No i dochodzimy do sedna, czyli żeby wskazać te szkolenia, które wydają się sensowne :) Już pal licho czy płatne czy nie, ale skupmy się na jakości. Ja zaliczyłem, jak już wspominałem, Power Forex dla średniozaawansowanych i się nie rozczarowałem. Czy tam były pokazywane screeny z kont demo? Cóż, powiem tak: nie zwróciłem nawet na to uwagi. Ale dla mnie wiedzę prowadzącego w jakimś tam stopniu uwiarygodnia oferta inwestowania na żywo, gdzie po prostu nie da się zakombinować...
|
|
Kamilu jeśli to były darmowe szkolenia to trudno się dziwić... Jak się ma pojęcie o inwestowaniu, to takie szkolenia dla początkujących z reguły są mroczne. Ja próbowałem kilka tygodni grać samodzielnie, poczytałem książki i dopiero wtedy poszedłem na szkolenie (Power Forex - szkolenie dla średnio-zaawansowanych). Wtedy to ma jakiś sens... Bo faktycznie słuchanie pięć razy o tym co to jest trend albo definicję pipsów nie ma sensu :)
|
|
W Polsce nie ma zbyt dużo sensownych stron... Oprócz globtrexa na pewno warto zajrzeć na learnforex.pl i szkola-forex.pl. Na stronach jest sporo teoretycznej wiedzy, można się też zapisać na stacjonarne szkolenia. Program to analiza techniczna (dow, fibo, świece), swing trading...
|
|
Aktywnyinwestor to faktycznie ciekawa platforma. Równie fajne (i nowatorskie) podejście do tematu na kanale YouTube.
|
|
Hmm informatyka na Forexie jest średnio potrzebna... Na pewno trzeba mieć mega ścisły umysł i być obeznanym z analizą matematyczną, ale pod twierdzeniem że najlepsi na forexie to ci co opracowali sobie najlepszy system do automatycznego inwestowania :)
Ja widziałem jak działają takie systemy - rozgryzałem samodzielnie, konsultowałem też z Sebastianem Urbańskim, trenerem Forex - uważam, że zdecydowanie wyższe przychody można uzyskać poprzez klasyczną analizę techniczną. Wiadomo, że to jest bardziej czasochłonne, ale ja bym się nie odważył oddać mojej kasy we władanie maszynki, więc wolę sam wysiedzieć swoje pipsy! :P
|
|
Jest mnóstwo miejsc w polskim internecie gdzie można poczytać o Forexie. Powstaje też cała masa ciekawych blogów, na przykład Learnforex.pl, gdzie oprócz tekstów o rynku są też fajne filmiki z inwestycji robionych w czasie rzeczywistym. Bardzo to fajnie zrobione i bardzo praktyczne!
|
|