PARTNER SERWISU
zdbvzfjy
54 55 56 57 58
NorthSail
0
Wpisów: 11
Wysłane: 8 grudnia 2010 13:09:06 przy kursie: 16,60 zł
Witam,

Miło było dostać bana miesięcznego za niewinność. Miałem tu już nic nie pisać bo w nagrodę za wklejanie informacji wygrzebanych z netu moderator daje bana.

Pisze bo mam pytanie do Pana Korczaka.
Czy odwiert który robi, a będzie komentowany około 15 grudnia Ascent resources, leży na obszarze objętym umową z KOV z 2 czerwca 2010???
Jako że Państwo byli właścicielami tego terenu to napewno mają więdzę na temat lokalizacji tego odwiertu.
Info może mało istotne, ale biorąc pod uwagę wzrost Ascent resources z 5 do 7,60 to przyszłe tantiemy dla KOV z tytułu eksploatacji bez ponoszenia kosztów wydobycia, chociaż niewielkie wydają się prawdopodobne.

Dziękuję i pozdrawiam

Ascent Resources, Desire Petroleum, Orosur Mining, Solomon Gold and others feature in Fox-Davies Capital Newsflash
Thursday, December 02, 2010

Ascent Resources (BUY, £0.20) (LON:AST, 6.25p, ▲ (4.17%)) has started mobilising a rig for the Pg-11 evaluation well in the Petisovci-Lovaszi project area in Slovenia, and that they expect to commence drilling on or around 16 December 2010, subject to weather conditions. The well is the first to be drilled by Ascent on the Petisovci-Lovaszi project area in which the Company recently announced an independently verified P50 estimate of gas-in-place of 412Bcf. The PG-11 well has a number of important objectives and the evaluation programme, which includes core sampling and state-of-the-art wireline logging, is designed to collect sufficient data for development planning, as well as calibration of the 3-D seismic to optimise the geological modelling over the entire project area.

Comment: The Petisovci-Lovaszi area is the company’s operational focus. Ascent has taken important steps to progress the work on this asset including the recent financing through a loan facility and the Standby Equity Distribution Agreement (“SEDA”) with Yorkville. This asset has the potential to drive near-term value and it is welcome news that the drilling operations are underway; PG-11 will be the first in a 4-well drilling programme. We look forward to further updates from the evaluation programme and maintain our Buy recommendation.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 8 grudnia 2010 13:21:42 przy kursie: 16,60 zł
Smutny to widok, ale minęła wczorajsza euforia i skończyły się wzrosty. Jutro rekomendację dostanie jakaś inna spółka z branży spozywczej albo rozrywkowej i tam rzucą się inwestorzy żądni szybkiego zysku (w czym nie ma nic złego), a za trzy dni już o KOVie nikt nie będzie pamiętał. I wczorajszy dzień będzie tylko drobnym wachnięciem na wykresie, który, jak to łatwo z niego wyczytać, spycha kurs w kierunku 1,40, aby potem odbić się o 15%.
Prawdziwe wzrosty przyjda po wynikach z Brunei, kiedy do gry wejdą fundusze. Jest to bardzo trudna, toksyczna wręcz branża i nie sposób dziwić się, że inwestorzy są ostrożni i nieskłonni do długoterminowych inwestycji. Przecież każdy rozumie, że zyski z Ukrainy, jak szybko by nie rosły, może w kilka dni pożreć jeden nieudany odwiert.
Pozostaje czekać. Będzie okazja do uśrednienia na 1,40. POzdrawiam wszystkich.

S16_Cichy
0
Wpisów: 23
Wysłane: 8 grudnia 2010 13:52:46 przy kursie: 16,60 zł
jbravo napisał(a):
czy mozna pokusic sie o analogie, ze gdyby na terenach w ktorych KOV planuje wydobycie cos bylo to BP i Shell tez juz dawno by to kupili??
pzdr

Można powiedzieć nawet więcej, Shell jest tam gzie KOV albo był, nie jestem teraz w 100% pewien, które stwierdzenie w chwili obecnej jest prawidłowe. Na pewno był na Brunei, tylko że ze względów politycznych musiał zaprzestać wydobycia, jakieś 7 lat temu.
Edytowany: 8 grudnia 2010 13:54

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 grudnia 2010 13:59:49 przy kursie: 16,60 zł
jbravo napisał(a):
czy mozna pokusic sie o analogie, ze gdyby na terenach w ktorych KOV planuje wydobycie cos bylo to BP i Shell tez juz dawno by to kupili??
pzdr

Pzeczytałem i tak mi się skojarzyło:

"Dwóch ekonomistów spaceruje ulicą, dostrzegają na ziemi banknot studolarowy. Gdy jeden z nich chce go podnieść, drugi powstrzymuje go, argumentując, że gdyby to był prawdziwy banknot, to ktoś inny na pewno podniósłby go wcześniej. I tak studolarówka zostaje na chodniku, a ekonomiści spacerują dalej".

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 8 grudnia 2010 14:06:26 przy kursie: 16,60 zł
Tą opowieść słyszałem w przedszkolu i tak mi się spodobała, że postanowiłem szukać tego studolarowego, właściwie stuzłotowego (wtedy to była kupa kasy) banknotu. I tak spędziłem życie na szukaniu tego jednego banknotu, ale nigdy go nie znalazłem. (Maksymalnie znalazłem 2 zł).
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

at-trader
0
Wpisów: 10
Wysłane: 8 grudnia 2010 14:17:14 przy kursie: 16,60 zł
Jakieś skojarzenia?
kontrakty.pb.pl/2309120,72738,...
Cytat:
Orlen sprowadzi gaz z Ukrainy
(...)— Partnerzy przedstawili nam propozycje dotyczące projektów poszukiwawczo-wydobywczych. Obecnie analizujemy, na którym z nich warto się skoncentrować. Jedna z tych firm nie tylko poszukuje ropy i gazu, ale ma już także niewielkie własne wydobycie — wyjaśnia Wiesław Prugar, prezes Orlen Upstream.(...)

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 8 grudnia 2010 14:43:12 przy kursie: 16,60 zł
Mieszko napisał(a):
Smutny to widok, ale minęła wczorajsza euforia i skończyły się wzrosty. Jutro rekomendację dostanie jakaś inna spółka z branży spozywczej albo rozrywkowej i tam rzucą się inwestorzy żądni szybkiego zysku (w czym nie ma nic złego), a za trzy dni już o KOVie nikt nie będzie pamiętał. I wczorajszy dzień będzie tylko drobnym wachnięciem na wykresie, który, jak to łatwo z niego wyczytać, spycha kurs w kierunku 1,40, aby potem odbić się o 15%.
Prawdziwe wzrosty przyjda po wynikach z Brunei, kiedy do gry wejdą fundusze. Jest to bardzo trudna, toksyczna wręcz branża i nie sposób dziwić się, że inwestorzy są ostrożni i nieskłonni do długoterminowych inwestycji. Przecież każdy rozumie, że zyski z Ukrainy, jak szybko by nie rosły, może w kilka dni pożreć jeden nieudany odwiert.
Pozostaje czekać. Będzie okazja do uśrednienia na 1,40. POzdrawiam wszystkich.

Moim zdaniem można zapomnieć o kursie na 1.4, a nawet na 1,5 zł.
Po takich rekomendacjach nikt nie odda waloru tak nisko a grubasy będą go brały po wyższych cenach.
Edytowany: 8 grudnia 2010 14:45

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 grudnia 2010 15:10:46 przy kursie: 16,60 zł
NorthSail napisał(a):
Miło było dostać bana miesięcznego za niewinność. Miałem tu już nic nie pisać bo w nagrodę za wklejanie informacji wygrzebanych z netu moderator daje bana.

Nie bluzgaj więcej - złamałeś regulamin.

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 8 grudnia 2010 15:33:22 przy kursie: 16,60 zł
Cóż, wielkie akcje-rekomendacje a kurs jak przed miesiącem. Tak sobie myślę, że to nie ostatni raz ktoś zarobi na bujaniu kursem po 10-12% wte i wewte. A już myślałem, że obieramy kurs na północ.Think

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 8 grudnia 2010 15:52:07 przy kursie: 16,60 zł
Przypominam że w rekomendacji nie było powiedziane że za 3 dni będzie 2,61 poza tym rekomendacja to nie wszystko, apeluję o cierpliwość co Wam da że będzie po 1,80?

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 8 grudnia 2010 16:49:21 przy kursie: 16,60 zł
Z technicznego punktu widzenia doszło dzisiaj do przełamania długoterminowej linii trendu spadkowego. Niewiele to ale zawsze coś, choć wiadomo, że już raz też to nastąpiło i kurs spadł do 1,50. Nie może to trwać w nieskończoność, tym bardziej, że nie ma powodów do spadków. Widać dokładnie, że rozgrywającym nie spieszy się. Przyspieszenie prawdopodobnie nastąpi wtedy, kiedy nikt nie bedzie się tego spodziewał. Podejrzewam obserwując kurs, że motorem wzrostów poważniejszych, przed wynikami, będzie wiadomość o wejściu pow.5% jakiegoś większego inwestora.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 8 grudnia 2010 20:42:34 przy kursie: 16,60 zł
Dziś wzrost rozbił się o ścianę podaży. Mamy mały wzrost, to zawsze lepiej niż spadek. Warto się zastanowić nad celem wydania owej rekomendacji. Czy:
1)BZWBK nazbierał trochę akcji i chciał podreperować budżet, ubierając naiwną gawiedź po raz n-ty?
2)BZWBK dostał zlecenie wydania rekomendacji, bo komuś zależało na podratowaniu kursu?
3)Zdeżyły się dwa grubasy. Jeden rozgrywał swoją partyjkę. Drugi przyłapał go z ręką w nocniku i zawinął wszystko na niższych poziomach?
oraz wg mnie najbardziej prawdopodobne
4) Za kilka dni trafi do nas jakieś przełomowe info - wyniki testów m-19, nowy współpracownik, fundy zwiększające zaangażowanie etc.
Dlaczego wg mnie 4 opcja?
Ad 1.
Nie wierzę, że uzbierało się aż tyle drobnicy chętnej na te akcje. Sam kupiłem maleńki pakiet, ale to tyle. Do pewnego poziomu zebrał duży gracz. Na bank
Ad 2.
To już bardziej. Scenariusz jest prosty. Doktor chce dodrukować trochę akcji, a cena emisji nie jest dla niego atrakcyjna - trzeba ją podbić. Ok, ale co do emisji, na miejscu zarządu zrobiłbym tak: Testy styczniowe - decyzja o emisji - testy marcowe. Mogliby dostać nawet 2 zł za akcjie
Ad 3.
Doktor zadzwonił i powiedział "Co to za pogrywanie moją spółką. Zaraz pokaże tym cienkim bolkom". W sumie jednak po co mu do tego rekomendacja
Ad 4.
Scenriusz się powtarza jak 2 miesiące temu. Rekomendacja to tylko preludium do prawdziwego ubierania. Ostatnio ktoś zebrał akcje pod rekomendacje Erste. Troche leszczy się zleciało, za chwilę bomba - Markisa-1- jest ropa. Wtedy dopiero nastapiło prawdziwe ubieranie. Jeżeli to kolejna brudna gierka, to prawdziwe ubieranie będzie na poziomach 1,80 - 1,90 po infie.

No chyba, że: "Panie Korczak, przekonał mnie Pan. Kupię sobie 5% tej waszej spółki, bo rzeczywiście ma potencjał". Czyli efekt osławionego i pozostającego bez komentarza Pana Jakuba "roadshow"

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 8 grudnia 2010 20:52:08 przy kursie: 16,60 zł
chyba Pan Jakub nam się obraził bo nie było go tu dawno,Think
chciał dobrze a wyszło jak zawsze king
no ale Panie Jakubie w biznesie trzeba mieć czasami grubą skórę( tak jak w polityce) i nie ma co się na akcjonariuszy obrażać, tam gdzie wchodzą w grę własne pieniądze tam też są silne emocje.
Mam nadzieję że wkrótce zawita Pan do nas z jakimś pozytywnym newsemwave

Baryt57
0
Wpisów: 37
Wysłane: 8 grudnia 2010 21:11:13 przy kursie: 16,60 zł
Przypominam,że wczoraj z Petrola przeszło na KOV ponad 15 mln zet - porównajcie obroty. A to oznacza tylko jedno - KOV znajduje już zwolenników o dużym potencjaleking Najdalej za dwa tygodnie powinien pojawić się ciekawy komunikatking

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 8 grudnia 2010 21:16:06 przy kursie: 16,60 zł
Dlaczego uważam, że po stronie popytowej stał jeden lub kliku dużych inwestorów? Moim zdaniem sytuacja wygląda następująco:

1. Akcje kupowane były w paczkach po 10-30tys ale dużo zleceń było zrealizowanych o tej samej godzinie. Świadczyć to może o tym, że przy danej cenie po stronie kupna ktoś wystawiał zlecenia na kilkadziesiąt tysięcy akcji jednorazowo. Zwróćcie uwagę, że najpierw jest swego rodzaju wyczekiwanie aż po stronie S ustawi się bardziej konkretne liczba zleceń na określonym poziomie a następnie ktoś "włącza odkurzacz" i ściąga to co jest dostępne. Za chwilę następuje cofnięcie się kursu i sytuacja się powtarza dopóki nie brakuje chętnych na sprzedaż. Wczoraj kurs łatwo poszedł na 1,75 ale cofnięcie na 1,65 pozwoliło dzisiaj na zebranie prawie 4 mln akcji od tych, co uznali, że to jednorazowa podbitka i trzeba zrealizować około 10% zyski. Jak widać takich osób dziś się trochę zebrało. Takim zagraniom przyświeca zasada, że po co kupować drożej jeśli nadal jest ktoś kto mi sprzeda taniej.

2. Taka sytuacja jak opisałem powyżej moim zdaniem czeka nas do poziomów 1,80-1,90 (być może nawet wyżej w okolicach 2zł) Jednak im bliżej będziemy ceny rekomendowanej tym wzrost wartości akcji powinien nabierać tempa, gdyż zdecydowanie zmniejszy się free float, przy założeniu, że akcje przechodzą od drobnego akcjonariatu do silnego.

3. W grudniu oczekiwać powinniśmy najprawdopodobniej informacji o odwiercie O-8 (wiercenie) i M-19 (testy) na Ukrainie. Pozytywne wyniki mogą dać sygnał do przebicie 2zł.

4. Moim zdaniem w oczekiwaniu na wyniki testów w Brunei począwszy od pierwszego testowanego poziomu powinniśmy zbliżać się do poziomu ceny rekomendowanej. Każda pozytywna informacja o testach poszczególnych stref w obu odwiertach bloku L będzie windować ceny w górę skokowo. Zatem możemy w przypadku optymistycznego scenariusza zaliczać kilka skokowych otwarć notowań z realizacją zysków w trakcie sesji pomiędzy wynikami poszczególnych etapów testów. Do czasu wyników w Brunei jednak czeka nas mozolna wspinaczka, gdyż do tego czasu każdy będzie chciał ugrać jak najwięcej dla siebie. Obstawiam podobne zachowanie się kursu akcji jak w ostatnich dniach - wzrosty i lekkie lub płaskie korekty na zebranie akcji na kolejnych poziomach przy dużym wolumenie. Nie spodziewam się osuwania się kursu akcji, gdyż w tym momencie przy rekomendacji wyższej o 60% niż obecny kurs, rosnącym zainteresowaniu i dobrych perspektywach nie znajdzie się tylu chętnych aby oddawać akcje na spadkach, co miało miejsce do tej pory i czego myślę instytucjonalni są świadomi.

5. W między czasie wpływ na kurs akcji może mieć Syria - wyniki analiz danych sejsmicznych podobno są planowane na początek 2011.

6. W 2011 roku kolejne pozytywne informacje będą przyjmowane coraz bardziej optymistycznie ze względu na zmniejszające się ryzyko minimalizowane przez wzrastające potwierdzone zasoby. Kurs może być też wtedy pompowany przez wchodzące fundusze, które być może teraz jeszcze wstrzymują się z zakupami na całego nie chcąc zamrażać kapitału oczekując rozwoju sytuacji.

7. Ostatnią rzeczą są wyniki kwartalne i roczne, które pozwolą spółce wykazać albo minimalne zyski albo przynajmniej zdecydowanie zmniejszyć stratę (Q4 2010 nie było tyle wierceń co w Q3)

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 9 grudnia 2010 12:18:20 przy kursie: 16,40 zł
Ja uważam, że się stoczymy poniżej 1,60. Nie dzisiaj, może jutro, choć spadki nabierają tempa (kiedy to piszę, NOL pokazuje mi kurs KOV na 1,62). POprzednim razem przekroczenie granicy 1,60 uruchomiło lawinę Stop Lossów. Niewielką lawinę, ale teraz może byc ona większa, bo ustawianie SL to nawyk graczy krótkoterminowych. Do godziny 16 kurs może zachaczyć o 1,60, a wtedy już nie będzie powrotu na wyższe rejony. Z drugiej jednak strony widać spory popyt, a podaż jest głównie ukryta (nie widać zleceń na arkuszu, ale mimo to cały czas ktoś sprzedaje po 1,63 i 1,62). Jednak to drobne zakupy - niecałe 80 tys akcji na 27 zleceń na poziomie 1,62 nie zatrzyma większej podaży.
Maximus, ja też widzę tu działanie celowe dużego kapitału sterującego kursem w pewnym stopniu. Ale dla mnie diagnoza z tego jest taka: podłączę się, zamiast się stawiać i zapierać.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 9 grudnia 2010 12:30:40 przy kursie: 16,40 zł
Nikt tu niczego nie rozgrywa.
Komu i po co, miałoby zależeć na "dołowaniu kursu"??? Legendarnemu Grubasowi - Kursowstrzymywaczowi? Litosci!

Rzeczywiście podaż duża, ale przyczyny są prawdopodobnie naturalne.
Wystarczy, że dwa fundusze, postanowiły "przezbroić" portfele. Decyzje na zebraniach zapadły i się realizują.

hipopotam
0
Wpisów: 128
Wysłane: 9 grudnia 2010 13:05:00 przy kursie: 16,40 zł
jbravo napisał(a):
@ hipopotam

Cytat:
(...)ETROL jest bez szans. B.trudny teren, straszne koszta odwiertow i maly obszar terenow koncesyjnych - zreszta, gdyby to byla jakas perelka, to BP czy Shell dawno by to od Stepowych kupili.(...)

pzdr

Hej, sorry ze dopiero teraz. Na Brunei juz jest gesto od duzych. Maja swoje koncesje i prowadza wydobycie.KOV i jego grupa to maly gracz, nie przeszkadza im. Zreszta nie wszedzie mozna sie pchac. Np.w Sudanie CHinczykom nikt nie podskoczy CNPC ma tam chyba 6 koncesji a Europy i USA nie ma prawie wogole /embargo Kongresu /. Petrol wepchnal sie jako PARTNER lokalnych firm/ nie znam ich reputacji / ale to chyba ryzykowne. Tam Transparency International nie dziala, bo zbyt niebezpiecznie.

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 9 grudnia 2010 14:50:37 przy kursie: 16,40 zł
Poziom 1,60-1,61 dość ważny technicznie - tu wypada połowa wysokości białego korpusu z 07.12. Faktycznie można przypuszczać, że sporo osób ustawiło tu swoje SL.
Jak popatrzeć wstecz, to 1,60-1,61 długo zatrzymywało kurs przed spadkami (od początku października do 29 listopada).
Jak się poprowadzi kreskę spadkową po dziennych maksimach z 04.06 i 19.11, to nadal wisimy pod kreską spadkową, która jest dość silnym oporem (naruszanym ale nie pokonanym).
Myślę, że cuda by się musiały dzisiaj dziać, aby kurs na koniec sesji poniżej tego poziomu ściągnąć. Aczkolwiek cuda się zdarzają, a dzisiaj było już 1,62 - do 1,60 niedaleko.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 9 grudnia 2010 17:26:35 przy kursie: 16,40 zł
Właśnie wrzucają nam dodatkowe 750 000 sztuk akcji.... w informacji nie można się doczytać o ich wartości.... może ktoś wie?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

54 55 56 57 58

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,943 sek.

fvldbwac
vtmtmujx
yvaxiqsw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nixpiktq
fhakxsbi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat