No jasne!!! magiczne 3 dni robocze, że też o tym nie pomyślałem :( Wielkie dzięki Lancet
|
Witam wszystkich :) Mam pytanie do osób bardziej doświadczonych jeśłi chodzi o prawa poboru. Na rachunku maklerskim (mój jest w mBanku) można złożyć dwa rodzaje zleceń na "wykup" akcji z praw poboru: podstawowe i dodatkowe. Podstawowe to jak rozumiem te prawa poboru które zostały mi przydzielone jako akcjonariuszowi, a dodakowe to te, na ktore można się zapisać po zamknięciu notowań PP i które są przydzielane proporcjonalnie wsród zainteresowanych.
A jeśli dokupie PP poboru na rynku i będę chciał je zrealizować to czy to są podstawowe czy dodatkowe?
Chyba to troche zagmatwane, to może inaczej- empirycznie ;) Wykupiłem akcje z praw poboru, które dostałem jako akcjonariusz. Potem dokupiłem PP na rynku ale żeby wykupić akcje na koncie maklerskim mam tylko opcję "zapisu dodatkowego" (z maksymalną liczbą zapisu 10 mln akcji - a to troszkę więcej niż kupiłem PP :) ). Czy to znaczy, że zapis podstawowy na akcje można zrobić tylko raz? I jeśli kupi się potem prawa poboru to właściwie nic z nimi nie można zrobić? (chyba że zostanie przedłuzony okres obrotu prawami poboru ;) )
|