PARTNER SERWISU
rzvmchtw
joint

joint

Ostatnie 10 wpisów
To układ jest już przesądzony, świadczą o tym poniższe zdania. :) :) :)

"Przedmiotowe oświadczenie BRE Bank S.A. złożone zostało pod warunkiem złożenia w Sądzie propozycji układowych o określonej treści (dalej: Treść Wnioskowana).
Zarząd Spółki niniejszym informuje, iż treść propozycji układowych, o których złożeniu przez Zarządcę Spółki mowa w treści raportu bieżącego Spółki nr 34/2011 z dnia 13 lipca 2011 r., jest tożsama z Treścią Wnioskowaną. "

Igroup od 6 lipca notowany na ciągłych

link

Co do wartości firmy to nie chce tutaj polemizować bo nie jestem ekspertem w tej kwestii, ale wydaje mi się, że skoro byli chętni (i pewnie nadal są) na przejęcie Igroup to chyba jest coś warta, a to że ma takie długi to jest przede wszystkim problem banku, który dopuścił do takiego stanu rzeczy. Bank teraz pewnie kombinuje jak najmniej teraz do interesu dołożyć a jak najwięcej kasy odzyskać.
Chodzi mi o wycenę akcji przed decyzją sądu i po. Dzień przed decyzją sądu (przedostatni dzień notowań, gdyby sąd nie przychylił się do zmiany upadłości) akcje stały po 16 groszy, gdzie ryzyko było bardzo duże (mogliśmy wylecieć z giełdy, czyli prawie zerowe szanse na odzyskanie kasy), teraz gdy ryzyko jest dużo mniejsze i raczej deklaruje się, że firma jednak przetrwa znaleźli się tacy co oddawali akcje po 28 gr, czyli w przedziale który utrzymywał się przez kilka miesięcy w oczekiwaniu na dalszy przebieg wydarzeń. Przy 0,28 PLN kapitalizacja wynosi 11 mln PLN, a cena wywoławcza jaką syndyk ogłosił w przetargu to 4,5 mln PLN, czyli raczej nie jest przesadnie wyceniana spółka. Dla mnie w tym momencie to za dużej spekuły na tej firmie nie ma w porównaniu do tego co się działo na innych firmach w stanie upadłości. Nie oszukujmy się wszyscy tutaj jesteśmy spekulantami.

Do moderatora: czemu kasowane są posty, skoro za dużego zaśmiecania na tym wątku nie ma?!
Kod:
mod: regulamin

Ogłoszenie Gazeta Wyborcza 17 maja 2011.

kliknij, aby powiększyć

Robi się ciekawie. Syndyk ogłosił przetarg na sprzedaż całości Internet Group, który zostanie rozstrzygnięty 6 lipca 2011. Zostawia sobie jednak możliwość odstąpienia od przetargu.
Pytanie czy BRE satysfakcjoniuje kwota 4.550.000 zł, która jest skromna w porównaniu z tym co oferuje inwestor Wojciechowskiego, czyli:
"a) Wpłatę 15.000.000 pln na poczet spłaty wierzycieli pod warunkiem przekwalifikowania postępowania likwidacyjnego w postępowanie z możliwością zawarcia układu,
b) Skup akcji Spółki do poziomu 50% akcji ogólnej liczby akcji Internet Group S.A. będących w obrocie giełdowym,
c) Podniesienie kapitalizacji Spółki poprzez emisję akcji".
Wojciechowski kłamie z tym inwestorem? - jeśli tak to czemu bank nie wypowiedział się na ten temat? Co z firmami które podpisały listy intencyjne z nimi też się nie można z nimi dogadać? Coś tu mocno śmierdzi według mnie.

Jest już raport, jest też komentarz do obecnej sytuacji w jakiej znajduje się IGroup:

"X. Czynniki, które w ocenie Grupy będą miały wpływ na osiągnięte przez Grupę wyniki w perspektywie co najmniej kolejnego kwartału.

Od 18 października 2010 roku Internet Group SA jest w upadłości likwidacyjnej. Syndyk przez pierwsze trzy miesiące prowadził przedsiębiorstwo. W styczniu 2011 roku otrzymał zgodę Sędziego Komisarza na przedłużenie tego okresu o 6 miesięcy – do 18 lipca 2011 r. Spółka jest nadal notowana na GPW, choć w notowaniach jednolitych. I będzie tak do 6 czerwca bieżącego roku.
Spółką Internet Group S.A. w upadłości likwidacyjnej zainteresowani są różni inwestorzy. Część z nich ujawniła się podpisując listy intencyjne czy umowy o wyłączności na prowadzenie negocjacji. Część z nich włączyła się do rozmów w ostatnim czasie. Niektórzy z nich wykazują zainteresowanie Spółką ze względu na jej aktywa, inni są zainteresowani samą spółką giełdową. Zainteresowani spółką giełdową zamierzają wprowadzić do niej nowy biznes.
Istnieje więc możliwość zrestrukturyzowania Grupy, pozostawienia jej na GPW i wprowadzenia do niej nowego biznesu. Warunkiem jest umorzenie postępowania upadłościowego, które, przy udziale jednego z inwestorów i współpracy BRE Bank S.A. jest jeszcze prawdopodobne lub przekwalifikowanie upadłości likwidacyjnej w upadłość z możliwością zawarcia układu.
Jeśli nie dojdzie do porozumienia, to Syndyk planuje sprzedaż przedsiębiorstwa Internet Group S.A. w upadłości likwidacyjnej na aukcji lub w drodze przetargu."

Jeszcze jest piłka w grze. Będą nas trzymać do końca w niepewności.

Cieżko wyczuć w która stronę to wszystko pójdzie.
Przytocze może z innego forum czyjąś wypowiedź, która mi się bardzo podoba:
"Wyjścia są dwa możemy czekać do 5 czerwca i liczyć zyski które będą jeśli pojawi się inwestor lub możemy po 5 czerwca jeśli pojawi się inwestor złożyć pozew zbiorowy przeciwko BRE lub IGR (syndyk), że nie byliśmy informowani o poczynaniach w sprawie upadłości, wtedy spokojnie możemy wycenić sobie każdą akcję po 1,2 (tyle ile wynosi zabezpieczenie w BRE na akcje).
Jakby nie patrzeć możemy w tej sytuacji dobrze zarobić.
Jeśli nie będzie inwestora to chyba każdy rozumie co się stanie. "

"Zatwierdzenie sprzedaży przedsiębiorstwa 11.05.2011r" - według chłopaków z forum bankiera, którzy ponoć dzwonili do sądu i uzyskali taką informację

Ja też liczę na zarobek, za cicho siedzi Wojciechowski, a on kupił spory pakiecik po 1.20 PLN.
BRE Bank też dużo nie odzyska w przypadku likwidacji spółki według mnie.

Dzisiaj jest walne zgromadzenie akcjonariuszy.

Ja wykonywać ruchy zamierzam po 15 stycznia, bo nie chce mi się wierzyć, że główny akcjonariusz tak cicho siedzi i nie robi nic sobie z tego, że kurs tak pikuje i nie zmniejsza swoich udziałów po cichu. Może chce wymóc pewne ustępstwa na BRE Banku, ale to są tylko moje przemyślenia, czas pokaże.

Jak donosi toruńskie wydanie "Gazety Wyborczej", trzy spółki zależne Boryszewa (Elana Energetyka, Torlen i Centermedia) oraz jego toruński oddział Elana złożyły wnioski o prawie 40 mln zł dotacji. Każda spółka stara się o pieniądze na niezależnie funkcjonujący projekt - ale każdy z nich jest elementem parku naukowo-technologicznego, jaki ma powstać na terenach Elany w Toruniu. Łączna wartość tych inwestycji to prawie 120 mln zł.

sauron80 napisał(a):
Mam jeszcze pytanko jak wyglądają zapisy, czy muszę dzwonić do BM, czy da się to jakoś załatwić elektronicznie.

Tak można to zrobić elektronicznie. W chwili zapisywania się na nowe akcje trzeba mieć gotówkę na rachunku.

A jednak ktos niezle dzisiaj skupuje akcje, pytanie jaki ma interes w tym, skoro firma az taka strate pokazala.

Arkuos napisał(a):
nie mogę znaleźć tej nowej emisji na portalu SW. Mam PP na koncie, niedawno mi przydzielili, co zrobic zeby wykupic akcje z NE ?

Jeszcze zapisy się nie zaczęły na PDA. Zapisy są od dnia 2010-10-07 do dnia 2010-10-14. Przydział dnia: 2010-10-25.

Zarząd Przedsiębiorstwa Robót Inżynieryjnych "POL-AQUA" Spółka Akcyjna, w nawiązaniu do raportu nr 4/2010 z dnia 29 stycznia 2010 r. oraz 39/2010 z dnia 31 sierpnia 2010r. niniejszym informuje, że skonsolidowany raport za I półrocze 2010 zostanie przekazany do publicznej wiadomości w dniu 14 września 2010 r. (wtorek)

"Sygnity: KBC podwyższył rekomendację do "kupuj"
Analitycy KBC Securities podwyższyli swoją rekomendację dla spółki informatycznej Sygnity do "kupuj" ze "sprzedaj" i wyznaczyli cenę docelową dla jednej akcji na 20,0 zł, wynika z rekomendacji datowanej na 31 sierpnia i odtajnionej w poniedziałek."

-ale tajna jak już gpwinfostrefa.pl podała ją 1.09.2010.

joint napisał(a):
A dokładnie na kiedy została przełożona publikacja raportu bo dzień świstaka według wikipedii obchodzony jest 2 lutego :P.

Już wiem, o to cytat:
"Zarząd Przedsiębiorstwa Robót Inżynieryjnych "POL-AQUA" Spółka Akcyjna, w nawiązaniu do raportu nr 4/2010 z dnia 29 stycznia 2010 r., niniejszym informuje, że skonsolidowany rozszerzony raport za I półrocze 2010 zostanie przekazany do publicznej wiadomości w terminie późniejszym, jednak nie później niż w terminie dwóch tygodni od daty niniejszego raportu bieżącego. "

A dokładnie na kiedy została przełożona publikacja raportu bo dzień świstaka według wikipedii obchodzony jest 2 lutego :P.

White_Wolf napisał(a):
joint napisał(a):
... patrząc jaką firma uzyskała stratę w pierwszym kwartale a jaką w drugim ...

Joint, strata za 2Q jest mniejsza o prawie 4mln od straty za 1Q.

Ups masz rację. Brałem z jednego kwotę brutto a z drugiego raportu kwotę netto. Ale i tak ja oczekiwałem, że wynik będzie lepszy.

Ja bym takim optymistą nie był co do najbliższych notowań. Jeśli porównywać dane z rokiem 2009 to jest poprawa, ale patrząc jaką firma uzyskała stratę w pierwszym kwartale a jaką w drugim to już nie ma powodów do radości, a trzeba pamiętać, że firma od ponad pół roku ostro pasa zaciska(a jeszcze za kadencji p. Kardacha firma zaczęła wdrażać program oszczędnościowy), co już powinno mieć odzwierciedlenie w wynikach za pierwsze półrocze. Kluczowy według mnie będzie III kwartał, jeśli firma pokaże zyski to kurs może wystrzelić, jeśli nie - to różowo nie będzie bo już będzie jasne, że obietnica "rok 2010 zostanie zamknięty w okolicach zera" była mrzonką. Ja na razie dalej stoję z boku.

Jest już raport za I kwartał:
Zysk (strata) netto -30 751,00 PLN.

Dzięki magnat za info :). Dlaczego ten scenariusz jest dobry dla obecnych akcjonariuszy, że mogą dokupić więcej akcji po atrakcyjnej cenie, czy są jeszcze jakieś inne plusy, których ja nie widzę?

Znacie jakiś link gdzie są zamieszczone dokładne informacje o nowej emisji (dzień ustalenia prawa poboru, stosunek wymiany) bo nie mogę znaleźć w necie nic o nowej emisji.

Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
Swoją drogą to jest prawidlowość na NC - im bardziej niedoceniona społka, tym słabsza plynność.

Oba symptomy sugeruja ze rynek jeszcze Orła nie zauważył.

Dobra uwaga. Właśnie mnie ździwiły tak niskie obroty na tej spółce. Niedawno wszedłem w tą spółkę i widzę w niej duży potencjał.

Widzieliście co się działo na fixingu. Tranzakcje pakietowe poleciały. W trzech tranzakcja poszło 62 824 papiera. Wymiana akcji z jednej rączki do drugiej. Pytanie kto sprzedawal, a kto brał.

iktorn napisał(a):

Kto pyta nie błądzi - na stooq też są fajne dane: http://stooq.pl/q/d/?s=orl

Dzięki za link Iktorn - przyda się :)

rafsty napisał(a):
Zdefiniuj określenie "normalny". Chociaż prościej i lepiej będzie wrzucić sobie dowolny wykres (np. na StockWatch'u) w wybranej skali czasowej i mieć własne zdanie. Mnie to zajęło trzy minuty, bo mi się internet zatrzymał na dwie.

Sorry za głupie pytanie, zawsze jakoś patrzyłem na wykres liniowy na stockwatchu, a nie zauważyłem że pod wykresem świecowym są obroty.

Mam pytanie do Was bo dłużej siedzicie na tej spółce jaka jest normalna płyność na tej spółce?

Troszeczkę bym podchodził z mniejszym optymizmem do Sygnity. Sam nie mam akcji Sygnity od kiedy wyskoczylem przy 16.20 PLN, narazie stoje z boku i obserwuje sytuacje, jeszcze może sporo wody upłynąć za nim Sygnity zacznie odrabiać straty. Firma mocno zaciska pasa, ale odbywa się to głównie kosztem pracowników, co skutkuje co raz mocniejszym, dobrowolnym odpływem ludzi z firmy. Firma skupia się teraz wyłącznia na tym, aby wyjść na plus, co przy takiej polityce nie będzie trudne. Nadal ma problemy z pozyskiwaniem kolejnych projektów, które polegają na wytworzeniu oprogramowania.

Wczoraj parkiet przeciez napisal ze info z Wloch bedzie do konca tego tygodnia.

"Prawdopodobnie do końca tego tygodnia okaże się, czy Boryszew kupi zagraniczne aktywa grupy Maflow, producenta gumowych przewodów (głównie klimatyzacyjnych) dla przemysłu motoryzacyjnego.

– Decyzja zapadnie w najbliższych dniach – informuje Giorgio Mariani z kancelarii Simmons & Simmons współpracującej z komisarzami sądowymi."

antoni napisał(a):
Skoro Boryszew podaje, że warunkiem nabycia Maflow Sp. z.o.o jest zakup spółek włoskich do końca czerwca

Cytat:

oferta jest warunkowa, tzn. złożona pod warunkiem nabycia przedsiębiorstw spółek Maflow S.p.A i Man Servizi S.r.l w terminie do końca czerwca 2010 roku. Warunek został zastrzeżony na korzyść oferenta, tzn. oferent może ze ziszczenia się w/w warunku zrezygnować

link

to oceńcie sami, jakie jest prawdopodobieństwo, że BRS nie dołoży wszelkich starań, aby przejąć całą grupę Maflow.
W mojej opinii sprawa jest przesądzona.

Według mnie też juz jest wszystko jasne. A Korkosik ma łeb, wziął najlepszy kawałek tortu i a za resztę nie zamierza aż tak przepłacać, więc się zabezpieczył formułując ten warunek. Dla mnie to taka umowa jest dla Boryszewa bardzo korzystna bo to teraz Borek będzie wykładał karty.

14.06. Warszawa (PAP) - Boryszew liczy, że do końca wakacji rozstrzygnie się, czy uda mu się przejąć kolejne spółki należące do grupy Maflow, a wartość całej transakcji szacuje, łącznie z przejmowanymi trzema fabrykami w Polsce, na 100 mln zł - poinformowała w poniedziałek dziennikarzy Małgorzata Iwanejko, prezes Boryszewa.

Przed poniedziałkową sesją Boryszew poinformował, że jego oferta przejęcia trzech polskich fabryk należących do Maflow za 70 mln zł została zaakceptowana. Dodano, że obecnie wartość samych zapasów polskiego oddziału Maflow to 35 mln zł.

Boryszew postawił jednak warunek, którym jest możliwość przejęcia włoskiej części Maflow, która kontroluje dział badawczo rozwojowy i która dostarcza przewody gumowe do pozostałych fabryk grupy Maflow.

"Kwestia ostatecznego przejęcia fabryk w Polsce powinna zakończyć się w ciągu kilku dni, do końca wakacji powinno rozstrzygnąć się, czy kupimy pozostałe interesujące nas spółki należące do Maflow" - powiedziała w poniedziałek dziennikarzom Iwanejko.

Prezes dodała, że Boryszew interesuje się jeszcze zakładami Maflow zlokalizowanymi w Hiszpanii, Francji, Brazylii, Chinach i Japonii.

"Szacujemy wartość przejęcia wszystkich zakładów, którymi się interesujemy na 100 mln zł" - powiedziała prezes Iwanejko.

Piotr Wiśniewski, dyrektor zarządzający Elaną - odziałem Boryszewa w Toruniu poinformował, że na razie rentowność zagranicznych zakładów Maflow, które chce przejąć Boryszew jest ujemna, ale po finalizacji przejęcia powróci na plus.

Iwanejko dodała, że obecnie rentowność polskich zakładów wynosi pomiędzy 4 a 5 proc., nie podała jednak szczegółów.

Prezes powiedziała, że w ubiegłym roku wartość sprzedaży zakładów Maflow, których przejęciem zainteresowany jest Boryszew, wyniosła 884,3 mln zł, przy kursie 4,09 zł za euro. Dodała, że po pięciu miesiącach tego roku Maflow Polska wypracował około 15 mln zł zysku netto.

Grupa Maflow działa w sektorze motoryzacyjnym i jest jednym z europejskich liderów w produkcji przewodów gumowych, końcówek stalowych i przewodów giętkich stosowanych między innymi w układach hamulcowych, klimatyzacyjnych, czy chłodzenia.(PAP)

pif/ gor/

gielda.wp.pl/POD,6,a,1,b,1,c,1...

Czemu Zielona Gora na pewno zostanie? - Jeśli dobrze to interpretujemy bo aż nie chce mi się wierzyć, że aż takie rewolucje będą.

Artur napisał(a):
Fragment wywiadu z prezesem i zapowiedz publikacji planu rozwoju w dniu 26 czerwca.

link

"Widzę bardzo duży potencjał do dalszej redukcji kosztów. Dla
przykładu mogę podać, że obecnie negocjujemy czynsze w naszych
lokalizacjach w 16 miejscach, których docelowo powinno być pięć."

- robi się bardzo ciekawie...

ciekawe czy na dniach przed ogłoszeniem 11 czerwca kto bierze Maflow będzie próba domkniecia luki z 16 kwietnia

Zwróciliście uwagę na obroty - dzisiaj na godzinę 15 są już 22 banki - obroty są gigantyczne jak na Borka.
Ja też ostatnio się trochę zredukowałem, też nie jestem przekonany, że to już koniec korekty.

43 nowe miejsca pracy w Toruniu. Przy utylizacji odpadów

Na terenie Elany przybędą 43 nowe miejsca pracy. Zapewni je firma Kamitec, która w przyszłym roku chce tam utworzyć zakład utylizacji odpadów.

Przy Skłodowskiej-Curie, na terenie Elany powstanie nowoczesny zakład utylizacji odpadów. Inwestycja już się rozpoczęła.

- W tej chwili trwa budowa instalacji - mówi Krystyna Łogin, asystentka zarządu firmy Kamitec. - Urządzenia powstają u producentów. Nasz projekt zakończy się w trzecim kwartale przyszłego roku. Przedsięwzięcie pochłonie 27 mln zł.
reklama

Nie będą spalać śmieci

Kamitec na projekt otrzyma 19 mln zł - tyle wyniesie unijna dotacja z programu operacyjnego "Innowacyjna gospodarka”. W zakładzie będą przetwarzane tworzywa sztuczne w paliwo, z którego będzie można wyprodukować prąd lub ciepło.

- W Toruniu powstanie małe lokalne źródło energii elektrycznej i cieplnej - wyjaśnia Łogin. - To nie jest spalarnia śmieci, ale przerób chemiczny materiałów zawartych w odpadach komunalnych do postaci wysokooczyszczonego paliwa - oleju i gazu.

Nasze śmieci będą przetwarzane według technologii Acren, którą opracowali polscy naukowcy, a patent na nią ma Kamitec. Według szefostwa tej firmy tego typu zakłady mogą się stać alternatywą dla spalarni. W nowoczesnych instalacjach nie będą spalane odpady, ale propan butan. Do atmosfery trafi więc wyłącznie dwutlenek węgla i para wodna. Zakład ma przetwarzać rocznie 28 tys. ton odpadów. Wyprodukuje z nich tyle prądu, ile zaspokoiłoby potrzeby 40-tysięcznego miasta.

Kompleks ma zostać oddany do użytku do końca 2011 r. - wówczas ma przetwarzać 2,5 tony tworzyw sztucznych na godzinę.

W zakładzie znajdą pracę 43 osoby. Potrzebni będą inżynierowie, a także technicy o specjalności technologia chemiczna, pracownicy zmianowi i magazynowi, a także obsługa administracyjna: księgowość, kadry, płace. Kamitec zapowiada również, że zatrudnienie w kompleksie będą mogły znaleźć osoby zatrudnione niegdyś w Elanie.

Prąd i ciepło na sprzedaż

- Sprzedaż energii elektrycznej rozpocznie się w drugiej połowie 2011 r. wraz z rozruchem zakładu - mówi Łogin. Trafi ona do systemu energetycznego miasta. Torunia-nie skorzystają z niej więc pośrednio. Ciepło natomiast trafi tylko do zakładów funkcjonujących na terenie Elany. Powód? Fabryczna sieć nie jest połączona z miejską, należącą do Cergii.

Źródło: www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/...

Według Wiśniewskiego tereny Elany mają wielki potencjał. W ciągu 8-10 lat mogłoby tam powstać do 10 tys. nowych miejsc pracy. Zakład zamierza część gruntów sprzedać bądź wydzierżawić. Już przyciągnął pierwszych inwestorów. Nowoczesne Produkty Aluminiowe Skawina należące do Boryszewa chcą produkować tam przewody napowietrzne. Zamierzają zainwestować 71 mln zł i zatrudnić ok. 100 osób.

Jedną z hal wynajęła też firma Złoty Stok Tworzywa, która produkuje m.in. opakowania i folie. Docelowo ma zatrudnić 50-60 pracowników. Elana wciąż stara się o utworzenie podstrefy ekonomicznej. Kolejny wniosek w tej sprawie trafił do resortu gospodarki. - Jesteśmy przygotowani na świadczenie usług - podkreśla Wiśniewski. - Teraz działa u nas 96 firm. Możemy dostarczyć im m.in. ciepło, sprężone powietrze i wodę technologiczną.

Centrum usług logistycznych ma być dopełnieniem biznes parku. Firma chce je utworzyć na bazie trzech bocznic kolejowych. Umożliwią one przenoszenie kontenerów z pociągów na ciężarówki. Fabryka ma też kilka potężnych zbiorników, które pomieszczą 15 tys. m sześc. paliwa.

Budowa pierwszych obiektów w parku ma ruszyć w przyszłym roku. Będą one gotowe w 2011 r. Dwa lata później podwoje otworzy centrum logistyczne. Te inwestycje są jednak uzależnione od tego, czy Elana dostanie unijne dofinansowanie m.in. z Regionalnego Programu Operacyjnego i programu "Innowacyjna Gospodarka".

Źródło: www.bankier.pl/forum/temat_re-...

white_eagle napisał(a):

BRS chce kupić firmę za niemal 100 mln zł

spółka produkcyjna działa w PL i ma zagranicznego właściciela, analizowana jest sytuacja i rynek, Wiśniewski więcej szczegółów nie ujawnił

To chyba dobra wiadomość. Tylko czemu pda teraz tak lecą na łeb na szyję?

WatchDog napisał(a):
Dane nie są jeszcze przeliczone. Poznasz to po aktualizacji "daty danych finansowych".
Raport dopiero co wpadł, a cały dzień mieliliśmy roczne i dzisiaj już nie da rady Boryszewa.

Dane są już przeliczone a C/WK nadal wynosi według Was 0,15. Uwzględniliście pda? Money też pisze tak jak mi wyszło, że C/WK dla Boryszewa wynosi 0,90.

Coś nie tak stockwatch ma ze wskażnikiem C/WK, który według stockwatch wynosi 0,15

a, z tego co spółka przedstawia w raporcie (XXIV. Rozwodniona wartość księgowa na jedną akcję (w zł/EUR) 1,11) wychodzi C/WK=0,90

Dla mnie to jest duża różnica - wchodziłem w spółkę kierując się m.in tym wskaźnikiem. Chyba będę uciekał. Skąd u Was taki optymizm, że nie długo będzie dużo lepiej stać (niektórzy z Was piszą o 3 zł)?

na stockwatchu jest już aktywny link do raportu

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Co myślicie o tym wzroście? Według mnie to teraz czyste spekulacje, analogicznie jak spekulacje na przetarg na numer 112, gdzie kurs urosł z 13 do 16,20. Ja wysiadłem przy 16.15 i poczekam sobie teraz spokojnie aż będziemy z powrotem testować EMA200.

framed napisał(a):
Na 14,21 ukryta sprzedaż. Ciekawe ile jeszcze tego ma?

A jak to wyhaczyłeś ?

Możecie relacje dokładną napisać jak się tłumaczy Kardach bo mi w firmie proxy nie pozwoliło oglądać konferencji :(. Dzięki

Sorry chłopaki sam jestem w szoku, jak zwykle Kardach co innego mówi a co innego wychodzi.

http://www.sygnity.pl/

"Internetowa transmisja na żywo!!!
Sygnity SA prezentuje wyniki finansowe IV kwartału 2009.

Piątek 26 lutego 2010 r o godzinie 12.00"

Kurs dzisiaj leci bo przełożono ogłoszenie wyników za IV kwartał na jutro na godzinę 12. Trochę są niepoważni, tym bardziej że poprzednio też mieli obsuwę.
A co do tego kontraktu, to ktoś trafnie na innym forum zauważył, że dla Sygnity nie jest to gra warta świeczki, gdyż praktycznie kasa była by za dostarczenie sprzętu (czyli nie było by jakiegoś ekstra zysku), a swoją ofertę złożyła firma, która się specjalizuje w takich projektach i jest jej oferta najtańsza.

joint napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
joint napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
joint napisał(a):
Fakt nie dziwie się akcjonariuszom, którzy się mocno przejechali na akcjach Sygnity, że chłodno podchodzą do Sygnity. Ja nie mam takiego złego bagażu doświadczeń, a widzę co się dzieje w firmie od środka. Jeszcze nie tak dawno niektórzy Sygnity nazywali bankrutem i że akcje zejdą w okolice 7 zł, lecz te przepowiednie się nie sprawdziły.
A widzę, że w tym roku sypią się duże projekty w sektorze public (nastąpiło ożywienie), więc ma o co Sygnity walczyć.
Firma redukuje biurokracje (połączenie z Aramem), w celu redukcji kosztów. Zmienia strukturę firmy. Normalizuje współpracę ze swoimi podwykonawcami- mają się zmienić umowy zawierane. Chce podnieść efektywność pracy, każdy pracownik ma być oceniany okresowo i w zależności od wyników odpowiednio motywowany (fakt, że jakiś mechanizm już funkcjonował, ale nie zdał oczekiwań). Chce bardziej elastycznie reagować na potrzeby rynku, ma w tym pomóc nowa struktura firmy.
Fakt, że na razie są te pomysły i czcze życzenia, ale czuć jakby zmieniła się mentalność osób na górze.
Pojawiają się również sygnały, że firma jest w lepszej kondycji np. w tym roku zostaną przywrócone imprezy integracyjne dla oddziałów.

Mnie też by się zmieniła mentlność jak widmo bankructwa zajrzało firmie w oczy i miałbym stracić moją ukochaną sowicie opłacaną posadkę...

Sygnity nie jest jakąś małą spółeczką, ma aktywa, więc się nie zwinie w ciągu roku. No to tym bardziej powiniśmy czuć się bardziej spokojni o inwestycje bo szkoda im będzie takiej kasy jaką mają w Sygnity :)

Wiesz.... Universal,Enron, Elektrim czy Lehman to też nie były peannuty...
Utrata rentowności operacyjnej, coraz bliższa zapadalność kredytów to potencjalne duże problemy. Akcjonariusze TEXa też pisali o aktywach...
Ja nic nie przesądzam, ale rating wskazuje w jakim miejscu jest SGN. Chciałbym aby wszystko się poprostowało bo to stary giełdowy bywalec i mam do niego sentyment. Na razie słychac tylko zapewnienia obietnice, nadzieje itd. Ja poczekam aż zobaczę poprawę w wynikach

Zgadzam się, że narazie nie ma dużych powodów do w padania w wielki zachwyt. Czas pokaże jak Sygnity poradzi sobie z problemami. Ja obstawiam, że sobie poradzi i pod koniec roku, akcje firmy będą dobrze stały. A tak z ciekawości w ilu sprawozdaniach ma się pojawić poprawa w wynikach, żeby według Ciebie było warto zainteresować się Sygnity. IV kwartał 2009, I półrocze 2010, dłużej i jakiego rzędu ma być to poprawa? Pytam bo widzę, że mam doczynienia z wyjadaczką, więc Twoje uwagi mogą być bardzo cenne :).

Acha Pop też się wypowiedź w tej gestii bo też jestem ciekaw twojej opinii :)

anty_teresa napisał(a):
joint napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
joint napisał(a):
Fakt nie dziwie się akcjonariuszom, którzy się mocno przejechali na akcjach Sygnity, że chłodno podchodzą do Sygnity. Ja nie mam takiego złego bagażu doświadczeń, a widzę co się dzieje w firmie od środka. Jeszcze nie tak dawno niektórzy Sygnity nazywali bankrutem i że akcje zejdą w okolice 7 zł, lecz te przepowiednie się nie sprawdziły.
A widzę, że w tym roku sypią się duże projekty w sektorze public (nastąpiło ożywienie), więc ma o co Sygnity walczyć.
Firma redukuje biurokracje (połączenie z Aramem), w celu redukcji kosztów. Zmienia strukturę firmy. Normalizuje współpracę ze swoimi podwykonawcami- mają się zmienić umowy zawierane. Chce podnieść efektywność pracy, każdy pracownik ma być oceniany okresowo i w zależności od wyników odpowiednio motywowany (fakt, że jakiś mechanizm już funkcjonował, ale nie zdał oczekiwań). Chce bardziej elastycznie reagować na potrzeby rynku, ma w tym pomóc nowa struktura firmy.
Fakt, że na razie są te pomysły i czcze życzenia, ale czuć jakby zmieniła się mentalność osób na górze.
Pojawiają się również sygnały, że firma jest w lepszej kondycji np. w tym roku zostaną przywrócone imprezy integracyjne dla oddziałów.

Mnie też by się zmieniła mentlność jak widmo bankructwa zajrzało firmie w oczy i miałbym stracić moją ukochaną sowicie opłacaną posadkę...

Sygnity nie jest jakąś małą spółeczką, ma aktywa, więc się nie zwinie w ciągu roku. No to tym bardziej powiniśmy czuć się bardziej spokojni o inwestycje bo szkoda im będzie takiej kasy jaką mają w Sygnity :)

Wiesz.... Universal,Enron, Elektrim czy Lehman to też nie były peannuty...
Utrata rentowności operacyjnej, coraz bliższa zapadalność kredytów to potencjalne duże problemy. Akcjonariusze TEXa też pisali o aktywach...
Ja nic nie przesądzam, ale rating wskazuje w jakim miejscu jest SGN. Chciałbym aby wszystko się poprostowało bo to stary giełdowy bywalec i mam do niego sentyment. Na razie słychac tylko zapewnienia obietnice, nadzieje itd. Ja poczekam aż zobaczę poprawę w wynikach

Zgadzam się, że narazie nie ma dużych powodów do w padania w wielki zachwyt. Czas pokaże jak Sygnity poradzi sobie z problemami. Ja obstawiam, że sobie poradzi i pod koniec roku, akcje firmy będą dobrze stały. A tak z ciekawości w ilu sprawozdaniach ma się pojawić poprawa w wynikach, żeby według Ciebie było warto zainteresować się Sygnity. IV kwartał 2009, I półrocze 2010, dłużej i jakiego rzędu ma być to poprawa? Pytam bo widzę, że mam doczynienia z wyjadaczką, więc Twoje uwagi mogą być bardzo cenne :).

anty_teresa napisał(a):
joint napisał(a):

hyperion napisał(a):
13,35 padło

Obawiam się, że to znów spekulacja przed wynikami 25.02 podobnie, jak wzrost przed ogłoszeniem wyników przetargu na nr 112

Moim zdaniem nie ma się czego teraz obawiać. Zysk będzie, nawet już same biura maklerskie prognozują zysk na poziomie 14,2 mln PLN (patrz Konsensus prognoz na czwarty kwartał 2009 roku dla Sygnity (tabela)). A akcje firmy są teraz i tak śmiesznie tanie zważywszy na sytuacje w firmie. Dodam, że poprawa sytuacji w firmy nie ogranicza się jedynie do programu oszczędnościowego, jest prowadzonych wiele innych działań.

luki9222 napisał(a):
czesc,

troche jestem umeczony przez sygnity. zastanawiam sie nad całą rozgrywką. po przegraniu kontraktu na 112 zaczeły sie spadki. wychodzi z tego ze była to tylka czysta spekulacja. od tego czau pojawiło sie kontraktów na około 100 mln i ten najważniejszy na 37 z pl.ID, całośc to 370 mln.
cały czas mam niodparte wrażenie ze kurs jest sterowany i papier jest odbierany. niecierpliwi którzy brali pod 112 sprzedaja ze strata. obroty to nawet nie mizeria ale dramat. jezeli ktos z tego wychodzi, w takim tempie zajmie mu to wieczność. ui jeszcze dziesiejsza sesja, a własciwie koncówka, zabranie z prawej 15k.

co sadzicie?

A może być z bluzgami i z ubliżaniem :P. Też poziom wypowiedzi na bankierze mnie irytuje- przeglądam tylko, aby poznać ogólne nastroje.
Wychodzi teraz, że szczytowanie na 16 zafundowali nam drobni ciułacze, którzy obstawiali wygraną Sygnity w przetargu na numer 112. Choć uważam, że zejście kursu do 11.20 było lekkim przegięciem. W przeciągu ostatnich dwóch miesiecy wielcy gracze, czyli fundusze nie zmniejszały swojego zaangażowania i trwają przy Sygnity. Fakt Nordea zmniejszyła zaangażowanie w spółkę do 4,92 proc. głosów z 5,3 proc., ale na tym się skończyło a doszło jeszcze w międzyczasie ING TFI, które ma ponad 5% głosów na walnym zgromadzeniu. Ja też nie sądziłem, że tak słaby jest akcjonariat Sygnity bo co to się dzieje ostatnio z kursem jest niezłym przegięciem. Jak tak dalej pójdzie będziemy testować wsparcie 11.20, choć nie wyobrażam sobie innej sytuacji niż szybkie odbicie od niego do góry - Sygnity to nie Techmex. Firma przechodzi teraz duże przeobrażenia, które według mnie zaowocują w przyszłości.
Ja czekam na cenę z rekomendacji DI BRE Banku.

www.pulsbiznesu.com.pl/a/2010/...

Spółka/Poprzednia rekomendacja/Nowa rekomendacja/Poprzednia cena docelowa/Nowa cena docelowa

Sygnity Trzymaj/Trzymaj/16 zł/15 zł

Wildthing napisał(a):
Czy wiadomo kiedy rozstrzygnięcie przetargu na ID.pl? Bo tak naprawdę, to chyba wszyscy którzy usredniaja teraz, lub kupuja, liczą na ten strzałPray . Takie info ostatecznie przesądzi chyba o odpale i to sporym raczej, w góre, lub już niezbyt głębokim, ponownym dołku....

Pytasz o przetarg na ZMOKU będąca cześcią ID.pl? Jeśli tak to trochę przespałeś :P bo już dawno jest roztrzygnięty - wygrało Sygnity. A jeśli pytasz o cały projekt ID.pl to jeszcze będzie ogłaszanych kilka przetargów w ramach tego przedsięwzięcia.

Chyba że to jest już ta oczekiwana korekta? Ale co tu korygować w przypadku Sygnity, przez 3 lata leciała ostro w dół.

To jeszcze bardziej mnie utwierdza o trafności mojej decyzji ze wszedłem w Sygnity. :D
Spokojnie wiecznie spekulacja nie będzie trwać, a chyba nie będą też tak ostro zbijać bo kto od nich to weźmie później jak wszystkich zniechęcą.
Może też że Wig leci ostro w dół po newsach z USA, że koniec wzrostów jakiś "guru" przepowiedział.

Vox napisał(a):
Cytat:
tak tak, niektórzy szukaja samych minusów niestety, nawet w pozytywnych informacjach.......

zawsze gdy chce coś kupić, szukam najbardziej mrocznego scenariusza który pozwoli zejść na ziemię. to nie ma żadnych kar za opóźnienia?

Przy takich kontraktach zawsze są kary umowne za opóźnienia. Ale gdyby (ale tylko gdybam i nie wierzę w taki scenariusz) Sygnity nie wyrobiło się to i tak to się odbije dopiero w trzecim, czwartym kwartale.

Artur napisał(a):
nocnygracz napisał(a):
Cytat:
Zarząd Sygnity informuje o zawarciu umowy z Centrum Projektów Informatycznych MSWiA na budowę Zintegrowanego Modułu Obsługi Końcowego Użytkownika ("ZMOKU"), który jest jedną z części Projektu pl.ID.

Wartość umowy wynosi 31.842.000 zł brutto. Aplikacja ZMOKU będzie wspierać urzędników administracji samorządowej szczebla gminnego w realizacji zadań w obszarze ewidencji ludności, wydawania dowodów osobistych (w dowolnej gminie na terenie całego kraju) oraz aktów stanu cywilnego, informuje Sygnity.

System ZMOKU ma zostać wdrożony we wszystkich gminach na terenie całej Polski do końca III kwartału 2010 r.

pb.pl/a/2010/01/21/Sygnity_ma_...

To jest właściwie potwierdzenie wcześniejszej informacji o tym, że Sygnity wygrało przetarg na system ZMOKU. Termin wdrożenia jest bardzo ambitny, zwłaszcza, że nie wiem czy ruszyły już jakieś prace w tym projekcie. A samo wdrożenie systemu w gminach całego kraju może zająć kilka miesięcy, więc system należałoby napisać do końca II kwartału, a przynajmniej jego dobrze przetestowaną wewnętrznie wersję. Nie znam złożoności projektu, ale za 31,8 mln nie może to być nic bardzo banalnego. Dotrzymanie terminu na pewno będzie wyzwaniem, sama skala wdrożenia wygeneruje masę problemów.

Robione są już przymiarki w jakiej technologii będzie to robione.

mwiechowski napisał(a):
Witam,

A co sądzą Państwo o wpływie wiadomości jak w podanym linku na zachowanie się kursu w najbliższym czasie:
www.ngi24.pl/article/683/sygni...

Chodz widze ze juz powyzej andrzej72 go wkleił.

W normalnych warunkach kurs akcji powinien zareagować na takie newsy umocnieniem się papieru, ale jak widzimy ostatnio z tym jest różnie. Oscylatory dawały sygnał do kupowania parę dni wcześniej, był wygrany przetarg, ale jakoś nie ruszyło to Sygnity. Spekulacja trwa w najlepsze, ale są już jakie pierwsze jaskółki na horyzoncie - przynajmniej na bankierze nie szczekają już "że papier Sygnity to śmieć" :)
Ja też w między czasie uśredniałem :D.

No i poszło 14 :) to rozumiem :).
Szooler nie wziąłem tego do siebie. Pozdrawiam Cie :)

tmsglc napisał(a):
w koncu jakies dobre info thumbright dzwignie pewnie cene w okolice 15tu

andrzej72 napisał(a):
No to już wiemy, że pl.ID zrobi Sygnity

www.bankier.pl/wiadomosc/SYGNI...

