PARTNER SERWISU
mvzxellr
Zdenio

Zdenio

Ostatnie 10 wpisów
Spokojnie, według mnie bessa się zbliża dużymi krokami. Dax będzie mieć poważne problemy z przebiciem na stałe strefy 6700-6800 pkt. Do tego MSP sprzedaje akcje PKO. Co jak co ale w analitycy skarbu państwa znaja się na rzeczy (sprzedaja na szczycie). Trzeba poczekac jeszcze na jakies ładne formacje swiecowe i bedzie mozna "szorcic" rynki (obstawiam ze w ciagu 2 tygodni) Pozdowienia dla wszystkich niedzwiedzi.

PS Przydało by się jeszcze jakieś obwieszczenie w mediach publicznych, że zaczyna się mega hossa, i o wieksze spadki bede spokojny.

Trochę przykra sprawa, że dzięki decyzji moderatora zniknie jeden z najbardziej merytorycznych i jeden z najciekawszych blogów na tym forum. Pozostaje jedynie domniemywać, iż Morfeusz dopuścił się strasznych rzeczy, bo jeśli jest inaczej to likwidacja tak interesującego bloga to zwykła głupota. Przykro mi pisać takie rzeczy, ale nie mogłem przemilczeć tego co się stało.

Morfeuszu bardzo byłem ciekawy twojej interpretacji analizy technicznej Petrola. Pisałeś, że zrobisz ją w poniedziałek. Można na nią jeszcze liczyć ?

Wszystkiego Najlepszego ! Wielu, wielu trafnych decyzji inwestycyjnych i 10 razy więcej merytorycznych postów na morfeuszowej kronice giełdowej ;)

Posiadam akcje Petrola już dobrze ponad miesiąc, ale wydaje mi się, że kurs (analiza techniczna) sugeruje nadejście dobrych informacji w ciągu kilku najbliższych sesji. I przyznam szczerze, że liczę na mocniejsze wybicie do końca maja. Tym bardziej, że już wcześniej obiecywałem sobie wyjście ze spółki jeśli do czerwca nie pojawi się informacja o wyczekiwanym przez wszystkich dowierceniu się do złoża. A może 27 maja dostane wspaniały prezent urodzinowy w postaci wysokich notowań kursu Petrola !!?? Ech, wybaczcie rozmarzyłem się troszkę ;)

Ja również gratuluje interesującego wykładu i bardzo miło było usłyszeć, że moja inicjatywa znalazła odzwierciedlecie w tak dobrej prezentacji. Mam jednocześnie prośbę, czy możliwe będzie zamieszcze na forum linka do wczorajszej już prezentacji?? Zainteresowała mnie ta metoda tylko, żeby w pełni z niej korzystać potrzebne są chyba odpowiednie narzędzia (programy).

Zastanawia mnie temat poruszony obecnie na wątku Petrolinvestu o zmniejszeniu zaangażowania przez Krauzego (równeież ukazał się taki artykuł w Parkiecie). Wygląda to niepokojąco, Morfeuszu masz jakąs teorię, która by tłumaczyła takie ruchy głównego akcjonariusza ? Prokom sprzedaje akcje, żeby mieć gotówkę na obięcie nowej emisji? Można tak to tłumaczyć?

P. S. Zamieszczam ten post akurat na tym wątku bo szanuje opiinię Morfeusza, a pozatym OIL dominuje w jego portfelu.

Od jakiegoś czasu wydaje mi się, że spółka Grupa PSW jest w dobrym momencie do zakupu. Ciekawe i solidne wyniki finansowe, pozatym wygląda na to, że cena akcji nie powinna spaść już poniżej złotówki (mocne wsparcie). Chciałem się zapytać jakie są wasze opinie. Morfeuszu czy możliwym było by zrobienie kompleksowej nanalizy tchnicznej tej spółki.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Z jednej strony wskaźniki wydają się być wyprzedane. Z drugiej strony (mniej więcej od 10 marca) kształtuje się formacja przypominająca spodek co ma wydźwięk prowzrostowy. Ja obstawiam na dniach próby przebicia 10zł.

Poprostu wiadomości są pozytywne i w znaczący sposób zwiększają szansę na finalny sukces. Wszystko przemawia za tym, że ropa fatycznie tam jest i to w znacznych ilościach. Pytanie chyba najważniejsze w tym momencie to jaka będzie jej jakość.

To jest oczywiste, że dzielimy skórę na niedźwiedziu :) 330 mln barłek to oceny firmy McDaniel & Associates Ltd. Nie chce wnikać jaka jest szansa, że tyle ropy tam jest i jest odpowiedniej jakości, jakies prawdopodobieństwo istnieje moze np 10%. Wiec próbujemy jedynie rozważyć co stanie sie przy pozytywnym scenariuszu.

Mathu nie pomyliłeś się o jedno zero? Dlaczego wyszła Ci kapitalizacja 500 mld zł przy cenie akcji 800 zł?

Hmm, podchodząc do tego na chłopski rozum to: 330 mln barylek (średnia przypuszczalna wartość zloża) będzie warta 33 mld dolarów (przy cenie 100 dol za baryłke). Przeliczając na złotówki to bedzie koło 90 mld zl (przy kursie 2,7 zl za dolara). Zastanawiam sie jaki bedzie koszt koszt wydobycia baryłki ropy z głębokości 5 km (może ktoś z forum na tym sie zna), ale licząc, że koszt wydobycia i podatki będą wynosić 90 dolarów to na czysto Petrol będzie do przodu o 9 mld zł. Więc wartość spólki powinna wzrosnąć z 0,5 mld zl do 9,5 mld zł(wzrost 19 razy). Wychodzi cena za akcję około 134 zł. Najważniejsze pytania dotyczą chyba wielkości złoż oraz kosztu ich wydobycia pomijam już rozważania na temat jakości ropy, bo chyba za bardzo by się to skomplikowało. Co myślicie o takich założeniach ?

Zawsze można zrobić z tego równanie kwadratowe i szybko z delty wyliczyć. Wychodzi ok 11,8% :)

www.parkiet.com/artykul/8,1018...
www.parkiet.com/artykul/8,1018...
Morfeuszu czy czytałeś może już te raporty bieżące? Dopatrujesz się tu jakiś wskazówek co do przyszłego zachowania kursu? Zastanawia mnie druga informacja. Nie moge zrozumieć o co w niej naprawde chodzi. Może zbyt późna pora dla mnie,już sam nie wiem... Pozbywają(Prokom) się akcji Petrola przez na rzczecz finansowania?

Masa w mojej opinii nie masz racji co do petrola. Przy założeniu, że ropy nie znajdą nie wydaje mi się, aby akcje spadły poniżej 4zł. A jeśi nawet tak się stanie to będzie istniała szansa na wyjście ze spółki w trakcie obniżki kursu (jak dla mnie nie stanie się to w ciągu 5 min tylko w ciągu np dnia). Gdyby zaś ropa faktycznie się pojawiła nawet w ilościach mniejszych niż 330 mln baryłek (to były średnie oceny specjalistów) - zakładając nawet poniżej 100 mln baryłek to kurs akcji byłaskawicznie by podskoczył i to kilkukrotnie. A widze możliwość dojścia do 100zł za akcje i łatwo policzyć jakie było by przebicie. I nawet jeśli założymy że istnieje 30% prawdopodobiństwa że ropa jest i nie jest zanieczyszczona, a 70%, że ropy nie ma lub nie nadaje się do wydobycia to i tak "gra" na petrolu jest warta świeczki. To moja opinia, Morfeusz chyba wychodzi z podobnego założenia skoro trzyma petrola. Macie jakieś inne przemyślenia?? Pozdrawam.

Morfeuszu, życzę Ci, żebyś jak najszybciej odbił sobie ostatnie straty. Przyglądam się ostatnio kilku spólkom i uważam, że średnio terminowo dobrze wyglądają: Optimus, Hawe, KOV, Groclin, 11bit, Duda, Lubawa, Grupa PSW Holding (cześc z nich posiadam we własnym portfelu) i Petroilinvest pod warunkiem, że znajdą rope :) A tak na poważnie - rozsądnie jest trzymać 5-15% portfela w petrolu w najblizszych tygodniach, bo według mnie jest szansa na kilkukrotny wzrost. A przy niewielkim zaangazowaniu ryzyko i ewentualnie poniesione straty nie powinny być znaczne. Pozdrawiam i liczę na komentarze.

Ja mam takie pytanie do osób które są lepiej zorientowane lub lepiej znają się na tej całej sprawie. Mianowicie jakie dane napewno będą zawarte w wynikach, które powinniśmy otrzymać z Brunei na początku przyszłego tygodnia.
Domyślam się, że będziemy wiedzieć czy jest ropa :) i jakiej jest czystości (czy jest zabrudzona jakimiś pierwiastkami) - mam nadzieje, że się nie myle. Czy bedzie można oszacować wielkość złoża czy to ropy czy gazu i ewentualnie z jaką dokładnością bedzie się to dało zrobić? Czy będzie można stwierdzić jakie będą koszty wydobycia? Pytań chyba jest sporo, ale zastanawiam się na które dostaniemy napewno odpowiedź?

Ważniejsze od zamknięcia giełdy w Stanach będzie chyba notowanie miedzi. I wstępnie wygląda na to, że spadki będą dziś kontynuowane, ale do 9 zostało jeszcze trochę czasu wszystko może się zmienić :)

Nie chce tu wróżyc z fusów, wydaje mi się, że długoterminowy trend spadkowy przeszedł do historii, a najbliższe opory widze w okolichach 71gr, 79-82gr i złotówki, no coż optymistyczne założenia, ale wykres daje podstawy do pozytywnego myślenia o tej spółce.

Bardzo podoba mi sie wykres spółki Centrozap. Zrealizowana została formacja spodka?? czy może filiżanki z uszkiem ? :) Nie poznałem raportu, ale spółka ma ogromne szanse na zdobycie dużego odszkodowania - sprawa toczy się długo, a rozstrzygnięcie chyba 24 listopada.

Chciałbym zwrócić uwagę na spółkę Krynicki Recykling. Wczoraj z NC przeniosiono notowania na główny parkiet GPW. Z kursem nie wydarzyło się nic nadzwyczajnego, ale mieliśmy do czynienia z bardzo wysokim wolumenem. Mam wrażenie, że to może byc dobry prognostyk dla tej spółki. Zreszta branrza jest naprawdę super rozwojowa. Jak się zapatrujecie na tą spółkę? Morfeusz masz jakieś własne przemyślenia?

Chciałbym zwrócić uwagę na spółkę Hydrobudowa. Wygląda na to, że spółce od jakiegoś czasu dobrze sie wiedzie (duża liczba realizowanych zamówień) zresztą sektor budowlany jest chyba w niezłej kondycji. Jeśli chodzi o AT to spółka jest po podwójdnym dnie i zbliżyła się według mnie do ważnych oporów. To może być dobra inwestycja średnio i długo terminowa. Jak się na to zapatrujecie?

Czy na wykresie mamy do czynienia z kreującą się formacją flagi? Czy ktos ma jakies spostrzeżenia?

Morfeuszu zaskoczyły mnie twoje ostatnie transakcje. Szczególnie sprzedaz Cormayu, który według mnie pare dni temu osiągnąl lokalne minima i w związku z czym mam w planie zakupić ten walor. Domyślam się, że masz inna opinie na temat tej spółki. Zastanawia mnie jeszcze na jakiej podstawie zdecydowałeś się na kupno papieru OIL. Bardzo jestem tego ciekawy bo zadnych sygnałow kupna wcześniej nie widziałem, a Ty dokonaleś zakupu w idealnym momencie. Masz jakies własne prognozy co do zachowania się tej spółki?

Czy uważacie, że mamy do czynienia na wykresie z formacją flagi? Pozdrawiam.

Wedlug mnie w najblizszym czasie (conajmniej kilka dni) przewazac beda wzrosty. I obstawiam przebicie 4zl nie koniecznie trwale. A wam co wychodzi z AT??

Witam,
Sledze juz ten watek od jakiegos czasu. Musze przyznac morfeuszu, ze wraz z twoja "rekomendacja" kupiłem CRM. Po solidnym zarobku w dość krotkim czasie sprzedalem dziś wszystkie akcje. Osobiście przewiduje korekte w ciągu najbliższych dni. Mogłbyś sie odnieśc w jakiś sposób do mojej wypowiedzi? Jestem bardzo ciekawy twojej opinii.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 27 lipca 2012 22:22:11
Liczba wpisów: 33
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,384 sek.

shqjtfkl
ppsncxoa
lickvewp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fernqgbn
ohffhwbv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat