PARTNER SERWISU
hqpxqbqb
szakim

szakim

Ostatnie 10 wpisów
Dziękuję za wskazówki WatchDog. Pracowałem na raporcie skonsolidowanym za 2014 pobranym ze strony firmy.

EBITDA i EBIT z raportu zarządu ma zapewne lepiej zinterpretowane pozostałe koszty operacyjne z noty 13.2. W swojej tabelce pozostaje przy odsetkach i amortyzacji z przepływów. Będzie czytelniej. Nie potrafię jeszcze zrozumieć różnicy 17 780 tys. pomiędzy EBIT liczonym przez zarząd a zyskiem operacyjnym, ale podaruje sobie to, ponieważ EBITDA liczony przez spółkę w nocie 43 na potrzeby kredytodawców wynosi tyle, ile policzył Deogracias na etapie raportu z 4Q/2014 (czyli po prostu zysk operacyjny powiększony o amortyzację). Wydaje się, że na różne potrzeby, co innego jest dla nich istotne.

Raport z 2014 co prawda stary jest już, jednak dla czytelności tabelki i wykresów kilka okresów trzeba mi uwzględnić. Jeszcze sporo cierpliwości muszę wydobyć, aby również uwzględnić pojedyncze kwartały w zestawieniu tak, aby choć zbliżyć się do poziomu prezentacji wyników, który Wasz Zespół prezentuje w opracowaniach na forum :)

Na podstawie raportu rocznego za 2014 r. próbuje sobie policzyć EBITDA oraz EBIT dla spółki samodzielnie, jednak trafiam na nieścisłości.

W raporcie rocznym za 2014 oba wskaźniki zostały policzone w sprawozdaniu zarządu, jednak nie potrafię ich odtworzyć (odpowiednio 145 467 oraz 112 871 tys). Kiedy wezmę wartości zysku brutto (101 018 tys) i powiększę odpowiednio o amortyzację 35 345 tys i odsetki zapłacone 12 574 tys (wzięte z RPP) otrzymuję wartości EBITDA 148 937 tys oraz EBIT 113 592 tys. Aby bardziej zaplątać szczegółowa amortyzacja zawarta w nocie 13.5 i 13.6 ma mniejszą wartość, tj. 32 596 tys. Próba interpretacji wartości zapłaconych odsetek w notach (np. 13.4) przerasta moją zdolność poznania.

Próbowałem wspomóc się wcześniejszą analizą raportu za 4Q/2014 wykonaną przez Deograciasa, ale wartości na wykresie z rachunkiem wyników za 4 kwartały są całkiem inne (domyślam się tylko, że punktem wyjścia jest zysk z działalności op., a nie zysk brutto).

Pomóżcie mi proszę zrozumieć jak to policzyć na podstawie tego konktretnego raportu.

149,60

Droga Załogo StockWatch.pl!
Po splicie na Mennicy wskaźniki pokazują wprost cudowną okazję Angel Czy da radę dokonać korekty?

Nie działa mi sortowanie spólek w "Rankingu wycen akcji" po "Potencjale zmiany w/g średniej" (Firefox 4.0.1). Sortowanie po "Potencjale zmiany w/g wybranej wyceny" śmiga prawidłowo. Skąd może wynikać takie zachowanie filtra?

Tauron pięknie zieleni się ostatnio, jednak co w perspektywie wieloletniej. Jak oceniacie potencjał TPE do wypłaty corocznej dywidendy, biorąc pod uwagę potrzebę dokonania potężnych inwestycji w infrastrukturę?

hevelius napisał(a):
Czy ktoś używał sidomy pod linuxem?

Jak się sprawuje?
Powoli zaczynam dojrzewac do mysli, ze mbank mi przestaje wystarczac :(

Mam sidome XTB pod nowym ubuntu i śmiga aż miło. Jest to aplikacja javowa, więc java musi być w systemie. Jedyna niedogodność to taka, że trzeba importować ustawienia pulpitu po każdym zalogowaniu do sidomy.

Wielkie dzięki dla ekipy StockWatch'a za abonamentowy upominek salute

5,66 bo ciut ponad 10% byłoby bardzo dobrze Angel

Ja z kolei zapisałem się na akcje za ok 3k i otrzymałem wszystkie bez redukcji, choć na rachunku mam wciąż akcje po cenie 1 PLN. Tak więc jaka była reguła, w/g której dokonano redukcji?

anty_teresa napisał(a):
W Polsce jeszcze nie ma żadnego ETFa, ale wkrótce mają się pojawić. Jak sobie skonstruować napiszę wieczorem. Z resztą to rozwiązanie jest nieco lepsze nawet od ETFa.

Anty_teresa@ Czy mógłbyś się z nami podzielić swoim pomysłem na konstrukcję "osobistego" funduszu indeksowego?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 2 lutego 2019 11:18:46
Liczba wpisów: 10
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,250 sek.

dtabhbdv
uuzttits
hevcaepu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
snyusxot
xtedbrzn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat