się, jak to możliwe, że w Rybniku, Płocku, Ostrołęce, Stalowej Woli i paru innych miejscach się opłaca, tylko w Puławach nie.
|
|
1ketjoW napisał(a):Niestety ale ta sprawa ma wydźwięk daleko szerszy niż walka PO i PiS.
Owszem. I tu się zgodzę, że trzeba sprawdzić wszystkich jego współpracowników zaczynając od tych, którzy przedłożyli Kwaśniewskiemu jego kandydaturę. Niemniej należy zwrócić uwagę na dwa fakty: 1. Gorliwe zaangażowanie Szmydta w "naprawę" sądownictwa pozwala się domyśleć, komu były na rękę te reformy. 2. PiS doszukiwał się rosyjskich wpływów wszędzie tylko nie tam, gdzie one faktycznie były. Nie będę zbytni zdziwiony jak niedługo okaże się, że inny rusek kręcił się bezpośrednio w otoczeniu premiera. 3. Awansował za trzech poprzednich Prezydentów, ale dopiero Wójcik z PiS dał mu dostęp do informacji niejawnych. 4. Coś takiego: wyborcza.pl/7,75398,25162484,a...Ciekawe ilu sobie podobnych zdążył przepchnąć zanim się zorientował, że musi uciekać (Tak. Wiem, ze to lewicowe źródło, ale na razie nikt im nie udowodnił, ze akurat tutaj kłamią). 1ketjoW napisał(a): Problemem obecnie Polski jest podział nawet w sytuacji toczącej się obok wojny. A każdy kraj wewnętrznie skłócony jest słaby. Nam zdaje się to umyka, aż do momentu, w którym jest za późno. Teraz trzeba jedności, a nie pogłębiania podziałów w narodzie.
Dobrze, że o tym wspomniałeś, bo zdaje się, że omawiany jegomość skłócał naród w tzw. aferze hejterskiej.
|
|
Robi się ciekawie: businessinsider.com.pl/biznes/...Nie ma paragrafu na głupotę, więc Puławy pewnie się wybronią. Co innego Police. Otwieranie niedziałającej inwestycji, to IMO wprowadzanie w błąd akcjonariuszy.
|
|
Nowy, lepszy sędzia, co to awansuje dzięki znajomości prawa, a nie układom, postanowił związać swój los z Białorusią. Czekam, co wymyśli Yanek, żeby nas przekonać, że to wina Tuska.  kliknij, aby powiększyć
|
|
le rom napisał(a): Jeśli nie zastopują generowanie strat to kapitały własne już w 2027r zostaną wyzerowane: w 2023r obniżyły się BV=9=> 7 mld zł
Gorzej. 5,9 mld na koniec roku.
|
|
|
|
Same zapowiedzi polityków raczej nie. Inwestorzy już przywykli do tego, że mamy nieobliczalnego sąsiada. Dopiero jakieś realne działania ze strony Rosji mogą popsuć nastroje.
|
|
|
|
1ketjoW napisał(a): Dziś osądzasz mając tylko informacje z jednej strony. Moim zdaniem to bardzo subiektywne podejście, bo nie znasz argumentów drugiej strony.
Ja piszę o Banasiu a nie o Romanowskim. Parafraza nie trafiona. Znasz wypowiedź Romanowskiego podobna do wypowiedzi Banasia. Nie. Czy Romanowski pełni funkcję, która wymaga apolityczności? Nie. Co Ty porównujesz? To są sytuacje nieporównywalne, co widać po powyższych pytaniach i odpowiedziach.
Przepraszam, to ja wprowadziłem Romanowskiego do dyskusji, czy Ty? Argumenty drugiej strony są mi znane. W skrócie "my pomagamy potrzebującym, a Banaś się na nas uwziął". 1ketjoW napisał(a): Zresztą to bardzo ciekawe w jakim terminie NIK się uaktywnia i robi kontrolę. Nie mogli tego funduszu skontrolować dwa lata wcześniej. Jakie nieprawidłowości wykrył NIK za czasów rządu PiS przez 8 lat? Krytyczne raporty to głównie 2023 r i 2024 r.
Robił to też wcześniej: 2021: wiadomosci.onet.pl/kraj/nik-o-...2018: www.nik.gov.pl/aktualnosci/fun...
|
|
yanek z hor napisał(a):Trifolium napisał(a):[ Ciekawe, że we wrześniu nie stanowiło to przeszkody. Ciekawe że nie rozumiesz prostej rzeczy że jak bedą obnizane stopy to spadną poniżej stop w USA ??? Natomiast we wrzesniu cały czas były wyzsze - to jest PROSTE do zrozumienia Nie wiem z czym masz problem ??? Z próbą uzasadnienia decyzji NBP decyzjami FEDu. Stopy w Polsce były już co najmniej raz niższe niż w USA, tragedii, to nie wywołało. Zresztą, to nie ty ostatnio pisałeś, że słotówka jest za mocna? Fragment twojego postu z 29.11.2023: Cytat:DRAMAT trwa - EURO juz za 4,32.... Przyjmujac ze średnio EURO kosztowało przez ostatnie 3 lata kosztowalo 4,6 to przedsiębiorstwa sksportujace tracą 6% przychodu co dla niektorych juz jest brak zysku. Czekam co dalej...
|
|
yanek z hor napisał(a):Trifolium napisał(a): Napisał człowiek, który w braku argumentów zaczyna bredzić o TVN/WSI.
boocie - ty nie masz wlasnego zdania tylko jesteś propagatorem tresci z WSITVN.. Stękasz i jęczysz żałosny propagandzisto, ale nie umiesz dowieść mi kłamstwa. Cytat: Nawet nie rozumiesz że ta Twoja krynica demokracji zostala stworzona przez byłe słuzby komunistyczne przez agentów Waltera i W.. za pieniadze z FOZZ. To nie jest jakis wymysł i jest wielce uprawnione nazywac tą stacje WSITVN
Zacytuj jeden post, w ktory chwalę TVN. Potem napisz dlaczego służby za Pis nie zajęły się agenturą Cytat: Masz jakies rozdwojenie - jestem jedną osoba i nie wiem dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ?? Paestra sędziowska składa się z sędziów komunistycznych i ich pociotków - do 2015 system powoływania sedziów był zdeterminowany aby nikt z poza układu POkomunistycznego nie wchodził na te stanowiska - nie wiem BOOCIE co mam udowadniac ???
Wy, czyli ty i partia, której zawzięcie bronisz. Proste zdanie po polsku cię przerosło. No więc forma bardziej ogolna: ilu sędziom to udowodniono? Trifolium napisał(a):8 lat nie starczyło? ... o tym juz pisałem - ale pewnie nic z tego nie zrozumiałes ??? Moze jednak do ciebie dociera że gdyby banki nie zostały sprzedane to mld pln mogłyby trafic coroku do budżetu - to nie jest trudne zrozumieć
Więc daj linka do tej wypowiedzi. Za dużo wymagam Cytat: Gdyby PIS z Konfederacją wygrał to by pln się nie umocnił - to jest PROSTE do zrozumienia. Ja tez byłem zaskoczony bo nie wierzyłem ze w Polsce będzie tyle bootów i nie doceniłem siły mediów
PLN umacniał się od końca 2022. Wybory nie zmieniły trendu. Cytat:EDIT: Trifolium napisał(a):Czy kiedy za 2 lata kadencja obecnej KRS dobiegnie końca i Tusk będzie mógł zgodnie z ustawą powołać piętnastu swoich członków, to nadal będziesz zachwalał reformy Ziobry, czy nagle ci się odwidzi? Naprawde masz problemy poznawcze - co mnie obchodzi kto będzie zasiadał w KRS ??? Dla mnie to jest bez róznicy - bedzie to wynikało z demokracji. Natomiast istotne jest sposób powoływania sedziów.... Może inaczej żebyś zrozumiał - nie mam nic przeciwko nominatom z PO kiedy zasady egzaminów na sedziego sie nie zmienia - czyli nie powróca egzaminy ustne bez kryteriów gdzie młodzi zdolni niezależni inteligentni byli wycinani aby tępy synek komunisty dostał się do paestry. PS Jak tez nominaci z PO zaczną zajmowac stanowiska w spółkach SP i dostawać pensje za prace to tez nie bedę krzyczał że to złodzieje bo nie jestem idiotą[/quote] Że niby na egzaminie pisemnym nie da się oszukiwać? Jak można być tak naiwnym? Potrafisz wymienić przypadek, jak młodzi, zdolni byli uwalani, bo nie odpowiadali po myśli partii? No i na końcu jeszcze raz? Dlaczego PiS nie zajął się złodziejską prywatyzacją.
|
|
yanek z hor napisał(a):inflacja za styczen 3,9%... Niestety potencjał obnizek stop jest według mnie minimalny ze wzgledu na stopy w USa i EBC. niestety 200mld deficytu same się nie sfinansuja
Ciekawe, że we wrześniu nie stanowiło to przeszkody.
|
|
yanek z hor napisał(a): Nie uzywaj slowa logika bo w twoich ustach brzmi to jak profanacja...
Napisał człowiek, który w braku argumentów zaczyna bredzić o TVN/WSI. yanek z hor napisał(a): Różnicę w egzaminach na sędziego juz tutaj pisałem i w tym momencie mozna stwierdzic że obecni sędziowie są niezależni i kryterium przyjecia jest tylko wiedza a nie przynależnośc i powiazania z sędziami POwskokomunistycznymi.
Teraz jeszcze mieszasz znajomość prawa z niezależnością. Ponawiam pytanie - ilu sędziom udowodniliście udział w jakimkolwiek postkomunistycznym układzie? Cytat:Proponuję powołac komisje sledzcza na temat utraty dochodów przez SP w sektora bankowego. 8 lat nie starczyło? Cytat:Przeciez chyba dla kazdego jest jasne że jak pln z 4,6 umocnił sie do 4,35 za EURO to NBP wykazuje strate bo wynika to z wyceny rezerw... Geniusz Glapiński nie zauważył, że złotówka umacnia się od roku i przez najbliższe 6 miesięcy może się dalej umacniać? Jeśli nie widzi tak oczywistych rzeczy, to może praca w banku centralnym nie jest dla niego. EDIT: Czy kiedy za 2 lata kadencja obecnej KRS dobiegnie końca i Tusk będzie mógł zgodnie z ustawą powołać piętnastu swoich członków, to nadal będziesz zachwalał reformy Ziobry, czy nagle ci się odwidzi?
|
|
1ketjoW napisał(a): Banaś każdy wie, że nie jest apolityczny. Dowodzi swojej użyteczności.
Na pewno bliżej mu do apolityczności niż człowiekowi, który do dziś pozostaje w strukturach partii. A co do jego zaangażowania, to przypominam, że najpierw PiS zaatakowal Banasia i jego syna, a dopiero potem Banaś zaatakował PiS. Cytat:Skoro każdy może złożyć takie zawiadomienie to znaczy, że jest ono mniej warte? Parafrazując przedmówcę: każdy wie, że Romanowski nie jest apolityczny. Dowodzi swojej użyteczności (dla PiS). W sumie to samo mógłbym napisać o Bilewiczu.
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:Po wypłynięciu takich wałów jak np. Fundusz Sprawiedliwości, tylko idiota nie zarządziłby generalnego audytu. Afera która skończyła się zawiadomieniem do prokuratury Pani minister (Ministra to moim zdaniem dobra marka dla wódki). Cytat:Rudzińska-Bluszcz przekroczyła uprawnienia? Jest zawiadomienie do prokuratury dorzeczy.pl/opinie/547581/rudz... Prywatne zawiadomienie posła Romanowskiego. Każdy może takie złożyć. Natomiast co do Funduszu, to poza faktami prasowymi jest też niekorzysny raport NIK: tvn24.pl/polska/najwyzsza-izba...Oraz parasol ochronny od Bilewicza: www.nik.gov.pl/aktualnosci/wni...
|
|
yanek z hor napisał(a):czyli zaczeło się - wszyscy niezalezni sedziowie beda usuwani
Niezależny=powołany za PiS. Dawno nie widziałem tak pokrętnej logiki. 007 napisał(a):Będziemy teraz mieli festiwal audytowania i renegocjowania Po wypłynięciu takich wałów jak np. Fundusz Sprawiedliwości, tylko idiota nie zarządziłby generalnego audytu.
|
|
No i gdzie tam pisze, że dotowanie jest złe? Napisałem, że głupotą jest coś robić tylko dlatego, że inni to robią. Cytat:Inaczej zawsze będziemy montownią. Czy jedyną alternatywą dla bycia montownią jest dotowanie międzynarodowych korporacji, które potem wyprowadzają zyski za granice?
|
|
Nigdzie nie napisałem, że dotowanie samo w sobie jest bezmyślnym kopiowaniem. Tylko ty jako uzasadnienie dla słuszności dotacji użyłeś argumentu, że Niemcy tak robią. A to żaden argument, bo im też trafiają się inwestycyjne wpadki.
|
|
1ketjoW napisał(a): Rozumiem, że Niemcom się opłaca dotować swój przemysł, a nam wspomagać inwestycje technologicznie nie.
Rozumiem, że jak Niemcy coś robią, to my musimy to bezmyślnie kopiować? Ostatnio Niemcy wyłączyli swoje atomówki, co poskutkowało problemami z zaopatrzeniem w energię elektryczną, więc jak widać nie są nieomylni. 1ketjoW napisał(a): Fabryka Intela to pierwszy krok. Za tą firmą przyjdą następne.
Oby, bo żadnej pewności nie ma. Nie zmienia to faktu, że skoro się dokładamy, to powinniśmy próbować ugrać dla siebie jak najwięcej, a nie liczyć na to, że wszystko się samo poukłada.
|
|
007 napisał(a):Wygląda na to, że fabryka Intela też im nie pasuje.
Robienie zagranicznej formie prezentu za 6 mld. też mi nie pasuje jako podatnikowi. Bardzo dobrze, że negocjują. www.newsweek.pl/biznes/fabryka...
|
|
|
|
Oldpara napisał(a):Trifolium napisał(a):Czy tylko ja uważam, że branie kredytu na buyback to głupota? Jeśli ROI/ROIC > koszt kapitału to sie opłaca. Jeśli delta byłaby duża to sam bym to zrobił. Piszę tak ogólnie bo nie wiem jaka jest sytuacja w Asseco. Jak dla mnie to tylko przekładanie pieniędzy z lewej kieszeni do prawej.
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:Dowodzi tylko tego, że w międzyczasie zmienił się skład Sejmu. Konkluzja częściowo prawidłowa. Skoro zmienił się skład Sejmu to oczywistym jest jaka jest wola wyborców co do tego kto ma rządzić i decydować o tym kto jest powoływany na stanowiska. To nadal nie uprawnia do unieważnienia głosowania, jeżeli samo głosowanie było przeprowadzone prawidłowo (powód: poprzedni Sejm też był z woli ludu na pełne 4 lata). A nawet posłowie PiSu nie mieli w tej kwestii zastrzeżeń i o dziwo aż do dnia wyborów nie żądali reasumpcji. Natomiast przyjęcie zasady: wola ludu>prawo stwarza kilka istotnych problemów. Po pierwsze dajesz KO świetny argument do naginania prawa. W końcu oni też rządzą, bo ludzie tak chcieli. Po drugie powstaje kuriozalna sytuacja, w której legalność danej decyzji zależy od tego, ile czasu zostało do końca kadencji. Już nie mówiąc o tym, że sama kwestia "woli ludu" jest dyskusyjna. PiS nic bowiem nie mówił w kampanii o przyszłej wymianie sędziów. A gdyby mówił zapewne część ludzi (np. ja) zagłosowałaby wtedy inaczej. Cytat:
Widać, że masz mało kontaktów z sądami. Kwestie proceduralne formalne są dla sędziów bardzo ważne. Bardzo często decydują o umorzeniu postępowań. Innymi słowy możesz mieć rację i z powodów formalnych nie móc nic zrobić. Wyrok jaki został wydany z naruszeniem wymogów formalnych nie obowiązuje inaczej te wymogi nie miałby racji bytu.
Owszem, rzadko bywam w sądach. Ale to ty podważasz wyroki raz za razem stwierdzające, że powołanie sędziego można kontrolować. Cytat: Wcześniej sędziów kontrolowała Krajowa Rada Sądownictwa tj. sędziowie sami się kontrolowali. O ile pamiętam to chyba żaden sędzia nie został wydalony ze stanu sędziowskiego. Nie znam władzy, która efektywnie sama by się kontrolowała.
KRS nigdy ich nie kontrolowała. Ona ich tylko powołuje, a od decyzji rady zawsze przysługiwało odwołanie. Co do odwołanych sędziów to dwa przykłady z czasów rządów PO: www.prawo.pl/prawnicy-sady/sad...tvn24.pl/poznan/sedzia-z-pozna...Cytat: Nie prawda. Skoro sędziowie nie zostali zaprzysiężeni etap ich wyboru nie został zakończony, bo nie spełnione zostały warunki formalne dla objęcia urzędu.
Sejm zrobił, co do niego należało. W odniesieniu do trójki sędziów nie stwierdzono nieprawidłowości, więc rola Parlamentu w tym momencie się kończy. Instytucje państwowe nie mogą zmieniać ani anulować własnych decyzji na zasadzie kaprysu. Muszą mieć ku temu powód mający oparcie w prawie. Cytat: Wyrok TK na jaki się powołujesz dotyczył ustawy o Radzie Mediów Narodowych przed jej nowelizacją. Po nowelizacji wyroku o niezgodności ustawy z Konstytucją nie było.
W związku z nowelizacją część postępowania została umorzona (str. 11 uzasadnienia do wyroku). Dalej jednak TK stwierdza, że kompetencji KRRiT nie można ustawą przekazać nikomu. Cytat: Żadnej kolizji nie ma. Wcześniej KRRiT a obecnie RMN wybierają członków zarządu i rad nadzorczych aby uniezależnić media od polityków.
Skoro dwie strony się powołują na dwie obowiązujące ustawy to jest kolizja. Dziś właśnie rozstrzygnął sprawę na korzyść starych władz TVP przy okazji mawiając kwestię obu ustawa i zahaczając o wspomniany wyrok. Cytat:Cytat:Jak też zgłosił sprzeciw wobec proponowanych zmian traktatowych. Co nie zmienia faktu, że zmiany mogą być dalej procedowane. Wydaj mi się, że nie widzisz różnicy między aktami politycznymi a decyzjami które realnie zmieniają rzeczywistość. To chyba ty nie rozumiesz, że wszystkie akty prawne najpierw są procedowane, a dopiero ewentualnie potem wchodzą w życie. A póki co nie mogą wejść bez zgody wszystkich zainteresowanych państw.
|
|
yanek z hor napisał(a):Trifolium napisał(a):
Ignorancja to siła jak mawiał Orwell. Ubzdurałeś sobie, że Unia odblokowała KPO, bo PiS przegrał, chociaż nawet sam PiS twierdzi, co innego. Wiesz lepiej niż członkowie twojej ukochanej partii? Ja tak nie twierdzę, ale skoro zarzucasz Szarlejowi powtarzanie propagandy TVN, więc ci podałem to samo z "patriotycznego" źródła.
Co to znaczy ukochana partia ??? co sobie ubzdurałem ??? Potrafisz stwierdzić rzeczywistośc taka jaka ona jest ??? Czy moze potrzebujesz WSITVN abyś wiedział co mysleć ??? Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Potrafisz napisać coś od siebie, czy tylko powtarzać wyświechtane slogany o złym TVN?
|
|
yanek z hor napisał(a): co mówi Morawiecki czy Tusk to mnie za bardzo nie obchodzi.
Ignorancja to siła jak mawiał Orwell. Ubzdurałeś sobie, że Unia odblokowała KPO, bo PiS przegrał, chociaż nawet sam PiS twierdzi, co innego. Wiesz lepiej niż członkowie twojej ukochanej partii? Cytat:Nie wiem skąd teza ???? na jakiej podstawie twierdzisz że TS chodzi na pasku WSI ??? Ja tak nie twierdzę, ale skoro zarzucasz Szarlejowi powtarzanie propagandy TVN, więc ci podałem to samo z "patriotycznego" źródła.
|
|
Cytat:powiedz mi w jakim momencie mam ciebie traktowac powaznie ? Ładujesz tutaj non stop przekaz z WSI TVNi sam się tym chwalisz.... Twoja naiwność i nie zrozumienie tematu stanie się wręcz przysłowiowe... Kazde działanie PIS nie spowodowało by wypłacenie KPO www.tysol.pl/a114530-morawieck...I teraz powiedz mi Yanku, czy Morawiecki kłamie, czy może Tygodnik Solidarność też chodzi na pasku WSI? 1ketjoW, przepraszam, że nie odpowiedziałem na twój ostatni wpis, ale mam na razie dużo na głowie. Zrobię to później.
|
|
1ketjoW napisał(a): Wynik głosowania Sejmu nowej kadencji wskazuje że przesłanki przed głosowaniem były zasadne. Wynik głosowania to niezbity dowód na prawdziwość tego co piszę.
Dowodzi tylko tego, że w międzyczasie zmienił się skład Sejmu. 1ketjoW napisał(a): Oceniać wyrok TK i każdego sądu może każdy. Prokuratura oceniła to że skład TK był niepełny, bo nie orzekało 15 a 12 sędziów.
Każdy może co najwyżej wyrazić opinię, ale wyrok jest zobowiązany wykonać, czy mu się to podoba, czy nie. 1ketjoW napisał(a): Dla Ciebie to kontrowersyjna sprawa. Rozumiem. Dla mnie nie nawet na kanwie przepisów jakie przywołałem. Moim zdaniem nie dotyczą sądów czy ich ustroju.
A dla mnie owszem. Wyłączenie możliwości kontroli de facto czyni przepis martwym, bo władza (dowolna) może się się do niego stosować lub nie w zależności od kaprysu. Cytat: [Trifolium=quote] Tak jak pisałem wcześniej. Sejm nie może dowolnie cofać swoich decyzji, jeżeli nie ma ku temu przesłanek, a w tym momencie ich nie było.
Sejm może stanowić prawo, zmieniać je i głosować ile razy zechce nad tymi kwestiami jeżeli spełnione są warunki formalne. Kwestia przesłanek jest nieostra i daje pole do interpretacji. Procedura wyboru 3 sędziów do TK nie została zakończona. Skoro nie została zakończona decyzja co co ich ostatecznego wyboru mogła zostać zmieniona. [/quote] Etap przewidziany w Konstytucji dla Sejmu się zakończył. Cytat: Po to wspomniałem o TVP aby pokazać z jakim bezprawiem mamy obecnie doczynienia. Wyobraźmy sobie sytuację Gdyni PiS chciał przeprowadzić podobne działania co by się działo w mediach czy w organach UE. Dziś siła jest góra. Ja mam tylko nadzieję że oczy części wyborców będą szeroko otwarte bo to jeszcze nie koniec.
PiS stworzył własne ciało nadzorcze bo nie mógł jeszcze wtedy powołać własnej KRRiT. Rada Mediów Narodowych została uznana za organ niekonstytucyjny pod koniec 2016, ale PiS w osobie ministra Czabańskiego wyrok zlekceważył. Ani Unia wtedy się nie mieszała, ani PO nie próbowała okupować gmachu TVP. Niemniej mamy tu doczynienia z kolizją aktów prawnych (Kodeks Spółek Handlowych na który powołuje się Sienkiewicz vs Ustawa o radiofonii i telewizji na którą powoluje się PiS), więc sprawa jak najbardziej do sądu. Może sad postawi ministra do pionu, a ten w przeciwieństwie do Czabańskiego zastosuje się do wyroku. Cytat: Dziś rząd D. Tuska zgodził się na przymusową realokację uchodźców.
Jak też zgłosił sprzeciw wobec proponowanych zmian traktatowych.
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:Jeżeli wynik głosowania budzi uzasadnione wątpliwości. Jakie wątpliwości dotyczyły tej trójki? Wynik głosowania Sejmu nowej kadencji był inny. Wynik głosowania Sejmu poprzedniej kadencji z tego powodu budził uzasadnione wątpliwości. To chyba najpierw mają być wątpliwości a dopiero potem reasumpcja, a nie na odwrót. Cytat:
Prokuratura nie oceniała wyboru sędziów do TK. Nie znam odpowiedzi na pytanie jaki sąd w Polsce jest właściwy do oceny, czy sędzia TK został wybrany prawidłowo czy nie. Generalnie jednak WSA ma nad sobą jeszcze NSA, więc nie jest sądem ostatniej instancji.
Prokuratura ocenila wyrok TK w tej sprawie chociaż nie miała do tego prawa. Cytat: Polityczne w nim jest to, że sędzia nie ma prawa badać czy inny sędzia został prawidłowo wybrany czy nie. To nie są jego kompetencje, a już na pewno nie stanowiło to meritum sprawy jaką zajmował się WSA.
To akurat kontrowersyjna kwestia. Ustawa o ustroju sadów administracyjnych stanowi, że § 1. Sądy administracyjne sprawują wymiar sprawiedliwości przez kontrolę działalności administracji publicznej oraz rozstrzyganie sporów kompetencyjnych i o właściwość między organami jednostek samorządu terytorialnego, samorządowymi kolegiami odwoławczymi i między tymi organami a organami administracji rządowej. § 2. Kontrola, o której mowa w § 1, sprawowana jest pod względem zgodności z prawem, jeżeli ustawy nie stanowią inaczej. Uprzedzam pytania: paragraf 5, który im to prawo odbiera został dodany później (tzw. ustawa kagańcowa) i został uznany za niegodny z prawem UE. W 2018 kiedy zapadł wspomniany wyrok to wyłączenie jeszcze nie obowiązywało. Cytat: Wiem, co TK orzekł. Nikt tego prawa nie negował. Po prostu procedura wyboru tych sędziów nie została zakończona a to dało pole do wyboru nowych sędziów skoro procedura pierwotnie wybranych nie została zakończona.
Tak jak pisałem wcześniej. Sejm nie może dowolnie cofać swoich decyzji, jeżeli nie ma ku temu przesłanek, a w tym momencie ich nie było. Cytat: Czy ja kwestionuje to co robi Bodnar, czy to co robi Sienkiewicz? Bodnar działa na bazie uchwały Sejmu. To też licha podstawa prawna, w związku z wyrokiem TSUE jaki wcześniej przytoczyłem, nie ma podstaw do kwestionowania statusu wybory sędziów, nawet tych nieprawidłowo, jego zdaniem, wybranych.
To po co napisałeś o TVP?
|
|
1ketjoW napisał(a): Tych kwestii nie reguluje ustawa a Regulamin Sejmu. Procedura reasumpcji była stosowana np. przez Radosława Sikorskiego.
Jeżeli wynik głosowania budzi uzasadnione wątpliwości. Jakie wątpliwości dotyczyły tej trójki? Cytat: WSA nie jest sądem właściwym do rozstrzygania, który z sędziów TK ma prawo zasiadać w TK a który nie.
A który jest właściwy? Na pewno nie prokuratura, która nie ma żadnych kompetencji w kwestii oceniania wyroków. Cytat: Dlatego ten wyrok został zlekceważony z uwagi na swój polityczny charakter.
Co w nim politycznego. Sąd rozpatrywał sprawę, w której chcąc nie chcąc musiał się odnieść do wyroku TK. Cytat:Cytat:I Rzepliński ich usunął. A PO to zaakceptowała. Spór dotyczył 3 sędziów których kadencja zakończyła się 7 listopada 2015 r. a których Sejm VII kadencji wybrał następców 8 października 2015 r. a więc zanim ich kadencja się skończyła. To podobne do działań Morawieckiego, które było potępiane w prasie np. w sprawie powołania szefa KNF-u. Wtedy to działanie było uzasadnione klika dni temu gdy odchodząca władza mianowała ludzi było to załatwianie stołków. Ja widzę podwójne standardy w takiej ocenie rzeczywistości. Spór dotyczył 5 sędziów. Trzech, których kadencja wygasała w listopadzie i dwóch, którym wygasała w grudniu 2015. TK orzekł, PO miała prawo wybrać następców tylko tym listopadowych. Cytat: TSUE wypowiadał się w sprawie TVP. Jedyny wyrok o jakim słyszałem dotyczył kwestii pracowniczych.
Przecież ja piszę o tym co robi Bodnar, a nie co robi Sienkiewicz. Niemniej skoro już o tym wspomniałeś, to dzisiejszego zamieszania w TVP też raczej nie rozstrzygnie się inaczej niż poprzez właściwy sąd.
|
|
1ketjoW napisał(a):Co do tzw. neo sędziów odsyłam do wyroku TSUE z dnia 29 marca 2022 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z 29 marca 2022 roku uznał, że sama ocena okoliczności powoływania sędziów nie wystarcza do oceny ich bezstronności i niezależności. monitorkonstytucyjny.eu/archiw...Było też inne orzeczenie ale dotyczące wyłącznie sędziów powołanych do Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego z dnia 15 lipca 2021 r. Ale to orzeczenie dotyczy konkretnego sądu. Tryb powoływania jest zdaje się taki sam dla wszystkich sędziów. Cytat: Co do sędziów powołanych do TK. Procedura powołania tych sędziów nie została zakończona ponieważ nie zostali zaprzysiężeni. Przed złożeniem przez nich przysięgi Sejm dokonał reasumpcji wyboru i wybrał nowych sędziów do TK. Beata Szydło zakazała osobiście drukowania wyroku TK.
Jaka ustawa upoważnia sejm do reasumpcji? Cytat: Zdaniem prokuratora, który prowadził postępowanie w tej sprawie, istniały podstawy, by uważać, że wyroki wydawane przez Trybunał Konstytucyjny na przełomie 2015 i 2016 roku nie były wyrokami, bo w sprawach orzekało za mało sędziów. Przypominam, że Rzepliński nie dopuścił do orzekania 3 sędziów i TK działał w niepełnym składzie.
Prokurator podległy Prokuratorowi generalnemu, który z kolei podlegał wówczas Szydło będącej stroną w sprawie. Później WSA w Warszawie stwierdził, że Muszyński nie ma prawa zasiadać w Trybunale, ale i to zostało zlekceważone. Cytat: Poza tym to Sejm przed wyborami w 2015 r. dokonał przekroczenia swoich uprawnień wybierając sędziów, których kadencja jeszcze nie upłynęła.
I Rzepliński ich usunął. A PO to zaakceptowała. Cytat: Nawet jeżeli uznać powyższe działania za bezprawne to czym różni się obecna władza od poprzedniej, przywracając praworządność w sposób jaki łamie prawo np. w sprawie Rady Mediów Narodowych. Gdzie istnieje kres tych działań? Spór w przypadku TK rozumiem ale TVP to nowy temat.
Różnica jest taka, że ma oparcie w wyrokach TSUE i połączonych Izb SN.
|
|
1ketjoW napisał(a):
Zgodnie z prawem EU nie ma czegoś takiego jak Neo sędziowie. Bodnar zdaje się uznaje prymat prawa unijnego.
Fakt, w ostatnim wyroku TSUE jest "osoby powołane na urząd sędziego z rażącym naruszeniem podstawowych norm dotyczących ustroju i funkcjonowania rozpatrywanego systemu sądownictwa". Nazwa trochę za długa, żeby ją przywoływać za każdym razem. 1ketjoW napisał(a): Problemem jest to, że uchwałą Sejmu próbuje się tworzyć podstawy prawne. To jest bezprawie i nie ma o czym dyskutować. Zdecydowano się na to bo to szybkie działanie i w teorii ma legitymizować działania. Następna większość zrobi dokładnie to samo. To idzie w bardzo złą stronę. Konflikt poważnie się zaostrzy.
Pozwolę sobie zauważyć, że cale zamieszanie zaczęło się od odwołania uchwałą Sejmu trójki sędziów TK, a następnie zlekceważeniu wyroku Trybunału w tej sprawie. W tym drugim przypadku nie było nawet uchwały. Publikację wyroku wstrzymano na podstawie prywatnej opinii premier Szydło.
|
|
A gdzie tacy są? Bo mi wiadomo tylko o trzech tysiącach wybranych przez zasiadających w KRS kolegów Ziobry. M.in. tacy fachowcu: walbrzych.wyborcza.pl/walbrzyc...Przy okazji, ilu starym sędziom udowodniliście powiązania z układem? I czy nie przeszkadza ci, że prezesem Sądu Najwyższego jest członkini tej starej "kasty", a prezesem TK wręcz sędzia powołana w PRL.
|
|
Wszystko jest ode mnie. Nie to co twoje partyjne wrzutki. Żebyś nie musiał czekać to odpowiadam już teraz: 1. Neo-sędziowei wylecą zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego sprzed kilku lat. 2. KRS to samo. 3. Dublerzy z Trybunału wylecą zgodnie z wyrokiem tegoż Trybunału z 2015. 4. Prezesi sądów? Cóż tu zdaje się sam PiS stworzył ustawę pozwalającą ich usuwać.
EDIT 5. Niemożność sprawowania mandatu poselskiego przez osoby prawomocnie skazane to też chyba pomysł PiSu z okresu 2005-2007.
|
|
yanek z hor napisał(a):Własnie została wyłaczona TVP1 i TVPINFO - przez tych którzy duzo mówili o Konstytucji, praworządnosci itd
Normalność zostaje zastąpiona obłedem Przykład waszej "normalności". Wywiad z Dudą: www.youtube.com/watch?v=tIp29j...I dla porównania wywiad z Trzaskowskim: www.youtube.com/watch?v=-rFr5V...Cytat:Były szef CBA Mariusz Kamiński i jego zastępca Maciej Wąsik zostali dzisiaj skazani na dwa lata więzienia w związku z tzw. aferą gruntową. Orzeczenie Sądu Okręgowego w Warszawie jest prawomocne. Posłowie PiS stracą w ten sposób mandat
Komuna tez tak niszczyła ludzi
Np. sędzia Andrzej Kryże skazujący działacza opozycji Bronisława Komorowskiego. Cytat:teraz się zastanawiam gdzie mam szukać wiadomości alternatywnych do WSI - TVN i SB - Polsat ?? Po tylu latach owocnej współpracy przypomnieliście sobie, że Solorz też ma swoje za uszami. No coż, lepiej późno niż wcale. Polecam TV Republika. TV Tram nie polecam, bo tam czasem krytykują PiS, więc mógłbyś doznać szoku, że partia nie jest idealna.
|
|
Przy okazji jesteście pewni, że wypowiedź Bodnara została prawidłowo przetłumaczona? Oglądałem kilka razy i nie słyszę tam nic zbliżonego do "Tier" (niem. zwierzę).
|
|
1ketjoW napisał(a):Adam Bodnar wypowiada się w sprawie aborcji jako prawnik na bazie przepisów prawa. To nie ma nic wspólnego z jego prywatnymi poglądami. Cytat: Można tu przywołać wypowiedź profesora Adama Bodnara, byłego rzecznika praw obywatelskich: "Wbrew temu, co się sądzi, prawo do aborcji to nie jest prawo człowieka. To ustawodawca przyznaje możliwość przerywania ciąży zgodnego z prawem". A więc aborcja nie jest zasadą, tylko wyjątkową sytuacją dopuszczaną przez prawo. Innymi słowy: jest wyjątkiem od bezwzględnej prawnej ochrony życia - tłumaczy. polskieradio24.pl/5/1222/artyk... Prawa człowieka definiuje się jako: "Prawa człowieka wynikają z przyrodzonej człowiekowi godności, przysługują każdemu bez względu na, między innymi, rasę, płeć, język, wyznanie, przekonania polityczne, pochodzenie narodowe i społeczne, majątek. Nie można się ich zrzec. Władza ich nie nadaje ani nie może ich odebrać." Tak więc w mniejszym lub większym stopniu to zawsze jest kwestia poglądów.
|
|
yanek z hor napisał(a):Bodnar skrajny lewak
Dość nietypowe poglądy jak na lewaka: tvn24.pl/polska/bodnar-prawo-d...I to jeszcze na antenie ulubionej stacji polskiej prawicy.
|
|
|
|
Pozwolę sobie zwrócić uwagę na pewien drobiazg, który chyba wszyscy przeoczyli. 3/4 powierzchni Chin to góry i wyżyny. Nasz kraj jest w większości nizinny. Z tego względu ichniejszych rozwiązań nie da się przenieść do nas 1:1.
|
|
Temat:
NEWAG
Opinia speca z IT: https://gynvael.coldwind.pl/?id=777Jeśli dobrze rozumiem, to tego rodzaju zmian nie da się wprowadzić po prostu podłączając się laptopem do pociągu. Trzeba by mieć dostęp do bazy danych Newagu z kodami źródłowymi. Nie jestem informatykiem, więc poprawcie mnie, jeśli jest inaczej.
|
|