PARTNER SERWISU
qmvkrwmv
borys220

borys220

Ostatnie 10 wpisów
O co ci chodzi? Mam być na tak albo na nie?. Nie mogę być pośrodku i z jednej strony widzieć szans na zysk a z drugiej odnosić wrażenia że tu jest jakiś przekręt giełdowy?
Skoro mnie już cytujesz : "jak się patrzy na kurs to można pomyśleć lipa przekręt oszustwo itd ale z drugiej strony jest noble , rozmowy z poważną fabryką, współpraca z politechniką itd" - gdzie tu zmiana o 180 stopni?
Nie jestem ani z ekipy Kuicha ani z ekipy venowacha nie jestem też tak zapakowany by robić z siebie idiotę jak niektórzy np na bankierze
Dobrze oceniłeś możliwy rozwój sytuacji na veno jeszcze przed scaleniem dlatego miło byłoby gdybyś ocenił co dalej zamiast mnie cytować

siekoo tu nie trzeba niczego tłumaczyć ani nie ma nad czym debatować. Kurs mówi wszystko. 45 gr - rok temu wciskali bajki o niedowartościowaniu przy 10,85zł. Nie wiem jak ty ale ja rzygam już tekstami że za spadki są odpowiedzialni wszyscy tylko nie wspaniali prezesi z aniołami za plecami. Brakuje tu jeszcze Dudy który będzie udowadniał jak ważne są światełka albo problemy innych cwaniaczków z alvora trade.
Pomyślmy jednak jakby wyglądała arrinera w przypadku gdyby zajęli się nią prawdziwi inwestorzy. Lee Noble na sekundę poprawił wizerunek Veno ale skończyło się to tym że wielu straciło duże pieniądze. Z perspektywy dnia dzisiejszego nie dziwi mnie decyzja działu emitentów o nie wpuszczeniu arrinery.
Veno ma udziały w arrinerze i mogłaby je sprzedać z dobrym zyskiem gdyby było to coś warte. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się ze po stronie kupna można by liczyć jedynie na któregoś z aniołów którzy zadbali o kurs. Veno na arrinerę dało około 25% środków pozyskanych z różnych emisji ale bez powodu się o tym żaden z KOSMITÓW nie ma ochoty dyskutować na co poszło pozostałe 75%

siekoo przesadzasz oczekując zwrotu zainwestowanej kasy w ciągu roku czy dwóch
chciałbym otworzyć biznes w który właduje milion a rok później mam 25% od zainwestowanej kwoty ale to łatwe tylko na papierze
tu sytuacja będzie klarowna w momencie gdy zaczną przyjmować zaliczki na auto a to z tego co słyszałem może być już lada moment (limitowana seria 33 sztuk)- jak pojawią się pierwsi klienci to przyjdą następni a któryś może stwierdzi że mu lepiej wydać kilka baniek i przejąć całą firmę kupując najpierw pakiet veno dający mu pełną kontrolę nad veno a tym samym arrinerą
jak się patrzy na kurs to można pomyśleć lipa przekręt oszustwo itd ale z drugiej strony jest noble , rozmowy z poważną fabryką, współpraca z politechniką itd

prezes veno ściemnia - kto przy zdrowych zmysłach pozwoliłby na taką wyprzedać mając duże zaangażowanie oraz środki na interwencję w postaci skupu? główny akcjonariusz się tylko przygląda czy może to on się wyprzedaje do kości i potwierdzają się zarzuty niektórych że akcje dostali za darmo
tylko upadłość tłumaczy taki lot w dół bez jakiejkolwiek próby odbicia?
pytanie - czy jeśli prezes oświadcza publicznie że wszystko jest w porządku a chwilę później ogłaszają upadłość to czy można go pociągnąć do odpowiedzialności?

01-02-2012 Mam pytanie, na które odpowiedź zainteresuje zapewne nie tylko mnie, ale i innych posiadaczy akcji Veno. Obecnie kurs kształtuje się na poziomie 2-3 groszy. Nie aż tak dawno temu o poziomie 7 groszy twierdził Pan, że akcje są niedowartościowane. Jaki jest obecny Pana pogląd na tę sprawę. Planowany jest skup w zakresie 1-2 groszy. Jaki jest Pana pogląd w tej sprawie, w kontekście tego co napisałem powyżej. Scalenie akcji, jak uczy doświadczenie często wiąże się ze spadkiem ich wartości, choć wedle Pana już wcześniej były one niedowartościowane. Jaki jest Pana pogląd w tej kwestii i czy władze spółki zamierzają aktywnie przeciwdziałać temu zjawisku?
Odnośnie 7 groszy, pisaliśmy o tym już wielokrotnie: również na tej stronie poniżej. Emisja na poziomie 7 groszy była wstępną sugestią Zarządu zaprezentowaną w propozycji treści uchwał ogłoszonych w dniu zwołania ZWZ czyli 27/05/2011. Tego dnia kurs akcji również wynosił 7 groszy. Oceniając potencjał wzrostowy Spółki cena ta wydawała się adekwatna do aktualnych warunków rynkowych. Miesiąc później podczas walnego, akcjonariusze widząc zmieniające się nastroje giełdowe upoważnili Zarząd do dopasowania ceny nowej emisji do aktualnej sytuacji rynkowej. Zarząd mając na uwadze dobro spółki oraz kurs VENO w połowie sierpnia, oraz obserwując nastroje na giełdzie warszawskiej nie mógł podjąć innej decyzji niż ustalenie ceny na 3 grosze.
Skup akcji w cenie maksimum 2 groszy wydaje się być dla spółki dobrym rozwiązaniem w przypadku gdyby jednak kurs spadł: wycena na poziomie 2 groszy byłaby w ocenie zarządu niewspółmiernie niska.
Odnośnie scalenia, oczywiście mogą być jego zarówno negatywne, jak i pozytywne skutki. Z jednej strony rzeczywiście następstwem scalenia może być spadek wartości akcji. Jednak z drugiej strony zmiana nominału (a więc i wartości notowanych akcji) pozwala mieć nadzieję, że kurs wzrostowy 'zablokowany' od wielu miesięcy na poziomie 3 groszy, będzie jednak małymi krokami rosnąć, gdyż zwiększy się ilość poziomów. Z kolei dopóki kurs jest groszowy bardzo trudno jest pozyskać nowych inwestorów finansowych: codzienne duże procentowe wahania kursu są dla nich odstraszające.

aktualna cena to 0,64 grosza - prezes nie kupuje akcji w ramach skupu bo nie mają jeszcze planu jak to zrobić - mieli ta to sporo miesięcy

Scarry napisał(a):
nikt nic nie pisze o perle "NC", to pozwolę sobie zacytować przedwczorajszy komunikat PAP/ESPI

Cytat:
14.02. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 5/2012
Postawa prawna: Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Go Fund 2 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych wpisany do rejestru funduszy inwestycyjnych pod pozycją RFI 670 (dalej zwany "Funduszem") reprezentowany przez GO Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA na podstawie art. 69 ust. 1 pkt 2) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych niniejszym zawiadamia, że w dniu 08.02.2012 w wyniku pakietowej transakcji sprzedaży nastąpiło zmniejszenie stanu posiadania Funduszu poniżej 33 % ogólnej liczby głosów w spółce publicznej VENO S.A.
Przed dokonaniem sprzedaży Fundusz był posiadaczem 208.333.334 akcji serii G Spółki stanowiących 33,26% udziału w kapitale zakładowym Spółki oraz reprezentujących 33,26% ogólnej liczby głosów w Spółce.
Po dokonaniu sprzedaży Fundusz jest posiadaczem 200.833.334 akcji serii G Spółki stanowiących 32,07% udziału w kapitale zakładowym Spółki oraz reprezentujących 32,07% ogólnej liczby głosów w Spółce.
Fundusz oświadcza, że:
1) podmioty zależne od Funduszu nie posiadają akcji Spółki,
2) nie zawarł żadnych umów z osobami trzecimi, której przedmiotem byłoby przekazanie uprawnienia do wykonywania prawa głosu z posiadanych akcji,
3) inne fundusze zarządzane przez GO TFI SA nie są w posiadaniu akcji Spółki.

wyboldowanie moje.

No i wygląda na kompletnie pozamiatane, Fundusz ucieka z akcji za 0,02 zł (kurs wisi na tej wartości z -33%)

veno po 1 grosz - wygląda na ewakuację większych graczy - mam wrażenie że defraudują kasę kupując jakieś gówno warte gówna po kosmicznych cenach

spieniężeniu któregoś z projektów?
to jakiś żart

Tylko arrinera mogłaby dać przyzwoity zysk bo pozostałe inwestycje to jakieś drobiazgi
nie wierzę by znaleźli na to kupca - no chyba że transakcja wymiany - veno kupuje od zen capital akcje abo serii B za które kumpel Kuicha płacił 60 gr a veno zapłaci 2,5 zł lub więcej a zen kupi akcje arrinery po np 45 gr by później veno mogło kupić za te pieniądze nowe akcje arrinery po około złotówkę (wynik takiej operacji będzie taki że veno będzie posiadać akcje abo których nigdy nie będzie w stanie sprzedać z zyskiem bo do obrotu w każdej chwili może trafić pozostałe kilkaset tysięcy akcji - chyba było tego z 600 tys akcji po 60 gr)

pozostałe projekty? to jakieś drobiazgi na których mogą zarobić kilkanaście / kilkadziesiąt tys zł więc szkoda czasu by o tym gadać

to jest Fundacja Arka a nie spółka akcyjna.............

Abner1984 napisał(a):
Hmmm całkiem ciekawe info. Fenix Automotive pasuje bardzo do Veno. Historia Veno jest podobna do Fenix Automotive. Supersamochód tej firmy też ma problemy z dotrzymaniem terminów i na chwilę obecną tak samo jak Veno sprzedaje obietnice.

Cytat:
A currently unnamed car is currently under development and was revealed to the press in November 2009. The car is said to have a V8 from the Corvette ZR1, lightweight, below the £75,000 mark and will be due for release near the end of 2010. It will also be manufactured in South Africa. The first images of the prototype car were released in January 2010. [3] In September 2010 Lee Noble told a BBC reporter the Fenix sports car was preparing to move into production.
Wikipedia...

Brzmi prawie jak Veno? Dla mnie to prawie blizniacze firmy. Ciekawe ile z tych 380K GBP wpadło do kieszeni Lee?thumbright

Być może nic
Fenix miał dwóch udziałowców z tego co wiem - Nobla i Christopher Murray , którzy mieli po 50%
Coś mi się wydaje że Noble nie sprzedawał swoich udziałów

Raport EBI
typ raportu Raport bieżący
numer 47/2011
data dodania 2011-11-08 06:52:24
spółka VENO
Informacja z Arrinera Automotive S.A. dotycząca objęcia udziałów w Fenix Automotive Ltd
Zarząd VENO S.A. informuje, iż otrzymał ze spółki zależnej Arrinera Automotive S.A. informację o podpisaniu w dniu wczorajszym umowy inwestycyjnej dotyczącej objęcia udziałów poprzez podwyższenie kapitału w spółce Fenix Automotive Ltd kontrolowanej przez Lee Noble, realizującej projekt budowy samochodu sportowego 'Fenix'.

Umowa przewiduje objęcie 50% udziałów w Fenix Automotive Ltd za całkowitą kwotę 380.000,00 GBP płatną w 14 transzach: pierwsza transza 100.000,00 GBP płatna do 06/01/2012, transze od drugiej do trzynastej płatne po 15.000,00 GBP każdego miesiąca począwszy najpóźniej od 06/03/2012 (w sumie 180.000,00 GBP), ostatnia transza płatna w ciągu 2 miesięcy od otrzymania przez samochód 'Fenix' homologacji 'Individual Vehicle Approval'.
Ze względu na równocześnie prowadzone prace przez Lee Noble nad supersamochodem 'Arrinera' traktowane jako priorytetowe, data do jakiej ma być ukończona prototyp samochodu 'Fenix' została ustalona na 01/05/2013.

Dzięki inwestycji w Fenix Automotive Ltd, Arrinera Automotive S.A. realizuje strategię budowy grupy, która będzie miała bardzo silną pozycję na światowym rynku małoseryjnych samochodów z segmentów: 'supercars' i sportowych. Arrinera Automotive ma w planach uruchomienie produkcji samochodów 'Arrinera' i 'Fenix' w Polsce oraz rozpoczęcie prace nad autem klasy 'fun car' (jedno- lub dwuosobowy całkowicie otwarty pojazd bez bagażnika w cenie do 70 tysięcy GBP, o masie do 500 kg i mocy 200-300 KM).

Ze względu na fakt, iż Lee Noble jest członkiem Rady Nadzorczej Arrinera Automotive S.A., natomiast inwestycja w Arrinera Automotive S.A. ma znaczący wpływ na wyniki VENO, Zarząd postanowił opublikować niniejszy raport.

Podstawa prawna: § 3 ust. 2 pkt. 1 załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu.

Osoby reprezentujące spółkę:

Arkadiusz Kuich - Prezes Zarządu

3. PP. Idiotyczna sprawa. Nikt o zdrowych zmysłach nie wykupi PP za 3gr jak na rynku akcja kosztuje 3 gr. Dlatego też uważam (może naiwnie), że będą musieli spompować trochę, żeby ludzie w to weszli, i żeby im się to (pozornie?) opłacało. Abstrahuję od tego, że jeśli spompują kurs do 5gr i tak potem kurs wróci do normy.
4. Zastanawialiście się może dlaczego PP nie są notowane? Brałem udział w kilku emisjach z PP i zawsze PP były notowane. Teraz nie są, dlaczego?

z tymi pp to tak nie do końca
99 osób które dokona największych zapisów na akcje veno dostanie możliwość kupna warrantów po 2 gr które dadzą możliwość kupienia akcji arrinery po 45 groszy - prawo do kupna w tej cenie posiadacze warrantów mają do końca 2016 roku

2 grosze kosztuje warrant - akcja arrinery ma kosztować 45 gr - tak więc jedna akcja kosztuje AA tyle co 22,5 warranta

pomyśl sobie w ten sposób że możesz kupić sobie dziś prawo do zakupu 2.250.000 akcji veno po 3 gr płacąc za to (2.250.000/22,5)X0,03 = 3000 zł

jak kurs veno urosnie np do poziomu 5 gr i będzie stabilnie trzymał ten pułap to wykupujesz te akcje płacąc 3 gr czyli = 2.250.000 akcji x 0,03 zł = 67.500 zł do tego dolicz sobie koszt zakupu prawa do akcji veno w cenie 3 gr to jest 3.000 zł co da łaczną sumę 70.500 zł

jaki sens - wykupujesz papiery dopiero w momencie gdy wiesz że na nich zarobisz

to tak jakby w najblizszy piątek akcje veno kosztowały 5 gr a ja za niewielką opłatą miałbym szansę cofnąć się w czasie i kupić je dziś po 3 gr

ludzie o tym nie piszą bo tego najprawdopodobniej nie rozumieją

na przykładzie akcji arrinery wygladałoby to tak

dokonuję zapisu na 5 mln akcji veno - koszt 150 tys zł
taka wielkość na pewno zagwarantuje mi bycie w gronie 99 wybrańców
da mi to prawo do zakupu 200 tys warrantów AA po 2 gr czyli zapłacę 4 tys zł

prędzej czy później puszczą jakąś bajkę i kurs veno urośnie ale załużmy że te akcje wywalasz po 3 gr czyli wychodzisz na zero w przypadku zakupu akcji veno

co z AA - tu mozemy sobie poczekać do końca 2016 roku - jeśli interes wypali to 2 zł nie powinno stanowić najmniejszego problemu

wówczas będzie można pomysleć o wykupieniu akcji AA płacąc 45 gr
albo o sprzedaży warrantów których wartość wynosić powinna wówczas 2 zł - 45 gr - 2 gr = 1,53 zł a skoro zapłaciłes za nie po 2 gr to zysk wyniesie 1,53 zł x 200 tys = 306 tys zł

prawa poboru nie mogły być notowane przed zatwierdzeniem DI - teraz veno musi złozyć wniosek o wprowadzenie PP do obrotu a giełda go zatwierdzić - czasu zbyt mało by udało się tego dokonać do piątku a więc veno zapowiedziało przedłuzenie terminu zapisów na listopad

dlatego też uważam ze po wprowadzeniu pp do obrotu może zrobić się gorąco

zastanawia mnie tez dlaczego veno nie podało wcześniej informacji o podniesieniu kapitału zakładowego w arrinerze gdzie nowi akcjonariusze płacili 45 gr - przecież to świetna informacja mając na uwadze to że veno za te papiery płaciło 10 gr

Czego oczekuje rynek? hmm długo nie trzeba się zastanawiać aby stwierdzić że FF wynoszący 100 % nie jest najlepszą reklamą

veno-sa.blogspot.com/2011/07/z...

Film nakręcony dzisiaj podczas drogowych jazd Arrinery zostanie zaprezentowany najpóźniej w dniu 01/08/2011.hello1 hello1 hello1

Wierzę że tym razem wyjdzie im to widowisko lepiej. Czuję że nie tylko arrinera ruszyła z miejsca ale że też kursik veno wkrótce ostro ruszy

http://www.mg.gov.pl/node/14096

Wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak spotka się z twórcami polskiego supersamochodu
Podziel się

Wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak spotka się z twórcami pierwszego polskiego supersamochodu ARRINERA, Łukaszem Tomkiewiczem, prezesem Arrinera Automotive S.A. oraz Arkadiuszem Kuichem, prezesem VENO S.A. Podczas spotkania odbędzie się także prezentacja samochodu.

27-07-2011, Ministerstwo Gospodarki, Plac Trzech Krzyży 3/5, (dziedziniec wewnętrzny), godz. 12.00

hello1 hello1 hello1

vitto0 napisał(a):
O co dokładnie biega?

"
Spółka chce podwoić kapitał zakładowy, emitując akcje w prawem poboru.

Notowana na NewConnect firma inwestycyjna ze sprzedaży akcji nowej emisji może pozyskać niemal 22 mln zł.

Zwołane na 22 czerwca ZWZA Veno ma upoważnić zarząd spółki do przeprowadzenia emisji ponad 313 mln akcji, po 0,07 złoty za walor. Tyle samo wynosi dziś cena akcji Veno na rynku.
To nie koniec zapowiadanych zmian – po przeprowadzeniu emisji akcji ma dojść do połączenia wszystkich serii akcji w jedną o oznaczeniu H przy jednoczesnym ich scaleniu podniesieniu ich wartości nominalnej z 1 do 30 groszy. Po całej operacji liczba akcji spadnie z 626,3 mln do 20,8 mln walorów."

Czyli sprzedadzą pp za 7 gr a potem wszystkie akcje stare i nowe scalą i zamienią na serię h po 30 gr.

Jeśli ktoś kupił 10000 akcji po 6gr to będzie miał 332 akcje po 30 gr??

Jeśli tak to 332*30 gr to wyjdzie 99,6pln czyli po przekształceniu tracimy 500 zeta!

giełda to chyba nie miejsce dla ciebie jeśli podstaw nie rozumiesz:

jeśli ktoś kupił 10000 akcji po 6 gr to zapłacił za nie 600 zł (prowizji i innych głupot nie liczę)

mając 10000 akcji w dniu odcięcia dostaniesz 10000 pp uprawniających do zapisu na nowe akcje w ilości 10000 po 7 gr a więc wydasz na ten cel 700 zł

będziesz miał 20000 akcji a kurs jaki będzie do tego czasu to tylko wróżenie

załóżmy że będzie to dalej 7 gr

a więc przychodzi scalenie , akcje przez ileś tam dni nie będą notowane by mogli przeprowadzić taką operację

po scaleniu będziesz miał 20000 akcji / 30 = 666,66 akcji (tu nie jestem pewien ale końcówki chyba będą jakoś zaokrąglać czyli będzie tych akcji 667 sztuk

Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki pod firmą VENO Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie postanawia, że
ewentualne niedobory scaleniowe zostaną uzupełnione kosztem praw akcyjnych posiadanych przez podmiot wskazany
przez Zarząd („Wskazany Podmiot”), z którym zostanie podpisana umowa, na mocy której Wskazany Podmiot
przekaże nieodpłatnie posiadane przez niego akcje Spółki na rzecz akcjonariuszy posiadających niedobory scaleniowe,

ale ponieważ będziesz ich miał trzydzieści razy mniej to kurs powinien wynosić trzydzieści razy więcej i po scaleniu dawnym 7 groszom odpowiadać będzie kurs 7 gr x 30 = 2,10

667 x = 1400 zł a za swoje wcześniejsze akcje zapłaciłeś 1300 zł (100 zł zarobku na tych kupionych po 6 gr)

Finger napisał(a):
co do info to tak... dużo "szczegółów" a merytorycznej informacji żadnej, a co do zysków, wyborów spółek i inwestowania w nie, każdy i tak zrobi jak będzie chciał. Ale chyba nikt trzeźwo myślący nie wejdzie z całym kapitałem w NewConnect (szczególnie Veno).

Geniuszu przecież to są informacje poufne przynajmniej do czasu opublikowania dokumentu informacyjnego arrinery.

"Zarząd przedstawi szczegółowe plany w dokumencie informacyjnym prezentowanym przy okazji debiutu na NewConnect, który jest planowany w tym roku."

Ryzyka NC każdy chcący zainwestować nawet niewielką kwotę powinien być świadomy i to nie podlega dyskusji. Veno czasem samo przypomina o ryzyku "Oczywiście trzeba pamiętać, że projekt VA obarczony jest dużym ryzykiem inwestycyjnym"

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 27 sierpnia 2012 14:16:25
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,238 sek.

airndvaw
kytlbtxa
nvjcayvd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jgstkzjn
qzrhohlg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat