Temat:
XTB
To już nie chodzi o fora jakieś tam co większość nawet nie wie że istnieją. To się rozlało bardzo szeroko. Przykład z dziś: wyborcza.biz/biznes/7,147582,3...Cytat:Haker okradł mnie na XTB na 150 tys. zł, platforma ma to totalnie w pompie, policja jak to policja - nic nie może, a XTB zarobiło na tym ok. 40 tys. zł i ani myśli oddać choćby złotówkę. Historia ku przestrodze" - napisał na portalu Facebook poszkodowany inwestor Łukasz Motyl. Dla spółki, która za cel postawiła sobie zdobyć jak największą liczbę klientów to jest to jednak problem wizerunkowy. Wydają miliony na marketing i nagle może się okazać, że do świadomości jakiejś większej części, potencjalnych ich nowych klientów, przedostanie się przekłamany przekaz: moje środki nie są tam bezpieczne. Nie wiem na co liczy ten Pan i jestem daleki od teorii spiskowych, ale w przypadek w takich sprawach też trudno uwierzyć. Ktoś pięknie się wstrzelił w ostatnie wydarzenia i jak to na pb.pl pisali: siła złego na jednego. www.pb.pl/sila-zlego-na-jedneg...Cytat:Takie sobie wyniki konkurenta i zarzuty klienta dotyczące bezpieczeństwa konta dolały oliwy do ognia. Notowania brokera od szczytu z maja spadły już o ponad 20 proc. Cytat:Analitycy nie mają wątpliwości, że notowaniom zaszkodziło opublikowanie na popularnym portalu wykop.pl krążącego już w ostatnich tygodniach w sieci wpisu jednego z klientów XTB.
|
|
Temat:
XTB
Przy cenie 78,00, dyskonto ABB od ceny zamknięcia to około -7,7 proc. Patrząc historycznie to wg mnie otwarcie jutro może być w okolicach -5%, może mniej, czyli jakieś 80,00 pln. W sumie to drobna korekta z tego wyjdzie. Podsumowując dobrze, że w końcu doszło do tego ABB bo wisiało to niepotrzebnie nad spółką a raczej pewne było, że będzie ogłoszone.
|
|
Temat:
XTB
Nie sądziłem, że XTB wystąpi kiedykolwiek w roli hedgingu mojego portfela ;)
|
|
Temat:
XTB
Prezes wyraźnie daje do zrozumienia że najważniejsze to budowanie globalnej marki oraz pozyskiwanie jak największej liczby klientów. A to musi kosztować i kosztuje. Jednakże średni koszt pozyskania klienta w każdym kwartale 2024 był niższy niż w 2023 czyli efektywność rośnie i właśnie o to chodzi. Rok 2025 to dopiero będzie jazda z kosztami ale widząc ile pozyskują obecnie klientów (rekordowy styczeń 2025) to jak najbardziej uzasadnione.
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a):Poza tym, jakiś taki marudny jesteś, ogólnie na temat spółki XTB. Przytoczę Ci tylko wpis, choćby z początku stycznia 2023r., gdzie narzekałeś na to, jak spółka robi marketing, jakie wprowadza nowości na platformę i ogólnie na sposób jej funkcjonowania. Nieciekawie one się zestarzały patrząc z perspektywy czasu, a i wtedy one były (Twoje wpisy) według mnie, taką sztuki dla sztuki. Bardziej, żeby zniechęcić potencjalnych akcjonariuszy, niż realnie ocenić poczynania XTB w kierunku rozwoju. dziudo napisał(a):To są te nowości zapowiadane od dłuższego czasu? To jest desperacja a nie marketing. Kogo oni szukają? Inwestorów na założenie konta? Jest to bardzo słaby pomysł na budowanie portfela klientów. Dla obecnych oczywiście nic. Odpowiadając, nie uważam że przywołany post w jakiś szczególny sposób źle się zestarzał. Tamta akcja marketingowa nie podobała mi się wtedy i perspektywa czasu nie zmieniła mojego zdania. Widzę tu bardziej chęć dyskredytowania mnie jako osoby wypowiadającej się w wątku spółki, jako użytkownika platformy oraz akcjonariusza spółki.
|
|
Temat:
XTB
Jako inwestor tylko się cieszyć że spółka rośnie i grono użytkowników się powiększa: www.stockwatch.pl/wiadomosci/e...ale właśnie jako wieloletni użytkownik platformy to naprawdę awarie zdarzają się ostatnio zbyt często. Kontakt z obsługą klienta to niestety ostatnio także śmiech na sali. Nie wiem może ich to przerasta, może ten rozwój jest zbyt szybki.
|
|
Temat:
ZABKA
Ogólnie to chcieli dobrze, bo 2-ga poł. października statystycznie dla rynków jest najlepsza (przynajmniej zaczyna być) ale widać że się przeliczyli bo sentyment na rynku jest słaby. Dla sektora handlowego szczególnie co zapoczątkowały wyniki Biedronki a następnie dostało się Dino. W takiej atmosferze mamy debiut i niestety nie siadło. Ta emisja mogła dać trochę nadziei na zmianę a wyszło w sumie rozczarowanie (nikt jak na razie nie stracił ale o sowitym zarobku też nie ma mowy). A miało być pięknie, kolejka nowych IPO itd. a zaraz będą głosy o porażce debiutu. W sumie to już są. Oczywiście osobną sprawą jest zbyt wysoka cena emisji. Tutaj widzę szansę, która schłodzi głowy kolejnych chętnych na wejście na giełdę by jednak urealnili wyceny. Chociaż okazać się może, że w najbliższym czasie jednak żadnych debiutów nie będzie. Wg mnie najgorszy scenariusz ale jednak możliwy (biorąc pod uwagę przyszłe ABB, kt na pewno będą) to casus Allegro tyle że bez euforii w pierwszych dniach od debiutu...
|
|
Temat:
ZABKA
Kurczę, po 20 min od startu ludzie oddawali papier po cenie z IPO. Ledwo godzina notowań i chyba inaczej to miało wyglądać. Nawet na pb.pl gdzie ta emisja została okrzyknięta dużą szansą dla polskiej giełdy .... www.pb.pl/zabka-to-duza-szansa...już po chwili pisali o opadającym entuzjazmie (w relacji na żywo).
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a):dziudo napisał(a):To są te nowości zapowiadane od dłuższego czasu? To jest desperacja a nie marketing. Kogo oni szukają? Inwestorów na założenie konta? Jest to bardzo słaby pomysł na budowanie portfela klientów. Dla obecnych oczywiście nic. Kolego, po pierwsze nie rozróżniasz promocji od nowości w platformie, po drugie jeżeli masz pomysły wyślij do spółki, może skorzystają, a po trzecie... jak ci się nie podoba, polecam założyć własną firmę, a nie krytykować innych i pokazać, jak się robi marketing, bo krytykować, to każdy potrafi. Desperacją, są takie wpisy między innymi, jak twoje przenoszone żywcem z bankiera. Może nie tak od razu per kolego. To tak po pierwsze. Po drugie, może faktycznie powinienem. Po trzecie to firmę akurat prowadzę. Co do krytyki to myślałem, że forum istnieje po to by wyrażać swoje zdanie. Przepraszam, że skorzystałem z tego prawa, a co do Bankiera to lubię, to takie moje guilty pleasure.
|
|
Temat:
XTB
To są te nowości zapowiadane od dłuższego czasu? To jest desperacja a nie marketing. Kogo oni szukają? Inwestorów na założenie konta? Jest to bardzo słaby pomysł na budowanie portfela klientów. Dla obecnych oczywiście nic.
|
|
Temat:
XTB
A zmiana czcionki w apce? Tego nikt nie zauważył? To jest dopiero pozytywna zmiana!!!
|
|
Temat:
XTB
No nie wiem, oni twierdzą że osiągnięte wyniki są outstanding ;) Wszystko jak widać zależy od perspektywy. otp.tools.investis.com/clients...Co do XTB, za jakieś dwa tygodnie powinny być wstępne wyniki za 3q. Do tej pory spółka przyzwyczajała do mocnych wzrostów pod wyniki, następnie dokonywała się dość mocna sprzedaż faktów. Obecna dość długa już konsolidacja to zgoła odmienne zachowanie. Pomimo utrzymanej zmienności na wielu rynkach brak jest wiary w wyniki. Cisza przed burzą?
|
|
Temat:
XTB
orb1033 napisał(a):A mnie zaniepokoiła informacja o wysokości roszczeń dochodzonych przeciwko spółce i spółkom grupy (strona 136 raportu) wynoszącej 117,2 mln zł. Co ciekawe przy tej sumie z istotnych poniżej wymieniono tylko 2 na kwotę około 14 mln zł. Walnęli się w polskiej wersji raportu. W angielskiej jest poprawne 17,2 mln ;) Też zwróciłem uwagę na tę dużą rozbieżność między sumą roszczeń a następnie kwot wymienionych szczegółowo niżej. Od razu pomyślałem: jak mogli nie odnieść się do prawie 100mln roszczeń??? Sprawdziłem raport za Ipr 2021 i są tam powielone dwie sprawy: powództwo klienta który od 2014 r. zarzuca nienależyte wykonanie umowy (7mln) oraz SBANK (7,6mln), ale na dzień przekazania tego raportu łączną wartość roszczeń dochodzonych przeciwko Spółce i spółkom Grupy podają 15,8 mln.... a później sprawdziłem raport za Ipr 2022 w wersji angielskiej i się wyjaśniło :) Tak czy inaczej nie wygląda to poważnie jak na taki raport. Ja wiem, że oni obracają dużą gotówką ale 100mln piechotą nie chodzi ;)
|
|
Temat:
XTB
Po I kwartale szacowałem jakieś 600mln zysku w całym 2022 roku a tu 480mln w I półroczu. To oczywiście tylko wyniki wstępne ;)
|
|
Temat:
XTB
Baza klientów pozyskanych w 2020 oraz 2021 zrobiła robotę. Trzeba wziąć pod uwagę że ogromna zmienność w 2020 tak jakby nie mogła zostać wykorzystana bo jeszcze nie było takiego potencjału. Teraz jest jedno i drugie i nagle w kwartał zysk netto przekroczył roczny zysk z 2021 roku. Oczywiście w całym 2020 wypracowali prawie 400mln. Porównując dynamikę spadu zysku w poszczególnych kwartałach w 2020 można przyjąć że 600mln w całym 2022 byłby osiągalny co dałoby jakieś 5 zł/akcję. Możliwe, że to takie s-f no ale cóż, czas pokaże.
|
|
Temat:
XTB
krato napisał(a):Pytanie czy to nie jest uwzględnione już w cenie w tym momencie - pamietajmy ze większość klientów chyba tam gra na akcje w XTB , może się mylę , a do 100 tys euro obrotu miesięcznie jest bez prowizji, Jak fundamentalnie to wyglada wg was ? Czy jest uwzględnione, to nie wiem ale przychody spółki to głównie kontrakty CFD (na indeksy, towary waluty). Ten wspomniany limit bez prowizji do 100k Euro miesięcznego obrotu dla akcji oraz ETF to taka swoista zanęta dla nowych klientów. Nie wiem czy któryś z polskich brokerów ma podobną ofertę.
|
|
Czyli technicznie ta dzisiejsza świeca nie ma najmniejszego znaczenia? Na pewno na interwale tygodniowym pozostawi długi górny cień chociaż do końca tyg. jeszcze trochę pozostało.
Niestety za duży mam sentyment do tej spółki. Z resztą widać po ożywieniu na wątku nie tylko ja. Ogólnie to zastanawiam się do czego doprowadzi ta prawie roczna konsolidacja w przedziale 150-200. Jestem lekko rozczarowany dzisiejszym przebiegiem sesji.
|
|