Temat:
JSW
A nuż teraz się uda odzyskać składkę: "Co więcej - jak tłumaczy spółka - zapłata daniny skutkowała podwójnym opodatkowaniem dochodu za 2022 r. – najpierw podatkiem CIT, a następnie 25-procentową składką solidarnościową. "Ponadto wbrew założeniom ustawy, spółka nie była beneficjentem nadzwyczajnych zysków z rynku energii, lecz poniosła istotne koszty w związku z wysokimi cenami energii elektrycznej, której zużywa znaczne ilości w procesach produkcyjnych" - napisano." biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...Kto wie czy fakt jej odzyskania nie był by zdarzeniem na miarę odwrócenia trendu..o ile pójdzie to w parze z prawdziwą restrukturyzacją.
|
|
Temat:
JSW
"JSW zakończyła testy na utratę wartości aktywów trwałych. Testy wykazały utratę wartości w segmencie węgiel w łącznej wysokości 648 mln zł. - poinformowała grupa w komunikacie." biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...Zarząd widzę,za wszelką ceną chce obniżyć wartość księgową...jak nie odpisy, to info o wybieraniu z FIZ'u...nie pamiętam,aby za poprzednich zarządów w kółko robili odpisy i testy na utratę wartości...No ale chyba już wiemy czemu przełożyli raport. Ciekawe czy ta spółka jeszcze kiedykolwiek poda pozytywną informację  ...
|
|
Temat:
JSW
bernie napisał(a):nrg napisał(a):Czy ktoś mi moze przypomnieć kiedy JSW informowało, że 7 maja miał miejsce pożar i otamowanie w kopalni Budryk? Dziwna reakcja rynku bo pozar byl 7maja . 10 maja byly jakies rozmowy z patrykiem jakim na ktorych to info padlo wlasnie w kontekscie tego czy zarzad poinformowal o zdarzeniach na budryku a jakos nikt tego tematu nie podchwycil . Osobiscie myslalem ze to jakis drobny incydent a tu 16 maja pojawia sie takie info. No właśnie - aż korci aby napisać do relacji inwestorskich skąd takie opóźnienie w publikacji tak istotnej informacji. Szczególnie,że wcześniej bardzo szybko podawali to do wiadomości... Co do artykułów z wnp.pl które często widzę są cytowane - jedna rzecz mnie bawi - od chyba 2 lat w kółko opierają się one na opiniach/wypowiedziach dwóch osób - Ziętek (ZZ) i Szkopek (Erste)...i tak w kółko. To naprawdę jedyni specjaliści w tyym kraju od tej tematyki? Czy lepsi zdecyowali się nie podejmować tematu sytuacji JSW?
|
|
Temat:
JSW
Znając nieskończoną pazerność ZZ - "nagroda od zwrotu składki"! Czekamy na rozwój sytuacji...
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
JSW
Dzięki Bearhand za aktualizacje. Apropos samych odpisów - czyż nie dalej niż miesiąc temu Bogdanka nie utworzyła odpisu (1,17 mld) większego niż sama kapitalizacja spółki (ok 700 mln)? Nie widziałem jakiegoś większego pogromu na akcjach... Co do KGHM w marcu i dalej uratował chyba głównie wzrost cen miedzi...co uratuje akcjonariuszy JSW?
Tak sobie myślę tylko, może zarząd i prezes ubijają sobie podłoże pod restrukturyzację oraz żeby w kolejnych Q pokazać poprawę wyników?
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):W przypadku kopalń wartość księgowa nie mówi o niczym. Więcej, często jest podstawą do wyciągania fałszywych wniosków przez osoby z małą wiedzą o specyfice branży wydobywczej. Wartość to raczej rola w gospodarce i możliwość generowania gotówki. Tak samo to postrzegam właśnie jak kolega Ryhol. Dlatego też zastanawia mnie jaki wpływ mogłoby mieć na JSW rozpoczęcie eksploatacji Dębieńska po uzyskaniu koncesji ( choć temat ciągnie się już niebotycznie długo...): "Szacunki mówią o tym, że znajduje się tam duże złoże, z czego do pozyskania jest co najmniej 100 mln ton węgla koksowego, co pozwoliłoby na wydłużenie funkcjonowania Jastrzębskiej Spółki Węglowej oraz zwiększenia wydobycia"www.wnp.pl/gornictwo/od-lat-js...Jeśli ktoś ma rozeznanie w tym temacie, to chętnie się dowiem/poczytam. Szkoda,że to dopiero starania,a więc pieśń dalekiej przyszłości.
|
|
Temat:
JSW
@Ricordare vel Aticzek (dobrze kojarzę?) - zmiana Santandera o 70% po prostu nie jest naturalna, szczególnie,że poza spadkami koksującego nie pojawiły się aż tak katastrofalne dane...a wszystkie złe dane już powinny być w cenie.
Tak czy inaczej, napisałem do relacji inwestorskich JSW czy mogą się odnieść do tej wyceny (nawiązałem trochę do Lotosu, który jednak odniósł się i pojechał z UniCreditem co nieco), ale spodziewam się odpowiedzi,że nie komentują rekomendacji firm zewnętrznych. Po prostu osobiście uważam,że ze względu na dobro spółki powinni...
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a): To było już wyjaśniane. Goldman pożycza, inni sypią. Podobnie było na CD Projekt swego czasu. Po wykresie widać, że obie zagrywki mają podobny wpływ na kursy.
Apropos Goldmanów (nie pamiętam czy było to już poruszane), ale wygląda na to,że mamy też na pokładzie Vanguardy posiadające 434k akcji: https://fintel.io/pl/so/pl/jswObawiam się, że robią pod progowo to samo  .
|
|
Temat:
JSW
Dzięki za odpowiedź Krewa. Dodam tylko,że kiedy brałem pod uwagę poprzedni trend wzrostowy, kierowałem się tym z jesieni 2023 (wykres tygodniowy,jako początek trendu spadkowego przyjąłem listopad 2023) :  kliknij, aby powiększyćCo do drugiego warunku to "traktowałem" czerwcowe odbicie jako początek "byczej" przewagi... No ale jako akcjonariusz, może po prostu jako "tonący, brzytwy się chwytam" i doszukuję się pozytywnych przebłysków.
|
|
Temat:
JSW
Fakt, dzisiejsze wybicie 25 zł również nie napawa optymizmem. Ale w tym miejscu mam pytanie do naszych "techników" odnośnie podwójnego dna. Literatura często przedstawia drugie dno jako zbliżone (lub wyżej położone) lub równe pierwszemu dołkowi. Tymczasem ostatnio w wielu źródłach spotykam się z poniższym opisem:  kliknij, aby powiększyćThe double bottom is a bullish continuation pattern. Prior uptrend 30% or more Formed over a minimum of 7 weeks. Base Depth of < 40% The pattern commonly forms in volatile environments Volume should be running above average on the breakout. (30-40%) The second low must undercut the first low Zastanawia mnie punkt dotyczący podcięcia pierwszego dołka - "the second low must undercut the first low". Tłumaczone jest to oczywiście aby "strzepać" słabych inwestorów. Biorąc pod uwagę,że spółka jest już naprawdę mocno wyprzedana, może obecne wybicie dołem wpisywałoby się w taki scenariusz?
|
|
Temat:
JSW
I znowu zagrywka z przesuenięciem raportu... "Nowy termin publikacji skonsolidowanego raportu za I półrocze 2024 roku został wyznaczony na dzień 27 września 2024 roku." biznes.pap.pl/pl/reports/espi/...Miło,że jak zwykle odbywa się to bez podania chociaż przyczyny...
|
|
Temat:
JSW
Podbijam pytanie - choć na drugim dołku brakuje impetu...ale póki 25 się broni? Timing okropny z pewnością - szorowanie po wsparciu a za tydzień wyniki, które jak wiemy nie będą kolorowe...Trochę się boję,że taki jest właśnie plan rozgrywających,aby utrzymać 25 zł do 29-go a po publikacji wyników mieć argument do wyłamania z hukiem wsparcia. Obym się mylił!! Apropos wyników - jest już gdzieś dostępny konsensus?
|
|
Temat:
JSW
Jak rozumieć dzisiejszy komunikat o aktualizacji odpisów? "W związku ze zmianą niektórych parametrów techniczno-ekonomicznych stanowiących przesłanki do ujęcia w latach wcześniejszych odpisów aktualizujących wartość majątku trwałego grupy kapitałowej JSW, takich jak koszty działalności oraz zmiany zakładanego wolumenu produkcji i aktualizacja założeń cenowych w zakresie prognozowanych na kolejne lata cen węgla i koksu, biorąc pod uwagę utrzymującą się wartość bilansową aktywów netto JSW powyżej jej kapitalizacji rynkowej, Zarząd JSW identyfikuje prawdopodobieństwo aktualizacji wysokości ujętych odpisów" - napisano w komunikacie. stooq.pl/n/?f=1629309&sear... jsw Szczególnie zastanawia mnie fragment " biorąc pod uwagę utrzymującą się wartość bilansową aktywów netto JSW powyżej jej kapitalizacji rynkowej..." Czyli sztucznie obniżą WK spółki, gdzie jeszcze się okaże,że nagle C/WK będzie 2.0 i jeszcze wyjdzie,że JSW jest przewartościowane??
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
JSW
Wygląda na to,że w końcu wyznaczono termin rozprawy dot. pozwu w sprawie dywidendy (Sąd Okręgowy w Gliwicach)- są już dane na wokandzie: Sygnatura sprawy: X GC 334/2023 Wydział: X Wydział Gospodarczy Data: 2024-06-24 Sala: 264 Godzina: 13:00:00 Przewodniczący: SSO Łukasz Zamojski Ciekawy termin - zaraz po WZA  .
|
|
Temat:
JSW
aao napisał(a):Jutrzejszy Puls Biznesu na stronie tytułowej: "Wielka mała batalia na akcjach JSW" Artykuł juz dostępny online: www.pb.pl/wielka-mala-batalia-...W artykule sami analitycy o tym dlaczego szanse na to są mniejsze niz było to w stanach opis sytuacji w USA opis podobnej na akcjach CD Projekt. Ale coraz głosniej o akcji Ale i tak trzeba przyznać,że jak na "uliczną mobilizację" to całkiem zacnie to wygląda:  kliknij, aby powiększyć5,2kk mln akcji o wartości 603 mln (wiadomo, po cenach wystawienia,więc przy obecnym kursie 4x mniej de facto), ale 86% zleceń sprzedaży tam czeka... Szkoda,że nie można empirycznie udowodnić skutecznośći/nieskuteczności tej akcji ;)...oby skończyło się na "skuteczności".
|
|
Temat:
JSW
Dokładnie BearHand, teraz widzę,że to ten sam screenshot to Pempek wrzucał. Aczkolwiek właśnie oglądałem podcast Pana Podlackiego który pokazywał,że w SAXO krótka sprzedaż też wyłączona (jest już nagranie na YT z dzisiaj z godz.20).
Żeby dalej nie bić piany - apropos Twego powyższego postu: 1) Czy nie będzie to autentycznie objęcie hossy? Dziś mamy świecę pokrywającą poprzednią.... 2) Czy nie wyglądą to na akumulację Wyckoffa (faza C)? Jeśli nie, to co by temu zaprzeczało? Nie widziałem,żeby ktoś się odniósł do tej sugestii wcześniej.
|
|
Temat:
JSW
akkilles napisał(a):bedzie dziz objecie hossy? Tak by to wyglądało...obrót pewnie mógł być lepszy,no ale wygląda to obiecująco. Zaraz 4 mln akcji bedą w arkuszu zblokowane w ramach akcji. Coraz więcej akcjonariuszy dorzuca swoje akcje. Marzy mi sie "polski GameStop" :). I ciągle wierzę,że Jaworowski/Domański zaskoczą na WZA,skoro chcą budować "czempiony" ( może ubytek "zielonych" w parlamencie UE w tym pomoże). To co LeRom powtarza - 1,50-2 zł dywidendy.
|
|
Temat:
JSW
To dobrze,że Krewa nie jest po "ciemnej stronie mocy" - bo inaczej przy spadku JSW bym przeklinał "krewa mać"! W ramach aktu desperacji zacząłem wręcz fanatycznie przeglądać wszystkie informacje dotyczące La Niny i póki co prognozy wskazują,że główne uderzenie może przypaść na początek/koniec sierpnia i trwać do późnej jesieni/zimy. Jeśli szansa na wystąpienie to ponad 80% to ciekawe czy inwestorzy instytucjonalni (w tym nasze szorty) biorą ten wariant pod uwagę - jednak w 2016 to na fali powodzi w Australii JSW poszybowało... Do WZA 2 tygodnie - gdyby tylko Domański i reszta zaskoczyli rynek 2 zł dywidendą...i SP byłby syty i akcjonariusze cali. (a co tam,trzeba mieć marzenia) I najważniejsze pytanie - czy "bankierowa" akcja wystawiana po 100 zł ma sens? Czy rzeczywiście jest to na pohybel shortującym? Wartość wystawionych akcji po 100 PLN to obecnie 295 mln zł, więc jednak spory procent FF...
|
|
Temat:
JSW
akkilles napisał(a):hehe, bankierowcy wystawili kilka mln akcji powyzej 100+,
gdzies mozna policzyć ile tak naprawde jest wystawionych akcji w karnecie? Sam wziąłem udział w tej "akcji" choć trwają spory, czy faktycznie uniemożliwia to dalsze pożyczanie akcji... Łączna wartość to 192 mln zł po 100 zł, i kolejne 62 mln zł po 115.... tylko czy to cos zmieni....
|
|
Temat:
JSW
A żeby codziennie leciało po 4-5%...? Po tym trzy dni kiszenia lub "wzrosty" rzędu 2% przez 3 sesje, i znowu 3 sesje po -5%.... Na chwilę obecną, nie ma chyba w tym kraju nikogo kto byłby w stanie racjonalnie uzasadnić co tu się dzieje... Od poziomu 44 zł wykres to wodospad...oscylatory zaraz wyjdą poza dolną krawędź monitora, RSI na tygodniówce ostatni raz widziałem chyba w 2020 na takich poziomach.
Dziś kapitalizacja przy obecnym kursie to...2,991 mld...
|
|
Temat:
JSW
BearHand napisał(a):Na tle wydarzeń na parkiecie ciekawie prezentują się notowania australijczyka: Czerwiec - 250$ Lipiec - 261$ Zaiste blisko tym notowaniom do wspominanych przez polskich "analityków' 200$.
Wiele zagranicznych źródeł podaje ~$270 jako średnią cenę na 2024... "The Department of Industry, Science and Resources forecasts an average coking coal price of $277/t in 2024 (down from $298/t in 2023) and a decline to $185/t by 2029." gmk.center/en/news/australian-...Więc jak przy takich cenach "anal-itycy" spodziewają się 700mln straty...chyba,że uwzględniąją podwyżki z inflacją za 2023 + słynne 1%  . Tak trochę żartem - El-nino już chyba minęło w Australlii,co nie  ?
|
|
Temat:
JSW
Nie wiem czy już było to wspominane - jeden z nowych funduszy ETF (Range, https://rangeetfs.com/coal) posiada JSW w portfelu, jednak pozycja skormna-raptem 19k akcji (mimo,że coś tam dokupuje)  kliknij, aby powiększyćMoże obecna cena by bardziej skłoniła ich do zakupów  . Zgadzam się z kolegą etam - także nie rozumiem fenomenu kapitalizacji vs aktywa. I jestem z tych naiwnych,że budżet SP przy obecnym deficycie wręcz powinien się wspomóc środkami w ramach dywidendy z JSW. Domański z Jaworowskim powinni siąść do stołu i rozważyć ten wariant, szczególnie,że wszyscy tak się boją o "przepalenie" tego przez firmę ( i ZZ  ).
|
|
Temat:
JSW
etam napisał(a):Pytanie do techników. Nie jesteśmy przypadkiem w wazie C "Spring" akumulacji wg schematu Wyckoffa? Chyba większość z nas by tego chciała...tylko czy przy takim "otoczeniu" composite man będzie chciał coś ruszyć ( o ile w ogóle tutaj funkcjonuje). Niemniej podbijam pytanie!
|
|
Temat:
JSW
Dzięki za ciekawe dane BearHand. Jaka jest definicja ostatniego wykresu days to cover i jak to jest wyliczane? Że też takie dane można dostać w jakiejś apce a nie na stronie KNF, itp... 9,6% na FF  ...
|
|
Temat:
JSW
Zarząd? Myślałem,że ten Janta będzie profesjonalistą,a nie kolejnym figurantem...ale dam mu jeszcze pół roku na wykazanie się.
Ale coś innego chcę poruszyć - 7.05 Santander daje rekomendację 43 zł...mamy 27.05 i jest nowa rekomendacja 26 zł...czy wycena spółki spadła o prawie połowę w związku z wynikami za IQ?! No ale jak Lotos na zero kiedyś wycenili,to czemu nie jechać po bandzie z JSW... i ciekawi mnie aurentycznie tak wysoki obrót mimo nieobecności USA i UK...
|
|
Temat:
JSW
To ten metan tak dziś zbił kurs? "W pierwotnej wersji przedstawionej przez Komisję Europejską projekt rozporządzenia zawierał niekorzystne dla polskiego górnictwa zapisy. Mówił o limicie emisji wynoszącym 0,5 tony metanu na kilotonę wydobytego w kopalniach węgla. Ostatecznie ustalono go na 5 ton metanu na kilotonę wydobytego węgla. Wprowadzono też zapis, aby ten próg stosować wobec operatora, jeżeli prowadzi kilka kopalń." energetyka24.com/gaz/wiadomosc...Kiedyś to pewnie byśmy to uznali za sukces, i może i odbicie na kursie by pozytywne było...
|
|
Temat:
JSW
Z ciekawości sprawdzałem ostatnio jak ma się sprawa,w której zrzucaliśmy się na pozew pana Bartosza. Jeden z partycypantów zbiórki pytał o status sprawy:
Bartosz Świderski • 18.04.2024 13:30 Ponieważ nic nowego się nie dzieje. Sąd nie wyznaczył jeszcze nawet terminu pierwszej rozprawy. Rozumiem, że może powodować to frustrację, ale nie mam na to wpływu.
|
|
Temat:
JSW
Postawa zarządu to nieśmieszy żart - fakt. Czekamy aczkolwiek na pierwszą konferencję nowego prezesa... Dobrze,że temat absurdalnych płac zaczyna być dostrzegany: www.wnp.pl/gornictwo/jsw-ma-kl...I także uważam,że strata w IQ to zagranie typowo księgowe pod argumentacje o braku podwyżek. Szkoda,że i to rynek potraktował negatywnie.
|
|
Temat:
JSW
No to witamy na pokładzie kolejnego gracza w "shortach" - Connor, Clark & Lunn Investment Management Ltd.. Ciekawe ile jeszcze siedzi pod 0,5%...
|
|
Temat:
JSW
BearHand napisał(a):Taka myśl mi przeszła po spojrzeniu na wykres Krewy, zaznaczam, że znawcą Eliota nie jestem:  kliknij, aby powiększyćFala 1 i 5 zdają się być podobne, 3 jest wydłużona. Fala A korekty zapukała do dna fali 4, fala B korekty nie poprawiła wierzchołka 5-tki i być może obserwujemy falę C, choć zdaje się przydługą w czasie. No tak patrząc na ten wykres można faktycznie dojrzeć podobieństwo...może kolega @krewa się wypowie, czy można tutaj zastosować teorię fal Elliota?
|
|
Temat:
JSW
Pytanie zasadnicze - co dalej? Za niecały miesiąc wyniki za IQ - ale co do tego czasu? Dalsze nieuzasadnione osuwanie kursu? Czy magiczne wsparcie na 32,50 można dziś uznać za sforsowane? Czy nadzieja,ze na tygodniowym jest to do wyciągnięcia?
|
|
Temat:
JSW
etam napisał(a):Dziwne jest to, że kolejna konferencja wynikowa, a kurs reaguje dużym spadkiem. Wyniki były już znane wcześniej, planowana produkcja też. Nie za bardzo rozumiem co akcjonariusze chcieli usłyszeć. Tak naprawdę nie było nic takiego powiedziane aby kurs tak mocno dziś spadał. Tak samo było z wynikami za IIIQ, gdzie wszyscy wiedzieli,że będzie odpis itp, tylko nagle zdziwienie,że koszty wynagrodzeń poszły (gdzie to też było do przewidzenia). Dziś ponownie zdziwienie i kolejny spadek kursu o 5%...Każda informacja jest zła. Z wielkim bólem serca przyznaję,że moja strata dziś przekroczyła, uwaga.... 50%. Z tego co widzę, tutaj już nie będzie ona do odrobienia
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):darthdaro napisał(a):Analiza techniczna obecnie na JSW nie ma sensu ( właściwie od 2-3 lat nie ma sensu, bo ruchy są podyktowane rynkiem, polityką i jednorazowymi eventami). Wsparcie 32,50 to bardziej już bariera psychologiczna niż techniczna.
Proponuję najpierw zapoznać się z definicją analizy technicznej. Kolego Krewa, z absolutnie pełnym szacunkiem,znam definicje AT i na wielu spółkach z W20 z powodzeniem można ją stosować. Na JSW sam wielokrotnie widziałem Twoje analizy (tutaj też pełny szacunek) ale JSW jest moim zdaniem zbyt zdominowane przez zdarzenia jednorazowe,wskutek czego klasyczna AT wydaje się nie mieć zastosowania... Oczywiście w kwestii AT, kogo jak kogo,ale Ciebie zawsze miło/dobrze posłuchać.
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):darthdaro napisał(a):Analiza techniczna obecnie na JSW nie ma sensu ( właściwie od 2-3 lat nie ma sensu, bo ruchy są podyktowane rynkiem, polityką i jednorazowymi eventami). Wsparcie 32,50 to bardziej już bariera psychologiczna niż techniczna.
Proponuję najpierw zapoznać się z definicją analizy technicznej. Kolego Krewa, z absolutnie pełnym szacunkiem,znam definicje AT i na wielu spółkach z W20 z powodzeniem można ją stosować. Na JSW sam wielokrotnie widziałem Twoje analizy (tutaj też pełny szacunek) ale JSW jest moim zdaniem zbyt zdominowane przez zdarzenia jednorazowe,wskutek czego klasyczna AT wydaje się nie mieć zastosowania...
|
|
Temat:
JSW
Obecnie też jestem zdania, że short MW, opiewający obecnie na ~40 mln jest w tym momencie nieistotny - to jedynie cegiełka wśród innych kwestii.
Ostatnio wiele godzin spędziłem na zagranicznych analizach rynku węgla koksującego (przerobiłem z 20), większość z marca lub kwietnia,więc relatywnie świeże - w skrócie: do 2030 przewiduje się spadek produkcji węgla koksującego o kilka % i spadek ceny o ok 20%. Niemniej, popyt w 2024 powinien być nawet wyższy niż w 2023 a do tego większość analiz obstawia ceny w przedziale 260-300 USD. Dla JSW takie warunki powinny być wystarczające do wygenerowania przyzwoitego zysku.
Za tydzień wyniki,a prezesa dalej nie ma - konferencja po to pewnie będzie bicie piany i lanie wody. Związki już z widłami i pochodniami - powinni moim zdaniem dostać max 2-3% podwyżki i do widzenia przy obecnych prognozach inflacyjnych. Kwestia mitycznej dywidendy - spółka osiągała zyski w 2022 i 2023 i wedle prospektu powinna te 30% zysku w końcu dać akcjonariuszom, a przy 55% udziału SP byłby to WIN-WIN. Przy obecnym deficycie SP, byłby to solidny zastrzyk dla budżetu, a spółka odzyskała by nieco twarzy. Ale przecież blokuje go legendarny już PFR.
Analiza techniczna obecnie na JSW nie ma sensu ( właściwie od 2-3 lat nie ma sensu, bo ruchy są podyktowane rynkiem, polityką i jednorazowymi eventami). Wsparcie 32,50 to bardziej już bariera psychologiczna niż techniczna.
Fundamenty przestały grać już jakąkolwiek rolę tutaj także,od 2020 zresztą C/WK, C/Z itp są jak u bankruta,a tymczasem spółka zarobiła krocie.
Obroty też dużo niższe niż w podobnym okresie w poprzednich latach.
W czerwcu 2023 uruchomili 4 ściany ,które miały dać +1,7 mln t węgla koksującego do 2025/2026. Z ostatniego pożaru zrobiono dramat na skalę jakby całe Bzie się zawaliło.
Jak wiemy, wyceny biur na JSW są fikcją i nie działają chyba w żadną stronę (BOŚ to przechodzi samego siebie).
I tak oto od stycznia 23'go spadliśmy z 67 zł na obecne 34 zł ( z dużą pomocą towarzysza Sasina i jego podatku, którego temat już został wyczerpany.).
Ostatnia nadzieja chyba w wynikach, które poznamy za tydzień(może jakieś pozytywne zaskoczenie jednak?) oraz 21 maja za I Q...
|
|
Temat:
JSW
BearHand napisał(a):Jak się kręci lody na bananie: 1. Powiększa się pozycje krótką wiedząc, że w produkcji jest zamówiona rekomendacja z ceną docelową 30 zł [w której waga dla wariantu porównawczego wynosi 0 i całość opiera się o założenia DCFu, gdzie w poprzedniej porównawcza miała marne 10% i była na 65 zł] 2. Ugaduje się ze spółką, żeby ta podała 3 informacje o negatywnej wymowie w środku sesji. Z czego przynajmniej jedną można było podać wcześniej (dot. Pniówka) 3. Tworzy się okazja do zamknięcia/zrolowania krótkiej pozycji na 1mln papierów. a to wszystko przy niekorzystnych dla lodziarzach zmianach na wykresach Chińskich węgla i koksu: Węgiel koksujący  kliknij, aby powiększyćKoks  kliknij, aby powiększyćW tym wiadrze kiepskich informacji podanych dziś przez spółkę da się wyłowić jakieś pozytywy: Cytat:Sprzedaż koksu ogółem w I kw. 2024 r. wyniosła 0,99 mln ton i była wyższa w porównaniu do IV kw. 2023 r. o ok. 25 proc., a w stosunku do I kw. 2023 r. odnotowała wzrost o ok. 17,3 proc.
JSW podała, że średnia notowań indeksu węglowego The Steel Index (TSI) w okresie październik 2023 r. - luty 2024 r. wpływających na ceny JSW w I kw. 2024 r. wyniosła 330 USD/t. W porównaniu do średniej indeksu TSI z okresu lipiec 2023 r. - listopad 2023 r. wpływających na ceny JSW w IV kw. 2023 r. wzrosła o ok. 12 proc. https://stooq.pl/n/?f=1607721Wiem, że teoria mocno zalatuje, ale bananowa giełda tak właśnie ma, że Minister Przemysłu odwala Sasinadę w gazecie a potem cyrk tylko się rozkręca, pojawiają się sprostowania i dziś zapowiedzi możliwej dymisji minister a na giełdzie zagranica gra swoją muzykę i reszta tańczy w jej rytmie: Cytat: W drugim półroczu 2023 r. inwestorzy zagraniczni odpowiadali za 66 proc. obrotów, o 1 pp. więcej niż w I półroczu 2023 r.
Jak podano, udział krajowych inwestorów instytucjonalnych w 2023 r. wyniósł 19 proc., tyle samo co rok wcześniej. W II połowie 2023 r. inwestorzy instytucjonalni odpowiadali za 19 proc. obrotów, o 1 pp. więcej niż w I połowie 2023 r.
W 2023 r. inwestorzy indywidualni wygenerowali 16 proc. obrotów na głównym rynku GPW, o 1 pp. mniej rdr. W II połowie 2023 r. inwestorzy indywidualni byli odpowiedzialni za 15 proc. obrotów, 2 pp. mniej niż w I połowie 2023 r. biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...Problem banana jest taki, że w spółkach z dominującym udziałem prywatnym wcale lepiej nie jest. Nic dodać, nic ująć... reakcja rynku jakby pożar był w chwili obecnej a nie 5 dni temu, o tym Pniówku nie wspominając. Co teraz? Podwyżki dla górników i brak dywidendy? Wygląda na to,że powrót w okolice 50 PLN to już mokry sen.
|
|
Temat:
JSW
Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi apropos słynnej rekomendacji analityka z City - ktoś ma dostęp do tej rekomendacji lub może tylko przytoczyć, jakie argumenty wskazał aby umotywować taką wycenę? Pytam, bo zacząłem szukać raportów zagranicznych firm (z Hindenburga nie było  ) dotyczących rynku węgla koksowego i w większości w nich prognozy wyglądają bardzo zbieżnie - poniżej przykład z KPMG ze stycznia 2024:  kliknij, aby powiększyćZakładam,że ktokolwiek podejmuje się rekomendacji JSW, bierze to przede wszystkim do wyceny... wiem wiem,związki, brak dywidendy, ale czy rynek już ich nie dyskontuje od 3 lat??? Chyba,że tak jak pisze LeRom - jesteśmy tu gdzie powinniśmy być....
|
|
Temat:
JSW
Jakie Waszym zdaniem, poniższa informacja, może mieć przełożenie na kurs? Czy raczej neutralne info? Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. ["JSW", "Spółka"] w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 4/2024 z dnia 30.01.2024 r. informuje, iż w dniu 20.03.2024 r. Zgromadzenie Inwestorów JSW Stabilizacyjnego Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego ["FIZ", "Fundusz"] podjęło uchwałę w sprawie przedłużenia czasu trwania FIZ do dnia 30 grudnia 2027 roku [to jest o 3 lata w stosunku do daty, na którą Fundusz został utworzony]. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Temat:
JSW
Czyli Marschall tak chętnie tu wspominany, zapewne dlatego siedzi dalej ze swoimi 0,69%...ciekawe czy są dogadani jakoś z innym fundem/podmiotami na dogodny moment odkupu. Aż zaczynam żałować,że JSW jest w WIG20... przy kapitalizacji 4,3 mld juz dawno powinni wyleciec, ale obroty ich "ratują"... A miały być dziś wyniki  ...a tak będą człowieka jeszcze miesiąc katować....
|
|
Temat:
JSW
darthdaro napisał(a):Tak żeby trochę się oderwać od dywagacji polityczno-ekonomicznych, a rzucić okiem na techniczne - nie rysuje się nam taki nieśmiały oRGR?  kliknij, aby powiększyć Może jednak uda się nam wyrysować to prawę ramię? :) Do końca sesji daleko, ale póki co wygląda...obiecująco...
|
|
Temat:
JSW
Tak żeby trochę się oderwać od dywagacji polityczno-ekonomicznych, a rzucić okiem na techniczne - nie rysuje się nam taki nieśmiały oRGR?  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
JSW
Jakieś sugestie dotyczące przsunięcia raportu za 2023 na 23-go kwietnia? biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...Jeśli miałoby to dotyczyć dywidendy, co dałoby (już nie potencjalne) przesunięcie raportu?
|
|
Temat:
JSW
etam napisał(a):Ktoś myślący odpowie, że oczekiwany EPS w 2024 r. będzie na poziomie 25-34zł/na akcję zakładając, że ceny węgla koksującego utrzymają się na obecnym poziomie, a dywidenda 5 zł/na akcję i liczę tu skromne 30% od zysku za 2023 rok, a jak uchwalą dywidendę z zysku za 2022 rok to dywidenda będzie o wiele wyższa. "Dywidendy spółek z WIG20 mogą wzrosnąć o 50%." www.bankier.pl/amp/wiadomosc/D... No i może w końcu zewnętrzny sentyment do górnictwa się poprawi po ostatnich decyzjach UE: www.wnp.pl/gornictwo/polskie-k...Ciekawe czy było to w cenie czy dopiero zostanie uwzględnione...
|
|
Temat:
JSW
Apropos wpisu kolegi i porównania spółek wydobywających i obracających węglem metalurgicznym/koksowym w USA (można by powiedzieć,że działalność identyczna lub bliźniaczo-podobna do JSW) - przez ostatni kwartał, (a dziś to już w ogóle fajerwerki) przebijają się przez historyczne szczyty a u nas jak zwykle kaszanka - czy zagranica naprawdę "nie widzi" JSW, czy ciągle patrzą przez pryzmat ryzyka politycznego, związków? Wiem,że nie ma co porównywać spółek z innego rynku, ale jednak wszystkie one rosną potężnie, więc z jakiej okazji rosną, jeśli nie ze względu na cenę węgla koksującego/koksu,itd?
|
|
Temat:
JSW
Dzisiejszą sesję pozostawię bez komentarza. Ale jak dobrze rozumem, ostatnio dwie sesje zanegowały wszystkie wybite opory, wszelkie pozytywne sygnały i dywergencje i jesteśmy z powrotem w trendzie spadkowym ? Ciekawe jak potoczyłaby się sesja gdyby jednak USA było dzisiaj w grze....
|
|
Temat:
JSW
No co do KORELACJI (matematycznej) to chyba już wszystko jasne,że jej nie ma... ceny kontraktów wspierają kurs jak widać,ale nie ma tej "definicyjnej" korelacji (o którą kiedyś pytałem zresztą+ kolega Krewa wrzucał wykresy)...szkoda oczywiśćie, znacząco ułatwiałoby to analizę. Na KGHM póki co to się ciągle sprawdza...
Coking Coal 3M +57% JSW 3M +11,5%
KGHM 3M -4.40% High grade copper 3M -5,63%
Tak na marginesie, dobrze widzę,że chorągiewkę wybiliśmy górą? Dziś wygląda na retest wybitego górnego ograniczenia...
|
|
Temat:
JSW
Widzę,że Pan Bartosz Świderski (powód) robi zrzutkę na sprawę: zrzutka.pl/cswduu?utm_medium=m...Dane są potwierdzone dowodem osobistym i przelewem,więc myślę,że warto wesprzeć symboliczną kwotą. Jak dla mnie, to zdobył mój szacunek niezależnie od finału tej sprawy.
|
|
Temat:
JSW
yellowshadow napisał(a):bo poziomy z ostatniego rocznego maksimum to troche jak mokry sen mitomana. To chyba kolega o mnie pisze, bo żeby wyjść na zero musiałoby dojść do....67 zł... @Krewa - dzięki. Mam nadzieję,że tym razem będzie wybicie linii poprowadzonej od szczytu ze stycznia.
|
|
Temat:
JSW
Mnie ciekawi jeszcze gdzie formalnie i finalnie przebiega linia trendu spadkowego, bo już różnie to było rysowane: Czy to okolice 40 zł?  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):Cytat:Tak abstrahując od tych filozoficzno egzysentcjalnych problemów akcjonariuszy JSW Czyżbyś, się dziwił, ż akcjonariusz szuka logiki i prawideł rządzących kursem, skoro te ogólnie przyjęte w teorii inwestowania i opisane w literaturze nie działają? Tutaj trochę się zgodzę z kolegą wyżej. Nie zakładam,że kolega Bernie miał złe intecje, lecz obstawiam,że niektórzy z nas wskutek "manipulacji" ponieśli stratę w wysokości conajmniej dobrego Audi lub równowartości dużego mieszkania (lub obu) i po prostu szukają racjonalnych argumentów i wytłumaczenia ( w tym ja). Mam nadzieję,że "księgowanie" podatku w III czy też IVQ nie zwali kursu po raz siódmy ( powinien być już wliczony w cenę wielokrotnie...). Czekamy teraz na orzeczenie spółki co do dalszych decyzji i ... premii dla górników od podatku  .
|
|
Temat:
JSW
Dzięki, czyli jest to jednak bardziej skomplikowane niż myślałem... nie tak łatwo jak na KGHM, gdzie kurs idzie prawie łeb w łeb z notowaniami miedzi (HG.F, itp). No nic, to lecimy rozbijać ten opór na poziomie 36 zł! (ironia potężna).
|
|
Temat:
JSW
Jako już 3 letni akcjonariusz JSW (niestety na haku) do tej pory byłem przekonany,że formuły wykorzystywane przez JSW przy kontraktowaniu sprzedaży węgla koksującego opierały się właśnie na cenach ACF1/ACF2, czy też jestem w błędzie? Jak wspominał powyżej jeden z forumowiczów, ja też mocno powiązywałem ich cenę z kursem JSW... Będę wdzięczny za ewentualne rozjaśnienie mi tej kwestii...
|
|
Temat:
JSW
Aticzek napisał(a):Orlen wypłacił mega dywidendę a kurs w czarnej d, Dino nigdy nie wypłaciło kurs kosmos, paranoja. JSW zarabia miliardy kurs bankruta C/Z 0,5 CDR zarabia grosze C/Z 45
Co rynek wycenia? Giełda to jedna wielka spekulacja, nic innego. A mogliśmy być szczęśliwymi akcjonariuszami Kętów czy nawet właśnie Dino... Czyli skoro każdy wycenia spółkę inaczej (tak abstrahując od dzisiejszych dyskusji) to rozumiem,że wracamy do "wierzeń" AT i wszyscy czekają z koszykami przy 32,30 zł? (wyk. tygodniowy):  kliknij, aby powiększyćCzy i to wsparcie zostanie robite w puch? Wtedy odbicia były wraz z rozpoczęciem wojny ( rekordy coaking coal), później pod rekordowe wyniki i (potencjalną) dywidendę....a teraz?
|
|
Temat:
JSW
W nawiązaniu do nowej rekomendacji Bossy ( 50 zł jeśli dobrze rozumiem,bo nie mam niestety dostępu do portalu), to jeszcze 6 miesięcy temu wyceniali na 100 zł z uzwględnieniem danin, limitów metanowych itp i już wtedy zakładali,że nie będzie dywidendy (było to chyba po rekomendacji zarządu)... To co przez to pół roku obniżyło aż tak ich "wycenę"... ? Ceny ACF rozumiem,że już też przestały mieć wpływ na spółkę ( te zaczęły od czerwca odbijać, JSW konsekwentnie w dół)? Gdzie jest jakiś limit tego szaleństwa? Czy naprawdę 32 zł, do których brakuje już raptem 2,50 zł? Czy jeśli wynik za IIQ ( które niebawem, 6 września) będzie na poziomie 1,5 mld to spółka znowu zanurkuje bo, "niewidzialna ręka rynku" tak zdecyduje? Wybaczcie poziom frustracji,ale od 16 lat na GPW czegoś takiego nie widziałem...
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
JSW
Ciężko się z Tobą nie zgodzić le rom - tak to powinno wyglądać w idealnym świecie... Wiem,że AT na JSW nieco leży,ale co sądzicie o objęciu hossy na tygodniowym? Jeśli ją utrzymamy do końca tygodnia oczywiście...  kliknij, aby powiększyćA dodatkowo na dziennym - nie wygląda to Wam na 3 żołnierzy, w dodatku przecinające SMA 50?  kliknij, aby powiększyć
|
|