PARTNER SERWISU
wuvqtced
krzysiek40

krzysiek40

Ostatnie 10 wpisów
Spokojnie. Na wszystko przyjdzie czas. Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych zaproponowało pomoc w przygotowaniu wniosku o możliwości popełnienia przestępstwa do prokuratury dla pokrzywdzonych Akcjonariuszy. Skontaktuj się z działem interwencji (ja to zrobię). Przyjdzie czas na wyjaśnienie spraw spółki typu: kto napisał tą "opinię prawną", sprawa Vattenfalla i sprawy w sądzie o odszkodowanie, sprawy "funduszy cypryjskich" i obietnic przysłowiowych "gruszek na wierzbie" które były publikowane w oficjalnych dokumentach spółki. Poza tym ciekawe, czy w zeszłym roku (a nawet spółka proponowała przyspieszenie wypłacenia dywidendy, ale biedaki nie zdążyli przez problemy z akcjami serii "Ł") spółka miała w ogóle pieniądze na wypłatę tej dywidendy (gotówkę, a nie pieniądze widmo w przeszacowań). Zobowiązania do Urzędu Skarbowego i karę nałożoną przez KNF muszą zapłacić w gotówce i "papierowe zyski" tego nie pokryją.

Co będzie dalej? - zobaczymy.

Ja proponuję skontaktować się z działem interwencji SII.

Jedno jest PEWNE:)))): sąd i prokurator nie ufają zapewnieniom, oni ufają jedynie dowodom. A ślady przelewów, stan posiadania akcji itp. są do sprawdzenia.

Odpowiednie służby już się interesują. I bardzo dobrze. Na razie kara od KNF nałożona na Platinum:

"Komisja jednogłośnie nałożyła na Dom Inwestycyjny Platinum Capital SA czterdzieści kar pieniężnych na łączną kwotę 5 milionów 720 tysięcy złotych za czterdziestokrotne naruszenie obowiązków informacyjnych związanych ze znacznymi pakietami akcji spółki publicznej PSW Capital SA w okresie czerwiec 2010 r. – grudzień 2012 r."

Link:

www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...

Chyba akcjonariusze słusznie mogą czuć się poszkodowani, bo kurs spadł tak nisko niekoniecznie ze względu na sytuację rynkową i oczywiste (i akceptowalne) ryzyko związane z inwestowaniem na GPW.

To, co się działo na WZA to kpina z Akcjonariuszy i prawa.
Ciekawe, co dalej.

www.sii.org.pl/7045/ochrona-pr...

Zwołano ZWZ. SII aktywnie interesuje się wyjaśnieniem tego cyrku. Ciekawa i godna poparcia inicjatywa. Kto ma ochotę, zapraszam do lektury:

www.sii.org.pl/6975/ochrona-pr...

Zgadza się. I chodzi mi jedynie własnie o to. Nie kupuję jedynie w pełni bezpiecznych i 100% przewidywalnych spółek, bo takich nie ma (gdyby tak było, wszyscy bylibysmy bardzo bogaci bez wysiłku i myślenia).

Błędy w raportowaniu niby "oczywiste i małe", ale niestety cykliczne i częste. To nie szkoła - a nawet tam coś takiego po prostu oznacza niedbałość i nieuctwo a przy tym brak szacunku.

Nawet wczoraj - w "normanlnym dla nich stylu" publikacja przesunięcia terminów notowań PP... . Żenada, chociaż.... ma pewne uzasadniane. Ale styl i termin w jaki to zrobili. Jakby zła sytuacja na szerokim rynku i widmo nioebjęcia akcji przez tzw."drobny ancjonariat" pojawiła się nieoczekiwanie i nagle. Tak nie jest.

Mam akcje tej spółki. Nie jest to wydmuszka jakich pełno na rynku, ale niestety własnie daltego wkur... (rza) mnie takie postępowanie i działania. Kurs już dawno powinien być na innych poziomach, ale własnie takie "drobne" uchybienia i niepewność nie działają na korzyść postrzegania spółki przez inwestorów wszelkieego kalibru i wielkości.

Trzeba czekać i liczyć na opamiętanie zarządu.

Nie... no goście "wymiatają";))) W KOREKCIE raportu "sprostowanie oczywistej pomyłki pisarskiej" robić.... mhm... BŁĘDY????? Poważna spółka sobie na to nie pozwoli. A tu patrz... zonk:) Na stronie 6 (słownie szóstej)tej korekty, stoi jak wół: "II. PLANY STRATEGICZNE ZARZĄDU NA ROK 2011". CHolera - jaka poważna spółka w marcu 2012r. robi ... plany srtategoczne na rok 2011... ?????? :) I jaka poważna spółka robi taaaaaakie babole w KOREKCIE? Spółka ciekawa, dlatego nadal mam akcje. Ale niestety zarządzanie i polityka informacyjna do bani. To, co pisałem jest aktualne w momencie wysłania mojego postu - może także to będą prostować - nie wiem. Wiem jedno - spółka, która ma chęć przenieść się na rynek regulowany, powinna prowadzić dużo bardziej staranną politykę informacyjną. Poza tym... co z lockupami??? Kończą się chyba w czerwcu, a jakoś spółka się do tego nie odniosła. Jeśli nie przedłużą - niestety nie wróży to dobrze. Co z tym szumnym odszkodowaniem od Vattenfall?? Cisza. Nadal niestety widzę zbyt wiele niewiadomych i niepewnych punktów działalności spółki. Poza tym... nikt nigdy nie oświadczył, że te "cypryjskie fundusze" nie były powiązane z osobami władającymi spółką PSW... , a taka deklaracja i oficjalne potwierdzenie wpłynęłaby na przejrzystość, jasność sytuacji i umocniła zaufanie do spółki. Tego niestety mi tutaj BRAK. Jakieś przemyślenia? Bo oczywiście to moje subiektywne zdanie i mogę się mylić.

Skąd oni biorą te notowania?????

1 grudnia - wartość 1 zł????

2 grudnia - wartość 0,97zł????

Link do informacji na oficjalnej stronie:

pswcapital.pl/relacje/notowani...
(dane podane powyżej są aktualne w dniu zamieszczenia przeze mnie tych danych)

Skąd ta strona i informacja???? Dot. Węglopexu.... :
pswcapital.pl/grupa-kapitalowa...

Po kliknięciu na link (pswcapital.pl/grupa-kapitalowa...) oojawia się.... :

http://www.weglopex.pl/

strona jakieś tartaku w woj. pomorskiem... :(((( Śmiech, czy żenada???? Przecież to nie węglopex.sa.... .

To jest inna spółka:

http://www.weglopex.pl/kontakt/

SPÓŁKA JAWNA: JERZY PARTYKA I PIOTR PARTYKA.... . To jest to samo????

Proszę o informacje, wyjaśnienie, może jakieś sugestie i przemyślenia?... .

To już zakrawa o cyrk...:(

Artykuł z parkietu:

www.parkiet.com/artykul/23,110...

Swoją drogą w tym kontekście śmieszne wydaje się już samo istnienie segmentu NewConneck Lead...., skoro są tam taaaakie spółki. Kto nad tym wszystkim panuje, skoro trudno nawet o stanowisko GPW w tej żenującej sprawie??? Spółka wg mnie ciekawa, nwet bardzo, ale ludzie za nia odpowiedzialni i zarządzający.... mhm.. może dorobili sie pieniędzy, może są drobnymi kombinatorami, ale chyba czasami coś im z butów wyłazi (przepraszam za takie określenia, ale chyba nie da się inaczej tego określić).

Swoją drogą ciekaw jestem, czy spółka ma zabezpieczone pieniądze na wypłate tej dywidendy. Nikt też nie jest w stanie powiedzieć chyba po ile kupowli dolary (podobno korzystnie), którego dnia i po jakim kursie, że trzeba było aż przesuwać termin wypłaty dywidendy? Trochę dużo tych niewiadomych.

Może sytuacja sie wyjaśni po wypłacie dywidendy.

Dokładnie o to mi chodzi. Żeby fundusz lub spółka, które kupią akcje nie przekroczyły tej ilości, o której piszesz Owner. Faktycznie to nie trzecie wyjscie, bo Platinium musiałoby sprzedać odpowiednią część akcji (i mając na uwadze lockupy, to poza rynkiem na mocy umowy). Ale mając na uwadze, że Panowie K mają pakiety kontrolne w całkiem pokaźnej ilości spółek, FAKTYCZNIE akcje,byłyby ich, ale zgodnie z prawem, bo byłyby one włąsnością spółek (czyli osób prawnych). Sądzę, że to bardzo pozytywnie wpłynęłoby na kurs i nastroje wokół spółki. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie. Przypominam, że ten scenariusz uważam za najmniej prawdopodobny, ale... gdyby się ziścił troszkę by namieszał - w pozytywnym sensie oczywiście. Takie jest moje zdanie. Niby nierealne, ale jednak... jak najbardziem możliwe i sądzę, że niegłupie wyjście. FF by się zgadzał, kapitalizacja wg mnie by wzrosła, przeniseienie na rynek główny więc dość proste, spółka działa dość dobrze - czego więcej chcieć. Pytanie - co zrobią realnie? I tu się obawiam, że górę weźmie chciwość.

Dodam Owner, że... jest według mnie jeszcze trzecia możliwość (co prawda najbardziej nieprawdopodobna). Otóż zakup akcji przez inne spółki, w których Krawczyki mają coś do powiedzenia (a jest ich niemało), a także przez fundusze z Cypru (które przecież "nie wykluczyły zakupu akcji"). Jak wiadomo podatek od dywidendy jest tam znacznie niższy, niż w Polsce. Zakup przez inne spółki mógłby sprawić, że Grupa osiągnęłaby wymagany do przejścia na rynek główny FF BEZ potrzeby dodruku milionów nowych akcji. Co prawda nie bardzo w to wierzę, bo jednak panowie K są dośc pazerni na kasę, ale... z drugiej strony gdyby tak zrobili i jednocześnie przedłużyli obecne lockupy... mhm.... mogłoby być baaaaaardzo ciekawie:) Także z korzyścią dla nich. Zobaczymy co zrobią. Ale może się tu jeszcze wiele ciekawego dziać. Spółka niezaprzeczalnie ma perspektywy - zakładając, że nie powtórzą się głupie numery.

Jest też mowa o utworzeniu nowego podmiotu..... . To DZIWNE.... . A pytanie w związku z tym. W przypadku (hipotetycznego) uzyskania odszkodowania od Vattenfala.... który z podmiotów zaksięguje te pieniądze i jakie to będzie miało przełożenie ka kurs akcji GPH? Coś za dużo tych "spółek córek", "spółek zależnych"... i innych. Tym bardziej, że więksozść spółek panów K. radzi sobie.... mhm... kiepsko i istneije jedynie po to, żeby istnieć, jka np. HMSG. Po jaką cholerę takie rozdrobnienie, zmiana nazw, profilów działalności itp. Nie jest to konieczne, ale.... ma jakiś cel. Niekoniecznie korzystny dla akcjonariuszy. Czekam na wypowiedzi za i przeciw.

Mhm... jest jeszcze możliwość umorzenia odpowiedniej ilości akcji... . Albo umowa z funduszami, które zakupią pakiety poniżej 5% akcji. Na razie jak widzę wsyzstkie koszty spółka przenosi na drobnych akcjonariuszy, co nawet przy dobrej perspektywie rozwoju źle wróży akcjonariuszom. A dywidenda przypomnijmy....... jest korzystna, ale raczej dla inwestorów dość długoterminowych. Niestety posiadacze i właściciele spółki nie sa zainteresowani kursem akcji (chociaż on wpływa na kapitalizację i o tyle są zainteresowani ze względu na wymogi formalne wejścia na rynek główny). A nie sa zainteresowani bezpośrednio kursem, ponieważ zarabiają n aczymś innym, niz na handlu akcjami. Poza tym, gdy będą chcieli sprzedać akcje, zrobią to w pakietach poza rynkiem. Ale....... CIEKAWE, czy w związku z ..... dywidendą uaktywnią się cypryjskie fundusze :)))) Ostatecznie na Cyprze podatek od dywidendy jest wg mojej wiedzy ok. 12% mniejszy niż w Polsce. A to gra warta świeczki. Zobaczymy. Ale tym samym.... krawczyki przyznaliby się do tego, że "fundusze z Cypru" są ich i ....... sami sobie nadrukowali te dziesiątki miliony akcji w zeszłym roku (oczywiście wtedy bez PP). Poza tym.... kto powiedziął, ze ta spółka musi wejść na rynek główny GPW?

Mhm... ciekawe, jak wpłyniena na rynek i nanotowania informacja o .... chęci EMISJI nowych akcji spowodowana "możliwością" (hipotetyczną) zainteresowania częścią dystrybucyjną aktywów Vattenfalla... ??? Czy jest to dobre posunięcie spółki (nawet sam komunikat)? Jak to może wpłynąć na kurs i.... tak optymistyczne przewidywania analityków?

Czyli jeśli dobrze rozumiem, Platinium nabył ok 40 000 000 akcji po cenie powyżej 1 zł??? Kapitał zakładowy jak piszecie mieli na poziomie 100 000 zł.... więc: skąd mieli te 40 000 000 zł????? Płacili gotówką, czy przelewem?? Jakiś ślad po tym chyba jest? Na jakiej podstawie ustalono cenę znacznie przewyższającą wartość rynkową akcji??? Jedynie po to, żeby dać zarobić cypryjskim funduszom, które zapłacą podatek... mhm ... inny, niż zapłaciłby ktoś, kto by tylew tak krótkim czasie zarobił w Polsce??? W tym kontekście jeszcze większe zainteresowanie powinno budzić ustalenie powiązań funduszy z Cypru, chociaż zapewne to niemożliwe. Dziwne jest to wszystko i skłąnia do MOCNEJ OSTROŻNOŚCI przy podejmowaniu jkaichkolwiek decyzji.

Taaaaakkk... sami "Krawce" planują skup jak za bardzo zejdzie w dół cena akcji??? Siedzą o ile się oczywiście nie mylę w zarządzie spółki PSW prawda? Więc... twierdzą, że kurs jest zaniżany, że skupią akcje, jak kurs zbyt zjedzie w dół, a dziś... 12 03 2010r. podano na GPW (i tu pozwolę sobie wkleić link z forum na "Bankierze"):

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Czyli ........ Grupa PSW wywalała akcje i to tyle akcji!!!!! . W jakimś celu to robiono, ale tyle, żeby zachować kontrolę nad spółką. To dziwne, ale jednocześnie logiczne, jeżeli wiedzą kto jest właścicielem Coscoli i Kuzbasu:) A także jeśli podpisane umowy są wiarygodne. Nie wiem już co myśłeć, ale może ktoś ma jakieś osobiste przemyślenia i sugestie? W kontekście oczywiście informacji z forum i tego linku, który zaczerpnąłem z forum Bankiera.

Z jednej strony to dziwne działanie, ale z drugiej..... kto sam pchałby się w łapy PROKURATORA?????? Nikt. Czyli być może, "w tym szaleństwie jest metoda" i jest jakieś jasne światełko w tunelu? Zakłądając, że p.Krawczykowie wiedzą co robią, nie mają ochoty na odpowiedzialność karną i konflikt z prawem, powinno być........ DOBRZE:) Takie jest moje zdanie. Ale właśnie dlatego chciałbym poznać opinie innych obserwatorów działań spółki.

Obecnie to chyba.... gra psychologiczna niestety. Z jednej strony niewoadoma co do funduszy obejmujących akcje, a z drugiej.... wiara w zgodne z prawem działania spółki Grupa PSW. Wszystko to wielka niewiadoma i wszystko może się wydarzyć. Jeśli Krawczyki dowiodą, że wszystko jest legalne, a także, że zawarli te wielomiloionowe kontrakty na węgiel, a do tego..... jeśłi podbudowaliby to innymi pozytywnymi informacjami i np. umowami z odbiorcami tego węgla n adużą skalę... . Mhm... mogłoby być ciekawie. Na razie... sporo szumu wokół spółki. Mnie interesuje data powstania funduszy, ich wiarygodność, wiarygodność podpisanych kontraktów itp. Jeśłi będzie ok, jest dobrze. Jeśli odwrotnie... jest wręcz przciwnie. Ale wszystko przed nami - trzeba na razei obserwować - z pewnością będzi eciekawie.

Dziś łądny wynik:) Trzymajy kciuki. Ludzie sprzedawali za dużą kasę, ale także.... kupowali za nie mniejszą. ZObaczymy co z tego będzie. Jestem baaaardzo ostrozny, ale może inni wiedzą więcej. Trzeba obserwować, ale jednak zalecałbym bardzo dużą dozę ostrożności.

Jest zbyt wiele niewiadomych. Wygląda to tak, jak wróżenie z fusów - hahahahahahaha. Niestety - informacji o tych, co mają objąć te ogromne ilości nowych akcji NIKT nie jest w stanie podać. W tym kontekście wydaje się, zę faktycznie zasadne byłoby dokładne sprawdzenie spółki, przepływów finansowych i rzetelności podawanych informacji przez KNF i PROKURATURĘ.

Macrinjot, najpierw poszukaj informacji o tych inwestorach.... . Kto to jest, kiedy powstał, gdzie ma siedzibę i czym się faktycznie zajmuje. Wtedy można się zastanawiać. Ale idąc tokiem Twojego rozumowania, jeśli wywaliłby tyle kasy na zakup akcji (nawet po 10gr)skuszony jedynie OBIETNICAMI..... mhm..... co najmniej dziwny inwestor. Opcja wykupu akcji za rok przez Krawczyków po cenach jakie podałeś.... mhm...... poszliby z torbami:) Nie trzyma mi się to kupy!!!!

Więc podtrzymuję.... szukajcie danych INWESTORÓW.

KTO WCHODZI W SKŁAD?
GDZIE MA SIEDZIBĘ?
JAKIŚ KONTAKT?
CZYM SIĘ ZAJMUJE?
OD KIEDY ISTNIEJE?
Z KIM WSPÓŁPRACUJE OPRÓCZ GRUPY PSW?
JAK OCENIAJĄ GO DOTYCHCZASOWI PARTNERZY (jak jest wiarygodny)?

Jest jeszcze wiele innych pytań, ale..... bez odpoweidzi na tych kilka jest zbyt dużo niewiadomych neistety. Już o traktowaniu akcjonariuszy przez spółkę nie wspomnę.

Poza tym..... inwestorzy indywidualni będą mieli świadomość, że za rok wisi miecz w postaci tych 35 000 000 akcji a ich sprzedaż możę znacząco wpłynąć na kurs.

Ja na razie czekam n arozwój sytuacji, bo na razie jest dla mnie niejasna.

I oczywiście czekam na ODPOWIEDŹ NA POWYŻSZE PYTANIA (jeśli ktoś będzie potrafił znaleźć....)

Może trzeba jednak trochę optymizmu, ale we wcześniejszym poście pisałem o KNF i konieczności sprawdzenia działalności spółki pod względem zgodności z prawem, bo....... sporo rzeczy wydaje się dziwnych. 25 000 000 nowych akcji ma objąć JAKIŚ fundusz Coscola, o którym prózno szukać informacji w necie????? Nowy rosyjski tzw. inwestor, dla którego emituje się kolejne 10 000 000 nowych akcji, o którym nic nie ma w necie??????? POkażcie mi jakąkolwiek spółkę, poważny, liczący się fundusz, lub jakąkolwiek instytucję mającą coś do powiedzenia w gospodarce, funkcjonującą w miarę uczciwie, której....... nie zależy na OBECNOŚCI W SIECI INTERNET???? Poza tym..., jeśli normlaną praktyką spółek notowanych na GPW w przypadku rozwoju będzie emisja potężnej ilości akcji i zwała kursu, to gdzie z tym zajdziemy??????

Oczywiście wiele sensu nadałoby (i może trochę wyjasniało te posunięcia spółki PSW) ujawnienie informacji o INWESTORACH. Nie tylko nazw, ale tego, kto w nich zasiada i od jakiego czasu istnieją. Przynajmniej tego.

Przy braku informacji o tych inwestorach... mhm... trudno ich traktować jako poważnych inwestorów. Na razie jest to jedynie ktoś, kto wywalił dużą kasę za ogrom akcji (ale po cenie jak planuje się 10gr i 30 gr) spółki, która tuż przed tymi informacjami była notowana i oceniona przez akcjonariuszy na niewiele mniej niż 2 zł!!! - Tak wchodzi do gry "POWAŻNY" inwestor?????:))) Śmieszne. Może się mylę - dlatego proszę, kto ma możliwość, niech sprawdzi dane tych inwestorów i je zamieści.

WG mnie poważnym inwestorem jest ten, kto obejmuje już istniejące akcje, lub po prostu podpisuje kontrakty ze spółką, z którą chce robić interesy. A jeśłi jest inaczej... hmmmmm..... nieładnie zaczyna pachnieć (przynajmniej do czasu uzyskania odpowiedzi przynajmniej na powyższe pytania).

Myślę, że te informacje, jeśłi będą wiarygodne i pozytywne przynajmniej trochę uspokoiłyby nastroje i unormowały sytuację.

ZŁOTo ŚWIATA dla tego, kto znajdzie jakiekolwiek informacje o tzw. "funduszach", które obejmuja dodatkowe akcje PSW:)))) Moze ktoś dostarczy je do KNF??? Proszę o informacje o tych, którzy tak hojnie mają objąć dodatkowe akcje i uratować spółkę od spłaty wierzytelności??? Ktoś ich zna? Proszę o LINKI i sprawdzone dane. Do kogo należą i kto w nich ma udziały? Może ktoś się tą informacją zainteresuje???:)))) A tak na marginecie - czy ktoś takie informacje posiada??? Łancznie z władzami spółki PSW???? Proszę - jest możliwość ich publicznego przedstawienia Akcjonariuszom:))) Hahahahahaha. Czyżby to miało zostać kolejną tzw. "tajemnicą" spółki?? A kto się da teraz na to nabrać????

Obecnie - na dzień 19 01 2010r. działaniem tej spółki, kolejnością i treścią komunikatów, a także spółkami, które wchodzą w jakiekolwiek korelacje z PSW powinna zainteresować sie KNF i PROKURATURA!!!! Chodzi o zwyczajną kontrolę legalności i działania zgodnego z prawem polskim. PROKURATURA powinna się przyjrzeć DOKŁADNIE przepływom finansowym realizowanym przez udziałowców spółki, datom podpisaywania kontraktów i umów, a także możliwościom ich publikowania. Wszystko jest do sprawdzenia. Daty zawierania umów, daty przelewów, przepływy finansowe i zlecenia składane prezz udziałowców spółki (kupna, lub sprzedaży). Do sprawdzenia jest takżę znajomość FAKTÓW z działalności spółki i CELOWOŚĆ a także TERMINY ich podawania do opinii publicznej. Sądzę, że eksperci od "MANIPULACJI KURSEM" będą mieli wiele do powiedzenia na ten temat. Jeśli takie praktyki pokryje milczenie, to polska giełda się po prostu ośmieszy. Sądzę, ze większośc akcjonariuszy w przyoadku pominięcia ten sprawy milczeniem uzna, że..... niestety znacnzie bardziej obliczalne jest granie w ruletkę lub totolotka, czyli hazard, niż świadome inwestowanie na giełdzie!!!! Akcjonariusze!!!!! Domagajmy się prześwietlenia spółki pod względem PRAWNYM!!!!! Są wśród NAS prawnicy!!! Są ekonomiści!!! Są zwyczajni ludize, których przynajmniej zwodzono. Domagajmy isę jasnych i rzetelnych komunikatów i odpowiedzilaności ludzi, którzy powinni ponieść odpowiedzialność.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 3 września 2013 22:22:13
Liczba wpisów: 22
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

tydvwnjw
bghgnumv
jwqerdok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syamyqyy
qgegklwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat