Temat:
AMICA
Dziękuję za wskazówki WatchDog. Pracowałem na raporcie skonsolidowanym za 2014 pobranym ze strony firmy.
EBITDA i EBIT z raportu zarządu ma zapewne lepiej zinterpretowane pozostałe koszty operacyjne z noty 13.2. W swojej tabelce pozostaje przy odsetkach i amortyzacji z przepływów. Będzie czytelniej. Nie potrafię jeszcze zrozumieć różnicy 17 780 tys. pomiędzy EBIT liczonym przez zarząd a zyskiem operacyjnym, ale podaruje sobie to, ponieważ EBITDA liczony przez spółkę w nocie 43 na potrzeby kredytodawców wynosi tyle, ile policzył Deogracias na etapie raportu z 4Q/2014 (czyli po prostu zysk operacyjny powiększony o amortyzację). Wydaje się, że na różne potrzeby, co innego jest dla nich istotne.
Raport z 2014 co prawda stary jest już, jednak dla czytelności tabelki i wykresów kilka okresów trzeba mi uwzględnić. Jeszcze sporo cierpliwości muszę wydobyć, aby również uwzględnić pojedyncze kwartały w zestawieniu tak, aby choć zbliżyć się do poziomu prezentacji wyników, który Wasz Zespół prezentuje w opracowaniach na forum :)
|
|
Temat:
AMICA
Na podstawie raportu rocznego za 2014 r. próbuje sobie policzyć EBITDA oraz EBIT dla spółki samodzielnie, jednak trafiam na nieścisłości.
W raporcie rocznym za 2014 oba wskaźniki zostały policzone w sprawozdaniu zarządu, jednak nie potrafię ich odtworzyć (odpowiednio 145 467 oraz 112 871 tys). Kiedy wezmę wartości zysku brutto (101 018 tys) i powiększę odpowiednio o amortyzację 35 345 tys i odsetki zapłacone 12 574 tys (wzięte z RPP) otrzymuję wartości EBITDA 148 937 tys oraz EBIT 113 592 tys. Aby bardziej zaplątać szczegółowa amortyzacja zawarta w nocie 13.5 i 13.6 ma mniejszą wartość, tj. 32 596 tys. Próba interpretacji wartości zapłaconych odsetek w notach (np. 13.4) przerasta moją zdolność poznania.
Próbowałem wspomóc się wcześniejszą analizą raportu za 4Q/2014 wykonaną przez Deograciasa, ale wartości na wykresie z rachunkiem wyników za 4 kwartały są całkiem inne (domyślam się tylko, że punktem wyjścia jest zysk z działalności op., a nie zysk brutto).
Pomóżcie mi proszę zrozumieć jak to policzyć na podstawie tego konktretnego raportu.
|
|
149,60
|
|
Droga Załogo StockWatch.pl! Po splicie na Mennicy wskaźniki pokazują wprost cudowną okazję  Czy da radę dokonać korekty? Nie działa mi sortowanie spólek w "Rankingu wycen akcji" po "Potencjale zmiany w/g średniej" (Firefox 4.0.1). Sortowanie po "Potencjale zmiany w/g wybranej wyceny" śmiga prawidłowo. Skąd może wynikać takie zachowanie filtra?
|
|
Temat:
TAURONPE
Tauron pięknie zieleni się ostatnio, jednak co w perspektywie wieloletniej. Jak oceniacie potencjał TPE do wypłaty corocznej dywidendy, biorąc pod uwagę potrzebę dokonania potężnych inwestycji w infrastrukturę?
|
|
hevelius napisał(a):Czy ktoś używał sidomy pod linuxem?
Jak się sprawuje? Powoli zaczynam dojrzewac do mysli, ze mbank mi przestaje wystarczac :( Mam sidome XTB pod nowym ubuntu i śmiga aż miło. Jest to aplikacja javowa, więc java musi być w systemie. Jedyna niedogodność to taka, że trzeba importować ustawienia pulpitu po każdym zalogowaniu do sidomy.
|
|
Temat:
TAURONPE
Wielkie dzięki dla ekipy StockWatch'a za abonamentowy upominek
|
|
Temat:
TAURONPE
5,66 bo ciut ponad 10% byłoby bardzo dobrze
|
|
Temat:
TAURONPE
Ja z kolei zapisałem się na akcje za ok 3k i otrzymałem wszystkie bez redukcji, choć na rachunku mam wciąż akcje po cenie 1 PLN. Tak więc jaka była reguła, w/g której dokonano redukcji?
|
|
anty_teresa napisał(a):W Polsce jeszcze nie ma żadnego ETFa, ale wkrótce mają się pojawić. Jak sobie skonstruować napiszę wieczorem. Z resztą to rozwiązanie jest nieco lepsze nawet od ETFa. Anty_teresa@ Czy mógłbyś się z nami podzielić swoim pomysłem na konstrukcję "osobistego" funduszu indeksowego?
|
|