Temat:
XTB
Na nikogo nic nie zwalam. Napisałeś że spółka gra przeciwko akcjonariuszom - rozumiem że chodzi ci o to że nie maksymalizuje zysku w obecnym kwartale za wszelką cenę, kosztem korzyści i wzrostu w dłuższym okresie.
|
|
Temat:
XTB
Rynek zareagował jak zareagował. Nawet jeżeli uważamy że reakcja jest nieadekwatna do wyników to trzeba przyjąć ją z pokorą i dla mnie to lekcja na przyszłość. Mam inne zdanie co do dodatkowych kosztów, traktuję ją jako inwestycję. Popatrzcie na wykresy przełom 2018/2019 to 4 kwartały z EBIT w okolicach break even, przychody ok.400mln. Z kolei w tym roku każdy kwartał to przychody na poziomie 800mln. I na koniec to nie spółka gra przeciw akcjonariuszom, reakcja rynku świadczy raczej o tym jaki jest akcjonariat na tej spółce...
|
|
Temat:
XTB
Szczerze, to zamiast pisać o C/Z czy o kosztach pozyskania klienta wolałbym się skupić nad oceną strategii firmy bo to ona ma zapewnić powtarzalny wynik kilkudziesięciu milionów zysku w kwartale w przyszłości. Dla mnie ekspansja geograficzna plus marketing to dobry kierunek (jeżeli ktoś ma inny pomysł to chętnie się zapoznam). Do tego niezbędna jest szeroka oferta i dobry produkt - nie korzystałem z x-stadion może ktoś się wypowie jak to wygląda w porównaniu z konkurencją. ...a wynik za Q4? przyznam że spodziewałem się że będzie wyższy, z drugiej jednak strony priorytetem spółki w tym momencie nie jest ich maksymalizacja za wszelką cenę a raczej działania mające na celu zapewnienie wzrostu w przyszłości. Antyteresa - trochę dziwi mnie twój tak negatywny stosunek.
|
|
Temat:
XTB
Q1 z ujemną ceną na ropie i tak znacznymi zmianami kierunków góra/dół na pewno był wyjątkowy i wyjątkowy był też wynik 175 mln. Q2 tez bardzo dobry 117mln. Jeżeli chodzi o Q4 to dla mnie punktem wyjścia jest wynik Q3 68mln i ocena zmienności w tych kwartałach. Patrząc na przykładzie WIG20 w Q3 poruszał się w dość wąskim zakresie Ok. 1670-1890. W Q4 najpierw mieliśmy zjazd do 1500 a później wspinaczkę do 2000. Z tego punktu widzenia powinno być lepiej. Do tego dochodzą nowo pozyskiwani klienci i raczej większa aktywność niż w wakacyjnym Q3.
|
|
Temat:
XTB
Dzięki Krewa,
Tak się składa że na początku lutego najprawdopodobniej zostaną opublikowane wyniki za Q4. Wydaje się że powinno być lepiej niż w Q3 - zmienność i w dalszym ciągu duży napływ nowych klientów. Jak obstawiacie?
BTW- czy kwestia Brexitu i ewentualne ograniczenia dla firm brokerskich z UK mogą być szansą dla XTB w kontekście przejęcia części klientów?
Pozdrawiam
|
|
Temat:
XTB
[quote=krewa]Normalne zjawisko. Zmienność zanika, wolumen również. Jak w końcu zabraknie chętnych do handlu na obecnych poziomach cenowych, to dojdzie do zmiany pułapu. Patrząc na okres beztrendzia, ruch powinien być dynamiczny W końcu coś ruszyło Krewa, jak wyglada technika po dzisiejszym dniu?
|
|
Temat:
XTB
Czy to normalne, że kurs od połowy sierpnia porusza się w tak wąskim zakresie przy jednocześnie bardzo dużych wahaniach na rynku? Ostatnie 2 tygodnie to 16,00-16,50. Macie jakąś teorię?
|
|