PARTNER SERWISU
yhdkxehs
Lucy

Lucy

Ostatnie 10 wpisów
Ja tez posiadam "parę" akcyjek :)

Obserwuję spólke od debiutu. Jesli juz idzie w góre to powoli....jak wół ocięzały, zatrzymuje się żeby odsapnąć, czasami zrobi nieśmiały krok do tyłu i dalej sunie do przodu...powoli ale pewnie.

Mozna tez na Garbarnie spojrzec pewnie wiekszosc z was nawet nie wie ze taka spolka byla tylko teraz ma inna nazwe :) ale dociekliwi znajda :)

SKOTAN

Sprzedaż Makaronów Polskich wzrosła we wrześniu o 34 proc.

Magdalena Brzózka, portalspozywczy.pl
09-10-2009, 14:34
Makarony Polskie zanotowały we wrześniu 11 mln zł przychodów ze sprzedaży, wobec 8,3 mln zł w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Sprzedaż samych makaronów wyniosła we wrześniu 8,1 mln zł, wobec 5,5 mln zł rok wcześniej. Dania gotowe, dzemy, konserwy i inne produkty przyniosły grupie 2,9 mln zł przychodów, czyli o 7 proc. więcej niż rok wcześniej.

Esz...te moje kochane makarony :)))))

Czyż nie są warete każde pieniądze?

WatchDog napisał(a):
Na prośbę Lucy przyjrzałem się sytuacji fundamentalnej i wynikom spółki.
Tak na dobrą sprawę rynek nie wie co z nią zrobić. Klasyczny przykład antyekonomii skali: gdy była mniejsza, zarabiała więcej. Teraz, po rozroście, traci pieniądze. Gotówkę operacyjną generuje tylko z redukcji kapitału obrotowego. Problemem są nie tylko opcje walutowe, ale spadająca marża handlowa (ostatnio regularnie poniżej 20%, dawniej regularnie powyżej tej granicy) i rosnące koszty stałe. Jednocześnie spółka jest bardzo mocno zadłużona: aż na 72% aktywów. Od dłuższego czasu ma też gotówkę na styk.
Plusem jest, że zarząd jasno pisze w swoim sprawozdaniu, iż zamierza się pozbyć aktywów nieprodukcyjnych oraz w ogóle działalności pobocznej, skupiając tylko na podstawowej. Ja też uważam, że może fajnie jest mieć fabrykę słoików i nakrętek oraz handlować surowcem, ale wartość dodana jest w produkcji i w marce towarowej - więc to wymaga uwagi, na czym zarabiamy; resztę można zlecić na zewnątrz. Jeśli naprawdę pójdą tym torem, być może odzyskają rentowność, bo bez niej to jedyne co rynek teraz jest w stanie zrobić, to podciągnąć kapitalizację na poziom wartości księgowej. Może porównawczo dałoby się coś jeszcze zawalczyć, ale to wszystko ruchy w ciemno, dopóki na trwałe nie wróci rentowność. Sam II kwartał już wyszedł na plus, a trwa trzeci, sezonowo najlepszy.
To jednak nie znaczy, że ta spółka jest jakąś okazją inwestycyjną. Dużo ma do zrobienia w ramach reorganizacji. Eksport jest jakąś szansą na rozwój, ale rodzi ryzyko kursowe - no i jednak wolałbym eksportować gotowe produkty na większej marży, niż półprodukty na mniejszej.

WachDog...bardzo dziekuje za opinię....według mnie to tylko kwestia czasu a wyjdą na prostą

morfeusz napisał(a):
Lucy napisał(a):
morfeusz napisał(a):
centrozap spółka tygodnia - uzasadnienie bardzo mocna dywergencja na RSI (pro wzrostowa oczywiście) do tego sygnał kupna na MACD, oraz zrealizowany podwójny szczyt (czas na odbicie). Pozytywne inofrmacje ze spółki. Spółka tania i miły szybki wzrost powyżej 1 zł.

oraz tsc

Zainwestowałam w Centrozap na początku września. I czekam. Zainwestwowałam tez w MAKARONY POLSKIE JUTRZENKE I PAMAPOL. Morfeusz co sądzisz o tych ostatnich trzech spólkach? Pozdrawiam. Lucy

jezeli chodzi o makarony i o jutrzenke to wiem ze silne fundamentalnie a pamapol nie wiem, pod kątem techniki wypowiem sie jutro ;)

Kurcze....jestem żółtodziób, no ale cieszę się, ze po tych moich licznych analizach MAKARONY I JUTZENKA w Twojej ocenie wypadaja jako silnie fundamentalnie, mam strategie długofalowego inwestowania. Nie mam czasu siedzieć i inwestować tak "dzień po dniu" bo mam tysiace innych spraw. Bedę wdzięczna za komentarz do PAMAPOL-u. Pozdrawiam. Lucy

morfeusz napisał(a):
centrozap spółka tygodnia - uzasadnienie bardzo mocna dywergencja na RSI (pro wzrostowa oczywiście) do tego sygnał kupna na MACD, oraz zrealizowany podwójny szczyt (czas na odbicie). Pozytywne inofrmacje ze spółki. Spółka tania i miły szybki wzrost powyżej 1 zł.

oraz tsc

Zainwestowałam w Centrozap na początku września. I czekam. Zainwestwowałam tez w MAKARONY POLSKIE JUTRZENKE I PAMAPOL. Morfeusz co sądzisz o tych ostatnich trzech spólkach? Pozdrawiam. Lucy

WatchDog napisał(a):
Makarony pokazały ładne wyniki za II kwartał. Przede wszystkim wzrost przychodów i utrzymanie struktury marży. Zredukowano obciążenie kredytowe, które jest w tej spółce kulą u nogi i pożeraczem pieniędzy na odsetki, ale odbyło się to częściowo kosztem dostawców - nieco wzrosły zobowiązania handlowe. Rozwój handlu to także wzrost zapasów i należności - normalne, ale trzeba sfinansować. Spółka nadal jest na styk z gotówką, zapewne powiększy znowu wykorzystanie kredytów, czyli wpadnie w wyższe odsetki, więc żeby utrzymać plus musi więcej sprzedawać i więcej zarabiać, co z kolei wymaga znowu inwestycji w obrót... i tak dalej, trzeba bardzo starannie prowadzić finanse i zarządzać wzrostem, żeby przy tak niskomarżowym biznesie nie potknąć się. Nowe umowy z sieciami handlowymi z jednej strony zapewniają zbyt oraz wypłacalność odbiorców, ale z drugiej, drenują kieszeń dostawcy i powoli uzależniają go od sieci - tu też potrzebny jest kunszt handlowy, bo hipermarkety to dzikie zwierzęta. Na tę okoliczność w zobowiązaniach długoterminowych pojawiły się międzyokresówki.
Raport jest bardzo przejrzysty i miło się go czyta. Do pełni szczęścia brakuje mi danych o udziale w rynku, bo podstawowe pytanie brzmi: czy i jak bardzo mogą urosnąć przychody. Bardzo proszę zaangażowanego makaroniarza o własną opinię w tej sprawie. Jakieś linki:
www.portalspozywczy.pl/zboza-o...
www.firma.egospodarka.pl/41911...
makarony.org/index.php?strona=...

Cześć.

Na forum makarony polskie pytałeś jaki jest udział makaronów polskich w rynku.
Wg danych Polskiej Izby Makaronu tj. ok 10%. Co ciekawe jeszcze dwa lata temu branża makaronowa miała wykorzystane moce produkcyjne zaledwie w 75%. MAKARONY POLSKIE mają już pełne obłożenie. Z roku na rok rośnie systematycznie spozycie w Polsce, dlatego spece z tej dziedziny zakładaja wzrost spozycia makaronów ok 3-5% rocznie. Nadal spozywamy dwa razy mniej makaronów niż nasi sąsiedzi. Zmniejsza się areał upraw ziemniaków a te które są to po uprawy ziemniaka przemysłowego. Więc ziemniak już dwa lata temu stawał się coraz bardziej dro,ższy w stosunku do makaronu i stąd tendenscje do zastepowania w potrawach(zupy i drugie dania) ziemniaka - makaronami. I jeszcze coś MAKARONY POLSKIE stawiają na markę własna na której jest wieksza marża. W czasach kryzysu konsumenci pprzestawiają sie na tańsze produkty dostarczające równoważne ilości energii do procesów życiowych (kcal). O o tym wszystkim wiedziałam już rok temu w sierpniu i logika mi podpowiadała, że akcje firmy ktore wtedy kosztowały 2 zł powinny rosnąć ...ale ponieważ trzymałam sie daleko od giełdy to nie zaryzykowałam. Kupiłam dopiero teraz ża 6,05 (!) i złapałam sie za głowę ile to róznych cyferek ma na to wpływ. Odnośnie dań gotowych to dwa lata temu byłam we Włoszech na konferencji i okazało sie że rynek dan gotowych w Polsce to nadal rynek dziewiczy i trudny do zdobycia przez zachodnie firmy, ze względu (nieudane próby wejścia) chociażby ze wzgledu na zupełnie odmienne prefenercje smakowe naszych konsumentów innymi słowy nasi konsumenci nie zachwycili sie pięknymi opakowaniami i gównianą niejadalną zawartością. Mamy swoje smaki i dania (pierogi, kluski, zupy itd) i wiesz to mnie najbardziej rozbawiło na tej konferencji. A po drugie nasze dania gotowe dla odmiany zdobywaja podniebienia zagranicznych konsumentów.
Poniewaz branża spozywcza to mój obszar zawodowy więc uważam że pamapol jutrzenka i makarony to dobre inwestycje. A co sądzi o tym "chłodny" analityk? Cierpliwie poczekam na Twoją opinię . Pozdrawiam. Lucy

Ja też postawiłam na Boryszew, zobaczymy co z tego wyjście

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 2 września 2010 18:50:40
Liczba wpisów: 9
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,389 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat