Temat:
URSUS
Dokładnie tak. Dopiero jak faktycznie staniesz się ich właścicielem możesz złożyć na nie zapis. Stąd data notowań pp jest wcześniejsza niż data składania zapisów na wykonanie prawa poboru.
|
|
Temat:
URSUS
Na chwilę obecną masz w związku z posiadanymi akcjami ursusa przydzielona prawa poboru. Daty związane z emisją pp przedstawiają się następująco: Od dnia 22.11.2012 - 28.11.2012 przyjmowane są zapisy na wykonanie prawa poboru (zapisy składasz w swoim biurze maklerskim lub poprzez internet. Stosunek Prawa Poboru przedstawia się następująco: 1 : 0,18034265103697 (posiadanie 1 Prawa Poboru uprawnia do zapisu na 0,18034265103697 Akcji). Prawa poboru będą notowane w następującym terminie: 19.11.2012 – 23.11.2012. W tym okresie możesz ich dokupić. Są notowane jako URSUS PP. Od 22-28.11.2012 możesz złożyć zapis na PDA (prawa do akcji) tzn. wymienić PP na akcje PDA w stosunku jak wyżej dopłacając do jednej akcji jej cenę emisyjną czyli 2zł. Dla przykładu by mieć jedną akcję PDA musisz wymienić 5,545... praw poboru plus dopłacić cenę emisyjną (0,20 x 5,545 + 2zł). Tak więc jedno PDA będzie kosztowało Cię 3,11zł. Planowany przydział akcji jest na 07.12. Od tego dnia będą notowane jako URSUS PDA (z niewielkim dyskontem do ceny właściwych akcji) by po czasie zostać połączone. Im bliżej połączenia tym cena PDA będzie miała mniejsze dyskonto.
|
|
Jestem bacznym obserwatorem Petrola. Nie chcę opuścić wspaniałego rajdu ku górze który możliwe że czeka ten papier. Natomiast nie wiem dlaczego nastał na forum taki optymizm po ukazaniu się dzisiejszego komunikatu skoro nie daje on nadal żadnych pewników, a jedynie nadal nadzieję, którą i tak większość akcjonariuszy już żyje?!?
|
|
Temat:
SANWIL
Witam serdecznie!
Czy ktoś wie może z Szanownych Forumowiczów co się dzieje dziwnego na papierze że obsuwa się juz od dobrych kilku sesji????
|
|
Nie jest czasem tak że duże wahania sygnalizują zmianę trendu? Oczywiście mam nadzieję że w przypadku tej spółki krótkoterminowego. Dzisiaj wahania były w przedziale 26 groszy.
|
|
style napisał(a):Witam!
Czy mogłby ktoś potwierdzić moje obliczenia tzn. Czy gdy PP zostaną zamienione na akcjie po 10 gr to zakładając że mam na rachunku obecnie 100 akcji borka po 2,78 a wiec i 100 PP a wiec bede miał 500 akcji po 0,10 gr ?
Skutkować to bedzie tym że
100 akcji po 2,78 zostanie uśrednionych 500 akcjami po 0,10 gr? a więc bede miał wówczas 600 akcji po sredniej cenie 0,54 gr ? Będziesz miał 500 akcji które kupisz korzystając z prawa poboru za 0,10 zł i będą one notowane jako BORYSZEW PDA przez jakiś czas i ich cena będzie minimalnie mniejsza niż właściwych akcji. Z czasem zostaną one scalone. Oprócz tego będziesz miał 100 akcji Borka dotychczasowych wartych na dzień dzisiejszy 1,64zł
|
|
Temat:
JUPITER
Czy ktoś zna albo przypuszcza jakiś jest powód dzisiejszego wzrostu kursu???
|
|
Zadziwiający jest fakt że obecnie TKO ustawione jest na 0,33zł. Mozliwe że jutro ktoś będzie chciał kupić za 0,50zł
|
|
Temat:
TECHMEX
Czy ktoś może być tak szczególnie miły i wyjasnić co dokładnie oznacza termin " likwidacja z podziałem majątku"?? Będę zobowiązany
|
|
Temat:
TECHMEX
Sugeruję że zbyt wielu liczy na konkretny zarobek a jak zbyt wielu liczy nikt nie zarabia. Zaznaczam że zacząłem bawić się w giełdę parę miesięcy temu... tex mnie wciągnął pewnie dlatego że kilkukrotnie dał zarobić i stracić. Czy na innych spółkach takich jak immo też wszyscy przewidywali że się odbije? I się odbiło. Abstrahując od tego że cenę immo zaniżyli analitycy a tex'a sam prezes
|
|