Taki pewny bym nie były bo jest kolejna nagonka na Sygnity. Tym razem KBC swoją negatywną rekomendację wystawił. Dzisiaj też liczyłem na co najmniej 6% wzrostu, a tu chwilami schodziło poniżej 3%. I nie wierzę w przypadek, że wczoraj kurs sam sobie poleciał w okolice 12.80zł. Chociaż kiedyś muszą realizować zyski, więc kiedyś kurs musi się odbić :)

szooler napisał(a):
Sygnity wkurzają mnie bardzo.angry5 bandhead
p.s sorry za mało merytoryczny post.

A co ma do tego teraz Sygnity, to raczej trzeba winić innych akcjonariuszy, że tak wyceniają spółkę. Nie było przecież żadnych złych news-ów. Sytuacja bardzo się zdeklaruje jak zostanie ogłoszony wygrany przetargu na pl.ID -albo ostro w górę albo ostro w dół.

uff... to jednak jeszcze doszedł przegrany przetarg na MPK Poznań. Comarch przegrał też a kurs stoi w miejscu. Ale nerwowo się robi.

iktorn napisał(a):
Spadek na 11pln przetrwałem bez zbędnej irytacji bo byłem na wakacjach. Chyba czas udać się na kolejne d'oh!

Dobre :) Jak tylko na taki spadek miała wpływ opinia Milenium to jestem pod wrażeniem, normalnie 5 siła nam urosła :)

andrzej72 napisał(a):
Info:
it.wnp.pl/11-konsorcjow-chetny...
Cytat:
Wnioski o udział w przetargu na świadczenie usług informatycznych dla Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, którego wartość zamawiający oszacował na 62,19 mln zł netto, złożyło 11 konsorcjów, a w ich składzie znalazło się siedem spółek giełdowych: Comarch, Comp, Sygnity, Asseco Business Solutions, Wasko, Betacom i Action - poinformowała PAP ARiMR.

Zobaczymy co z tego będzie...

A tu może być ciekawie, zważywszy że ARiMR procesował się z Sygnity i musiał zwrócić na rzecz Sygnity 7,5 mln zł niesłusznie naliczonej kary.

Artur napisał(a):
joint napisał(a):
Fakt zwolniono około 200 osób w ramach programu oszczędnościowego, ale to jest mniej niż 10% wszystkich pracowników Sygnity, czyli pod masowe zwolnienie nie podchodzi i na tym chyba koniec (nic nie słychać o dalszych zwolnieniach).

Jesli Sygnity nie znajdzie zajecia dla osob zatrudnionych przy projekcie dla TP SA, to beda zwolnienia. Chociaz moga byc mniej zauawazalne przez rynek, poniewaz dla TP SA pracowalo wielu wspolpracownikow.
Te 200 osob zwolniono w ramach programu zwolnien grupowych.

Dzięki za sprostowanie :D. To fakt - jeśli chodzi o osoby obsługujące TP SA, ale jeśli w najgorszym wariancie do tego dojdzie to nie na dniach. Firma najpierw zrobi rozeznanie( jakie są perspektywy) bo łatwo ludzi zwolnić tylko później jak coś się ruszy to zwiększenie zatrudnienia jest czasochłonne. Najpierw trzeba ludzi znaleźć, później muszą się wdrożyć itp.

Fakt zwolniono około 200 osób w ramach programu oszczędnościowego, ale to jest mniej niż 10% wszystkich pracowników Sygnity, czyli pod masowe zwolnienie nie podchodzi i na tym chyba koniec (nic nie słychać o dalszych zwolnieniach).

kaczmarzyk napisał(a):
przez te dwa lata jeszcze moze sie wiele wydarzyc.
jak ktos ma slabe nerwy to niech sobie da spokoj :D
nie wiem czy z tymi zwolnieniami to prawda i zamrozonymi wyplatami ale
sa tu pracownicy firmy to mogli by sie wypowiedziec.

Ja nic nie słyszałem o jakiś masowych zwolnieniach i zamrożeniu wypłat (bez przesady nikt za darmo nie będzie pracował :D). I jeszcze jakieś czarne scenariusze że spadnie poniżej 12 PLN. Wiadomo firma ma problemy, ale bez przesady, gdyby było wszystko ok to by akcje nie stały po 15 zł tylko kilka razy więcej.

mir_oslaw napisał(a):
Ja miałem watpliwość. Nie wiem co było najwyższą wagą w przetargu, teraz widzę, że cena. Inni pewnie też sądzili, że może wygrać jako 3-ci, ale się tak nie stało. Cały czas infa małe slą ale mało znaczące a to co ważne przegrywają. Wszystko inne na podtrzymanie egzystencji spólki, a gdzie zyski i wartość dodana dla inwestorów?

Między zyskiem a podpisaniem kontraktu to jeszcze droga daleka. Nie chce bronić Sygnity w tej sprawie, ale już pary razy Sygnity się przejechało na wygranych przetargach, do których musi teraz dokładać kasę. Najważniejsze teraz dla Sygnity to nie przejadanie wypracowywanych pieniędzy, podniesienie rentowności.

Ja też nie rozumiem nastawienia większości z Was. Już dawno było wiadomo, że ten kontrakt jest przegrany. Ostatnie wzrosty nie były budowane na podstawie tego, że Sygnity ma szanse na wygranie tego kontraktu, tylko na podstawie tego, że firma w końcu wzięła się za siebie i przechodzi reorganizacje oraz zaciska pasa. Ale cieszy mnie to odreagowywanie bo mogłem sobie jeszcze zassać trochę akcji po dobrej cenie :)

iamx70 napisał(a):
A Pan Kardach nie wspomniał czasem o sektorze telekomunikacyjnym? TP wybrało innego dostawce softu. 300 osób na bruk...

Padło takie pytanie od pracownika, lecz pan Kardach nie chciał tego komentować na żywo. Nic nie było wspomniane o tych 300 osobach, że pójdą na bruk. Dodał tylko, że nasza propozycja była najlepsza biznesowo.

Raczej tych "co najmniej 20 mln" bym nie oczekiwał.

Relacja z konferencji:

"Firma będzie się starać być bardziej transparentną i przewidywalną, gdyż tylko w taki sposób może być wyceniana dobrze przez inwestorów zgodnie z jej rzeczywistą wartością." -Piotr Kardach

Skoro tak to napiszę trochę więcej info :D.

Cele reorganizacji:

*przeprowadzona analiza wykazała, że jest mała współpraca między poszczególnymi pionami

*zwiększenie odpowiedzialności osób na wyższych stanowiskach za osiągalne wyniki, ma być wprowadzony kodeks etyczny oraz wprowadzanie odpowiednich zapisów w umowach

*za dużo pieniędzy zostało wydanych na wewnętrzne projekty, z których firma nie miała dużego pożytku (ma być większa kontrola na co idą środki)

*uściślenie obowiązków PM-ów

*konsolidacja narzędzi informatycznych, które są używane do zarządzania firmą, tak aby szybciej i dokładniej mieć dostęp do kluczowych informacji dla spółki

*największa reorganizacja będzie w obszarach realizacji i finansowania

Sytuacja firmy:

*zadłużenie firmy systematycznie spada

* czwarty kwartał oraz drugie półrocze będzie na plusie, jak dużym jeszcze nie wiadomo :DD

summus napisał(a):
joint napisał(a):
Jutro będzie też bardzo ciekawie, gdyż o 12 będzie wypowiadał się p. Kardach o planowanej reorganizacji firmy. Taki mały cynk.

I co p. Kardach rzekł? Eh?

Spotkanie zostało przełożone na 14:00.

Jutro będzie też bardzo ciekawie, gdyż o 12 będzie wypowiadał się p. Kardach o planowanej reorganizacji firmy. Taki mały cynk.

Ja też mam i też siedzę cicho bo chce jeszcze dokupić :).

radekmax napisał(a):
adamos napisał(a):
summus napisał(a):
coś się dzieje. może jakieś poufne informacje, może plotki wśród grubasów, ale kurs nie chce spadać. obstawiam dalsze wzrosty.

08.12.2009r. Czlonek Rady Nadzorczej sprzedal 124.431 sztuk akcji Sygnity S.A. 14,60 zł za akcję. Eh?

Transakcja została zawarta w dniu 8 grudnia 2009 roku w Poznaniu poza rynkiem regulowanym na podstawie umowy cywilnoprawnej.

Robi się jeszcze bardziej ciekawie - członkowie rady nadzorczej się wyprzedają a ktoś to ładnie odbiera i nawet znajdują chętnych po za giełdą z "ogłoszenia" (może komuś z rodziny ? :D). Inaczej wygląda sytuacja od środka czy zbijanie kursu i cichaczem zwiększanie udziałów? I ostatnio sporo też zmalał free float, czyli drobni ciułacze tego nie odbierali. Ja stawiam na to drugie a Wy?

Jutro będzie ciekawie otwarcie - 1.3 mln obrotów na fixingu.

Zgadzam się również z Mankiem i dzisiaj też wszedłem. Też mnie to zaskoczyło, że tak ostro poszło w górę, ale znaczniej taniej chyba nie będzie już, a każda nawet plotka ostro pcha kurs do góry.

Troszeczkę były robione porządki na szczeblu kierowniczym.

Tak, należy do grupy Sygnity. Powiem tyle, że trochę jest robiony porządek w Winuelu.

To już jest weekend, ale mi szybko zleciało :D Sorry za wprowadzanie w błąd :D.

No to jutro szykuje się niezła korekta kursu po tych ostatnich wzlotach. Ciekawe ile panowie z parkietu zarobili na tej plotce.

Co do tego kontraktu to nie mogę się na takie rzeczy wypowiadać. Nie jest to projekt, aż tak znaczący dla całej spółki, więc raczej to informacją bym się nie przejmował.

Co do wyjścia na lekkim plus to jest tylko moja ocena, nie mam aż takiej wiedzy o stanie firmie. Co do wypłacalności pensji to nikomu nie przechodzi do głowy, że może nie dostać kasy za przepracowany miesiąc.
Zastanawiające jest tylko wychodzenie Nordea ze spółki (czyżby o czymś wiedziała, jak jest w zarządzie) oraz ostatni pakiecik.

Co do płac to może ja odpowiem za Artura. Pracownicy zatrudnieni na umowę o pracę dostają regularnie bez żadnego poślizgu. Sytuacja trochę wygląda inaczej w przypadku pracowników zatrudnieni na umowę o dzieło, zlecenie, czy na firmę. Są poślizgi, ale to zawsze był problem w firmie, gdyż troszeczkę takich pracowników się inaczej w firmie traktuje. Opóźnienia wprowadzają handlowcy, pm-y, którzy muszą zatwierdzić każdą fakturę i rachunek, i zawsze się skarżą, że nie wyrabiają się na czas ze swojego obowiązku bo mają za dużo innych obowiązków. Teraz jeszcze się droga wydłużyła jaką pokonuję faktura czy rachunek, gdyż musi przejść przez dyrektora ds zarządzania zasobami, który bardzo dokładnie analizuje kwoty jakie na niej figurują.

Co do atmosfery w firmie to jest oczekiwanie jak sytuacja rozwinie się w firmie, zwłaszcza na pierwsze miesiące nowego roku. Od września zostały zamrożone płace (każdy wniosek o podwyżkę jest od razu odrzucany, nawet dla nowych pracowników, którzy oczekiwali, że pod 2 latach dostaną podwyżkę), brak jest premii itp., jest wprowadzano ścisła kontrola na wydatkami. Zostali zwolnieni głównie pracownicy administracyjni i mało potrzebni pracownicy. Fakt że w tej grupie mogło być też trochę dobrych specjalistów, którzy sami odeszli z powodu zamrożenia płac. Trochę dziwi taka polityka związana z zamrożeniem płac, gdyż w ten sposób na dłuższą metę firma może tracić dobrych specjalistów. Jeżeli sytuacja utrzyma się również w przyszłym roku to moim zdaniem wtedy nastąpi bardzo duży odpływ dobrych specjalistów z firmy. Na brak pracy nie można się skarżyć. W moim dziale jest duża szansa na zwiększenie zatrudnienia w nowym roku, gdyż są perspektywy wygrania dużego przetargu. Co do kadry średniego szczebla to ma mało pola do popisu. Strategię firmy wyznacza głównie zarząd i osoby z wyższego szczebla i to on głównie odpowiadają za sytuacje firmy. Moim zdanie firmie zaszkodziły przejęcia innych spółek, gdyż rozrastała się biurokracja, bałagan w firmie i brak kontroli nad wydatkami. Na razie jeszcze jest zaufanie do zarządu, ale jeśli wyniki za IV kwartał okażą się dużo inne niż były zapowiedziane i firma utrzyma nadal program oszczędnościowy taki, że jest brak podwyżek i premii to raczej morale w firmie mocno podupadnie. Co do kursu akcji to jest on według pracowników Sygnity mocno zaniżony, aż tak źle z firmą nie jest, żeby firma straciła w ciągu roku 50%, ja i trochę kolegów z działu obserwujemy uważnie kurs, aby w odpowiedniej chwili zrobić zakup. Sytuacja się bardzo zdeklaruje na początku nowego roku, jak tak naprawdę stoi firma i jak się będzie tłumaczył zarząd, że mimo oszczędności nadal jesteśmy np. na minusie.

Spoko chłopaki macie jeszcze jedną wtykę w firmie :). Też uważam jak Artur, że tych 20 baniek nie będzie, ale na jakiś lekkim plusie możemy być. A tak z ciekawości Artur czemu uciekasz z firmy?

Troszeczkę dane są nie aktualne. Free float się zmienił ostatnio i według money wynosi on już 66,27%.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 13 lipca 2011 17:41:31
Liczba wpisów: 98
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,551 sek.

imeixzbo
kwusfxiq
gxkeglug
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pjjdxgzb
exkcjvbs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat