PARTNER SERWISU
ophrmwcy

Transakcja stelażowa

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 4 października 2010 12:01:44
Zauważyłem, że jeszcze nie ma takiego wątku na forum i tak się właśnie zastanawiam jak wygląda dokonywanie długiego stelażu na naszym parkiecie. TU jest trochę opisane tak dla potomności.

Ma ktoś z Was może jakieś doświadczenia w tej materii? Kiedy jest on opłacalny a kiedy nie? Domyślam się, że nie jest opłacalny gdy zmiana kursu instrumentu nie przekroczy dwukrotności premii opcyjnej, ale jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie. Będę wdzięczny za wszelkie przemyślenia.

Aha, jeśli ten wątek nie za bardzo pasuje do strategii inwestycyjnych to proszę o przeniesienie. Nie byłem pewien gdzie go umieścić a wydaje mi się, że stelaż jest jakąś tam strategią.
Mój blog: vibender.pl
Edytowany: 4 października 2010 12:01

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 października 2010 12:25:34

trendfollowerpl
0
Wpisów: 97
Wysłane: 20 grudnia 2010 10:11:43
digital_world napisał(a):
Zauważyłem, że jeszcze nie ma takiego wątku na forum i tak się właśnie zastanawiam jak wygląda dokonywanie długiego stelażu na naszym parkiecie. TU jest trochę opisane tak dla potomności.

Ma ktoś z Was może jakieś doświadczenia w tej materii? Kiedy jest on opłacalny a kiedy nie? Domyślam się, że nie jest opłacalny gdy zmiana kursu instrumentu nie przekroczy dwukrotności premii opcyjnej, ale jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie. Będę wdzięczny za wszelkie przemyślenia.

Aha, jeśli ten wątek nie za bardzo pasuje do strategii inwestycyjnych to proszę o przeniesienie. Nie byłem pewien gdzie go umieścić a wydaje mi się, że stelaż jest jakąś tam strategią.

Witam,
Stelaż jest jedną z podstawowych strategii (już rzadko z niej korzystam), jednak daje dobre i bezpieczne wyniki o ile jest odpowiednio zabezpieczana / zamykana.
Problemem nie jest płynność ale duże spready między ofertami (z drugiej strony to pochodna płynności...), które w przypadku źle określonego kierunku nie pozwalają wyjść łatwo (bez zbędnej straty) z błędnej pozycji.
Mamy dwa rodzaje stelaży : długie(tzw debit spread) i krótkie (tzw credit spread), oba jednocześnie oparte na call lub put.
Zdecydowanie lepiej używać długich stelaży (long spread) ze względu na łatwość w zabezpieczaniu.
Przykład: (na danych aktualnych w momencie pisania postu
pozycja wejściowa long call spread na marcowych:

marzec strike premium
long: 2800 81,15
short: 2900 40
net debit: 41,15 <-----
max reward: 58,85
breakeeven: 2841,15 (powyżej w20 zarabiamy w momencie wygaśnięcia)

profil wypłaty wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

co zrobić w przypadku pomyłki w określaniu kierunku?
- zamknąć - jednak ze względu na duże spready między ofertami jest to kiepskie rozwiązanie
- zabezpieczy - sprzedając odpowiednią ilość call 2900
dla przykładu sprzedając 2x call 2900 po 20 (dla utrudnienia przyjmijmy że od czasu wejście w pozycję i podjęciu decyzji o zabezpieczaniu, minęło trochę czasu i index spadł), profil wpłaty wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

jak widać w przypadku spadków tracimy jedynie małą część początkowej straty. Jednak mamy niezabezpieczoną prawą stronę powyżej 2950.
Co w tym przypadku? też można zabezpieczyć.
Idealnym momentem na podjęcie decyzji o zabezpieczeniu prawej strony (o ile wig 20 zacznie rosnąć - czyli gdy ZNOWU się pomyliliśmy )to wig20 =2900. tu już trzeba zabezpieczać kontraktami futures. W naszym przypadku mamy dwa nagie calle po 2900 więc musimy zabezpieczyć 2 x fw20 long załóżmy po 2900.
profil wypłaty wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

JAk widać nawet przy tak prostej strategii jak stelaż jest wiele możliwości - pokazałem jedynie jedną z nich.
Także ważnym pytaniem jest co zrobić z zyskowną pozycją? Zamknąć, zabezpieczyć?
I tutaj odpowiedź zależy od wielu czynników :)
Pozdrawiam wszystkich!
Jeśli

"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"

Fort Minor
Remember The Name
Edytowany: 20 grudnia 2010 10:36

trendfollowerpl
0
Wpisów: 97
Wysłane: 27 grudnia 2010 08:00:47
Właśnie dotarło do mnie że pytanie dotyczył straddle/strangle a ja opisałem spread....
Przepraszam za pomyłkę (klapki na oczach). Zostawiam temat bo może komuś się przyda.
pzdr
"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"

Fort Minor
Remember The Name
Edytowany: 27 grudnia 2010 08:01

jogi
0
Wpisów: 9
Wysłane: 12 maja 2011 19:37:44
Witam wszystkich serdecznie.
Zaczynam spekulację na opcjach w WIG20.

Aby nie zaśmiecać forum nowymi wątkami korzystam z obecnego wątku w nadziei na odpowiedź.

Chciałbym wypróbować short straddle. Pytanie dotyczy niekorzystnej dla mnie sytuacji kiedy strategia zbliża się do jednego z Break Even Pointów, np. "lewy" BEP dla strategii wynosi 2697 pkt., czy po tym kursie mogę otworzyć krótką pozycję w futures aby zabezpieczyć się przed stratami na short put i jaki wpływ będzie miał futures na całą strategię w czasie pozostającym do terminu wygaśnięcia?

Jeżeli się mylę proszę o wskazówki.

Pozdrawiam

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 12 maja 2011 21:27:16
Masz na myśli FW20?
Jeżeli tak, to jest to jakieś rozwiązanie, gdyż w takiej sytuacji "obrócisz wykres profitów" o pewien kąt który Cie zabezpieczy przed stratami w sytuacji kontynuacji niekorzystnego ruchu jednocześnie przekreślając możliwość wcześniej zaplanowanych zysków.
Sytuacja zrobi się podbramkowa w momencie kiedy po otwarciu pozycji na futkach nastąpi znaczny ruch powrotny, ale łatwiej by się gadało gdybyś wrzucił wykres swojej strategi.

Pozycją short nie możesz zabezpieczyć się w short strangle czy straddle, musiał bys z dwóch stron obwarować się longami ale wtedy wyjdzie ci motyl lub kondor. Angel
Edytowany: 12 maja 2011 21:31

jogi
0
Wysłane: 12 maja 2011 21:44:08

kliknij, aby powiększyć

Niestety nie mam abonamentu, kliknięcie otworzy pełny rozmiar.

Spytam jeszcze czy krótką pozycje futures otwierać tak jak zaznaczyłem w BEP stategii czy może w BEP short put?

buldi
0
Wysłane: 12 maja 2011 23:47:55
Otwierając szorta FW20 na 2697 "wypłaszczysz" swoje planowane zyski do 0 absolutnego otwierając jedynie okno dla strat z poziomu powrotu wzrostów pow ok 2800pkt.
Otwierając kolejne short put podciągasz się wirtualnie w obecnych zyskach przy pomocy otrzymanej premi ale potęgujesz ryzyko w razie draki. O zabezpieczeniu pozycji jakiego w takiej sytuacji zarząda Twoje biuro nie wspomnę.
Ja osobiście wybrał bym jeden z dwóch innych wariantów:
1. Rozbudowa strategi o kolejne opcje z innych strików - o których nawet w ksiązkach nie piszą.
lub
2. Zamknął bym pozycje - prawdopodobnie (prawdopodobieństwo rośne proporcjonalnie do czasu jaki dzieli otwarcie do zamknięcia pozycji) z niewielkim zyskiem wykorzystując znany powszechnie fakt blackeye utraty wartości opcji w czasie.
Edytowany: 12 maja 2011 23:56

jogi
0
Wysłane: 13 maja 2011 00:19:47
Dzięki za odpowiedź.

Jednak najlepszym rozwiązaniem w przypadku ponownego wzrostu wartości instrumentu bazowego będzie zamknięcie future po 2697, wtedy uzyskam pierwotna ekspozycje.

buldi
0
Wysłane: 13 maja 2011 00:59:16
Pierwszy punkt też jest wart rozważenia - w zależnosci od czasu do wygasnięcia - ale to już temat nie na ten wątek.
Edytowany: 13 maja 2011 01:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,282 sek.

dxwczxfd
ntxjbcer
btnjcrdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iuythuib
yqegioud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat