lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
Pit8

Pit8

Ostatnie 10 wpisów
tak właśnie myślałem
wyliczenia na dłuższą chwilę
dziękuję za pomoc

Kalkulator normalny, potęgi, pierwiastki, ułamek.
Da się nim wyliczyć?

Masz rację

wrzucam poprawione

Wariant I jest w lewej kolumnie, Wariant II prawa kolumna

kliknij, aby powiększyć

alternatywnie

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7...

Cześć
mam problem z wyliczeniem IRR przy przepływach pewnego kredytu.
Jak widać na zdjęciu stopy IRR dla dwóch wariantów wyliczyłem przy pomocy Excela.

Moje pytanie - jak wyliczyć kalkulatorem IRR dla wariantu nr II ? (dla I wiem jak)

www.tinypic.pl/?&fn=bz9krr...

albo inaczej
jak obliczyc cenę wykonania opcji call znając cenę wykonania opcji put i premię = 2,13 ?

Witam
potrzebuję pomocy.
Jak obliczyć cenę wykonania opcji call jeśli mamy poniższe dane:
Cena wykonania opcji put (kupionej) 55 PLN
Aktualna cena akcji spółki 58 PLN
d1 = 0,6155
d2 = 0,4155
Premia zapłacona za nabycie opcji sprzedaży 2,13zł

z góry dziękuję

Czy w celu obliczenia kapitału obrotowego netto pomniejsza się go również o zobowiązania z tytułu obligacji czy dotyczy tylko zobowiązań handlowych?

US nie zwraca straty, jedynie można to rozliczyć w kolejnych 5 latach o ile mi wiadomo.
Robię stosunkowo prosty model DCF więc myślę, że w razie ujemnego EBIT pominę podatek i NOPLAT będzie równy ujemnemu EBIT, dobrze zrobię?

I jeszcze odnosnie metody DCF,
jeżeli mamy EBIT ujemny to co się dzieje z podatkiem? powiększa wynik ujemny czy zmniejsza?

No nie.

a jeszcze jedno
gdy ustalamy wartość długu netto w DCF to od Enterprise Value odejmujemy wymagalne odsetki na dany dzień czy zobowiązanie całkowite ?

Jeszcze jedno pytanie
czy przy wycenie metodą DCF, gdy prognozujemy przychody to mają być przychody netto ze sprzedaży czy przychody i zrównane z nimi (rachunek porównawczy)? chodzi mi czy korygujemy o zmianę produktów?

Super.
teraz już wszystko rozumiem. Zgubiłem się w momencie kiedy amortyzować dodatkowe nakłady.

Dziękuję

Witam, nie wiem czy to dobry dział, ale zaryzykuję ;)
rozwiązuje pewne zadanie i mam problem z interpretacja,
w związku z tym proszę Was o pomoc
oto polecenie;

"Na koniec 2012 r. saldo środków trwałych w budowie wyniosło 25 mln PLN. W 2013 r. oraz w kolejnych latach Spółka planuje nakłady inwestycyjne (odtworzeniowe) na poziomie 10 mln PLN w skali roku. Środki trwałe zawsze oddawane są do użytkowania w połowie roku następującego po rozpoczęciu inwestycji. Należy założyć średnią stawkę amortyzacji nakładów inwestycyjnych na poziomie 10%."

pytanie - ile będzie wynosić amortyzacja oddanych ŚT w latach 2013-2016?

takie pytanie

jaki serwis www najszybciej podaje informacje ekonomiczne/gospodarcze ?

bardzo bym prosił o przykład, co odjąć/dodać od zysku netto, żeby dojść do właściwej wartości netto przepływów.

czyli :

zmiana stany rezerw -335 ->to znaczy, że stan rezerw zmniejszył się od ostatniego kw. o 335 tys. zł tak? czyli wychodząc od ZN zgodnie z tym co pisał WD należy ZN pomniejszyć o tę wartość?

Zmiana stanu zapasów -15 424 -> to znaczy, że zapasy zmniejszyły się o 15 424 ? ZN należy powiększyć o tę minusową wartość, czyli faktycznie odjąć?

WatchDog napisał(a):
Przepływy to najważniejszy rachunek. Resztę możesz wyrzucić do śmieci, jak będziesz wiedział co się dzieje w firmie z gotówką, to wiesz o niej wszystko.

Operacyjne są dwie metody: pośrednia i bezpośrednia. Ta pierwsza jest trudniejsza, ale bardziej poglądowa.

Zaczynamy od zysku netto z rachunku wyników.
Dodajemy amortyzację (bo nie jest kosztem cashowym, a została odjęta od wyniku).
Odejmujemy dodatnie, a dodajemy ujemne różnice kursowe (wyłączamy je do działalności finansowej). [uwaga księgowi, pomijam co robić z nie zrealizowanymi różnicami kursowymi oraz tymi dotyczącymi gotówki w walucie obcej]
Odejmujemy otrzymane, a dodajemy zapłacone odsetki i dywidendy (wyłączamy je do działalności finansowej).
Odejmujemy zyski, a dodajemy straty z działalności inwestycyjnej (czyli też ją wyłączamy) takiej jak zbycie/nabycie środków trwałych, podobnie likwidacje, nadwyżki, niedobory, odpisy i inne takie.
Dodajemy zwiększenie, a odejmujemy zmniejszenie stanu rezerw (usuwając ten efekt czysto papierowego regulowania zyskiem z wyniku).
Odejmujemy wzrost, a dodajemy spadek stanu zapasów (gdyż w rachunku wyników kosztem jest wartość tylko towarów sprzedanych).
Odejmujemy wzrost, a dodajemy spadek stanu należności (gdyż rachunek wyników w ogóle się nie zajmuje tym, czy nam zapłacono za sprzedany towar).
Dodajemy wzrost, a odejmujemy spadek stanu zobowiązań (gdyż rachunek wyników ignoruje też to, czy my płacimy za towary, materiały, surowce i inne koszty odejmowane od wyniku).
Usuwamy też zmianę stanu rozliczeń międzyokresowych, w zależności czy są bierne czy czynne (to już odpuszczę, możesz nie wytrzymać...).

Jak widzisz, jest 10 sposobów na to, żeby spółka wykazywała zysk, mając ujemne przepływy operacyjne czyli w istocie pochłaniała gotówkę, a udawała zyskowną. Patrz na rachunek i szukaj dużych liczb w najnowszym kwartale, oraz dużych zmian między kwartałami. Zobaczysz wiele, jak tam się przepompowują pieniądze i w którą stronę. W różnych firmach bywa różnie, ale przepływów się nie da oszukać.

Dawaj lepiej jakiś przykład, to podrążymy praktycznie, na wątku spółki.

przepraszam, że odświeżam, ale temat mnie nęci. mógłbyś pokazać na przykładzie krok po kroku, na liczbach pokazać jak wyjść od zysku netto?

link

aha i co znaczy w przepływach pieniężnych, że"
-rezerwy są na minusie
-zapasy są na minusie
-należności są ujemne? (tzn. że tyle nam są winni kontrahenci ale jest to ujemne bo tej kasy nie dostaliśmy faktycznie?)

przepraszam, za trywialność, ale dopiero się uczę

Dane makro potwierdzają spowolnienie. Pytanie czy tak nagła reakcja giełd jest uzasadniona co do groźby recesji. Przypuszczam, że wspomnienie sprzed 3 lat swoje robi.

Co do samej spółki to gdyby nie nerwowe otoczenie makro to wiadomości dotyczące spółki generalnie sa pozytywne - znacząca umowa w lipcu, wig20 w IX, negocjacje co do przejęcia, poprawa organizacji ładu korporacyjnego. Zobaczymy jak będą wyglądały wyniki za I półrocze.

Ok, ale szukam czegoś co daje wybór spółek

cześć
1. jaki polecacie portal, żeby być na bieżąco z wiadomościami, depeszami co do wybranych spółek? w ogóle jest taki ?

2. jest gdzieś aktualne zestawienie p/e p/bv dla indeksów?

3. przy wyliczania c/z jaki zysk i z jakiego okresu jest brany pod uwagę?

a dla pojedynczych spółek?

taki już dobry. a powiedzmy dane z zeszłego roku?
przejrzałem strony z notowaniami i nic. nie są archiwizowane dzienne notowania? przynajmniej dla WIG20 ?

Na jakiej stronie mogę znaleźć wykres dzienny spółki z dnia debiutu? tak sprzed roku
możliwe jest to w ogóle?

własne inwestycje
choć myslę, żeby w przyszłości pracować w audycie.

wszystkie powyzsze linki czytałem.
a jaka pozycja jest godna polecenia ?

tak.
szukam czegoś bardziej zgłębiającego tę tematykę.

cześć,
szukam materiałów gdzie krok po kroku opisana jest analiza wskaźnikowa, jakie są optymalne wartości przedziałów dla poszczególnych branż, co brać pod uwagę przy analizie sprawozdań finansowych, jak to robić. chodzi mi o dość szczegółowe podejście do tematu, same wzory wskaźników to za mało.
z góry dzięki

póki co słabo
kiedy akcje będą normalnie notowane a nie jako pda ?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 28 kwietnia 2020 21:46:59
Liczba wpisów: 27
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,380 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat