PARTNER SERWISU
xxbktqvt
1 2 3 4 5
pikon7
0
Wpisów: 87
Wysłane: 7 grudnia 2009 17:12:39 przy kursie: 3,62 zł
Ja wziąłem sobie dzisiaj małą ilość na dobry początek. Zdaje się że w dłuższej perspektywie nie powinno się stracić.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 grudnia 2009 12:46:55 przy kursie: 3,89 zł
pikon7 napisał(a):
Ja wziąłem sobie dzisiaj małą ilość na dobry początek. Zdaje się że w dłuższej perspektywie nie powinno się stracić.

I już po korekcie :) Idziemy na nowe szczyty.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 8 grudnia 2009 12:54:50 przy kursie: 3,89 zł
mathu napisał(a):
pikon7 napisał(a):

dziś patrzyłem sobie na tę spółkę i wydawała mi się za droga. nadal mi się wydaje. Małe obroty więc śmiem twierdzić że nie koniecznie nowe szczyty. :P

pikon7
0
Wysłane: 8 grudnia 2009 16:54:12 przy kursie: 3,89 zł
mathu napisał(a):
pikon7 napisał(a):

Szkoda że tak mało wziąłem. No tak, ale jakby dzisiaj spadało to bym mówił , że dobrze że tak mało wziąłem :p . Wygląda na to że załapałem się na kupno w lokalnym dołku. Jak jutro znowu będzie rosło to trzeba będzie dokupić :)

mathu
0
Wysłane: 8 grudnia 2009 17:11:37 przy kursie: 3,89 zł
Zrobię firmie laurkę, a co:

- za tydzień głosowanie ustawy o odpadach która dopuszcza stosowanie urządzeń Aton do utylizacji odpadów medycznych i azbestu w Polsce
- równoległe czeka nas rozporządzenie Pawlaka które dopuszcza utylizację azbestu w urządzeniach ATO
- Aton był na konferencji w USA gdzie zapewne udało mu się zainteresować jakichś klientów, bo problem azbestowy jest obecny i u nich (mamy w tym zakresie duże doświadczenie jako naród...)
- otwarto przedstawicielstwo na Skandynawię które będzie pozyskiwać kolejnych klientów
- spółka ma zaklepany kontrakt na Łotwie na kilkanaście milionów PLN
- jak tylko dojdzie do zmiany prawa, otworzy się rynek z zamówieniami w Polsce, gdzie problem azbestu jest kolosalny
- dyrektywy unijne zobowiązują nas do jego rozwiązania
- kurs jest nadal dużo poniżej historycznych maksimów z 2008 r. kiedy spółka nie miała do zaoferowania nic poza marzeniami :D

Wszystkie inne metody utylizacji azbestu są albo znacznie droższe albo niebezpieczne (bo zakopywanie azbestu w ziemi ciężko nazwać utylizacją). Atonowcy mają reaktory mikrofalowe które załatwiają to szybko i ekologicznie, a do tego tanio. Do tego dochodzi jeszcze cały rynek odpadów medycznych. Tu będzie wyłącznie coraz lepiej king

Technicznie może tu jeszcze nastąpić korekta nawet do poziomu 3.35-3.40, więc warto obserwować wykres.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 8 grudnia 2009 17:15

Plewek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 8 grudnia 2009 18:20:54 przy kursie: 3,89 zł
Palikot o monopolu i lobbingu ws. spalarni odpadów medycznych

O podejrzeniu stosowania monopolistycznych praktyk przez przedsiębiorstwa zajmujące się spalaniem odpadów medycznych zawiadomił UOKiK poseł Janusz Palikot (PO). Poseł uważa, że obecne przepisy nakazujące spalanie tych odpadów dają monopol spalarniom, a dotychczasowe próby ich zmian i wprowadzenia alternatywnych możliwości utylizacji tych odpadów pozostają bezskuteczne.
Treść zawiadomienia o podejrzeniu praktyk ograniczających konkurencję, skierowanym do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Palikot ujawnił na konferencji prasowej w poniedziałek w Lublinie.

Poseł napisał, że grupa przedsiębiorstw zajmujących się spalaniem odpadów medycznych, wykorzystując obecne unormowania prawne, nie dopuszcza stosowania innych form utylizacji tych odpadów, a przez to dominują one na rynku i narzucają uciążliwe warunki odbioru odpadów, pobierając zawyżone opłaty za utylizację.

Palikot pisze w zawiadomieniu, że podejrzenie stosowania lobbingu i praktyk monopolistycznych dotyczy m.in. rzeszowskiej spółki EKO-TOP, która ma spalarnie w Rzeszowie, Łodzi i Opolu. Z tą firmą - jak podaje Palikot - związani są senator PiS Zdzisław Pupa, były senator AWS Józef Frączak (brat wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska Marii Suchy), były starosta powiatu kolbuszowskiego Bogdan Romaniuk (PiS) oraz były dyrektor podkarpackiego urzędu wojewódzkiego Janusz Kurnik.

"Działania ww. firmy oraz innych przedsiębiorstw prowadzących spalarnie cechuje stosowanie praktyk monopolistycznych oraz naruszanie zasady uczciwej konkurencji na rynku" - napisał Palikot.

Według niego, udowodnienie nadużywania przez te firmy pozycji dominującej na rynku "możliwe będzie po wszczęciu postępowania przez urząd ochrony konkurencji i konsumentów", a on sam nie ma takich możliwości.

Palikot napisał, że Polska jest jedynym krajem na świecie, w którym wprowadzono obowiązek spalania zakaźnych odpadów medycznych. Jak tłumaczy, metoda ta nie jest lepsza od sterylizacji tych odpadów, a przy tym jest droga i "emituje do środowiska zabójcze dioksyny".

"Mimo że od wielu miesięcy mówi się o zmianie przepisów ustawy o odpadach, grupa osób w Sejmie zabiega, aby nowelizacja ustawy w części dotyczącej metod utylizacji odpadów medycznych była jak najkorzystniejsza z punktu widzenia właścicieli spalarni" - pisze Palikot w piśmie do UOKiK.

Poseł przypomina, że 22 września br. w sejmowej podkomisji nadzwyczajnej projekt nowelizacji ustawy zmieniono tylko o dopuszczenie jednej innej metody - unieszkodliwiania odpadów medycznych za pomocą mikrofal.

Palikot powołując się na Stowarzyszenie "Bez dioksyn" (promujące alternatywne metody utylizacji odpadów medycznych m.in. dezynfekcję termiczną, autoklawowanie), napisał, że obecne zapisy w ustawie dają monopol spalarniom.

Monopol spalarni kosztuje budżet państwa ok. 200 mln zł rocznie - podał Palikot. "Spalarnie dostają państwowe dotacje, a dyrektorzy szpitali muszą płacić kilka razy więcej za utylizację odpadów, bowiem monopoliści podnoszą ceny swoich usług" - czytamy w zawiadomieniu posła.

Palikot przypomina, że sprawą monopolu spalarni zajmowała się komisja "Przyjazne Państwo" i przygotowała projekt ustawy, który zakładał wykreślenie zapisu o obowiązku spalania odpadów i dopuszczenie metod alternatywnych sterylizacji i dezynfekcji odpadów.

"Projekt nie został zaakceptowany, gdyż na pomoc spalarniom ruszyli urzędnicy Ministerstwa Środowiska, którzy dowodzili, że składanie odpadów na wysypiskach to najgorsza metoda ze wszystkich możliwych. Ministerstwo środowiska upiera się, żeby szpitalne śmieci spalać, nawet jeśli będą sterylne" - napisał poseł.

Palikot podkreśla, że na świecie odchodzi się od spalarni, "bo to najbardziej toksyczna metoda unieszkodliwiania odpadów", a na Zachodzie preferowane są metody alternatywne.

Odnosząc się do zarzutów Palikota, senator Pupa powiedział PAP w poniedziałek, że pracował przez 1,5 roku w latach 90. w firmie EKO-TOP w administracji i nie ma już związków z tą firmą. Podkreślił, że nigdy nie podejmował żadnych działań lobbystycznych w sprawach dotyczących utylizacji odpadów, nie zajmuje się też nowelizacją ustawy o odpadach.

Pupa zaznaczył, że na rynku utylizacji odpadów medycznych - traktowanych jako niebezpieczne - jest duża konkurencja między spalarniami a firmami posiadającymi urządzenia do sterylizacji tych odpadów. Jego zdaniem, Palikot "wpisuje się tę walkę w sposób niepoważny".

Źródło: wyborcza.pl/1,91446,7339581,Pa...
Ciekawa informacja.. nazwisko jednego posła też niebanalne :)

Sulik
0
Wpisów: 20
Wysłane: 8 grudnia 2009 18:48:21 przy kursie: 3,89 zł
Moze ktos powiedziec, pod jaka nazwa figuruje ta spolka w WBK?
Z gory dzieki!

mathu
0
Wysłane: 8 grudnia 2009 19:13:01 przy kursie: 3,89 zł
Plewek napisał(a):
Poseł przypomina, że 22 września br. w sejmowej podkomisji nadzwyczajnej projekt nowelizacji ustawy zmieniono tylko o dopuszczenie jednej innej metody - unieszkodliwiania odpadów medycznych za pomocą mikrofal.

To nam wystarczyDancing

pikon7
0
Wysłane: 8 grudnia 2009 21:50:44 przy kursie: 3,89 zł
Sulik napisał(a):
Moze ktos powiedziec, pod jaka nazwa figuruje ta spolka w WBK?
Z gory dzieki!

Nie jestem pewien o co chodzi z tym WBK, pewnie masz konto maklerskie w WBK. Jeżeli szukasz spółki bo chcesz zrobić zlecenie to musisz wybrać GRUPĘ PAPIERÓW "NEWCONNECT" a NAZWA WALORU to "ATONHT [PL]". Pomogłem?

mathu
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 09:04:30 przy kursie: 4,35 zł
4.09

Niebo.

pikon7
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 09:22:17 przy kursie: 4,35 zł
mathu napisał(a):
4.09

Niebo.

Mathu, Twoja laurka działa (oczywiście żartuję). Myślisz że jak ta ustawa przejdzie to dojdziemy z kursem pod 10 zł? Może orientujesz się w temacie ewentualnych przyszłych zysków spółki - jak to wpłynie na kurs?

mathu
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 09:29:15 przy kursie: 4,35 zł
Q4 na pewno zamknie się ze stratą. Ale jak będzie ustawa, to co kilka tygodni możemy mieć info że firma dostała kolejne zlecenie na parę milionów. Właśnie pod to toczy się ta gra.

Czy będzie 10 zł na samej ustawie? Teraz chyba nie. Dotychczas obstawiałem 5 zł do końca grudnia, ale teraz widzę że będzie to 6-7 zł. Oczywiście w średnim terminie (koniec Q1 2010) kurs powinien być już grubo powyżej 10 zł.
Edytowany: 9 grudnia 2009 09:34

enforces
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 10:06:27 przy kursie: 4,35 zł
kurcze człowiek przegapił. ledwo zacząłem obserwować i rośnie. co za ironia.

ogólnie wydaje się że już po ptakach. granie pod głosowanie nad ustawą.

pikon7
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 10:23:04 przy kursie: 4,35 zł
enforces napisał(a):

Ja osobiście nie traktuję tego jako grę, widzę tą spółkę w bardzo pozytywnych barwach za jakieś 2 lata. Nie chcę strzelać jaki będzie kurs, ale branża jest ciekawa i niszowa więc nie zdziwi mnie za parę lat kurs np 30zł. Początkowo też się wystraszyłem tego prawie pionowego wzrostu ze 1,90 na 3,60, ale pomyślałem sobie że przecież mało to było spółek które pod wpływem równie dobrych perspektyw rosły 1000% w kilka tygodni. Podobnie może być tutaj. Czekanie i obserwowanie kursu nic nie daje. Trzeba kupić i patrzeć jak rośnie :)

enforces
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 11:51:59 przy kursie: 4,35 zł
pikon7 napisał(a):
enforces napisał(a):

Ja osobiście nie traktuję tego jako grę, widzę tą spółkę w bardzo pozytywnych barwach za jakieś 2 lata. Nie chcę strzelać jaki będzie kurs, ale branża jest ciekawa i niszowa więc nie zdziwi mnie za parę lat kurs np 30zł. Początkowo też się wystraszyłem tego prawie pionowego wzrostu ze 1,90 na 3,60, ale pomyślałem sobie że przecież mało to było spółek które pod wpływem równie dobrych perspektyw rosły 1000% w kilka tygodni. Podobnie może być tutaj. Czekanie i obserwowanie kursu nic nie daje. Trzeba kupić i patrzeć jak rośnie :)

masz rację. ale jeszcze trochę chce poczekać. skoro 30zł, to 1zł mnie nie zbawi :P

Sulik
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 19:08:52 przy kursie: 4,35 zł
Tak Pikon, dzieki! Teraz moze poinstruowac jak moge sie odwdzieczyc.

pikon7
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 19:25:32 przy kursie: 4,35 zł
Sulik napisał(a):
Tak Pikon, dzieki! Teraz moze poinstruowac jak moge sie odwdzieczyc.

Nie ma sprawy, jesteśmy tu na forum po to, żeby sobie pomagać, podpowiadać, wyjaśniać niejasności. O ile byłoby trudniej przedzierać się przez ten gąszcz informacji samemu bez czyjejś pomocy. Możesz podziękować BusDriverowi-WatchDogowi za stworzenie tego portalu pozbawionego chały i beznadziejnego naganiania na "mega odpały" itp. Dobra robota WatchDog Dancing

Sulik, trzymaj kciuki, żeby AthonHT dalej się rozwijał w takim tempie jak dotychczas.

Sulik
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 20:16:49 przy kursie: 4,35 zł
Oczywiscie trzymam, chociaz nie ma mnie na pokladzie, ale bacznie obserwuje.

mathu
0
Wysłane: 10 grudnia 2009 10:39:16 przy kursie: 4,12 zł

kliknij, aby powiększyć

mathu
0
Wysłane: 10 grudnia 2009 12:19:11 przy kursie: 4,12 zł
Dobrym informacjom nie ma końca hello1 hello1 hello1

newconnect.pb.pl/2010840,91125...

Cytat:
- Nasza wizyta w Stanach Zjednoczonych była bardzo udana. Odbyliśmy szereg obiecujących spotkań z potencjalnymi klientami. Na początku przyszłego roku spodziewamy się wizyty przedstawicieli trzech amerykańskich firm, które są zainteresowane zakupem naszych technologii – powiedział Robert Barczyk, prezes zarządu ATON-HT.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ATONHT

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,227 sek.

lzvsvmgc
duzcufmx
zsrkurej
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hkwsymwq
bkspyxwt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat