Temat:
SERINUS
@krewa
I właśnie powyższy wykres mnie osobiście uspokaja - przy podobnym poziomie WIG i WIG20 co obecnie, na przełomie września i października 2011 doświadczyliśmy KOV po ok 0,9 - 0,8 PLN. Teraz jaki mamy kurs każdy widzi i myślę, że rynek mimo wszystko realnie podniósł cenę waloru.
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):po napisał(a):No świetnie, ale jak się to ma do pracy wspomnianych 3 banków inwestycyjnych? Bo rozumiem, że te banki mają na celu pozyskanie poważnych inwestorów strategicznych nawet w przypadku braku emisji? Więc co te banki mogą oferować klientom? Odkup na GPW i sprzedaż im akcji w ramach AIM?
Redface, jeśli to możliwe, opowiedz proszę o roli banków inwestycyjnych i całej procedurze rozpoczęcia notowań na AIM w przypadku braku emisji.
Otwarta zostaje też opcja notowań z emisją, ale do tego musiałby się pojawić na horyzoncie nowy kosztowny projekt. Witam, Banki nam doradzają m.in. co do strategii wejścia na AIM. W tym także co do kwestii wejścia bez lub z emisją. Sprawa jest otwarta. Banki także będę miały za zadanie pozyskać dla nas inwestorów, w przyszłości zapewne jeden z nich, jako tzw. 'nomad' będzie dbał o zapewnienie płynności obrotu. Do tego musicie pamiętać o tym, że nie wszystkie akcje KOV, choć wprowadzone do obrotu w Warszawie, są lub mogą być przedmiotem obrotu z technicznego punktu widzenia. Mamy sporo akcjonariuszy (szacuję ich na ca. 50-90mln akcji), z Ameryki i Azji/Australii, którzy nie są w stanie znaleźć brokera u siebie w kraju, który w sposób efektywny kosztowo dałby im możliwość handlowania akcjami KOV na GPW. A Londyn to zupełnie inna sprawa i wielu brokerów w Kanadzie, Singapurze czy Australii zapewnia możliwość handlu akcjami tamże. Czyli płynność nawet bez emisji i tak byłaby zapewniona; myślimy też o innych możliwościach. Tak, jak Wam kilka razy pisałem, a i mówiłem ostatnio w mediach, w Londynie znacznie bardziej inwestorów ekscytuje Brunei, niż Ukraina. Zatem i na przyspieszenie prac nad tym projektem jest potencjalnie możliwość pozyskania finansowania w Londynie. Polscy inwestorzy instytucjonalni także zaczynają nas doceniać, więc opcji naprawdę jest sporo. To, co ważne, to że nie musimy działać pod presją czasu - mamy środki na bieżące prace, możemy na spokojnie analizować scenariusze. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ @onochi Przeczytałem wiele, a powyższy cytat, moim zdaniem upoważnia mnie do zadania wcześniejszego pytania. Chyba że nie zrozumiałem - to do skasowania.
|
|
Temat:
SERINUS
A nawiązując do wywiadu Mioduskiego, powiedział że nawet nie próbowali pozyskać kasy w Londynie - to zadam kolejne pytanie: po co opowiadają nam o zaangażowaniu trzech banków inwestycyjnych??? Dodam też, że wg mnie niebawem wrzucą jakieś dobre info dla podtrzymania dobrego wizerunku wg zasady Mioduski = super gość = nieustające pasmo sukcesów = KOV.
|
|
Temat:
SERINUS
Wracając jeszcze do Nigerii, chciałbym wykazać nieścisłość w toku postępowania władz spółki. Jednym z głównych powodów, dla których nie weszliśmy do Nigerii była awersja do pełnienia roli inwestora finansowego (czyt. bez statusu operatora). Chciałbym zapytać dlaczego w związku z powyższym weszliśmy do Brunei - tam operatorem jesteśmy dopiero od niedawna??? Pozdrawiam zdrowo myślących.
|
|
Temat:
SERINUS
Witam. Rozumiem w takim razie, że raport o zasobach jest własnością KOV (prawa autorskie) i spółka mogłaby odsprzedać raport KI lub opublikować zawarte w nim dane. Jeżeli się mylę do skasowania. Pozdrawiam.
Nawiązuję oczywiście do Nigerii.
|
|
Temat:
SERINUS
Po pobieżnej lekturze sprawozdania wtrącę swoje trzy grosze:
- zyski z Ukrainy w roku 2011 wyniosły ok 11,6 mln $(z uwzględnieniem amortyzacji na poziomie ponad 7,5 mln $), chociaż należy pamiętać że było to okupione wydatkiem inwestycyjnym w wysokości ponad 30,1 mln $ (mam nadzieję, że mamy tu trochę sprzętu więc proporcjonalnie pozycja ta będzie spadać),
- jest też mowa o AIM - wystawiający (obecnie KI i Radwan) mogą zamieniać swoje skrypty dłużne na akcje wyceniane zgodnie z ceną emisyjną na AIM (o ile do tego dojdzie - ale ślad jest),
- do zagrożenia braku płynności bym zbyt dużej wagi nie przywiązywał - wartość Ukrainy stanowi ok 50% aktywów całej firmy, co przy dynamicznym wzroście przychodów i ew zysków pomoże finansować pozostałe inwestycje (tj Brunei),
- ale jest też druga strona medalu - pozostałe 50% aktywów to Brunei - trochę łysawo się robi tzn tylko dwa kierunki rozwoju, co jest niewątpliwie słabością firmy.
Podsumowując AIM wraz z Nigerią (bez niej robi się trochę ciasno) idealnie wpisuje się w strategie rozwoju KOV i pozostaje nam czekać:)
|
|
Temat:
SERINUS
W wypowiedzi dra Jana zwróciłbym raczej uwagę na wskazanie przemysłu rafineryjnego i tutaj doszukiwałbym się kolejnych projektów - myślę, że zaangażowany jest w budowę rafinerii (Nigeria przy tak dużych zasobach ropy, wciąż jest importerem oleju napędowego i benzyny).
|
|
Temat:
SERINUS
Drobna uwaga: artykuł jest datowany na 30.11.2011 - powrót do przyszłości?
|
|
Temat:
JSW
W nawiązaniu do depeszy PAP wydaje mi się, że wkradł się pewien błąd. Cytat:"...Na osoby uprawnione do akcji ustawowo przypadnie średnio 31,7 akcji, a na osoby nieuprawnione (za akcje dla nich zapłaci JSW) - 19 akcji." Moim zdaniem te ilości powinny być dziesięciokrotnie wyższe bo o ile się nie mylę dokonano splitu akcji 1:10. Ponadto z prostej kalkulacji wynika, że 15% z ponad 100 mln akcji przypadających na 61 tys pracowników daje średnią ponad 240 sztuk akcji na głowę.
|
|