PARTNER SERWISU
bzdzyfeh
hipopotam

hipopotam

Ostatnie 10 wpisów
Istotna jest tresc Kontraktu. Chcial sprzedac , jaki zakres, za ile, na jaki okres itp. A jesli teraz uznal, ze sprzedal za tanio.... hmmm, a czy gdyby pomysl padl, powodujac straty - to by chetnie w nich partycypowal?

Analitycy z TVN CNBC mowili, ze spolki z WIG 20 sa niemal "automatycznie" kupowane pakietowo przez FInw. To by byla pozytywna info dla Bor i Synt. ktore do WIG20 wchodza, a zabojcza dla wypadajacych / w kazdym razie bolesna/ O ile to fakt oczywiscie.

Niestety, rozbestwione Zwiazki Zawodowe / a takie szarogesza sie w JSW/ sa kamieniem u szyi tej Spolki. To spowodowalo slaby debiut, a teraz co uzyskaja to wyciagaja Zwiazki. To jest zapewne jedna z przyczyn niecheci Inwestorow instytucjonarnych / fundusze itp./ do kupowania JSW. A moglo byc tak pieknie...

Czytalem, zobacz - tak jak pisalem wczesniej za projekty Pl.Unii i Rezydencja Foksal spodziewaja sie "ponadprzecietnych stawek". W Foksal nie ma juz penthouse,ow bo sie sam dowiadywalem. Czyli - niby super, a akcje blisko dna /o.31 !/.

No i mamy juz prawie 1.00 ! Ciekawe, czy moze / niby wszystko jest mozliwe/ jeszcze dalej spadac ? Wskazniki korzystne, dziedzina obiecujaca a akcje coraz blizej smietnika...

Siedze w akcjach Nico juz po raz kolejny. Nie rozumiem, z jakiego powodu firma , ktora w styczniu b.r. byla po 0.28 spadla o 50% - boteraz jest po 0.14 !! Czyzby bankrutowali, a ja jakos tego nie zauwazylem ?? Moze ktos cos wyjasni...

Rany! Wracam z wakacji a tu o.38 !! Moze ktos wie, czy cos sie tam stalo ? Bankrutuja czy co ? Bo ciagle mam ich akcje, tyle ze duzo mniej warte.

Aczy pamietasz, ze przed debiutem WII bylo juz 9.60 przy duzych obrotach?

Wszystko sie kielbasi. Gra sprzedaje sie dobrze, opinie zbiera przyzwoite - a akcje sa na dolku i nie maja tendencji do odbicia sie. Przy takich wynikach powinny juz byc po ok.10.00 a sa ledie ponad 8.o - no a kilka dni temu - lekko ponad 7.00 !! Zastanawiajace.

Na Yahoo wczoraj podali, ze w tym roku Maybach sprzedal 20 /!/ szt swoich aut. Nie zycze tego samego Veno.

Ale chyba juz niezbyt daleka - KNF ma "klepnac" wczerwcu i potem sie dopisze /po zaplaceniu po 0.10 zl za szt./ Moze wtedy WRESZCIE kurs odbije - bo teraz to smiech - az szkoda patrzec.

Prospekt KNF zatwierdzi, to zadna laska - ale nie bedzie to mialo wplywu na cene. Jednak majac wiecej pieniedzy - pewnie cos wykombinuja. W sumie - maja rozsadne posuniecia, nie kupuja za kazda cene, zeby tylko podac komunikat "kupione " /a wiekszosc Akcjonariuszy i tak nie wie ani po co, ani za ile/.

No to chyba czekamy na nowa wersje Spyker PL lub Lamborg.PL bo inaczej NIC nie uzasadni wzrostu ceny akcji. No oze poza checia tych, co kupili po 0.04 zeby sprzedac po 0.08 ... i t dd...

NIestety, ale chyba sie nie zanosi, aby akcje Polskiego Ferrari byly w dajacej sie przewidziec przyszlosci po no np. 0.10 zl. No bo niby dlaczego ?

Wyniki to chyba juz dzisiaj po WZA powinni podac. A pp to dopiero KNF ma klepnac.Wiec czekamy,.

A moze Rodzina wlascicieli po prostu NIE JEST powazna, ale tylko chciwa na pieniadze ? Tylko to dobre na krotka mete. Pozniej trudno znalezc kolejnych naiwnych.

Nie tak dawno nikt /prawie / nie chcial placic po 0.02 - no to teraz podjedzie moze do 0.06 /200%/ aby za jakis czas wrocic do wartosci /?!/ pierwotnej. Tak w realu - to tam nic nie ma, a zmiana nazwy nawet na FerraNera czy costam niewiele daje...

Najpierw skoczyl do gory, teraz znowu gwaltownie zjechal.. No ale jednak warto poczekac na WZA i jego wyniki. Sadze, ze jesli Panowie sie dogadaja, to mozliwe dalsze odbicie do gory. Skrobia nie zloto, ale jest na nia duze zapotrzebowanie.

No i zobaczcie - juz spadl do 0.19 - a teraz nagle sie zrobilo 1.25 - a w porywach 1.27. Nie widze zadnej nowej informacji - moze ktos cos o tym wie ??

Widac u nas spadki wszystkich firm chemicznych /Azoty, Police itd/

Fifi - jesli dobrze rozumiem, to zakladaja, ze skupia te akcje po 1.1 zl ? To raczej malo realne, mam nadzieje /bo mam akcje warte ok.4.30/.

Poszukiwanie i ew. wydobywanie ropy i gazu to bardzo czasochlonny i kosztowny interes. Oczywiscie, jesli trafia sie wartosciowe / od tego jest audyt ./ zloze i to plytko /nie jak w Kazachstanie / to kiedys bedzie z tego duzo pieniedzy. Ale najpierw trzeba a/ kupic koncesje b/ wynajac firme do badan 2D 3D itp. c/jesli wyniki interesujace - zlecic wiercenia / ponad 1000 $ za 1m glebokosci /do 3000 m potem drozej /.to zleca sie audyt tj. przyblizona wartosc zloza - pamietajcie, ze ropy NIE wyciaga sie calej, tylko ok.50% /reszta sie marnuje / a z tego ida oplaty dla Panstwa, gdzie lezy pole /wysokosc tajna - jest negocjowana przy koncesji/. Dopiero reszta jest na koszta + zyski.

Koledzy, to naiwnosc doszukiwac sie logiki w ruchach Petrola. Byl po 600 zl/akcje - a niedawno po 5.zl/akcje Sukcesow jak nie bylo, tak nie ma. Forsa wsiaka w piasek - trzeba zdobywac dalsza, albo bankrutowac, wiec kreca newsami, zeby leszcze i spekula wsadzali kase liczac na zlote gory. I tak zawsze ktos zdola zarobic, a tysiac straci. A karuzela sie dalej kreci....

Tez uwazam, ze to Spolka z perspektywami i warto posiedziec. Widzac, jak szaleja na Petrolu - trzymam sie za glawe. Moze i paru zarobi, ale ilu straci badz juz to zrobilo ... Tu raczej nie mamy sie o co martwic. Cos dokupia, firma podrosnie i akcje tez .

Cos beznadziejnego sie z nim dzieje. Kolejne 2 miesiace - a tylko spadki ! Inni "weglarze" ciagle do gory - SZAR tylko do dolu. Brak jakichkolwiek informacji. tak zlych jak i dobrych .

Kolejne 3 tyg. nie zmienily trendu. Jak stal nisko, tak stoi. Bylo juz nawet 1.25 !! Ciesze sie, ze udalo mi sie wyjsc z malym plusem. A chcialem trzymac, az wroci do 1.60. Teraz to chyba juz senne marzenie.

Zarowno w calej Europie, jak i w USA i nawet w ZEA deweloperzy maja mase problemow. Nakupowali drogiej ziemi i rozpoczeli /czasem nawet ukonczyli / inwestycje dobre na czas koniunktury - a teraz nie ma zbytu, schodza z marz a i tak stoja pustostany i rozgrzebane szkielety. Chyba to nie jest jeszcze czas by w to wchodzic - choc mozna kupic TANIO cos, co bylo DROGIE. Ale nie wiadomo, ile przyjdzie na tym "siedziec " Na Florydzie dom tanszy niz M3 w Warszawie.

Dzieki, ja juz pisalem, ze ma super lokaslizacje /Rezydencja Foksal, SuperSam / a rynek jakos to olewa.

Dzisiejszy dzien nie przyniosl nam odpowiedzina zadne pytania. Kurs sie kolysze, obroty srednie - zupelnie jakby do emisji byl kwartal a nie tydzien.

No to chyba mozemy sie spodziewac, ze zjedzie do 1.50 za akcje.

Koledzy, na sytuacje KOV maja tez wplyw tzw. "czynniki zewnetrzne" - Doktor Jan ma a/ prawo poszukiwan w Syrii /prawie rewolucja / i b/ wspolpracowal z inwestorami z Libii /pewnie juz wisza albo uciekli /tak wiec nie wyglada, zeby z tych planow cos realnie moglo wyjsc. Nawet poza KOV - plan budowy elektrowni na Bialorusi / z kapitalem z Libii/ wyglada malo realnie.

do : Kamil G.
Ale co mowi, podaj bo nie sluchalem tej wypowiedzi.Jak widzisz z moich wpisow wczesniejszych - wierze w te Spolke, ale poki co - jest nie rewelacyknie.

Jezeli przy duzych /codziennie / obrotach akcje zjechaly z 4.80 do +-4.0 to musi byc jakas przyczyna - albo strach inwestorow, albo realizacja zyskow...

Juz tylko 2 tyg.do nowej emisji - a tu NIC ciekawego sie nie dzieje! Ani w gore, ani wywalania - nuda i tyle!

Pewnie dlatego zeszla do 0.19 .

Pokolysalo sie, pokolysalo - a co dalej nikt chyba nie wie. Zadnych info nie zauwazylem.

Czyli Panowie teraz raczej nie oplaca sie sprzedawac, bo mozna juz nie odkupic - tylko trzymac do m.w. 20.04. Wtedy bedzie juz wiadomo, co z SG i moze kurs sie ustawi po naszej mysli.

do:Stones
Sorry, ale albo ja nie rozumiem - albo Ty sie mylisz. Nikt nikomu niczego nie ma zwracac, w dniu 15.04 masz MOZLIWOSC za kazda posiadana na r-ku maklerskim akcje BOR dokupic /po 0.10 zl / kolejna akcje. Wtedy za 1 + o.10zl masz 2. Nikt niczego nie oddaje czy zwraca. w ub.roku /pisalem juz o tym ze 3 razy / BOR z ok.2.10 poszedl az do 4,80. potem bylo PP i NOWE juz pomnozone o dod.emisje akcje zeszly do ok.2.40 czy cos takiego. Sprawdz sobie w Historii Spolki. pozdrawiam.
A jesli ja cos krece, to prosze o skorygowanie - kazdy moze sie pomylic.

Cena akcji zPP ma wyniesc 0.10 zl. Moze koledzy jestem naiwny, ale NIE WIDZE Bor. po 1.10 nawet po emisji. Poprzednio /juz o tym pisalem / poszedl do ok.4.80 a potem / na pol i bylo ok. 2.40. Czy jest jakis powod, zeby teraz mialo byc inaczej ?

Na naszych parkietach jest sporo wydmuszek i zupelnego chlamu - ale BOR do nich wg. mnie NIE nalezy. Firma ciagle inwestuje, produkuje i sprzedaje - to sa solidne podstawy. W ub.roku dala zarobic mase forsy - szczegolnie na wzroscie przed emisja z PP. Moze i teraz sie to w jakims stopniu powtorzy ?

No to chyba zamykajac sie 2.04 lekko przebil te linie oporu ? W poniedzialek zobaczymy, co bedzie dalej.

Porownojac gieldowe spolki Karkosika z firmami innych naszych gigantow - wydaje mi sie, ze karkosikowe sa jednak solidniejsze. Czarnecki teraz wpuszcza OpenFinance, watpie zeby byl na niej sukces bo to pic i pozorne dzialanie. Petrol wkrotce znowu spadnie do 5.0zl a KOV jak nic nie znajda tez nie ma szans na wzrost - szczegolnie ze wisi grozba emisji na pokrycie dalszych kosztow /BOR - na rozwoj i akwizycje /. Tak wiec licze, ze przed 15.04 jednak BOR mocno pojdzie w gore. Dzisiejsze 2% to tylko poczatek.

Przed 1/2 rokiem moi Maklerzy mowili, ze to super frirma i ze pojdzie do 0.90-1.0 do konca 2010 r. Jak widac - nie mieli racji.

Ale co z tego realnie wynika? Kurs jak stal w dolku, tak i stoi.

Procz tego zbliza sie termin /15.04/ nowej emisji z PP po 0.10 zl/szt. Rok temu akcje wystrzelily do 4.80 a po dokupieniu nowej emisji spadly do ok.2.40. Ciekawe, czy i teraz cos podobnego sie wydarzy - a jesli NIE - to czemu ? Przeciez BOR nie bedzie mial ceny 1.0/szt. Po dobrych wynikach i przy sensownej polityce rozwoju - powinien podejsc w gore.

No i widzicie jak poszedl! Z o.22 do 0.27 to super wynik w jeden dzien. Ale ja w dalszym ciagu nie wiem, dlaczego.

Z tego, co wiem - raczej dla wyzszej klasy europejskich /Volvo,Grupa VW/Audi / oraz Ameryki. Tak wiec raczej nie odczuja problemow Nipponu.

Tak kolosalny obrot na spolce sredniej wielkosci MUSI miec jakas przyczyne. Widzialem transakcje /pojedyncze/ po 1mln.zl. Trudno uwierzyc, ze to indywidualni inwestorzy tyle nagle /przy niewielkim spadku / postanowili wsadzic. Moze to cos dla KNF-u ?

do: Al Ghouti
Dzieki za info, czekam spokojnie - to juz nie dlugo!

A jaki termin NWZA bo nie doczytalem sie ? Ja kupilem na "dolku" i chetnie bym potrzymal do porzadnego wzrostu, ale warto zaplanowac, jak dlugo na to przyjdzie czekac.

No i historia Veno chyba sie zbliza do konca. Po szalenstwie typu Kup po 0.02 - sprzedaj po 0.03 teraz juz NIKT nie chce nawet po 0.02 kupowac. Jesli zejdzie do 0.01 to bedzie chyba koniec Polskiego Ferrari dla slepych.Przykre, ale niestety tak wyglada. Moze jednak KTOS na tym zarobil???

Hej, nie zapominaj ze 15.04 bedzie dniem nowej emisji z prawem poboru - to kolejna szansa na wzrost ceny juz posiadanych akcji. Potem sie oczywiscie usredni - w ub.roku juz to cwiczylismy - i to z dobrym rezultatem.

odp.Krzysiek76
Sam mam w obrebie Warszawy - 2 lata temu byla warta po ok.700 zl/m2 a teraz nie chca dac nawet 500 zl./m2 Kolega ma 6 domow do sprzedania w Magdalence - tez sie pies z kulawa noga nie interesuje.

No i jest zmiana. Po gwaltownym spadku - az do 22.10 teraz rownie gwaltowny wzrost az do 25.10. Czyli jest ciekawie! Intradayowa roznica ponad 2 zl - niezle.

W zakupy ksiezycowo wycenianych terenow wiele firm wdepnelo w l.2006-2009. W Warszawie Hiszpanie wyciagneli pod niebo i padli. Tereny jednak bardzo potanialy - zeby cos sprzedac, trzeba sie zdrowo napocic. Jest to tez sposob na wyprowadzenie pieniedzy z firmy.Ale to juz dla prokuratora...

Teraz sie okaze, czy po dobrych wynikach kurs przekroczy 0.25 czy tez dalej pojdzie bocznym trendem.

Chyba jednak cos w tym bylo, jezeli juz sie zrobilo 4.33. Widac Solowow wie, co robi i moze dalej pojdzie w gore /?/ Ja tej spolki nigdy nie obserwowalem - wskazali mi ja nie dawno. Moze bedzie ciekawie ...

W tygodnikach sa reklamy apartamentowca, ktory BBID buduje na miejscu Kina Skarpa /w centrum Warszawy /. Ma to byc jeden z najdrozszych adresow w Warszawie - ceny za m2 do 40.000 zl.

Bawie sie BOR. juz od ok.roku. Jak dotad ani razu nie stracilem, choc na superhossie nie zarobilem, bo siedzialem na innych akcjach, ale uwazam ze polityka inwestycyjna BOR jest sluszna i prowadzi do ewidentnego wzrostu rangi Spolki. Roman to nie Rysiek K. - on nie sprzedaje kitu.

king Uwazam, ze to dobra inwestycja - wskazniki maja zdecydowanie lepsze od Polskich kopalni.

To nie jest problem, ze akcje sa tanie /relatywnie w PLN / - popatrzcie np. na Boryszew - akcje tez ok.2.0 a zachowuja sie o wiele lepiej. Ale tam wszystko jest prostsze - produkcja, sprzedaz etc. Tu czekamy na wyniki wiercen i ich audyt /ile warte /.

Jednak ztych "duzych " nazwisk to On jest jak dotad najsolidniejszy, no i Solowow drugi. Moze wiec teraz istotnie podejdzie pod 2.30

Wczorajsza wypowiedz Prezesa w TVN CNBC byla wg mnie pozytywna i raczej powinien byc trend wzsrostowy - jak Wam sie wydaje ?

do:Irfy . Nie cofnales sie do poczatku Petrola ! Wtedy - zaraz po strcie /z 225 zl/ doszedl do blisko 600. Tak wiec spadek o 99% jest naprawde duza wskazowka - JAK ROBIC BUSINESS z Cwanym Ryskiem. Wtedy bili sie o te akcje, teraz nie chca sie nimi podetrzec... i tyle. Wspolczuje posiadaczom. Wesolych Swiat.

Po takiej rekomendacji, jaka dostali /po zakupie K.Kozle/ nic dziwnego ze urosl - itak mogl bardziej. To w sumie chyba najmocniejsza obecnie ze spolek chemicznych.

I jaki to bedzie miec wplyw na wartosc akcji ?

Zapewne masz racje, to oczywiste. Ale po dobrej rekomendacji firma robiaca co na tak superdzialce jak Pl Unii Lubelskiej oraz w fabryce Koneser powinna miec spore wzrosty a nie srednie spadki. To sa super lokalizacje i czynsze beda tam na 100% wysokie.

salute
GDA66TY napisał(a):
Po tak rzetelnych informacjach to wiemy już chyba wszystko. :-)
Jestem pełen podziwu dla pracowników fizycznych sp. KOV pracujących
w tak ekstremalnych warunkach. Po roku pracy na takiej lądowej platformie wiertniczej w takiej dżungli to oni chyba zapominają ludzkiej mowy.
Ktoś tu kiedyś pisał że pracował przy takich odwiertach. Ciekawi mnie ile oni tam
zarabiają. Śnieg to tam raczej nie sypie ale deszcz to chyba codzienność.

Hej sorry ze dopiero dzis odpowiadam. Ja nie pracowalem przy wydobyciu, ale w firmie w stolicy sporego kraju / afrykanskiego/ ale co wiem , to tyle ze np. w RPA przy wiertni Glowny Inzynier /Anglik / to bral DZIENNIE 1200 Euro. I twierdzil, ze to nie jest duzo. W Spolkach naftowych pensje sa solidne. Dyrektor czy Wiceprezes to 50tys $ + auto bez trudu wyciaga. No ale w Centrali /np.biura Kulczyka w Londynie/ to zapewne tyle w GBP -ale nie mam informacji. Pozdrawiam

Niestety, ale wyglada ze coraz bardziej sie "zesmieca" spadek do 1.50 moze byc sygnalem do odwrotu. No i zero szans na ulokowanie dodatkowej emisji akcji, chyba ze po 0.05zl. Siedze na KOV od 06.10 i zaczynam zalowac, ze wogole w to wszedlem. Jak przejma ENEA to tez pewnie poleci na pysk.

Rozczarowal mnie totalnie. W ub.roku Maklerzy truli mi, ze ma taki bank ziemi - ze wart ponad 40 zl. na akcje. No to kupilem i trzymalem 10 miesiecy. Po pr.pob. udalo mi sie sprzedac z min. zarobkiem/1 zl.akcja/ i teraz patrze na jego problemy z radoscia - ze mnie to juz nie dotyczy. Wspolczuje umoczonym !!

jbravo napisał(a):
@ hipopotam

Cytat:
(...)ETROL jest bez szans. B.trudny teren, straszne koszta odwiertow i maly obszar terenow koncesyjnych - zreszta, gdyby to byla jakas perelka, to BP czy Shell dawno by to od Stepowych kupili.(...)

czy mozna pokusic sie o analogie, ze gdyby na terenach w ktorych KOV planuje wydobycie cos bylo to BP i Shell tez juz dawno by to kupili??
pzdr

Hej, sorry ze dopiero teraz. Na Brunei juz jest gesto od duzych. Maja swoje koncesje i prowadza wydobycie.KOV i jego grupa to maly gracz, nie przeszkadza im. Zreszta nie wszedzie mozna sie pchac. Np.w Sudanie CHinczykom nikt nie podskoczy CNPC ma tam chyba 6 koncesji a Europy i USA nie ma prawie wogole /embargo Kongresu /. Petrol wepchnal sie jako PARTNER lokalnych firm/ nie znam ich reputacji / ale to chyba ryzykowne. Tam Transparency International nie dziala, bo zbyt niebezpiecznie.

Chyba tak rosnie, bo Prez.Miedwiediew powiedzial o tym, ze rosyjscy inwestorzy MOGA byc zainteresowani wejsciem w akcje Lotosu - przy prywatyzacji. Jednak od MOGA do SA jest jeszcze kawalek. Zobaczymy. No ale 34.30 to juz niezly wynik, prawda ?

Mam pewne doswiadczenie w poszukiwaniach ropy w terenach trudnych / poza Europa rzecz jasna /. PETROL jest bez szans. B.trudny teren, straszne koszta odwiertow i maly obszar terenow koncesyjnych - zreszta, gdyby to byla jakas perelka, to BP czy Shell dawno by to od Stepowych kupili. A tak Rysio sie wpie..... i NIE MA odwrotu - bo zostanie bez spodni. Tylko ucieczka do przodu i tyle. KOV ma KILKA miejsc, gdzie dziala. Juz ma pierwsze UDOKUMENTOWANE zloza i dobre szanse na korzystny audyt na Brunei. Tak wiec ta rekomendacja /2.61 zl./ jest dobra, ale TERAZ. Spodziewam sie lepszych za jakis /?/ czas. Pozdrawiam.

Czuje, ze teraz trzeba bedzie "posiedziec " na posiadanych akcjach, zanim te po 5 gr. urosna do ceny, po ktorej pozostali Akcjonariusze je kupowali. A jednak mozemy byc wsciekli na Prezesa, ze nas narazil na straty - i przy najblizszej okazji sie pozbyc akcji na zawsze.

Naczekalismy sie, ale moze sie okazac, ze jednak bylo warto. Jesli p.Kulczyk ma / a widac, ze tak / szerokie plany inwestycyjne w Polsce - musi dbac o renome, a NAM /akcjonariuszom KOV / dac przy tej okazji zarobic. I fajnie.

A czy zauwazyliscie dzisiejsza transakcje za ponad 2.mln.zl ? Dlatego dzis taki ogromny obrot i ponad 5mln akcji zmienilo wlasciciela. Ale mimo takiego POPYTU i tak NIE odbil w gore... to jednak zastanawiajace.

Zabawnie brzmi : emisja, celem pozyskania 700.000 ZL. Za tyle to mozna kupic 1 szt. w salonie np. Porsche /bo na Bentleya to nie starczy !?. Czyzby NAS chcieli przewalic ??

A jeszcze rok temu Maklerzy twierdzili, ze sam bank ziemi maja o wartosci 40zl. na akcje... a tu zjazd jak z Gubalowki. Siedzialem na tym G. przez 8 m-cy i ucieklem z minimalnym zyskiem wiosna.

Jakis zastoj, no i spadki do 0.44 -a zdawalo sie, ze po rekomendacji podejdzie na trwale do 0.50 lub nawet nieco przekroczy. Czy stalo sie cos niekorzystnego ? Bo ja nie zauwazylem.

Jesli Petrol nagle idzie w gore, to zapewne Rysiek szykuje sie do sprzedazy pakietu, a potem jak znowu zleci - odkupi taniej i zachowa te sama ilosc akcji + jakas kasa na zmarnowanie w Kazachstanie. Tak bylo, jak dawkowali te info o EBOR i Totalu. A naiwni kretyni kupowali nawet po 40 z. Teraz sobie tym moga ..........

Brzmi dobrze. Teraz pozostaje czekac, az rynek zacznie kupowac i wreszcie cena pojdzie choc w rejon emisyjnej. Moze wreszcie uda sie zamiast waleriany polac szampana.

To chyba nastepstwo Chin. Paliwa spadaja - popatrzcie na Petrola! Juz ponizej 7.90 ! To jego najgorszy wynik w historii, a chyba i to nie koniec. Ja tam pije waleriane i czekam dalej.

Prawie miesiac minal od poprzedniego wpisu - a kurs jaki byl, taki jest. Ani w dol - ani w gore. A zdawalo sie, ze wyniki sa poprawne.

Niestety, ja przynajmniej uwazam ze PETROL to smiec. Wlezli w trudny teren, kredyty z Polski sie dawno skonczyly /vide - akcja w Marriottcie i decyzja PBG / a koszta leca. Ci co kupowali po 600 w pierwszym tygodniu - dali zadu ze hej. Ale czy pamietacie ostatni, tegoroczny przekret ? Dozowali informacje o EBOR i Totalu - kurs wybil powyzej 40 zl. Krauze i koledzy upchneli swoje akcje - i kurs idzie do dna. Moze tam jest jego miejsce ? Aha - nie mam tych akcji wiec jestem raczej bezstronny.

PETROL sie wali, bo juz wszyscy /prawie / naiwni, ktorzy w niego pakowali kase pt : Krauze to da zarobic sie zrazili. Moim zdaniem, sam Krauze wszedl w ten biznes nie wiedzac, o co tam chodzi. Teraz juz widac, ze perspektywy sa slabe, a pieniedzy trzeba kazdego dnia ladowac ze 2 wagony. Uwazam, ze jesli kurs sie zatrzyma kolo 6.00 zl. to nie bedzie najgorzej. Niestety, pociagnal za soba KOV - bo to ta sama branza.

Wyszedlem z KOL ze strata, ale nie widzialem / i dalej nie widze / zadnego powodu, aby akcje poszly w gore. Zamiast kupilem SZAR z NC i juz jestem do przodu.

Nie jest to mile, ale chyba musimy sie uzbroic w cierpliwosc /choc nie latwo ! / Natomisst PETROL to niestety ruina.Fakt, ze musieli odpuscic znaczna czesc terenow koncesyjnych i "z laski " przedluzyli im koncesje o 5 lat brzmi fatalnie. Normalnie koncesja jest na 20-25 lat - pod warunkiem terminowego realizowania zalozen Business Planu. Widac w Kazachowie sa inne porzadki.Pamietam ich debiut z 225 do blisko 600 w 5 dni. Paranoja. No a teraz jak widac. Pomogl w tym Kaczor niszczac wiarygodnosc Krauzego "akcja Marriott ". Ale ja tego nie trzymam.Wole poczekac na wyniki odwiertow na Borneo /Brunei/

Do MaximusMinimus - wg mojej wiedzy /ze zloz afrykanskich / przy odwiertach niezbyt glebokich wycena 1m w glab +1000$. Ale przy b.glebokich /jak PETROL w Kazachowie / to sie mnozy geometrycznie. Rozumiem p.Jakuba -ale moga cos konkretnego powiedziec, jak bedzie pierwszy audyt o zasobach zloza. Oczywiscie, wiemy ze budowa rurociagow, terminalu i refinerii to wydatek kilku mld $ - ale to dopiero kolejny etap po UDANYCH odwiertach.

Ja dalem sie zmylic moim Maklerom. Radzili sprzedawac po 44.60 - spodziewajac sie szybkiej korekty. Tymczasem poszlo w gore i juz 45.85. Ale generalnie w Biurach to oni nie wiedza za wiele, a te rady to tak na odczepnego. Jakby sie znali, pracowaliby w Funduszach i rolowali frajerow na wieksze pieniadze. Ja teraz zaczekam, zeby ew. odkupic po korekcie. Ostatecznie NIKT nie wie, co z dywidenda. Gadali, ale niezobowiazujaco i tyle. milego wieczoru.

"Znawcy " mi mowili juz rok temu, ze GANT ma "bank ziemi" wart po ok.70zl/akcja. Trzymalem go przez prawie rok i sprzedalem z zarobkiem 2zl/akcja. Wiecej nie chce o nim slyszec.

Wydaje mi sie, ze ci, co graja na akcjach VENO wogole nie patrza na wyniki - interesuje ich tylko zeby KUPIC po 0.02 i SPRZEDAC po 0.03. I tyle. A czy oni sieja pietruszke, czy kleja z tektury promy kosmiczne - to bez znaczenia.

Koszta odwiertow nie sa takie przerazajace - do 3000m. to wychodzi ok.1000$ za metr . Za to w Kazachstanie - gdzie jest duzo glebiej koszty rosna w postepie geometrycznym. Dlatego Petrol ma takie problemy. Liczylem ze Dr.Jan wie, co robi - a na wydojeniu Polskich inwestorow na kilka setek mln $ to Mu nie zalezy /opinia tez jest wiele warta /. No ale zobaczymy - teraz pozostaje czekac do wynikow.

Aczkolwiek Pan Falenta nie budzi mojego zaufania, to uwazam, ze IDM jest firma z przyszloscia. Kupilem i nie sprzedam ponizej 3.20zl. A co sadzicie o numerze Rysia Krauze? Ten to frajerow na kase pogonil!

Do Kamila!
Ja tez siedze na Gancie od ponad 8 m-cy i licze, ze bedzie dobra przebitka.Tez mnie nie satysfakcjonuje wynik 25-30 zl. Ale coz, poczekamy - zobaczymy. pozdrawiam.
Hipopotam

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 5 października 2019 11:02:53
Liczba wpisów: 128
[0,03% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,723 sek.

pihizlmn
rsrwbkfk
vbqhwwge
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pqusrkyh
qvtejrfs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat