Kamil napisał(a):lukch napisał(a):broker_ns: Nie przesadzaj, wszyscy mieli tutaj więcej szczęścia niż rozumu. Ja niestety również.
O tak, ciężko racjonalnie wytłumaczyć zachowanie kursu w trakcie i po notowaniach pp. Jestem w tej grupie leszczy którzy łapali w ostanim dniu pp za grosze. Szczerze mówiąc liczyłem na parę procent zysku z różnicy pomiędzy 1.24 a kursem starych akcji, tymczasem tutaj ta różnica dochodzi do 50%. Logicznie rozumując kurs akcji powinien gwałtownie zbiegnąć się z kursem pda w pierwszym dniu ich notowań. Pytanie w jakim stopniu będzie to wywołane spadkiem kursu starych akcji, a w jakim stopniu wzrostem kursu akcji nowych. Macie jakieś spektakularne teorie spiskowe?
Przepraszam za to ignoranckie podejście, wiem ino że chodzi tu o szybki internet na komórki

być może wyłonił się jakiś aspekt fundamentalny tłumaczący wzrosty, ktoś coś wie?
@lukch
Nie za bardzo wiem, w którym momencie dopuściłem się przesady. Bo raczej chyba nie w tym punkcie mówiąc, że Nova Capital oraz inna spółka/osoba Solorza dokupiły nieobjęte akcje i robią na tym właśnie świetny interes. Natomiast co do szczęścia to nawet jeśli je mamy (choć ja siebie kategoriach szczęściarza nie postrzegam - należy poczekać bo ryzyko nadal duże) to jednak szczęściu trzeba czasem mocno pomóc.
@Kamil
Kamil wydajesz się być doświadczonym inwestorem lecz wybacz ale ja nie wiedzieć czemu ale jednak nie lubię dyletanctwa!!! Jak nie dostrzegasz jak to ładnie ująłeś "aspektu fundamentalnego tłumaczącego wzrosty" to sobie poczytaj ostatnie komunikaty spółki a może jednak coś dostrzeżesz.
I jeszcze jedno dotyczące "racjonalności kursu" - wg mnie giełda w samej swej istocie jest mało racjonalna bo rządzą nią głównie emocje. Ale Ci którzy potrafią je powściągnąć mogą dużo zyskać. Znajomość psychologi jest ważniejsza niekiedy niż AT i AF razem wzięte!!
A wracając do meritum bardzo byłem ciekawy dzisiaj końcówki notowań i się nie pomyliłem że na fixingu kurs był mocno wyciągnięty z powrotem do góry. Jutro będzie kolejna ciekawa sesja.
@Edit
Widzę, że Taurus już dodał swój wpis i był bardziej łaskaw i pokrótce wyłożył streszczenie ostatnich dokonań spółki :-)
A ja mówiąc szczerze nadal jestem w szoku,że tyle udało im się zebrać z rynku. Osobiście stawiałem na 60% max 70% w ramach podstawowych zapisów.
Notabene nie wiedziałem, że nas tyle tu "ryzykantów" jest na Midasie gdyż wg komunikatu spółki: "pula akcji została objęta w ramach zapisów podstawowych przez 6441 inwestorów oraz w ramach zapisów dodatkowych przez 321".

Siła nas hehehe