Temat:
ORANGEPL
Cytat: Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem - ale sprawa z dywidendą prezentuje się tak: mając akcje na zamknięcie poniedziałkowej sesji (np. kupując akcje na zamknięcie poniedziałkowej sesji po 16 zł) - nabywasz prawo do dywidendy, która wynosi 1,5 zł na akcje. We wtorek - kurs jest weryfikowany o wypłatę dywidendy - więc - kurs odniesienia będzie wynosił 16 - 1,5 = 14,5 zł. Na Twoje konto w dniu wypłaty dywidendy wpłynie kwota 1,5 zł * ilość posiadanych akcji na zamknięciu sesji 14.06. Jednak kwota dywidendy pomniejszana jest automatycznie o podatek, więc na konto faktycznie wpłynie kwota 0,81 * 1,50 = 1,22 zł za akcję. Więc aby odrobić całą dywidendę (pomijam tutaj prowizje maklerskie od zakupu i sprzedaży akcji) akcje musisz sprzedać o 0,28 gr drożej niż kurs odniesienia z wtorkowej sesji - czyli 14,78.
Nie wiem jak to jest dokładnie, ale wydaje mi się, że jeśli sprzedasz akcje poniżej ceny zakupu - pomimo wypłaty dywidendy - to możesz wpisać to jako stratę z działalności giełdowej i o nią pomieszać zysk z innych operacji kupna/sprzedaży akcji - a co za tym idzie wpływać na kwotę należnego podatku.
Jeśli się coś pomyliłem - proszę bardziej zorientowanych forumowiczów o korektę.
Witam, mam takie pytanie co do tej dywidendy bo nie mogę tego zrozumieć :P Skoro kupujesz akcje w poniedziałek np: 100 akcji po 16 zł a następnego dnia po odcięciu dywidendy sprzedajesz 100 akcji po 14.5 zł to na dzień dobry tracisz 1,5zł na każdej akcji czyli jesteś w plecy 150zł+prowizje. W prawdzie dostaniesz dywidendę w wysokości 121,5zł (1,5*100*0,81) ale i tak tracisz ta tym całym interesie 28,5 zł. Czy mógł by mi ktoś to wyjaśnić :)
|
Witam jestem nowy na GPW i mam takie pytanko do was forumowiczów. Zastanawiam się czy nie zapisać się na akcje boryszewa ale bez PP, czy je w ogóle dostane i czy mi się to opłaci? Z góry dziękuję za odpowiedz :)
|