PARTNER SERWISU
rexsbfwa
471 472 473 474 475
krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 22 marca 2022 11:33:02 przy kursie: 174,18 zł
A tak w uproszczeniu wygląda rozkład wolumenu na osi wartości w trakcie konsolidacji. Kurs w dalszym ciągu znajduje się w strefie obfitującej w naturalne, wymęczone pokłady podaży

kliknij, aby powiększyć

denzelwaszyngton
6
Wpisów: 28
Wysłane: 22 marca 2022 11:51:53 przy kursie: 174,18 zł
BearHand napisał(a):
CDR chodzi obecnie w szerokim prostokącie i dopóki nie będzie potwierdzonego wybicia, żadne newsy, nowe silniki, etc nie poprawią sytuacji technicznej. Czy obserwowany ruch boczny jest formą akumulacji (np. Wyckoffa), czy tylko przystankiem o tym przekonamy się właśnie po wspomnianym wybiciu.

kliknij, aby powiększyć

wg tego wykresu w lutym nie było przebicia dna z 2021 roku.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 22 marca 2022 13:02:02 przy kursie: 174,18 zł
@denzelwaszyngton
Cytat:
wg tego wykresu w lutym nie było przebicia dna z 2021 roku.

Zgadza się, ale to o niczym nie świadczy:
- po pierwsze nie jest powiedziane, że do takiego wybicia nie dojdzie (np. Spring w pozytywnym scenariuszu, lub rozwinięcie kierunku południowego w negatywnym)
- po drugie prostokąt określa TR (Trading Range)

Coś poważniejszego na kursie ma szanse pojawić się dopiero po jego opuszczeniu a do tego czasu mamy to o czym pisze Krewa powyżej, wymęczanie.

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 22 marca 2022 13:36:14 przy kursie: 174,18 zł
Kurs znajduje się poniżej średniej 3ms, 6ms, rocznej, 5-letniej

3ms 179,32
6ms 182,68
Roczna 181,48
5-letnia 207,20

W mojej ocenie aby móc mówić o szansy na trwałe wzrosty kurs powinien przebić minimum 2 średnie od dołu.

Wsparcia oczekiwałbym na poziomie okrągłych cen tj 150, 120 czy 100 zł gdzie ostania wartość jest widoczna
na wykresie. Czy ceny 80 zł z maja-sierpnia 2017
Edytowany: 22 marca 2022 13:41

dziudo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 36
Wysłane: 22 marca 2022 15:41:42 przy kursie: 174,18 zł
Czyli technicznie ta dzisiejsza świeca nie ma najmniejszego znaczenia? Na pewno na interwale tygodniowym pozostawi długi górny cień chociaż do końca tyg. jeszcze trochę pozostało.

Niestety za duży mam sentyment do tej spółki. Z resztą widać po ożywieniu na wątku nie tylko ja. Ogólnie to zastanawiam się do czego doprowadzi ta prawie roczna konsolidacja w przedziale 150-200. Jestem lekko rozczarowany dzisiejszym przebiegiem sesji.

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 22 marca 2022 16:02:06 przy kursie: 174,18 zł
@dziudo
Łączę się z tobą w żalu. Choć już wczoraj czułem niepokój, że pewnie to nie jest informacja, która mogłaby podciągnąć kurs. Widać mnóstwo drobnych transakcji (średnia wartość trans. ok. 10 tys. zł) i prawdopodobnie kilku dużych, którzy dosypują nieustannie świeże akcje. Pozytywem z tej przydługiej konsolidacji jest stałe zmniejszanie się ilości inwestorów z akcjami bardzo tanimi i tych obkupionych na górce. Takie 170-190 zł do dobry punkt wyjścia do przyszłych, ewentualnych wzrostów.
Czekam teraz na konkrety dotyczące dodatku. I sam nie bardzo wiem na co jeszcze.
Czegoś może dowiemy się za 3 tygodnie na konferencji i czacie wynikowym.
Edytowany: 22 marca 2022 16:05

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 22 marca 2022 16:40:13 przy kursie: 174,18 zł
Mocno szarpnęłoby kursem gdyby podano informację, że spółka od 2-3 lat pracuje nad koncepcją nowego W4 czy jakąś inną hitową wiadomość np. , że mają już prototyp lub szkielet gry.
Natomiast informacja o tym, że przymierzają się do tworzenia zespołu do spraw produkcji W4 - to pozytywna informacja ale spodziewaliśmy się jej od dawna.
Informacja o zmianie silnika także jest pozytywna ale oczekiwaliśmy jej od co najmniej kilku lat - informacje o dużych problemach z silnikiem pojawiały się co najmniej od 2014 roku.
Cykl produkcyjny gry wielkości CP trwa jak widzieliśmy ok 5-7 lat.
W tym kontekście te informacje mogą mieć pozytywny kształt na spółkę ale za więcej niż 5 lat. Biorąc pod uwagę, że zespół zostanie dopiero zebrany i potrzebny jest czas na zgranie i nabranie doświadczenia czas nie ulegnie skróceniu a raczej wydłużeniu.
Nic nie zmieniłoby się w przypadku przeszkolenia zespołu mającego zmienić platformę. Są zgrani ale bardzo dobre opanowanie UE to także minimum 2-3 lata .... mówimy o bardzo dobrym poznaniu tak aby stworzyć hit na miarę W3.
Z bardzo dobry informacji to jest to, że na dłuższy czas skończą się większe problemy z silnikiem co pozwoli liczyć na stworzenie nowego hitu o odpowiedniej jakości.
Jak wiadomo tworzenie treści w UE5 powinno był szybsze i nieco łatwiejsze.

Ale realny wpływ info za 3-5 lat a to dla inwestorów wieczność ...salute
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

karolzzr
2
Wpisów: 71
Wysłane: 22 marca 2022 17:16:44 przy kursie: 174,18 zł
Zasadnicze pytanie - w którym momencie rynek zaczął grać pod premierę CP2077 ? Czy czasem wzrosty nie zaczęły się w 2016 roku ? Beep był w styczniu 2018 ale wtedy kurs był już rozpędzony, wzrósł o 100% w stosunku do stycznia 2017 r.

Gra pod CP2077 zaczęła sie 5 lat przed premierą (jak nie wcześniej)

Naprawdę nie rozumiem tych którzy piszą smuty w stylu: "porażka, gra wyjdzie dopiero za 5-6 lat". Nawet jesli gra wyjdzie za te 5-6 lat, to wlasnie teraz wydaje sie obyc odpowiedni moment na inwestycję, w myśl, że giełda to maraton. W ciągu tych 5-6 lat wyjdą min 2 nowe gry z uniwersum CP, oraz coś z pobocznych projektów (Spokko/Molasses Flood), więc czysto teoretycznie w 2027-28 r akcje powinny być na zupełnie innym poziomie niż przed premierą CP, zakładając pewną analogię.

Nie traktujcie mojego wpisu jako myślenie życzeniowe, po prostu wierze w tę spółkę i zakładam optymistyczny scenariusz.

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 22 marca 2022 17:54:31 przy kursie: 174,18 zł
A przy pesymistycznym ten wzrost zacznie się trochę później i będzie mniejszy. Ale będzie.

Dzisiejsza sesja w mojej ocenie to krzyk rozpaczy strony podażowej celem próby przestraszenia byków, taki blef w stylu "Możecie robić co chcecie, i tak nie urośnie i będzie spadać".

A nawet panika z powodu wybuchu wojny na Ukrainie nie zepchnęła waloru w stronę kwoty którą jak mantra Gessner wypisuje na stooqu (125 zł). Biedak się nie może doczekać jak Książe Karol tronu brytyjskiego ;)

Z resztą w temacie akcji CD Projekt ilość trolli spadkowych na wszelkich forach/fejsbookach itp mediach daje sporo do myślenia. Internet jest wręcz zalany wulgarnym hejtem w stronę spółki.

Pewnie jak będzie zmiana wajchy będzie przegięcie w drugą stronę, jak to było przed premierą CP2077 ;)

baks
152
Wysłane: 22 marca 2022 18:19:46 przy kursie: 174,18 zł
karolzzr napisał(a):
Zasadnicze pytanie - w którym momencie rynek zaczął grać pod premierę CP2077 ? Czy czasem wzrosty nie zaczęły się w 2016 roku ? Beep był w styczniu 2018 ale wtedy kurs był już rozpędzony, wzrósł o 100% w stosunku do stycznia 2017 r.

Naprawdę nie rozumiem tych którzy piszą smuty w stylu: "porażka, gra wyjdzie dopiero za 5-6 lat". Nawet jesli gra wyjdzie za te 5-6 lat, to wlasnie teraz wydaje sie obyc odpowiedni moment na inwestycję, w myśl, że giełda to maraton. W ciągu tych 5-6 lat wyjdą min 2 nowe gry z uniwersum CP, oraz coś z pobocznych projektów (Spokko/Molasses Flood), więc czysto teoretycznie w 2027-28 r akcje powinny być na zupełnie innym poziomie niż przed premierą CP, zakładając pewną analogię.

Nie traktujcie mojego wpisu jako myślenie życzeniowe, po prostu wierze w tę spółkę i zakładam optymistyczny scenariusz.

Nie wiem od jak dawna się interesujesz CDP (bo ja od 2009)
i z moich zapisków w pamięci wynika, że wzrosty na kursie były pokłosiem tego, że w 2016 był raport roczny który mocno zaskoczył przychodami i zyskami z W3 a po tym była dalsza zaskakująco duża sprzedaż gry spowodowana ogromnymi dodatkami które łacznie wydłużyły czas gry o jakieś ok 200%. Chyba warto wspomnieć o wielu bardzo udanych bezpłatnych dodatków dość szybko po premierze.
Co w sumie przełożyło się na sprzedaż znacznie wyższą od pierwotnie spodziewanych.
Wyniki spółki poszybowały.
Same efekt CP pojawił się z tego co pamiętam gdzieś na przełomie 2016/2018 gdy fala przychodów nieco przyhamowała gdzieś na poziomie kursu 150-200zł choć poziomu dokładnie nie pamiętam.

Z tymi produkcjami to bym tak nie szalał.
Chyba warto pamiętać ile to kosztuje. Teraz przy poziomie zatrudnienia ponad 1000 osób spółka wyprodukowała jedną dużą grę. Aby stworzyć 3 gry w ciągu kilku lat potrzeba by ok 2 tyś. Chciałbym przypomnieć, że plan wypracowania 6 MLD zysków się nie powiódł. Warto przypomnieć, że kolejny duży przypływ gotówki dopiero za najmniej 5 lat.
Być może spółka parcuje nad jakimś znacznie mniejszym produktem na który wystarczy pieniędzy i ukaże się w ciągu np. 3 lat ale nie ma co do tego pewności - bo już spółka by to ujawniła gdyby był jakiś zaawansowany projekt.
Tak więc w tej sytuacji są małe szanse aby były równolegle prowadzone prace nad 2 projektami skali AAA+ i trzecim AAA lub AA+ zasoby kasy na nie spinają się a koszty pracy rosną.

Z ostatnich komunikatów wynikało, że poza dodatkami do CP wszystkie inne projekty powstaną na UE5 to dobrze ale to by przeczyło, że są inne zaawansowane projekty - a nawet jeśli były to trzeba dołożyć 2 lata do czasu produkcji.

micpl
20
Wpisów: 67
Wysłane: 22 marca 2022 18:46:37 przy kursie: 174,18 zł
karolzzr napisał(a):

W 2016 byliśmy rok po premierze gry, którą powszechnie uznawano za najlepszy RPG w historii (i dwóch dodatków). Teraz jesteśmy półtora roku po fatalnej wizerunkowo premierze Cyberpunka, który nadal jest naprawiany (właśnie dostał kolejnego patcha), a dodatków nie widać.
W 2016 wierzyliśmy, że spółka ma złoty przepis na hity i marzyliśmy, że będzie drugi Rockstar, online z mikrotransakcjami i cuda na kiju. Teraz jesteśmy już po zderzeniu z rzeczywistością i wiemy, że to mrzonki.
Lata 2016-2020 już się nie powtórzą, bo prawda wyszła na jaw i tamta iluzja już nie wróci. Przed spółką wiele lat pracy, żeby odzyskać choć część tamtego zaufania.
Edytowany: 22 marca 2022 18:47

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 22 marca 2022 19:18:12 przy kursie: 174,18 zł
Powiem wam szczerze ze dokładnie spodziewałem się takiej sesji jaka była. Nawet myślałem że na końcu będzie na minusie. Coraz bardziej mam podejrzenia że fundusze mają poufne informacje ze spółki. Dlaczego? Bo fundusze zniknęły w ostatnich dniach z knf aby pewnie dzisiaj sypać i zrobić wrażenie że wczorajsza zapowiedź nic nie jest warta, Zresztą cel osiągnęły bo już pojawiają się artykuły że inwestorzy nie ufają CD lub zimna silnika została źle odebrana przez inwestorów itd.

bożyczko
14
Wpisów: 104
Wysłane: 22 marca 2022 19:39:59 przy kursie: 174,18 zł
baks napisał(a):
Chyba warto pamiętać ile to kosztuje. Teraz przy poziomie zatrudnienia ponad 1000 osób spółka wyprodukowała jedną dużą grę. Aby stworzyć 3 gry w ciągu kilku lat potrzeba by ok 2 tyś.

Moderator:
Komentujemy spółkę, nie użytkowników.

Nad CP pracowało 530 osób…
Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
Edytowany: 23 marca 2022 10:48

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 22 marca 2022 20:01:43 przy kursie: 174,18 zł
imp-p napisał(a):
Powiem wam szczerze ze dokładnie spodziewałem się takiej sesji jaka była. Nawet myślałem że na końcu będzie na minusie. Coraz bardziej mam podejrzenia że fundusze mają poufne informacje ze spółki. Dlaczego? Bo fundusze zniknęły w ostatnich dniach z knf aby pewnie dzisiaj sypać i zrobić wrażenie że wczorajsza zapowiedź nic nie jest warta, Zresztą cel osiągnęły bo już pojawiają się artykuły że inwestorzy nie ufają CD lub zimna silnika została źle odebrana przez inwestorów itd.

O, a mógłbyś rozwinąć trochę swoją myśl i odpowiedzieć na kilka pytań?

1. Wszystkie fundusze zaangażowane po krótkiej stronie mają dostęp do poufnych informacji czy tylko wybrane?
2. Czym te fundusze sypały? Akcjami, które odkupiły, by oddać? A co w takim razie oddadzą?
3. Te, które nadal są po krótkiej stronie to jakieś nierozgarnięte fundusze?
4. Co to jest pairs trade?

imp-p
81
Wysłane: 22 marca 2022 20:11:32 przy kursie: 174,18 zł
Cytat:
mp-p napisał(a):

O, a mógłbyś rozwinąć trochę swoją myśl i odpowiedzieć na kilka pytań?

1. Wszystkie fundusze zaangażowane po krótkiej stronie mają dostęp do poufnych informacji czy tylko wybrane?
2. Czym te fundusze sypały? Akcjami, które odkupiły, by oddać? A co w takim razie oddadzą?
3. Te, które nadal są po krótkiej stronie to jakieś nierozgarnięte fundusze?
4. Co to jest pairs trade?

Odpowiem tobie krótko nie takie już "spółdzielnie" były tworzone w historii.. Widzę że lubisz wykresy to możesz sam sprawdzić i zadać sobie to pytanie. Przed każdym pozytywnym info mam wzrosty i niektóre fundusze nawet znikają z rejestru. Następnie mamy info i sypanie akcjami (pisałem już dlaczego) i nagle po dwóch dniach mamy w raporcie knf znów np 5 funduszy.

Co do akcji to fundusz odkupując nie musi ich oddawać może znowu je wykorzystać. Sam odkup nie oznacza zwrotu akcji do właściciela.

Więc nie ma 100% dowodów nie mam ale sam przyznaj że jest to podejrzane podobnie było przy ogłoszeniu ugody w USA, wersji next i najlepiej widoczne na powrót do sklepu sony

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 22 marca 2022 20:39:05 przy kursie: 174,18 zł
Czy ja dobrze rozumiem, że parę podmiotów mających do dyspozycji kilka % akcji spółki wchodzącej w skład indeksu WIG20 może dowolnie kształtować wykres i ustawiać 70% free float?

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 22 marca 2022 21:44:46 przy kursie: 174,18 zł
Przez dłuższy czas w spółce będzie się działo niewiele rzeczy interesujących dla spekulanta. To dobra wiadomość dla inwestorów długoterminowych, gdyż może pozwolić im na stopniowe budowanie pozycji. Będą zapewne liczyć w dłuższym terminie na sukces firmy, albo na stopniowe uzależnienie od Epic Games i możliwość pozbycia się pozycji na górce notowań, albo przy potencjalnym sukcesie nowej gry. Inwestor średnioterminowy może nie znaleźć dla siebie wiele interesującego w tej spółce przez kilka lat. Pomijając euforię związaną z CP77, notowania w okresie dłuższym wcale nie spadły do poziomu wyjściowego przed hossą CP77, a więc do poziomu ok. 80 zł. To daje jednocześnie potencjał dalszych zniżek, ale i mówi o sile spółki i wierze jaką pokładają w nią inwestorzy.

Jeżeli przez najbliższe kilka lat nie wydarzy się jakaś tragedia finansowa, notowania powinny pozostać w obecnym obszarze. To wcale nie jest źle, bo zakres 80-200 zł daje spore okazje do zarobku w krótkim terminie na pozycji długiej lub krótkiej - ale trzeba umieć w to trafić.

Pozostawmy więc na boku mrzonki o miliardach i notowaniach na poziomie 300+ zł i cieszmy się tym co można z CDR wydusić. W polskich warunkach traktuję CDR jako walor bardzo dobrze nadający się do gry opartej na AT.
Edytowany: 22 marca 2022 21:45

baks
152
Wysłane: 22 marca 2022 23:50:22 przy kursie: 174,18 zł
bożyczko napisał(a):
baks napisał(a):
Chyba warto pamiętać ile to kosztuje. Teraz przy poziomie zatrudnienia ponad 1000 osób spółka wyprodukowała jedną dużą grę. Aby stworzyć 3 gry w ciągu kilku lat potrzeba by ok 2 tyś.

Te wymysły (delikatnie ujmując) niektórych płatnych trolli (bo nie wieżę, że ktoś za frajer przesiaduje na forum spółki, którą uważa za kiepską inwestycję i co drugi dzień smaruje elaboraty defetyzmu pod krótką pozycję), to jest poziom forum, z którego tak ochoczo się tutaj szydzi, a któremu reklamy robił nie będę.

Nad CP pracowało 530 osób…

Jaka jest polityka zatrudnienia i ergonomia zatrudnienia można prześledzić łatwo.
Spółka już dawno informowała, że pracuje ponad 1000 osób a nad produkcją gry pracuje 530 ..... Ciebie to nie martwi ?
Nie ma żadnych dowodów na to, że spółka od długiego czasu (więcej niż 2 lata) pracuje nad innym projektem. Co więc robi kolejne 500 osób ?
Aż tyle pracowało nad silnikiem .... chyba nikt w to nie wierzy ....

Wystarczy spojrzeć na inne spółki (chociażby 11bit) tam też pracowali nad własnym silnikiem ale tam pracowało kilka osób do tego kilkanaście w wydawnictwie i jakaś grupa w obsłudze spółki czy marketing.
Przy produkcji gier pracuje ok 150 osób na 200 czyli ok 75%. W CDP produkcja to tylko 50% to powinno niepokoić.
Jeśli w spółce połowa ludzi (500 osób) przez 1,5-2 lata nie jest wykazywane co robią. Po takim czasie już powinien zostać ogłoszony jakiś projekt a o starcie nowego projektu mówi się dopiero teraz ale trzeba znaleźć lub nauczyć ludzi nowego silnika.
Mnie np. ta spółka interesuje ale aktualnie nie ma szans znaleźć się w moim portfelu bo nie jest atrakcyjna.
Każdy może to oceniać według własnych kryteriów. Tyle, że jeśli jest zbyt dużo nieuzasadnionego zachwytu trzeba nieco schłodzić emocje.

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 23 marca 2022 08:53:21 przy kursie: 174,18 zł
@baks
Polecam zapoznać się z materiałami źródłowymi Sprawozdanie zarządu 1H2021
Wynika z niego min., że na 1124 osoby zatrudnione w grupie kapitałowej (na 30 czerwca 2021):
720 - deweloperzy,
215 - GOG
213 - publishing (do działu Publishing wchodzą m.in. zespoły odpowiedzialne za: Marketing i PR, Business
Development, Customer Relations, Game Releases, zespół CD PROJEKT RED Gear)
191 - administracja

Z kolei z tych materiałów można wywnioskować, że od kilkunastu miesięcy, nad nieogłoszonymi projektami ( w tym Nowa Saga Wiedźmin) pracuje 50-100 osób .
Edytowany: 23 marca 2022 09:07

imp-p
81
Wysłane: 23 marca 2022 11:01:54 przy kursie: 177,96 zł
Po wczorajszych informacjach ze strony CD że nie jest to wiedźmin 4 a nowo opowieść (saga) myślę że chyba tak należy interpretować zapowiedz CD odnośnie nowej sagi i silnika UR5. Studio w warszawie dalej będzie działać na silniku red engine i robić cyber + nowego wiedźmina 4 też na silniku redów. Natomiast dwa studia w Ameryce będą robić na silniku UR5 nową sagę wiedźmina i nie muszą to być gry typu AAA. Tym bardziej że ostatnie przejęte studio w usa opierało się na silniku UR. Dodatkowo w USA nie ma programistów pracujących na REd engine

Oczywiście są to moje domysły ale opierają się na wnioskach wyciągniętych z przekazywanych informacji. Czy macie podobne przemyślenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

471 472 473 474 475

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,799 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat