PARTNER SERWISU
lljbqwvv
adam1226

adam1226

Ostatnie 10 wpisów
Elmer napisał(a):
Liczba akcji 1 752 549 394
Zysk netto 991,38 mln zł

zysk na akcje = 991 380 000/1 752 549 394 ~ 0,57 zł na akcję.
Dywidenda ma być równa 30-50% zysku więc będzie w granicach 17-29 groszy na akcje.

Nie wiem Adamie skąd Ci wyszło 11 groszy zysku na akcję. Może brałeś pod uwagę tylko zysk za 4 kwartał. salute

Fakt, zapomnialem podac linka:
gielda.onet.pl/tauronpe,18648,...

A z praktyki bardziej doswiadczonych inwesterow, jak zwykle zachowuje sie kurs po wyplacie dywidendy? Jest na to jakas regula? Bo moze faktycznie dobrze bedzie sie pozbyc papieru D-2, D-1 a potem odkupic jesli nastapia spadki?

A co do wysokosci to jest to chyba jasno okreslone, ze bedzie to 30-50% zysku,
skoro zatam wysokosc zysku to : 11gr/akcje czyli dywidenda powinna sie ksztaltowac w granicach 4-6groszy.. (No chyba ze ja sam cos zle rozumiem, ale w takim razie to musialbym sie chyba wrocic do podstawowki)

paczosnek napisał(a):
lukasor23 napisał(a):
Kolejna podtrzymana pozytywna rekomendacja

http://stooq.pl/n/?f=416849
8,60 hello1

W bardzo ciekawym czasie wychodzi ta rekomendacja, wczoraj zamknęliśmy się na 6,16 czyli poniżej wyznaczającego podwójne dno oporu 6,2. Ktoś zawsze będzie o wiedział takie rzeczy wcześniej niż my szaraki.Think

A czy to dno nie bylo raczej na 6,12?...
Mam takze pytanie co do tej strony z rekomendacja, na ile to co tam pisza o ponad 4% dywidendzie ma szanse sie potwierdzic?

Dawno tu nic nie bylo, a kurs niestety spadl ponizej 50PLN :(
wiec moze podziele sie informacją o rekomendacji:
Cytat:
KBC Securities rekomenduje kupno akcji GPW, cena docelowa 56 zł

W swieta bylo troche inforamcje o tym, ze glownie na Pomorzu zostaly pozrywane linie energetyczne; Z tego co mi sie udalo dowiedziec to na terenie tych awari glownie operuje Energa.
czy orientuje sie ktos czy w tym roku Tauronowi sie "upieklo" ?

Frog napisał(a):
Przypominam, że miejscem do chwalenia się swoimi transakcjami jest dział "Indywidualne kroniki giełdowe".
Ewentualnie można skorzystać z chatu spółki (obecnie dostęp dla osób z wykupionym abonamentem), dla rozmowy na temat spółki lub dowolny inny temat :)
Posty, w których użytkownicy chwalą się ile akcji posiadają, z jaką średnią, po ile chcą odkupić itp. były, są i będą kasowane.
Proszę o oszczędzanie oczu osób, chcących na tym wątku dowiedzieć się czegoś o spółce. salute

tak wiec pytanie: "myslicie czy znowu zjedziemy w dol " jest raczej niezbyt trafne.
Powinno byc raczej czy stanie sie cos takiego w sferze dotyczacej spolki co wplyneloby istotnie na kurs. Ja nic takiego nie widze i jak mowilem nie mam obecnie zadnych podstaw zeby sadzic, ze srednioterminowo tauron spadnie ponizej 6,11 a z tego poziomu wystarczy niewiele zeby odrobic przynajmniej do 6,50 przy jakiej to cenie mialbym ewentualnie okazje akcje odsprzedac

dzisiaj akcje prawie zrownaly sie z historycznym minimum...
Czy sa wogle jakiekolwiek realne szanse na szybkie odbicie?

mathu napisał(a):
Przed chwilą na 6.44 leżało na ukrytym kilkaset tysięcy akcji. Pozbierano w kilku strzałach.

na ukrytym to znaczy? Bo nie bede udawal, ze rozumiem co to znaczy Eh?

a widzisz jakies przeslanki, ktore by uzasadnialy taki spadek Taurona poza tym, ze komus puscily nerwy? :)

Cytat:
DM BOŚ wydał rekomendacje dla Tauronu, jest ktoś może klientem tego biura i mógłby się podzielić info?
kupuj 8,11 zł

źródło: parkiet.com

nie wie czy o tym bylo, jesli mi umknelo to przepraszam, ale :
Cytat:
Analitycy ING obniżyli rekomendację dla Tauronu do "trzymaj" z "kupuj" - poinformowała agencja Bloomberg.
(to jest z 15listopada.
Natomiast coraz bardziej sie zastanawiam czy nie zaczac traktowac Tauronu jako spolki typowo dywidendowej, co jednak zalezy od dalszego rozwoju sytuacji i czasu jaki uplynie do ewentualnego wyplacenia dywidendy

no i po raz drugi przegapilem szanse zeby sprzedac drozej i kupic taniej...
bo juz widac ze pomalu Tauron zaczyna odrabiac.. a nawet troche szybciej, bo juz mamy z powrotem 6,48.. aczkolwiek ciekawe dlaczego az tak spadlo? bo ja zadnych typow przyczyn nie mam.. O ile na spadek kursu mogla wplynac informacja ze Kulczyk nie kupi Enei i inne firmy potencjalnie zainteresowane Tauronem moga przeznaczyc swoje srodki na Enee wlasnie, to ten konkretny spadek mnie dziwi..

tylko, ze to bylaby juz druga "ostrozna" wycena Tauronu w ostatnim czasie..

Szkoda tylko, ze najpewniejszym prawem hossy jest to, ze hossa sie kiedys konczy...

Zreszta wcale nie wiadomo, czy nie bedzie drugiej fali kryzysu, wiec ja bylbym duzo ostrozniejszy. Narazie zdecydowalem, ze moj pakiet z ipo zamierzam trzymac w okolice konca listopada, glownie ze wzgledu na fundy wlasnie.

chociaz z drugiej strony i koniunktura dzisiaj jest slaba.. wiec teoretycznie nawet jak sie skonczy na niewielkich spadkach, to bedzie to trzeba poczytac na plus dla spolki GPW

dzieki..

No i dzisiaj juz "na sniadnie" wyrazne spadki, a zanosi sie, ze dzisiaj sie nie skonczy..
Teraz zaluje, ze nie sprzedalem w ta srode chociaz po te 52pln

troche duze byly te wczorajsze spadki :( a ja niestety nie mialem dostepu we wtorek do komputera, zeby je sprzedac, wczoraj tez dopiero poznym popoludniem, (zreszta z gory zalozylem, ze bedzie korekta - tyle, ze myslalem ze gora 1-2%) teraz nawet nie ma pewnosci, ze jutro uda mi sie to zrobic po cenie 52zl..
Bo oczywiscie wiem, ze nie moge liczyc na takie zyski jak byly na debiucie kazdego dnia, ale czy jest szansa, ze akcje przyniosa chociaz lokatowy zysk (liczac od ceny 54zl)? Czy lepiej bedzie poszukac jakiegos innego papieru, ktory da wieksze szanse na zysk?

I jeszcze w kwesti dywidendy - czy jest na taka szansa, jesli tak to kiedy najszybciej moze zostac taka wyplacona i ile mniej wiecej moglaby wyniesc?

co prawda im ktos poda swoj typ blizej konca tym bedzie miec wieksze szanse, ale ja nie bede zwlekal :)

adam1226: 42,27

Uzasadnienie: Brak

PS. A co jesli cena zostanie zmieniona tak jak to bylo w przypadku tauronu?

a ja odprzedalem jednostki funduszy inwestycyjnych i sie zapisze na minimalny pakiecik...
Jak byl debiut Tauronu to mialo byc minimum 5% zysku (najbardziej pesymistyczne wyceny)
a jak sie zaczelo to chyba kazdy wie, to teraz licze po cichu ze moze bedzie inaczej :)

Chociaz i tak raczej sie nastawiam na dluzsza przygode niz zyski na debiucie

chodzi o to ze horyzont czasowy mojej inwestycji w tauron jest dosc ograniczony,
teoretycznie do konca wrzesnia mam spokoj, ale nigdy nie wiadomo kiedy "niebo zwali sie na glowe" :P

ale mi ten Tauron namieszal,
okazalo sie ze jednak mialem jeszcze wazne zlecenie sprzedazy po 5,38 no i sprzedalo sie,
tyle ze wczesniej stwierdzilem, ze bede go trzymal jak dlugo tylko sie da, czyli co najmniej do konca wrzesnia no i postanowilem dokupic, a wlasciwie odkupic.
Chcialbym w tym momencie sie zapytac czy taka transakcja na pewno przebiegla prawidlowo?
Gorzej ze kupilem po 5,32 a widze ze zaczela sie realizacja zyskow no i znowu nerwy :/ Myslicie ze ustabilizuje sie chociaz w okolicach 5,32 zeby znowu mozna bylo ze spokojem czekac na wzrosty tak jak to bylo od debiutu do dnia dzisiejszego? Czy jednak zaplace cene za niedopilnowanie formalnosci?

duzi moga sprzedawac, bo co trzymac cos, co za miesiac bedzie po takiej samej cenie, juz lepiej ta kase wrzucic na lokate, a duzi maja pewnie o wiele bezpieczniejsze i zyskowniejsze od akcji tauronu metody.
Obawiam sie, ze przynajmniej do sierpnia kurs bedzie tak dryfowal, bo to w koncu ludzie chca wyjechac na wakacje... i kazda wieksza zmiana do gory skonczy sie od realizowaniem zyskow im blizej sierpnia tym obawiam sie mniejsze wzrosty pociagna wyprzedaz.

Ok, to znaczy musialbym przejrzec caly arkusz?
Bo nie widze zadnej osobnej "legendy"
Natomiast jeszcze jedna kwestia:
zeby uniknac niedomowien skopiuje caly wiersz :
Kod:
16:09:11       5,13       -1,16       30 000       3774       TRANSAKCJA S

czyli tak i to 30000 (w kolumnie wolumen [szt.] oznacza ze doszlo transakcji wymiany 30000 akcji o podanej godzinie np 16:09:11
i teraz nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, czy to chodzi o to, ze jakis inwestor zlozyl zlecenie na zakup 30000sztuk, ktore spotkalo sie ze zleceniem sprzedazy wlasnie o tej godzinie?

Czesciowo juz sie domyslilem/dowiedzialem, o co w tym chodzi co gdzie jest natomiast mam watpliwosci czy wszystko dobrze rozumiem.
Mamy tam takie skroty jak:
TRANSAKCJA S, TRANSAKCJA 0 TRANSAKCJA R TKO P - teoretyczny kurs otwarcia (P-?)
Czy moglby to tutaj ktos pokrotce wyjasnic i rozwiaz moje watpilowsci?

sadzicie, ze dzisiejsze niezłe rozpoczęcie będzie miało swoja kontynuacje?
wg mnie jest na to szansa, chociaz po drodze mozliwy jest chwilowy zjazd w dol (oby nie :P)

a tak czulem, ze dzisiaj beda dalsze spadki :/
Moglem wczoraj sprzedac po 5,09, a dokupic jak sie dolowanie skonczy.
Bo to ze bedzie jednak odbicie wydaje sie byc dosc pewne

Cytat:
Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie informuje, że zgodnie z uchwałą nr 42/2007 Zarządu GPW z dnia 16 stycznia 2007 r. z późn. zm. oraz wcześniejszymi zapowiedziami po sesji 30 czerwca br. została przeprowadzona analiza relacji kursu akcji spółki TAURON POLSKA ENERGIA S.A. do wartości kapitalizacji portfela indeksu WIG20 w tym dniu.

W wyniku powyższej analizy stwierdzono, że spółka TAURON POLSKA ENERGIA S.A. nie spełnia kryterium kwalifikacji do indeksu WIG20 w trybie nadzwyczajnym. W związku z tym zakwalifikowanie akcji tej spółki do indeksu WIG20 może mieć miejsce najwcześniej od sesji w dniu 20 września 2010 roku, w efekcie zmian okresowych pod warunkiem spełnienia kryteriów korekty kwartalnej.

:/
Obawiam się też, że Tauron może okazać się najsłabszą ze sprywatyzownych spółek energetycznych...

WatchDog napisał(a):
Na dłuższą metę powinno z tym być kłopotu, ale przypomnę tylko, że Tauron podobnie jak PZU, nie obejrzał ani złotówki z emisji.

literowka??
a taka mialem nadzieje ze udany debiut zdopinguje mnie do dalszego poglebiania wiedzy :P

Miela napisał(a):
Niedługo ci, którzy liczyli na szybki zysk się pozbędą akcji a Tauron szybciej lub wolniej będzie szedł w górę.

BTW Fajnie być na podium :) Niestety trafiłem.

Oby szybciej, bo juz przerabialem kilkunastomiesieczne odrabianie ponad 50% strat na poczatku mojej przygody z funduszami inwestycyjnymi. A co dziwne to praktycznie tylko Tauron spadł spośród spółek energetycznych. Szczęście :/
Przy okazji zadam pytanie: sesja na GPW trwa do 16:20, czy moglby mi ktos wytlumaczyc albo dac jakiego linka do miejsca gdzie jest wytlumaczone, dlaczego widze na wykresie jakies zmiany notowan po tej godzinie?

cos mi sie wydaje ze dzisiaj juz nie bedzie odbicia :/

tak patrze i w Europie wszystko na plusie;
a u nas wyglada na to ze to Tauron ciagnie w dol...

mam rachunek eMakler w mBanku i prowizja wynosi ~0,3% (nie mniej niż 3zł)

Serdeczne dzięki za poprawienie humoru nagrodą pocieszenia :)
moje pytanie do znawcow :P
Mam jeszcze kilkaset zlotych przeznaczonych na inwestycje (z zalozenia kilkuterminowe - raczej max kilka miesiecy), czy oplaci mi sie dokupic akcji po kursie 5,09 zwazywszy na 3zlotowa prowizje, czy tez lepiej zebym sie zajal bezpieczniejszym budowaniem kapitalu ?

Witam,
Przyznam się, że jestem początkującym inwestorem, dopiero w trakcie praktycznie zbierania środków i wiedzy, ale ze od czegoś zacząć trzeba to mamiony obietnicą zysku nawet 30% zainwestowac w Tauron.
Moj typ wynosi 5,38

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 18 lipca 2011 20:12:56
Liczba wpisów: 44
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,468 sek.

mjzzhqsi
bzxmnanz
mlnpjbyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
morskmjl
omgfufot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat