0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
11 listopada 2009 21:00:11
przy kursie: 66,00 zł
cela22 napisał(a):paya napisał(a):Mógłby ktoś mnie oświecić w sprawie tego wyliczenia 6*3 = 18. Co to jest 6 i 3. kolega Taurus80 podejrzewa ze kurs po emisji lub przed w przyblizeniu moze znalezc sie na 3 zl, ale tak na prawde patrzac na dzisiejsza wycene akcji to po takiej emisji jak zapowiedzieli wycena realna to jakies 1.5 zl. Wiesz ile jest warte te 1,5 zł? Oznaczałoby to że jedna akcja po emisji w przeliczeniu na cenę sprzed emisji wynosiłaby 8,5 zł a dzisiaj akcja kosztuje 6,6 zł czyli zakładasz, że akcje boryszewa po emisji wzrosną o 28,79% od ceny dzisiejszej.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
11 listopada 2009 21:14:43
doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):Taurus80 napisał(a):Naszym zadaniem jest przewidziec przyszlosc a ta wydaje mi sie niezagrozona. Oczywiscie ryzyko jest wieksze ale wieksze ryzyko daje czesto wieksze zyski :) Dla mnie pocieszajace jest ze ludzie sa w stanie zainteresowac sie akcjami przy cenie ktora i tak daje mi zysk :) Najbardziej mnie cieszy ze wchodzilem z mysla o PP i sie najprawdopodobniej doczekalem :) 2 takie spolki kupowalem w pierwszej polowie roku z mysla objecia pp i na obydwu najprawdopodobniej sie doczekam. Nie rozumie z czego tu sie cieszyc. Jesli tu faktycznie dojdzie do pp i to jeszcze takiego smiesznego jak podali w komunikacie to kurs bedzie duzo nizej przed tym prawem i bedzie mozna spokojnie kupic duzo taniej. Dlaczego dużo taniej? przypuszczałbym raczej, że może być dużo drożej niż teraz.. choćby ze wzgledu na czysto spekulacyjny charakter tej emisji.. Dlatego ze przeciez na gieldzie tak latwych pieniedzy nie ma wiec gdyby na prawde mieli zrobic taka dziwna emisje o jakiej wspomnieli, w ktorej za jedna akcje dostajemy 5 akcji placac za nie 50 gr w sumie, to kazdy teraz kupujac mialby jakies 400% zysku zaraz po emisji:) Kazda emisja powodowala spadek kursu do ceny uwzgledniajacej nowe akcje. Dlaczego tym razem mialoby byc inaczej? A w tym przypadku ta korekta kursu powinna spasc do niecalego 1.5zl. Gdyby kurs nie spadl jakims cudem do czasu emisji to kto pozniej by kupowal tak drogie akcje skoro wskazniki przykladowo c/wk by wzrosl gigantycznie i nikt tak drogich akcji by nie kupowal po takich cenach. Zgadzam sie ze spekulacji byloby od groma, ale mysle ze juz po tej wielkiej korekcie kursu, ktora raczej mozna nazwac splitem niz emisja. Wtedy wiele osob by sie lapalo na to ze jeszcze niedawno akcje byly po 6 zl a i to byla niby okazja a teraz sa takie tanie to dawaj... To samo mielismy na izolacji ostatnio po takim splicie. Mam wrażenie, że nie masz zielonego pojecia o czym piszesz.. Twoje wyliczenia i wnioski są błędne i nie wiesz chyba na czym polega emisja z prawem poboru.. Teoretyzując: kurs wynosi obecnie 6,6 zł nowa emisja na warunkach jak ustalił Karkosik, tj emisja z prawem poboru, czyli każdy inwestor posiadający akcje w dniu ustalenia prawa poboru ma prawo zakupu 5 nowych akcji po cenie 0,10 zł za akcję. Teoretyzując dalej załóżmy, że ustalenie prawa poboru jest np 1.grudnia kurs wynosi wtedy np 7 zł Nastepnego dnia kurs odniesienia zostaje skorygowany o wartość prawa poboru, tj. wyniesie 1,25 Teraz odpowiedz mi, gdzie widzisz tutaj 400% zysku? Zamiast jednej akcji wartej 7 zł masz 6 akcji wartych 1,25 (co jak potrafisz liczyć daje 7,5 zł czyli twoja wcześniejsza stara akcja i zainwestowane 50 gr w 5 nowych akcji) ZERO ZYSKU! Nic sie nie zmienia w wartości Twojego portfela, masz po prostu zamiast jednej akcji 6.. ot cała filozofia.. a dalej to właśnie o to chodzi, że kurs może wrócić na wyższe poziomy.. nie widzę żadnego problemu.. O tym samym mowimy tylko sie troszke nie zrozumielismy. Ja poprostu mysle ze gdyby mialo dojsc do tej emisji to jak to bywalo na innych spolkach juz przed pp kurs spadal. I wtedy mowie ze bardziej by sie oplacalo kupic niz na obecnym poziomie. Moze sie myle i bedzie rosl bo ta emisja jest troszke nietypowa. Tu na pp nie trzeba bedzie posiadac sporej gotowki. Zobaczymy. Na pewno po skorygowaniu kursu do 1.3 bedzie ostry wzrost w gore.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
11 listopada 2009 21:18:17
doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):paya napisał(a):Mógłby ktoś mnie oświecić w sprawie tego wyliczenia 6*3 = 18. Co to jest 6 i 3. kolega Taurus80 podejrzewa ze kurs po emisji w przyblizeniu moze znalezc sie na 3 zl, ale tak na prawde patrzac na dzisiejsza wycene akcji to po takiej emisji jak zapowiedzieli wycena realna to jakies 1.5 zl. Wiesz ile jest warte te 1,5 zł? Oznaczałoby to że jedna akcja po emisji w przeliczeniu na cenę sprzed emisji wynosiłaby 8,5 zł a dzisiaj akcja kosztuje 6,6 zł czyli zakładasz, że akcje boryszewa po emisji wzrosną o 28,79% od ceny dzisiejszej.. 1.5 to bylo w zaokragleniu w gore. Koledze taurusowi80 nawet jakies 3 wyszlo wiec nie chcialem go denerwowac az tak zanizajac ...
Edytowany: 11 listopada 2009 21:28
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
11 listopada 2009 21:56:19
cela22 prosze nie wyciagaj z kontekstu moich wypowiedzi a jak nie wiesz o co chodzi cofnij sie do poczatku naszej rozmowy!!!
A teraz mam pytanie do wszystkich negujacych emisje akcji z PP poniewaz na wszystkich forach i w roznych spolkach wszyscy sie kloca ze PP to jest strata kasy. Wiec do jakiego okresu sie cofacie ze swoimi analizami ??? Przypomne wam,a tym bardziej polecam sobie przeanalizowac ze tylko w koncowce hossy tracilo sie mnostwo pieniedzy obejmujac akcje z nowej emisji. Jezeli ktos ryzykowal na poczatku hossy wchodzac w emisje to na wiekszosci spolek zarobil krocie np polecam przesledzic Boryszew przez cala hosse dal zarobic 10 000 % Mozna tez na Garbarnie spojrzec pewnie wiekszosc z was nawet nie wie ze taka spolka byla tylko teraz ma inna nazwe :) ale dociekliwi znajda :) To sa tylko przyklady ze stajni Karkosika ale mozna tak kazda spolke co miala emisje z PP przesledzic a wtedy zaczac sie sprzeczac czy sie zarobi czy straci.
A teraz z innej beczki czy widzicie jakies perspektywy rozwoju dla boryszewa ??? W jakim kierunku pojdzie zarzad i jakie kozysci mozemy z tego osiagnac lub nie ??? Podejrzewam ze nikt albo prawie nikt nie zwraca uwagi na to bo po co zadac sobie troche trudu na analize jak kasa leci z nieba od 10 miesiecy.
Edytowany: 11 listopada 2009 21:56
|
|
0 Dołączył: 2009-09-23 Wpisów: 9
Wysłane:
12 listopada 2009 14:08:01
przy kursie: 72,00 zł
Mozna tez na Garbarnie spojrzec pewnie wiekszosc z was nawet nie wie ze taka spolka byla tylko teraz ma inna nazwe :) ale dociekliwi znajda :)
SKOTAN
|
|
Wysłane:
12 listopada 2009 14:17:03
przy kursie: 72,00 zł
Lucy napisał(a): Mozna tez na Garbarnie spojrzec pewnie wiekszosc z was nawet nie wie ze taka spolka byla tylko teraz ma inna nazwe :) ale dociekliwi znajda :)
SKOTAN
Blisko prawie ale ... Cobyscie nie musieli szukac a i malej czesci histori gieldowej ogarneli :) alchemiasa.pl/alchemia-s-a/his...
Edytowany: 12 listopada 2009 14:18
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
13 listopada 2009 18:10:18
przy kursie: 73,50 zł
Już jest raport.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
13 listopada 2009 21:10:52
Jeśli Karkosik zechce, raport daje ma podstawy do dalszej pompki.
Na koniec roku - jeśli wyniki się utrzymają - zapomnimy na dobre o smutnym ostatnim kwartale 2008. Spółka ma szanse zostać normalnym, dochodowym biznesem.
|
|
Wysłane:
14 listopada 2009 17:19:32
WD znajdziesz chwilke :) ??? Z tego ca zauwazylem najciekawsze jest sciecie kosztow zarzadu,i oczywiscie dalsze zmniejszenie zadluzenia, ale zapewne znajdziesz cos z ciemnej strony :) wiec bardzo sie uciesze jak swojego komentarza udzielisz.
Tak sie zatanawiam po co im 30mln z nowej emisji jak rocznie wiecej kasy generuja.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 listopada 2009 17:32:30
Przed poniedziałkiem na pewno, choć z całej giełdy właśnie nad Karkami najbardziej się trudzę.
|
|
|
|
Wysłane:
14 listopada 2009 17:38:32
WatchDog napisał(a):Przed poniedziałkiem na pewno, choć z całej giełdy właśnie nad Karkami najbardziej się trudzę. Wiem juz kiedys mowiles ze ciezko ich skumac :) datego delikatnie pytam i nie nalegam :) Jedna jak bys mogl spojzec ma pozyczki miedzy firmami tam mi sie nie podoba jedna rzecz mianowicie zauwazylem ze jednym firma pozycza sie na wibor +ok2% a pozniej te firmy pozyczaja na duzo wyzsze oprocentowanie innym to mi sie nie podoba bo generuje zapewne czysto wirtualne zyski w niektorych firmach.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 listopada 2009 17:12:33
www.stockwatch.pl/gpw/boryszew...Ja nie dam rady. Znajdę kogoś, kto to kompetentnie i odpowiedzialnie zrobi. Nie podejmuję się z dwóch powodów: kompletnie nie czuję branży oraz przerasta mnie skala wewnętrznych powiązań i transakcji. Przerzucanie się obligacjami w ramach grupy to rzeczywiście kuriozum. Ale na poziomie skonsolidowanym te transakcje są wyłączane, a przynajmniej powinny być. Jedyne co mi przychodzi do głowy to cash pooling. I może optymalizacja podatkowa.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 17:19:59
Te obligacje czarna magia  tez dalem spokoj z analiza ich powizan jednak zauwazylem ze wszystko dzieje sie w ramach grupy. Czekam z utensknieniem az ktos pokusi sie o kompletna analize :) a spolka nalezy chyba do jednej z najtrudniejszych w analizie :)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 317
Wysłane:
15 listopada 2009 22:15:48
cela22 napisał(a):doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):doncarlos napisał(a):cela22 napisał(a):Taurus80 napisał(a):Naszym zadaniem jest przewidziec przyszlosc a ta wydaje mi sie niezagrozona. Oczywiscie ryzyko jest wieksze ale wieksze ryzyko daje czesto wieksze zyski :) Dla mnie pocieszajace jest ze ludzie sa w stanie zainteresowac sie akcjami przy cenie ktora i tak daje mi zysk :) Najbardziej mnie cieszy ze wchodzilem z mysla o PP i sie najprawdopodobniej doczekalem :) 2 takie spolki kupowalem w pierwszej polowie roku z mysla objecia pp i na obydwu najprawdopodobniej sie doczekam. Nie rozumie z czego tu sie cieszyc. Jesli tu faktycznie dojdzie do pp i to jeszcze takiego smiesznego jak podali w komunikacie to kurs bedzie duzo nizej przed tym prawem i bedzie mozna spokojnie kupic duzo taniej. Dlaczego dużo taniej? przypuszczałbym raczej, że może być dużo drożej niż teraz.. choćby ze wzgledu na czysto spekulacyjny charakter tej emisji.. Dlatego ze przeciez na gieldzie tak latwych pieniedzy nie ma wiec gdyby na prawde mieli zrobic taka dziwna emisje o jakiej wspomnieli, w ktorej za jedna akcje dostajemy 5 akcji placac za nie 50 gr w sumie, to kazdy teraz kupujac mialby jakies 400% zysku zaraz po emisji:) Kazda emisja powodowala spadek kursu do ceny uwzgledniajacej nowe akcje. Dlaczego tym razem mialoby byc inaczej? A w tym przypadku ta korekta kursu powinna spasc do niecalego 1.5zl. Gdyby kurs nie spadl jakims cudem do czasu emisji to kto pozniej by kupowal tak drogie akcje skoro wskazniki przykladowo c/wk by wzrosl gigantycznie i nikt tak drogich akcji by nie kupowal po takich cenach. Zgadzam sie ze spekulacji byloby od groma, ale mysle ze juz po tej wielkiej korekcie kursu, ktora raczej mozna nazwac splitem niz emisja. Wtedy wiele osob by sie lapalo na to ze jeszcze niedawno akcje byly po 6 zl a i to byla niby okazja a teraz sa takie tanie to dawaj... To samo mielismy na izolacji ostatnio po takim splicie. Mam wrażenie, że nie masz zielonego pojecia o czym piszesz.. Twoje wyliczenia i wnioski są błędne i nie wiesz chyba na czym polega emisja z prawem poboru.. Teoretyzując: kurs wynosi obecnie 6,6 zł nowa emisja na warunkach jak ustalił Karkosik, tj emisja z prawem poboru, czyli każdy inwestor posiadający akcje w dniu ustalenia prawa poboru ma prawo zakupu 5 nowych akcji po cenie 0,10 zł za akcję. Teoretyzując dalej załóżmy, że ustalenie prawa poboru jest np 1.grudnia kurs wynosi wtedy np 7 zł Nastepnego dnia kurs odniesienia zostaje skorygowany o wartość prawa poboru, tj. wyniesie 1,25 Teraz odpowiedz mi, gdzie widzisz tutaj 400% zysku? Zamiast jednej akcji wartej 7 zł masz 6 akcji wartych 1,25 (co jak potrafisz liczyć daje 7,5 zł czyli twoja wcześniejsza stara akcja i zainwestowane 50 gr w 5 nowych akcji) ZERO ZYSKU! Nic sie nie zmienia w wartości Twojego portfela, masz po prostu zamiast jednej akcji 6.. ot cała filozofia.. a dalej to właśnie o to chodzi, że kurs może wrócić na wyższe poziomy.. nie widzę żadnego problemu.. O tym samym mowimy tylko sie troszke nie zrozumielismy. Ja poprostu mysle ze gdyby mialo dojsc do tej emisji to jak to bywalo na innych spolkach juz przed pp kurs spadal. I wtedy mowie ze bardziej by sie oplacalo kupic niz na obecnym poziomie. Moze sie myle i bedzie rosl bo ta emisja jest troszke nietypowa. Tu na pp nie trzeba bedzie posiadac sporej gotowki. Zobaczymy. Na pewno po skorygowaniu kursu do 1.3 bedzie ostry wzrost w gore. ta gra jest pod PP i te pompowanie kursu im wyzje tym lepiej dla spoldzielni i Romka standardowa GRA W GAMBONI
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
18 listopada 2009 07:24:15
przy kursie: 76,20 zł
Cytat:ta gra jest pod PP i te pompowanie kursu im wyzje tym lepiej dla spoldzielni i Romka
standardowa GRA W GAMBONI Zgodziłbym się z tym - ale mam kilka ale :) - Niska wycena spólki - bardzo niska - Presepektywa dobrego czwartego kwartału - Uważam że pp są pod podatek od dochodów vide Mistrz gry w Gamboni - Pan Duda Te trzy pkt wydają się byc tak atrakcyjne dla akcjonariuszy, ze zasiadają do stołu...
|
|
0 Dołączył: 2009-06-06 Wpisów: 148
Wysłane:
18 listopada 2009 08:49:41
przy kursie: 76,20 zł
pablo_n napisał(a):Cytat:ta gra jest pod PP i te pompowanie kursu im wyzje tym lepiej dla spoldzielni i Romka
standardowa GRA W GAMBONI Zgodziłbym się z tym - ale mam kilka ale :) - Niska wycena spólki - bardzo niska - Presepektywa dobrego czwartego kwartału - Uważam że pp są pod podatek od dochodów vide Mistrz gry w Gamboni - Pan Duda Te trzy pkt wydają się byc tak atrakcyjne dla akcjonariuszy, ze zasiadają do stołu... Witam! Od razu mówię, że nie mam już boryszewa, ale siedziałem na nim od 2,5 do 4,5 i cały czas go obserwuję. Gdy kupowałem po 2,5 to spółka faktycznie była tania. Teraz to już chyba balon, szczególnie jak emsja dojdzie do skutku i kapitał się rozwodni. Ale z drugiej strony Karkosik zawsze robił megabalony, więc może i teraz to zrobi? W każdym razie życzę udanych decyzji.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 59
Wysłane:
18 listopada 2009 10:02:03
przy kursie: 76,90 zł
Odkad "odkrylem" SW, przestalem praktycznie zagladac na pelne "merytorycznych" postow "fachowe" fora typu bankier. Bo tu wiekszosc nawet skrajnych opinii poparta jest mniej lub bardziej sensownymi argumentami. Dlatego moja skromna prosba brzmi: ARGUMENTY PLIZZZ. Co w nosi do dyskusji zdanie "teraz to juz chyba balon"? Ja nie mowie ze tak na pewno nie jest, ale taka opinia bylaby sensowna gdyby w slad za nia poszlo jakies sensowne wyjasnienie. Z ktorych konkretnie wskaznikow/punktow sprawozdania/ect to wynika? -
|
|
0 Dołączył: 2009-06-06 Wpisów: 148
Wysłane:
18 listopada 2009 11:27:03
elmariachi napisał(a):Odkad "odkrylem" SW, przestalem praktycznie zagladac na pelne "merytorycznych" postow "fachowe" fora typu bankier. Bo tu wiekszosc nawet skrajnych opinii poparta jest mniej lub bardziej sensownymi argumentami. Dlatego moja skromna prosba brzmi: ARGUMENTY PLIZZZ. Co w nosi do dyskusji zdanie "teraz to juz chyba balon"? Ja nie mowie ze tak na pewno nie jest, ale taka opinia bylaby sensowna gdyby w slad za nia poszlo jakies sensowne wyjasnienie. Z ktorych konkretnie wskaznikow/punktow sprawozdania/ect to wynika? -
Ok. Mój post to tylko subiektywna ocena obecnego kursu. Pisząc balon, nie miałem na myśli,że spółka nic nie jest warta. Jednak jest kilka aspektów, które wpłynęły na moją ocenę. Przede wszystkim wzrost ok. 200% bez istotnej korekty i zaoferowanie na szczycie emisji, która z pewnością nie służy spółce. Jaki sens ma emisja 300 mln. akcji po 0.10 zł za sztukę, gdy spółka potrzebuje dużo większych pieniędzy na obsługę zadłużenia wynoszącego ok. 1,2 mld. Za trzy kwartały mamy dosyć dobry wynik netto, ale przy spadających bardzo mocno przychodach. Nie podejmuję się analizy tego zjawiska, bo się na ty nie znam. Szczególnie, że spółki z grupy mają zadziwiającą skłonność do generowania raz to świetnych zysków, a zaraz potem dużych strat. Jak to robią to tylko magicy Karkosika wiedzą. Poza tym borek ma stosunkoą małą płynność (nie obroty). W mojej ocenie akcje już od 2,5 przewalane są masowo z wora do wora. Oczywiście normalnych transakcji też jest dużo, ale przy pieniądzach "spółdzielni", które kształtują kurs to grosze. Zatem ja widzę scenariusz podobny jak na skotanie i alchemi. Mega emisje na szczytach, a później ostani gasi światło. Ten scenariusz zakłada oczywiście wcześniej, czy później pompowanie kursu po emisji. To tylko moje wynurzenia. Nie chcę nikogo zniechęcać do inwestycji, ale pisze co myślę. Każdy ma swój rozum. Pozdrawiam.
Edytowany: 18 listopada 2009 11:45
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 387
Wysłane:
18 listopada 2009 11:31:25
Na moje to wszystko jest poparte sensowną argumentacją: obserwacja notowań spółki oraz opinia o Karkosiku wśród akcjonariuszy
Edytowany: 18 listopada 2009 11:34
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 59
Wysłane:
18 listopada 2009 11:53:27
zbieracz napisał(a):elmariachi napisał(a):Odkad "odkrylem" SW, przestalem praktycznie zagladac na pelne "merytorycznych" postow "fachowe" fora typu bankier. Bo tu wiekszosc nawet skrajnych opinii poparta jest mniej lub bardziej sensownymi argumentami. Dlatego moja skromna prosba brzmi: ARGUMENTY PLIZZZ. Co w nosi do dyskusji zdanie "teraz to juz chyba balon"? Ja nie mowie ze tak na pewno nie jest, ale taka opinia bylaby sensowna gdyby w slad za nia poszlo jakies sensowne wyjasnienie. Z ktorych konkretnie wskaznikow/punktow sprawozdania/ect to wynika? -
Ok. Mój post to tylko subiektywna ocena obecnego kursu. Pisząc balon, nie miałem na myśli,że spółka nic nie jest warta. Jednak jest kilka aspektów, które wpłynęły na moją ocenę. Przede wszystkim wzrost ok. 200% bez istotnej korekty i zaoferowanie na szczycie emisji, która z pewnością nie służy spółce. Jaki sens ma emisja 300 mln. akcji po 0.10 zł za sztukę, gdy spółka potrzebuje dużo większych pieniędzy na obsługę zadłużenia wynoszącego ok. 1,2 mld. Za trzy kwartały mamy dosyć dobry wynik netto, ale przy spadających bardzo mocno przychodach. Nie podejmuję się analizy tego zjawiska, bo się na ty nie znam. Szczególnie, że spółki z grupy mają zadziwiającą skłonność do generowania raz to świetnych zysków, a zaraz potem dużych strat. Jak to robią to tylko magicy Karkosika wiedzą. Poza tym borek ma stosunkoą małą płynność (nie obroty). W mojej ocenie akcje już od 2,5 przewalane są masowo z wora do wora. Oczywiście normalnych transakcji też jest dużo, ale przy pieniądzach "spółdzielni", które kształtują kurs to grosze. Zatem ja widzę scenariusz podobny jak na skotanie i alchemi. Mega emisje na szczytach, a później ostani gasi światło. Ten scenariusz zakłada oczywiście wcześniej, czy później pompowanie kursu po emisji. To tylko moje wynurzenia. Nie chcę nikogo zniechęcać do inwestycji, ale pisze co myślę. Każdy ma swój rozum. Pozdrawiam. No o to wlasnie chodzilo. Ja nie polemizuje z zasadnicza koncepcja potencjalnego przewartosciowania, tylko jak widze takie krotkie manifesty typu bankrut, balon, pompowanie, wyleszczanie itd to mam wysypke :) Pozdrawiam
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.