PARTNER SERWISU
hpdbxifd

Techniki wyboru akcji ...

manoa
0
Wpisów: 24
Wysłane: 13 czerwca 2009 13:15:02
Witam,
Wpadłem na pomysł założenia topicu gdzie będziemy opisywać swoje techniki, sposoby na podstawie których dokonujemy segregacji spośród wszystkich akcji aby wybrać te które ostatecznie kupimy.

Proszę, opiszcie jak wygląda wasza "procedura" wyboru akcji.

Obserwujecie forum, gazety, następnie analizujecie spółki o których jest głośno. może polegacie tylko na analizie fundamentalne, a może tylko na technicznej.

Będe wdzięczny za opis na zasadzie punkt po punkcie co robicie aż do kupna - myślę że takie informację mogą wielu osobą pomóc w stworzeniu bądź ulepszeniu swojej strategi.

Z góry dzięki za wpisy.

Na dobry początek ja zaczne

1) Przeglądam wykresy w poszukiwaniu spółek z zarysem wyraźnych formacji, lub ostatnio bardziej spółek które wg mojej oceny osiągneły dno.
2) Sprawdzam wskaźniki księgowe spółki
3) Szukam informacji na temat spółki czy czasem nie jest w upadłości itp...
4) Z kilku takich spółek bawię się godzinami na wykresach rysuje jakieś cuda aż wkońcu wybieram jedna i kupuje.

Technika ostatnio zawodzi ponieważ mam szczęście kupować spółki które wyznaczyły swój ostateczny dołek tylko zamniast rosnąć poruszają się w trendzie bocznych co jest niby normalne i zdrowe bo muszą zbudować bazę pod ewentualne odbicie czy zmiane trendu. Ale trwa to zbyt długo i sprzedaję z zyskiem rzedu 1-2%. Zauważyłem że mam tendencję czy raczej szczęście albo pecha ładować się w spółki w trendzie bocznym. Dlatego muszę usprawnic swoją technike wyboru akcji, jak pewnie wiele osób na forum.

Watchdog, ty jako nasz guru i przywódca duchowy daj dobry przykład, a całą bandą stworzymu tu taki majstersztyk że na GPW powstanie nowe powiedzenie "ci z stockwatch'a rozbili bank" blackeye

Edytowany: 13 czerwca 2009 13:20

mkozdon
0
Wpisów: 50
Wysłane: 13 czerwca 2009 13:44:04
u mnie typowo AT i krotki termin :) powtorze po czesci moje podejscie z innego watku:

- dwa zestawy srednich kroczacych (3,13,39) i (20,50,200)
- RSI 2-dniowe
- stochastyczny (5,3,3) i/lub CCI na dywergencje :)
- formacje swiecowe
- wstega bollingera (tylko i wylacznie na szukanie "scisku" przed wybiciem)
- poziomy wsparcia i oporu (w tym zniesienia Fibo)
- RSI i formacje swiecowe na wykresie tygodniowym (gdybym zawsze tam zerkal to bym uniknal wielu strat :))
- wolumen i jego 30-dniowa EMA (jezeli wolumen jest okolo 25% powyzej EMA tzn., ze jest znaczacy :)

Godzinke lub dwie trzeba poswiecic, zeby "przeleciec" tak WIG20 i mWIG40, ale raczej warto ;)

Ponizej trzy male przyklady (na getinie ladnie widac, jak za pomoca RSI(2) mozna polowac na korektach :)

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 8 listopada 2009 15:57

Multikos
0
Wpisów: 112
Wysłane: 8 listopada 2009 15:05:27
a co zrobić jak wszedzie znajdujemy małe ale:) mam wiekszą kase do zainwestowania od miesiąca lezy na koncie bo jak "przelecialem" wig 20 to wszytsko ma jakies ale:) małe mnie nie interesuja - plynność, wiec siedze i czekam na emaxie w mbanku:) dramat:) Chyba zapoluje na pkn ale tez sporo zastrzeżen i co robic co robic ...:) czekac ok juz czekam i czekam a jak pociąg jednak odjedzie...:) Myśle ze to dylemat wielu w tej chwili...

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 8 listopada 2009 15:47:55
dylemat niedzwiedzia ;)

jesli moge cos podpowiedziec obserwuj poziom 2320-2350 na kotrakcie (na idneksie bedzie podobnie), przebicie, utrzymanie sie powyzej tego poziomu powinno stac sie podstawa do mniej wiecej 10% ruchu w gore, ale pozniej powrot niedzwiedzia ;)

(oczywiscie krotkoterminowo zawsze okazja sie znajdzie)
pozdrawiam
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Multikos
0
Wpisów: 112
Wysłane: 8 listopada 2009 16:55:32
ale ja jestem prowzrostowy zawsze taki byłem :)pamietam orzez calą poprzednia hosse nawet nie dotknalem S wiec mis ze mnie slaby, a teraz sie boje i jednego i drugiego. Akcje wyaliłem po wynikach za 2kw (wrzesien) i teraz czekam sam nie wiem na co. Kreski kreskami jedne tu drugie nizej ale nihgy tak nie bylo ze po porstu nie wierze we wzrosty w spadki poważne tez nie - wiec boczniak:) tylko ze jakos tak bez akcji głupio. Futkow na takim rynku nie tykam.

arkwad5438
0
Wpisów: 11
Wysłane: 8 listopada 2009 23:27:58
Witam,
Opiszę swoją obecną strategię wyboru.
Wybieram spółki do inwestowania raz dwa razy do roku. Kieruję się przede wszystkim tym czy spółka w danym okresie czasu generuje zysk. Staram się przewidzieć jaki zysk spółka ma szansę osiągnąć do końca roku. Obserwuję tylko takie spółki, których przewidywany roczny zysk do wartości firmy liczony aktualną ceną akcji jest najwyższy. W ten sposób zawężam listę do kilku spółek.
Potem dokładnie czytam wszystko co na ich temat można się dowiedzieć - wyniki z poprzednich lat, strategie długoterminowe, informacje o akcjonariuszach, zarządzie itp.
Tu często eliminuję 50, 60% z listy. Zawsze znajdzie się coś podejrzanego Eh?
pozostają dwie lub trzy najlepsze. W okolicach publikowania wyników z trzeciego kwartału decyduję się na jedną ostatecznie dwie.
Trzymam co najmniej do wyników po czterech kwartałach lub do znaczącego zwiększenia wartości akcji (np. o 100%).
W zeszłym roku wybierałem między KGHM a Grajewem. Niestety wybrałem Grajewo i zarobiłem tylko 107% na KGHM można było znacznie więcej.
W tym roku zastanawiam się między Jupiterem a mostostalem Płock.

lokii
0
Wpisów: 20
Wysłane: 9 listopada 2009 14:32:14
Witam
Kiedyś rozmawialiśmy na ten temat w topicu dotyczącym budowy portfela, więc pomyślałem, że przekleję swoją wypowiedź dotyczącą sposobu wyboru akcji. Myślę, że pasuje do obecnego wątku:

Ja dokonuje selekcji spółek (czy raczej dokonałem - bo sytuacja w spółkach nie zmienia się z dnia na dzień, nawet z kwartału na kwartał rzadko zmienia się w sposób radykalny) pod kątem zadłużenia, płynności, historycznych wyników i, co często jest lekceważone, historii dywidendy (czyli standardowo - analiza wskaźnikowa). Po uwzględnieniu w/w kryteriów (zwłaszcza dywidendy) grono spółek się mocno zawęża. Wyliczam wartość tych które pozostały za pomocą DCF-u (choć nie tylko - nawet jeśli DCF wskazuje niedowartościowanie, ale spółka jest wskaźnikowo droga, odkładam na bok - tak było np. z Apatorem, choć z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że nie straciłbym na kupnie, ale nie mogłem się przełamać :-)). Odejmuje z tego 25-30% na pokrycie ewentualnych pomyłek i w ten sposób ustalam cenę za akcję danej spółki. Te spółki, których wycena giełdowa jest bardzo odległa (czyli są droższe, odkładam na później), te które są relatywnie blisko biorę pod lupę, robię rentgen sprawozdań, co by czegoś nie przeoczyć, i próbuję wyhaczyć po wyznaczonej cenie. Te które są dużo tańsze od wyceny DCF, też biorę pod lupę i rentgen, nawet bardziej niż te, które są za drogie, z tego prostego powodu, że w cuda nie wierzę . Ot, chyba wszystko. Generalnie, największe trudności sprawia wprowadzenie odpowiednich danych do modelu DCF (uproszczonego, chałupniczego w Excelu). Tu pomyłki drogo kosztują... Aha, po uwzględnieniu wszystkich w/w kryteriów spółek pozostaje niewiele, więc inwestowanie skoncentrowane jest praktycznie nieuniknione :-). Pozdrawiam...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,384 sek.

grmxlxrs
ygzktgvz
ficnlplw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kpmeaasp
ksmypkdc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat