Temat:
MIDAS
bukos napisał(a):Jakie były szanse na inne rozstrzygnięcie przetargu? Bardzo niewielkie... Mamy mniej niepewności ale info już w cenie. Myślę, że nie do końca masz rację. Pamiętam w lutym całą zawieruchę z powtórzeniem przetargu i to co Strężyńska mówiła. Mimo to cena spadła z okolic 4,2 do 3,30. Rynek nie lubi niepewności. W mojej ocenie wczorajsze info z fundamentalnego punktu widzenia jest najistotniejsze w 2011r. Nie wiem oczywiście jak zareaguje na nie w poniedziałek rynek ale wg ofery w UKE obie rezerwacje warte są 230 mln (ciekaw jestem ile byłby w stanie zapłacić za nie np Play). Aktualna kapitalizacja spółki wynosi 219 mln. Co do wyroku w sprawie ciągłości Tolpis-Mobyland to gdyby istniała możliwość utraty częstotliwości przez Mobyland to chyba Midas może wykupić obie rezerwacjenua Centernet, tyle że wtedy Solo musiałby oddać 177 mln za Moby.
|
|
Temat:
MIDAS
Tak jak piszecie pozwolenie od UKE na budowę infrastruktury to jedno, a prawo budowlane to drugie. Jeżeli Aero2 ma zgodę z UKE na postawienie 725 nadajników to może prowadzić inwestycje. Do czasu powtórzenia przetargu UKE zawiesiło wydawanie nowych zgód. Aktualnie Aero2 ma ok 500 funkcjonujących BTSów czyli ok 200 jest aktualnie w budowie. Jeżeli jest tak jak piszesz to projekt budowy sieci idzie normalnym torem.
|
|
Temat:
MIDAS
Nie zgodzę się z Tobą, musimy poczekać na powtórzenie przetargu. Komunikat z UKE mówi nam, że Prezes Strężyńska podtrzymała swoją decyzję o powtórzeniu w/w przetargu (od drugiego etapu). Z jej wcześniejszych słów wynika, że przetarg wygrają te same firmy. Jedyną zmianą jest dopuszczenie PTC, co nie wpłynie na wyniki ponieważ Centernet i Mobyland w 2007 przedstawiły najkorzystniejsze oferty.Poza tym od przeszło półrocza rynek bardzo czeka na rozstrzygnięcie tej sprawy, a powyższy komunikat pozostał praktycznie niezauważony.
|
|
Temat:
MIDAS
Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas Spółka Akcyjna ("Fundusz") informuje, iż w dniu 19 września 2011 r. przyjęta została aktualizacja strategii Funduszu, o której Fundusz informował m.in. w ramach prospektu emisyjnego akcji serii C, zatwierdzonego przez Komisję Nadzoru Finansowego w dniu 29 kwietnia 2011 roku. Głównym celem Funduszu, w zaktualizowanej strategii, jest utworzenie najnowocześniejszego w Polsce operatora szerokopasmowego dostępu do Internetu czwartej generacji, posiadającego własną infrastrukturę techniczną (telekomunikacyjną), co w połączeniu z unikalną pozycją rynkową, jaką tworzona przez Fundusz Grupa osiągnie, m.in. poprzez połączenie pasm częstotliwości (w tym z zakresu 1800 MHz), przyniesie realne korzyści dla rozwoju i wzmocnienia pozycji na rynku Grupy, a przez to wykreuje wartość dla Akcjonariuszy Funduszu. Kod:mod: ucięto resztę komunikatu, forum to nie ESPI
|
|
Temat:
MIDAS
Co do umowy CP z Mobylandem to faktycznie płacą 9,03 zł netto za GB www.parkiet.com/artykul/997402... więc biznes opłaca im się tylko przy 2 najtańszych abonamentach. Do pakietów 10 i 25GB powinni dokładać www.cyfrowypolsat.pl/oferta/in... Jest jeden kruczek tak jak napisał broker_ns za każdy dodatkowy GB kasują 20zł. U wszystkich operatorów, oprócz CP po wykorzystaniu limitu prędkość transmisji zwalnia, ale za to się nic nie dopłaca. Wydaje mi się, że w tym szaleństwie jest metoda tym bardziej, że jak czytałem duża prędkość łącza sprawi, że abonamentowe pakiety będą momentalnie pochłaniane przez odbiorców. Nie znajduje natomiast odpowiedzi na gratisowe nocki. Co do umowy CP i Moby to gdyby były jakieś aneksy dotyczące stawek to musieliby je opublikować. Co do terminu konferencji to słusznie napisał 666, że do komunikacji spółek z rynkiem służy Espi. Jednak środowisko związane z osobą ZSZ przyzwyczaiło rynek do puszczania nieoficjalnych przecieków, chociażby przy negocjacjach Polkomtela. W takiej sytuacji łatwo jest zmienić termin czy nawet zdementować plotkę nie tracąc przy tym twarzy.
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
Więc konferencja się nie odbyła. Tak naprawdę oficjalnie nie potwierdzono poniedziałkowego terminu. Może to być zatem dobry prognostyk co do przewidywanego zachowania kursu po informacjach podanych na tejże konferencji. Widocznie przedstawienie dzisiaj planów przy mocno spadającym rynku nie wywołałoby żądanego skutku.
|
|
Temat:
MIDAS
Aero2 ma zostać wniesione apartem czyli Midas dodrukuje akcje dla Sola. Pytanie na ile wyceni sobie Aero i na jakim poziomie będzie wtedy kurs. Nastąpi podwyższenie kapitału i jego rozwodnienie. W poniedziałek ma być konferencja. Pytanie czy Solo traktuje akcjonariat jako dawców swojego kapitału? Z jego wcześniejszych poczynań nie spodziewałbym się pozytywów. Może dopiero po zakończeniu wszystkich procesów konsolidowania podmiotów w grupie Midasa i osiągnięciu zysków. To co napawa optymizmem to fakt, że po tych wszystkich zabiegach Solo będzie miał ogromny pakiet Midka. Smuci mnie to, że aktualna wycena Midasa 219mln posiadającego teoretycznie 2 kluczowe częstotliwości może być niższa od Aero które posiada częstotliwość 2,5Mhz za 220mln (objektywnie patrząc znacznie mniej wartą od 900 i 1800). Ostatnio czytałem, że w Hiszpanii częstotliwości pod LTE poszły za ok 1,5 mld Euro. Widać z tego jaki kapitał posiada Midas.
|
|
Temat:
MIDAS
Nie zapominajcie, że podatek dochodowy płaci się od dochodu. Inaczej mówiąc żeby NFI Midas zapłacił złotówkę podatku musi najpierw zrobić przewagę pomiędzy przychodem, a rozchodem, a do tego jeszcze trochę czasu (nie zapominajmy o stratach z lat poprzednich i czekających inwestycjach). Oszczędności podatkowe dla Solorza wynikają z przerzucania kapitału między spółkami (kupić taniej, sprzedać drożej patrz Mobyland, za chwilę pewnie Aero2). Tak czy owak na mocy podpisanego porozumienia między polskim rządem, a stroną cypryjską od 2012 odciążenie podatkowe będzie zrównane. Zapewne z tego powodu mamy wrażenie porządkowania całej grupy telekomunikacyjnej Hana Solo. Ciekawe ile sobie karze zapłacić za Aero2 chciałbym aby Pan Solorz wykazywał więcej etyki w swoim biznesie ale po aktualnym kursie widać, że tą transakcją znowu wydoi akcjonariuszy. Pewnie olśni nas w poniedziałek.
|
|
Temat:
MIDAS
W końcu coś zaczyna się dziać. Ciekaw jestem szczegółów tej transakcji, ale po dzisiejszym zachowaniu kursu widać, że najbliższe dni będą dla Midka zielone www.parkiet.com/artykul/109309...
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
No nie wiem cytat "również przez systemy radiokomunikacyjne zgodne ze standardem LTE i WiMAX." to brzmi inaczej i raczej jest jednoznaczne
|
|
Temat:
MIDAS
Przetarg miał być na podstawie wcześniejszych ofert na przełomie sierpnia-września. Teraz okazuje się, że UKE daje czas do 30.09 na składanie ofert. Coś się nie klei. Chyba, że armia zwolniła te częstotliwości.
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
Obserwuję od 2 tygodni transakcje online i gołym okiem widać skup akcji. Kurs jest trzymany za pysk w oczekiwaniu na info. Zachowanie takie odbiega od tego czego jesteśmy przyzwyczajeni, czyli mega odpał i powolne osuwanie (aktalnie jest na odwrót). Przyznam się, że takie zachowanie kursu napawa mnie optymizmem. Wydaje mi się, nawet można powiedzieć jestem pewien, że poniżej ostatniego dołka nie spadniemy. Co do moich podejrzeń to zaryzykuję zakład, że jeszcze w tym roku zobaczymy 3 z przodu. Proszę oczywiście tego nie traktować jako rekomendację. Zaznaczam, że jestem posiadaczem akcji NFI Midas i mogę być nie objektywny. Ciekaw jestem czy macie podobne spotrzeżenia?
|
|
Temat:
MIDAS
Jeśli 1 mld rocznie będą wynosiły odsetki to Solorz będzie chciał szybko spłacić kredyty. Jest to osoba na tyle szanująca pieniądz, że nie da się długo skubać bankom. Jeśli chodzi o dochody Polkomtela, to jestem pewien, że w najbliższych miesiącach poukłada go tak żeby wycisnąć z niego maksimum. Podniesie ogólną ocenę, zwiększy dochód i wprowadzi na giełdę. Zostawiając sobie pakiet większościowy spłaci długi, a nam pozostaje trzymać kciuki. Może coś skapnie. Co do kosztów inwestycji w sieć to zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ( Aero2 przejmuje od Polkomtela infrastrukturę i nią administruje. W następstwie w Polkomtelu znika cały dział techniczny dając oszczędności. Plus, Cyfrowy Polsat, Mobyland i Centernet bazują na jednej bazie nadajników rozliczają się z Aero2). Tłumaczyłoby to ostatni transfer 1 mld do Aero. Tak czy inaczej logicznym krokiem byłoby wprowadzenie tej spółki do portfela NFI Midas i odebranie z nawiązką zainwestowanych pieniędzy. Nie jestem jednak pewien jak po ostatniej emisji akcjonariat przyjmie wiadomość o nowej zrzutce. No chyba, że minie rok czasu, a Midas da solidnie zarobić. Polecam poniższy link. Może trochę odgrzewany ale daje pogląd na ewentualne posunięcia Solorza z perspektywy wcześniejszej działalności. wiadomosci.dziennik.pl/opinie/...
|
|
Temat:
MIDAS
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o oddzielne koncesje na te częstotliwości.
|
|
Temat:
MIDAS
Jeżeli Moby i Centek będą mogły instalować na masztach Polkomtela to czy potrzebują zezwoleń na kolejne nadajniki. Dla przypomnienia dodam, że aktualnie UKE wydało zezwolenie na ok. 700 stacji, z czego 500 już stoi. Polkomtel ma ok 14000 nadajników . Czy bazując na infrastrukturze Plusa Moby i Centek muszą uzyskać oddzielne zgody. Najprawdopodobniej Tak, gdyż nadajniki będą pracować na innych częstotliwościach. Po informacji z UKE o unieważnieniu przetargu na częstotliwości. Tym samym zamrożeniu wydawania zgody na stawianie kolejnych nadajników. Midas wycofał się z podpisania wcześniej uzgodnionej umowy z Huawei na dostarczanie infrastruktury do obsługi sieci.
|
|
Temat:
MIDAS
Witam. Mam trzy pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. 1. Zgodnie z moja wiedza zamiana pda na zwykle akcje nie wymaga żadnych działań z mojej strony (np. nie musze dzwonic do biura maklerskiego z decyzja jak w przypadku pp. ? 2. W przypadku nie zarejestrowania przez sąd emisji MIDAS wzróci mi tylko cene emisyjna ? 3. Czy wlasnie z punktu 2 oraz faktu iz kupujac pda zamrazam kapitał na jakiś czas cena pda jest nizsza niz aktualnie notowanych akcji ? Z góry dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam.
1. Nic nie musisz robić fundusz musi zarejestrować emisję w KRS i ustalić termin asymilacji PDA ze starymi akcjami. Do tego czasu ceny powinny się wyrównać 2. Jeżeli sąd nie zarejestruje nowej emisji za każde PDA otrzymasz 1,24 3.CO do ryzyka wynikającego z pkt.2 jest ono tylko teoretyczne, o zamrażaniu kapitału w przypadku PDA nie ma mowy gdyż są raczej płynnym papierem. Różnica w cenie wynika raczej z dużej wyprzedaży PDA w początkowej fazie ich notowań. Wraz z upływem czasu cena będzie się równoważyć, a przed asymilacją akcje i PDA będą warte tyle samo.
|
|
Temat:
MIDAS
Coś mi w tym wszystkim nie gra. Na forach szampańskie nastroje, wszyscy fetują zakup Polkomtela i już liczą zyski. Moje kilkuletnie doświadczenie giełdowe nauczyło mnie ostrożności i tego, że niczego nie można być pewnym. Wszystko niby idzie w dobrym kierunku ale wg mnie jest to zbyt łatwe i oczywiste. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych ale stara zasada mówi, że większość nie może mieć racji.
|
|
Temat:
MIDAS
w końcu trzeźwa ocena rzeczywistości. Ostatnie dni to faktycznie tylko nagonka na wzrosty pod kupno Polkomtela. Faktycznie najważniejszą sprawą dla Midasa jest utrzymanie częstotliwości. Bez nich Midas nic nie znaczy. Zakup Plusa dałby zapewne dużego kopa całej grupie telekomunikacyjnej Pana Zygmunta. Obserwuję ten walor od grudnia 2010 i widzę, że budowanie grupy przebiega powoli ale konsekwentnie. Duże wahania kursu albo zrażają, albo przyciągają do papieru kolejne fale spekulantów nastawionych na łatwy i szybki zarobek. W końcu Midas był od czasu wejścia RK jedną z bardziej ulubionych przez spekułe spółek. Co do poniedziałku to obstawiam raczej spadek. Osobiście nie wiem jak pozostali. Ja będę starał się trzymać z daleka od notowań. Zainwestowałem długoterminowo i na pewno swoich PDA nie oddam, mimo że mam już spory + na Midasie spokojnie poczekam na rozwój sytuacji.
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
O co chodzi czy to błąd dziennikarski, czy ktoś się wygadał. "Od wysokopostawionej osoby z grupy kapitałowej Polsatu dowiedzieliśmy się wczoraj, że spory zastrzyk gotówki ma trafić do klubu ok. 20 czerwca. Czyli już po tym, jak Zygmunt Solorz przejmie Polkomtel. " źródło wroclaw.naszemiasto.pl/artykul...
|
|
Temat:
MIDAS
Notabene ma ktoś może potwierdzoną informacje do kiedy mają być składane oferty na przejęcie Polkomtela - bo w prasie ostatnio wymiennie pojawiały się 2 terminy: 10 i 13 czerwca b.r.??[/quote] W imperium Zygmunta wszystko zaczyna się układać. Co do złożenia ofert to potwierdzona została data 10.06.2011 czyli do poniedziałku powinny być już jakies przecieki. Info poniżej www.parkiet.com/artykul/106167... Dodatkowo dochodzi jeszcze sprawa wyjasnienia przetargu na częstotliwosci w UKE. Z tego co pamiętam Strężyńska poinformowała ok 13.02.2011, że powtórzenie przetargu zajmie im ok 2-4 miesięcy. Jesli wierzyć zapewieniom Pani prezes to info powinno ukazać się na dniach. Wszystko zbiega się w czasie z notowaniami PDA. Moze być bardzo ciekawie. Pozdrawiam posiadaczy.
|
|
Temat:
MIDAS
Bardzo ciekawa sesja. Wsparcie na 2,30 nabiera znaczenia  . Wg mnie do czasu rozpoczęcia notowań PDA kurs będzie piął się do góry. Może podejdzie pod opór na 3. Wówczas widziałbym zjazd na dzisiaj obronione wsparcie
|
|
Temat:
MIDAS
No chyba, że akcjonariat czerpie swoją wiedzę z "Parkitu" okraszoną w przedyktowany komentarz
|
|
Temat:
MIDAS
Jeżeli to jest pozytywne info, a tak je odczytuję to dlaczego kurs spada?
|
|
Temat:
MIDAS
Jeżeli transakcja zakupu Plusa się powiedzie to Solorz będzie potrzebował sporej gotówki. Po pierwsze nie idzie po niego sam (anonimowy wspólnik prawdopodobnie mniejszościowy) Po drugie zaciągnie spore zobowiązania, które będzie chciał spłacić z wprowadzenia na giełdę Polkomtela. Jednak tak czy owak będzie musiał wysupłać kilka banieczek. Na razie wiemy, że 3 mld skapnęły mu w tym roku za TV. Zakładam,że ma wolne środki i nie chce od nich zapłacić podatku dochodowego. Czyli pewnie je zainwestuje. Po asymilacji akcji z PDA FF może spaść do 10-20%. Dałoby to możliwość szybkiego podciągnięcia kursu Midasa do kosmicznych poziomów i mega zarobek. Przy okazji zdobyłby sobie renomę dobrego wujka, który daje zarobić akcjonariuszom i wprowadzenie Polkomtela na giełdę byłoby tylko formalnością. Oczywiście to tylko hipoteza.
|
|
Temat:
MIDAS
Jeśli się nie zapisałeś do 20 maja to pp przepadły. Na początku czerwca masz jeszcze możliwość zapisu dodatkowego na pp nieobjęte w podstawowej emisji.(np Twoje). Jednak tak czy owak musisz się liczyć ze sporą redukcją/ Na chwilę obecna 1,24 za PDA będzie stanowiło nie lada kąsek. Oprócz tego Solorz zapowiedział, że wykupi wszystkie nieobjęte pp.
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
Chciałbym dodać jeszcze jeden wątek do prowadzonej dyskusji na temat wyroku w sprawie powtórzenia przetargu na częstotliwości. Mianowicie Ministerstwo Infrastruktury prowadzi prace i prawdopodobnie niebawem wprowadzi poprawkę do ustawy, która uniemożliwi unieważnianie przetargów po upływie 5 lat. Prawo ma działać wstecz i najprawdopodobniej jeżeli wyrok NSA będzie się przeciągał utnie ten spór. Proszę przejrzeć poniższy link www.rp.pl/artykul/484993,60521... Stanowisko Polskiej Telefonii Cyfrowej: Jesteśmy zadowoleni z decyzji Naczelnego Sądu Administracyjnego oddalającej skargi kasacyjne na wyrok WSA w świetle którego przetarg na częstotliwości 1800MHz z 2007 roku powinien zostać unieważniony przez Prezesa UKE. Dalszą konsekwencją tego faktu, zgodnie z obecnym art. 118d ust. 4 Prawa Telekomunikacyjnego, powinno być wznowienie postępowania rezerwacyjnego, a ostatecznym efektem – cofnięcie przyznanych wcześniej rezerwacji częstotliwości. W kontekście tej sprawy niepokojące są plany Ministerstwa Infrastruktury wprowadzenia do Prawa Telekomunikacyjnego zakazu unieważnienia przetargów po upływie 5 lat od ich przeprowadzenia. Przepis ten miałby działać wstecz, czyli przy przewlekłej procedurze mógłby on również dotyczyć przetargów takich, jak ten z 2007 r. Oznaczałoby to, iż mimo stwierdzenia rażącego naruszenia prawa przetargi nie zostałby unieważnione.
|
|
Temat:
MIDAS
Spójrzcie na to info www.trigon.pl/images/Midas/ane...Wcześniej pisałem na forum o konsolidacji przychodów z moby, ale ostatecznie w raporcie za IQ nie zostały one uwzględnione. Natomiast teraz w aneksie cytuję "Od dnia 7 stycznia 2011 roku Emitent uzyskał status spółki dominującej w stosunku do Mobyland. W związku z tym od tego dnia przychody ze sprzedaży uzyskiwane przez Grupę oraz koszty operacyjne ponoszone przez Grupę są wyższe o przychody i koszty związane z działalnością Mobyland." Wygląda na to, że było to umyślne zwalenie kursu pod tani skup pp. Teraz w raporcie półrocznym pokażą 54 mln przychodu z samego mobylanu i w końcu coś zarobią. Koniec promocji.
|
|
Temat:
MIDAS
Cena wczorajszego zamknięcia 1,63 - cena pp 1,24 = 0,39 * 4 = 1,56 Jest to teoretycznie wartość odcięcia tyle że z sumy 1,63 + 1,56 wychodzi 3,19. Przypomnę, że odcięcie nastąpiło od 3,32. Każdy kto sprzeda zaliczy stratę. Pewnikiem jest to jakiś sposób na zmuszenie ulicy do wykupu.
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
Może jeszcze Midas nie rozliczył się z Daycon (umowa przyrzeczona)ale od początku roku przychody Mobylandu są konsolidowane w raporcie Midasa. Oznacza to tyle że do kasy wpłynęło prawie 30 baniek. Na chwilę obecną nie jest istotne czy kreatywna księgowość Midasa wykaże zysk czy stratę. Rynek zobaczy że spółka zarabia pieniądze i wyzwoli to popyt. Wykup pp stanie się dla wielu opłacalny, emisja zakończy się sukcesem.
|
|
Temat:
MIDAS
Podobno w poniedziałek ma być raport za 1Q. Jak podliczą przychody Mobylandu z tytułu umowy z CP to może się okazać że wyszli na + Może pozytywne info wpłynie na popyt. A trzeba nadmienić, że pierwotnie raport miał być opublikowany 16.05 skąd ta zmiana daty?
|
|
Temat:
MIDAS
|
|