PARTNER SERWISU
qwjkexxi
komorka

komorka

Ostatnie 10 wpisów
Witam wszystkich,

odnośnie rekomendacji mogę dodać tylko tyle: jakiś czas temu miałam okazję tłumaczyć negocjacje dużego banku z dużą spółką giełdową odnośnie sprzedaży dużego pakietu akcji za pośrednictwem ich domu maklerskiego - nie wnikając głębiej w szczegóły powiem tylko tyle, że bank zobligował się do wydania stosownej rekomendacji tylko po to, aby podbić kurs akcji i tym samym zrobić dobrze i spółce i sobie. Oczywiście wszystko miało być pokryte rzetelnymi danymi itd.

Pozostaje nam się więc jedynie cieszyć, że na naszej giełdzie tyle zazwyczaj wystarcza do podbicia kursu, nie doszukiwałabym się jednak w tej rekomendacji ERSTE jakichś merytorycznych przesłanek.

lancet napisał(a):
Można się z Twoją interpratacją zgodzić, tylko odpowiedz sobie, dlaczego odbywa się to na takich wysokościach kursu i kto zmuszał instytucjonalnych do zakupu tej spółki .Pozbywałbyś się walorów ze stratą jak praktycznie nie widać większego zagrożenia.? Nie wierzysz chyba, że te batony po 600000 wstawiają drobni akcjonariusze.

Nie popadajmy w paranoje. "Zagrożenie" jest tylko jednym z ewentualnych powodów pozbycia się walorów. Innym może być na przykład nagła potrzeba większej gotówki, chęć wejścia w inną spółkę, która ewentualne zyski może przynieść wcześniej, można tu wymieniać dalej.

Przy całym szacunku - to forum jest dla mnie, osoby świeżej w temacie, nieprzebranym źródłem naprawdę fachowej wiedzy - myślę, ze jednak za bardzo kombinujecie i doszukujecie się głębszych znaczeń tam, gdzie prawdopodobnie ich nie ma, sądząc, że są osoby, które posiadły jakieś głęboko ukryte informacje lub wiedzę, jak prawidłowo interpretować te, które są podane do publicznej wiadomości.
A przy tym zupełnie nie bierzecie pod uwagę, że dysponując informacjami pojawiającymi się na tym forum (w tym głosu insidera), należycie do jednych z lepiej poinformowanych w tym kraju.

Ja tu widzę, chociaż podkreślam, że zupełnie się nie znam, raczej wypadkową oczekiwań drobnych inwestorów. Myślę, że w głowie większości w przypadku inwestowania w spółkę z tej branży w tyle głowy siedzi jakże romantyczny obraz, jak to ropa nagle tryska, akcje szybują w górę i genaralnie wszyscy się w tej ropie taplają. Cóż, myślę ze dusze, które inwestuja na tej zasadzie do cierpliwych raczej nie należą i oczekiwanie jednak ich lekko dobija, co powoduje w efekcie zatarcie tego pieknego obrazu i realizacje zysku przy kilkuprocentowym wzroscie.

Do tego dochodzą wyrachowani spekulanci, kiepski PR branży i tyle.

Nie zmienia to jednak faktu, że dopóki ropa nie tryśnie, fajerwerków nie będzie. Sadząc jednak po informacjach - wszystko jest na jak najlepszej drodze.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 25 maja 2022 22:01:43
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,186 sek.

vteyefwz
sslzyglo
agqchiwc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aazntale
juspdcbm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat