Temat:
INWESTPL
Proszę cytuję Pana Kamila Gemrę waszego analityka na etacie.
wypowiedzi tyczą Analiz online kilka wybranych
A ja sceptycznie patrzę na biznes Analiz jako asset managament.
1. To, że ktoś potrafi nadawać ratingi funduszom i zbierać dane nie oznacza, że zacznie na tych funduszach osiągać ponad przeciętne zyski. Ponadto skoro pracujesz w branży TFI to wiesz, że usługi Asset nie można świadczyć bez osoby posiadającej licencję doradcy inwestycyjnego albo maklera z uprawnieniami do doradztwa inwestycyjnego (tutaj nie jestem pewien). Zresztą sam Pan Publicewicz mówił w wywiadzie, że zatrudnią zarządzających. Gdzie w tym miejscu jest sprzeczność w mojej wypowiedzi ? 2. mBank to przykład. Jest jeszcze kilka innych produktów. 3. Chodzi mi o sieć dystrybucji dla klientów indywidualnych, czytaj masowy klient. Dokładnie o takim kliencie napisałem, następnie podałem przykład mBanku. Gdzie jest tutaj sprzeczność w mojej wypowiedzi? 4. Nikt nie da pewności ilu bogatych klientów się znajdzie. Nie wiem jakie kontakty ma spółka. W mojej opinii będzie im na początku trudno bo nie mają historii. Ja póki co ;) nie mam 2 mln zł dlatego nie wiem czym bym się kierował aby powierzyć komuś swoje pieniądze. Wydaje mi się, że ja jednak szukałbym kogoś kto już to robi a nie będzie się uczył na moim kapitale. Mam kontakty z osobami, które posiadają podobny kapitał, ale nie mieszkają w Warszawie. Dla nich zarządzanie majątkiem to osoba do której mają zaufanie w banku, w miejscowości zamieszkania.
Zaznaczam, żeby wszystko było jasne. Nie mam nic do tej spółki ani do ich pomysłu. Być może usługa zarządzania majątkiem okaże się strzałem w dziesiątkę i kiedyś sprzedadzą się jak ostatnio XTB. Zaznaczam jednak słowo "być może". To jest NewConnect czyli wyższe ryzyko. Jeden je akceptuje drugi nie. Cała filozofia.
|
Temat:
INWESTPL
Panowie wszystko się zgadza ale dojrzałość nakazuje też przyzwoitość. Ze względu na to że jesteście ścisłą konkurencją jeszcze z jakimiś zatargami powoduje że niezręcznie wam być powinno (tak mi się wydaje) wypowiadać się co do konkurencji. To zakrawa o lekka manipulację że swoimi wypowiedziami powodujecie niechęć inwestorów do konkurencji po to aby wypłynąć sami. Ale to tylko moja prywatna opinia. Wydaje mi się że profesjonalny analityk tak nie robi. Zauważyłem że taką samą nagonkę robicie na AnalizyOnline których sam mam akcje bo uważam że to dobra spółka o dobrej pozycji na rynku. Dziwnym przypadkiem jest więc że próbujecie zdyskredytować Analizy bo pozyskali kasę na portal finansowy który będzie waszą konkurencją i konkurencję inwestycje.pl zarazem. No dziwne to jest troche ale mamy wolność słowa przecież.
|
Temat:
INWESTPL
|
Temat:
INWESTPL
Co sądzicie o tym, Zapowiada się fajnie? Zarząd spółki Inwestycje.pl SA informuje, że 10 grudnia 2010 roku zawarta została umowa pomiędzy Inwestycje.pl SA a Wydawnictwem Business Magazine Manager – wydawcą miesięcznika Manager. Przedmiotem umowy jest stworzenie przez strony serwisu partnerskiego http://www.manager.inwestycje.pl, sprzedaż powierzchni reklamowej tego serwisu oraz współpraca w ramach patronatów medialnych nad wybranymi konferencjami. Manager jest miesięcznikiem o tematyce ekonomiczo-biznesowej, który dociera do najbardziej decyzyjnej grupy docelowej w Polsce - managerów zarządzających korporacjami, firmami oraz przedstawicieli wolnych zawodów. Taka będzie też grupa docelowa serwisu partnerskiego http://www.manager.inwestycje.pl. Z uwagi na planowaną sprzedaż powierzchni reklamowej serwisu partnerskiego, umowa przełoży się na wyniki finansowe Inwestycje.pl SA od początku 2011 roku. Umowa została zawarta na okres 5 lat.
|