PARTNER SERWISU
srjwvkav
chomiczekk

chomiczekk

Ostatnie 10 wpisów
Midas 5 dni temu opublikował raport za 3 kwartał 2013 roku:
midasnfi.pl/Relacje_inwestorsk...

Jak wynika z raportu, w ostatnim kwartale w porównaniu do dwóch pierwszych 2013 roku, nadal utrzymał się wysoki wzrost przychodów (13,7% na kwartał), jednakże szybciej niz proporcjonalnie wzrosły koszty działalności powodując o 14,8% (55,847 mln zł strata w kwartale 3) większą stratę niż w poprzednim kwartale (48628 mln zł).

Perspektywy też nie wyglądają jakoś różowo, ponieważ Play uruchomił ofertę LTE, zaraz zrobi to T-mobile wspólnie z Orange. W ostatnim czasie sąd zakazał reklamowania Playowi internetu LTE, jako, że reklamy wprowadzały w błąd klientów: firma.t-mobile.pl/pl/dla-medio...

Może to być szansą na Midasa, ponieważ wchodzimy w okres świąteczny, który będzie się wyróżniał dużym wzrostem wykorzystywania danych oraz nową grupą klientów, którzy podpiszą umową z CP lub Plusem, a zapewne będą to ostatnie takie święta, ponieważ za rok wszyscy 4 operatorzy będą już w swoich ofertach posiadali internet LTE i to zapewne o dużo większym zasięgu niż teraz (w Play internet ma funkcjonować w tym roku w 13 miastach..)

forbes.onet.pl/telekomy-walcza...
Artykuł w którym poruszana jest kwestia Polkomtela, internetu LTE oraz Midasa.

Pytalem po kilku salonach plusa kiedy bedzie u nich lte. Podobno juz na magazynie maja modemy lte i jakies szkolenie coi jak. Na przelomie grudnia/stycznia powinni zaczac oferowac w plusie internet lte.

www.wirtualnemedia.pl/artykul/... Wypowiedz na temat przyspieszenia budowy sieci LTE oraz ilosci klientow.

Tak przeglądam sobie wyniki ostatnie o porównuję je z poprzednimi. Czy pozycja PRZYCHODY PRZYSZŁYCH OKRESÓW to właśnie pozycja mówiąca ile Cyfrowy Polsat zaplaci Midasowi za zużyty juz transfer?

Jeśli tak, to wychodzi, że za pierwsze 2 kwartały mają kwotę: 49,5 miliony zł
a za 3 kwartały : 73,5 miliony zł. Ponieważ internet LTE testowany był od 16 marca, więc można pominąć te 14 dni do końca pierwszego kwartału wyliczając ile z tych przychodów w których kwartałach uzyskali.
Wychodzi więc, że w 2 kwartale była to kwota 49,5 miliona zł , a w trzecim 24 miliony złotych. Licząc, że przychody z każdym miesiącem się zwiększają, jako, że dochodzą nowi klienci a starzy już korzystają i płacą co miesiąć abonamenty oraz to, że jak w artykule ktory jest na forum wypowiadał się ktoś z CP, mają wiekszy dochod z pojedynczego klienta niż zakładali , a liczba klientow jest taka jak zakładali to za ostatni czwarty kwartał spodziewać możemy się przynajmniej 2x więcej niż w 3 czyli ponad 50 milionów według moich szacunków. Czyli do końca roku ponad 120 mln wpłynie na konta Midasa i znaczyłoby to spory zysk.
Co sądzicie o tym co napisałem? Jeśli gdzieś się mylę, lub jeśli całkowicie pomyliłem pozycje z raportu to prosze o poprawienie.

it.wnp.pl/hawe-moze-odsprzedac... Mozliwa transakcja pomiedzy hawe a aero2

Jeśli chodzi o wyniki za trzeci kwartał to faktycznie myliłem się, myślałem, że przychody z CP będą zaksięgowane. Jeżeli jednak jest tak jak mówi broker_ns, iż będą zaksięgowane w wynikach rocznych, to jestem skłonny na nie poczekać.

Jeśli chodzi o reakcję rynku (póki co), to jestem pozytywnie zaskoczony, ponieważ mamy -1.60% co pokazuje, że inwestorzy bardzo spokojnie zareagowali na wyniki za 3 kwartał.

Witam po przerwie.

W najbliższy poniedziałek Midas opublikuje wyniki za 3 kwartał 2011 roku (przypominam, że wrzesien byl pierwszym miesiacem uruchomienia internetu LTE w Cyfrowym Polsacie i uwazam ze sprzedali wiecej niz oczekiwali GB w pierwszym miesiacu, co wynika z wypowiedzi w artykule ktory na forum byl wklejany). Dlaczego tak mysle? Poniewaz jakims dziwnym trafem wyniki za 3 kwartał będą dzień przed Walnym Zgromadzeniem na ktorym bedzie ustalona emisja.
Logicznym wydaje sie ze poniedzialkowe wyniki najprawdopodobniej beda bardzo dobre (wzrost skokowy przychodow) co ma wlac wiare w serca inwestorow przed dniem ustalenia wielkosci emisji i zapobiec wielkiemu obsunięciu sie wartrosci akcji.

Co do samej emisji to uwazam, ze zdecyduja sie na wariant 540 mln na aero2 + 15 % z kwoty 1 miliarda (okolo 150mln ) na infrastrukture (pozostale 85% bedzie finansowane przez Huawei jako kredyt kupiecki, uwazam ze jest to mozliwe dzieki kryzysowi ktory sprawil, ze w walce o klienta dostawcy tacy jak Huawei oferuja tak dobre warunki jak 3 letni kredyt kupiecki, byle miec sprzedaz i w tym czasie wedlug mnie wladze Midasa wlasnie planuja uzyskac dochod w wysokosci 1 miliarda w 3 lata --> czyli okolo 333 mln rocznie dochodu).

Midas to nie samotna, niezalezna wyspa i zarząd musi liczyc jakie ma karty w talii i jakie mozliwosci uczestnictwa w emisji maja akcjonariusze i fundusze. Jak ktos madrze zauwazyl polski rynek jest zbyt plytki by w tym czasie wielkich zawirowan swiatowych i kryzysu zaufania obywateli wiekszosci swiata liczyc na sfinansowanie 2 miliardowej emisji, byc moze przed 2008 rokiem byloby to mozliwe, lecz nie teraz. W tych realiach zarząd analizuje przeciez realne mozliwosci i wedlug mnie logicznym jest zdecydowanie sie na emisje akcji jedynie pod zakup Aero2 +15% wartosci budowy pelnej infrastruktury, poniewaz jest to spolka posiadajaca realne i namacalne aktywa w postaci stacji bazowych, czestotliwosci i juz funkcjonujacego biznesu co wedlug mnie sprawi, ze znacznie chetniej inwestorzy wejda w emisje jesli bedzie ona przeznaczna jedynie na zakup aero i ewentualnie finansowanie 15% budowy infrastruktury, niz gdyby mieli ze swoich pieniedzy finansowac 100% projektu, w sytuacji gdzie na rynku jest malo wolnego do zainwestowania kapitalu.

Witam was serdecznie. Sporo osób pisze, ze nie podziela mojego entuzjazmu. Ja jednak obstaja przy swoim. Akcje bedace w obrocie faktycznie stanowia coraz mniejszy procent wszystkich akcji. Popyt jest ogromny, korekt praktycznie nie ma. Sprawia to ze musimy zmienic fundamentalnie myslenie o Midasie. Spodziewam sie wzrostów do ponad 2.5zl do walnego a po emisji zdziwienia tych którzy wieszczyli wielkie spadki, ze akcjonariat nie wytrzyma tego bo nie ma pieniedzy na nową emisję. Uważam, że już nie ma w Midasie ulicy i drobniutkich akcjonariuszy, została ich zaledwie ilość sladowa a duzi gracze ktorzy juz skupują akcje (mysle, ze jestesmy dopiero w 50% calej akcji jak nie mniej,a srednio fundusze te uwazam ze akcje midasa beda mialy po 2,5zl za akcje i od tego beda dopiero liczone ich ROI) dobrze wiedzą, o potrzebnych pieniadzach na emisje (nie wierze ze Solo czy Pytel rozmawiajac z funduszami za zamknietymi drzwiami nie zdradzil im jak duza bedzie emisja itd, po prostu wszystko robione jest nieoficjalnie, umówili sie nie puszczac pary z ust, tak uwazam). Wedlug mnie fundusze od 1-2 tygodni juz są zorganizowane i trwa skupowanie zgodnie z planem. Ja chcę płynąć razem z nimi.

Co do przesuniecia terminu to uwazam, ze nie ma to tym razem zwiazku nic z Telpodem. Po prostu taki aneks podpisali, zeby dac nam inwestorom do zrozumienia, że na 100% kupią to aero 2 i w tej kwestii nic sie nie zmienia.

Duże, a wręcz ogromne obroty tylko utwierdzają mnie w przkeonaniu, że jest coraz lepiej, jesli wciagaliby to spekulanci to juz na pewno mielibysmy sporą korektę znając ich "taktykę", a jestesmy swiadkami wspinania sie po skałach pod ostrą gorę z przerwami na nabranie oddechu.

To co mnie cieszy dodatkowo to fakt, żę SWIG jest okolo 30% ponizej poziomu ktory byl przed ostatnimi zawirowaniami. Jesli spojrzec na to, jak ostatnio spekulacje odnosnie grecji i europy zostaly uciete przez głowy państw europejskich mozna sie spodziewac przynajmniej srednioterminowych wzrostow na gieldach (biarac pod uwage rosnaca obawe inflacji tym bardziej). Wiec naplyw ponowny kapitalu moglby nam dodatkowo pomoc.

Kredyt kupiecki to wspaniala wiadomosc. Uwazam, ze poprzez kryzys na świecie Chinczycy wiedzą, że muszą jak najszybciej obracać pieniedzmi, zeby ich inflacja nie zeżarła i, żeby ich papierki które maja (glownei dolary) byly cos warte, dlatego oferują tak CUDOWNE warunki (ja tez chcialbym zeby mi ktos wybudowal projekt w 85% z kredytu kupieckiego..)

Co do analizy technicznej, to nie opieralbym sie na niej patrząć czy jest to odbicie w trendzie spadkowym czy zmiana na trend wzrostowy. Mamy do czynienia z kompletnie inną spółką, jedynie co je łączy to nazwa i odciąłbym wszelkie notowania starsze niz 2 lata i w ogólne na nie nie patrzyl. To jest moje zdanie.

Na koniec chcialbym powiedziec o poziomie zarządzania spółką. Jestem pod wrażeniem jak sprawnie i w skoordynowany sposób prowadzona i zarządzana jest spolka. Pod tym wzgledem, widze jak moje prywatne dzialalosci ustepuja poziomowi zarzadzania no w Midasie (ps: nie wierze, ze solorz pozwoli na jakies marnowanie pieniedzy albo na to aby choc jedna złotówka wiecej niz trzeba zostala wydana na zrealizowanie jego projektu, warto popatrzyc na to jak organizowal on od podstaw polsat)

Kod:
mod: zwracam uwagę na jednostronne posty użytkownika Chomiczekk. to jest merytoryczne forum przeznaczone na omawianie faktów i wniosków z analiz, a nie zaklinanie, nawoływanie do wiary i inne tego rodzaju perswazyjne komunikaty, które nie niosą treści tylko służą do poprawy humoru albo zachęcania do kupna akcji. W szczególności podawanie poziomów cenowych bez *konkretnego* uzasadnienia jest zabronione. Od tej chwili wątek jest pod szczególną uwagą moderacji.

Artykul w wspolpracy polsatu z polkomtelem, o wynikach sprzedazy i tym , ze klienci wybieraja wieksze limimy
www.telix.pl/artykul/dominik-l...

Poniewaz jestem na midasie calym swoim,jak uwazam dosyc sporym jak na drobniaka kapitalem to temat ten bardzo mnie interesuje. Ostatnio bylem w punkcie plusa zobaczyc jak yglada testowanie lte w ich punkcieni milo mniento zaskoczylo. Co do polsatu to tez w roznych punktach bylem i podpytuje conieco o ten internet zeby mniej wiecej zobaczyc jak im idaie i fakcznie 3razy widzialem jak osoba po kilku dniach darmowego testowania wracala i zamieniala na wyzszy pakiet i podpisywala umowe. Mysle, ze juz wyniki za3kwartal moga byc przyjemne a zysk, lub przynajmniej skokowo, kilkukrotnie zwiekszenie przychodow po wynikach za 4kwartal.

Jak najbardziej reakcja na info, nastepny tydzien tez spodziewm sie wzrostow. W ogole do samej emisji spodziewm sie duzej pompki tanawet do ponad 3zlotych, przed kupnem Mobylandu podobnie to wygladalo, z tym ze teraz faktycznie wierze, ze juz na stale wejdziemy w trend pro wzrostowy, biorac pod uwage ze Solo przed emisja wystrzeli jeszcze 1-2 dobre strzaly avy kurs wzrosl a ludzie chetniej weszli w emisje.

media2.pl/telekomunikacja/7180... tutaj link do info i testach lte przez plusa. Jest tam ciekawy podpis , cytuje "Początek transmisji konferencji "Ewolucja i rewolucja w jednym - sieć Plus i jej klienci na drodze do LTE" - 29 listopada 2010 roku - o godzinie 12"
, mozna spekulowac ze wlasnie do 29listopada plus wystartuje z internetem lte i oglosi strategie jak szybko zamierza zwiekszac pokrycie polski i wzrost liczby klientow internetu lte od plusa.

Co do kursu to spodziewalem sie dzis troch glebszej korekty a tu kurs pod koniec sesji pieknie nam zaczal rosnac i odrobil spora czesc strat. Wyjezdzam na weekend odpoczac a kolejny tydzien czuje bedzie pod znakiem bykow na midasie, mam nadzieje ze to koniec raz na zawsze takich niskich poziomow groszowych i tych od 1 do2zl...

Pozdrawiam i zycze wypoczynku weekendowego.

Pytel w zarządzie Polkomtela:
www.telepolis.pl/news.php?id=2...

www.biuroprasowe.plus.pl/note.... Testy LTE w Plusie juz od 5 dni. Szczerze nie obawiam się już niczego po tych informacjach o powtórzonym przetargu oraz o przejęciu Plusa przez Solorza. Do tego jestem entuzjastą emisji nowych akcji na AERO 2 (nie jesli chodzi o budowanie infrastruktury, a przynajmniej nie z wlasnych srodkow).

Mysle, ze juz pierwszy kwartal 2012 bedzie liczony ponad 100mln przychodow. A co do wyroku NSA to mysle ze wszystko juz jest dawno wiadomo.. Jednak tylko dla wlasciciela.

Wczoraj tutaj mnie wyśmiewani jak pisałem, że sprzedaż Polsatowi idzie świetnie i że na infolinii zawsze będą zachwalać, że super się sprzedaje. Tutaj chcę odeprzeć zarzuty ponieważ kierowałem rozmową tak, aby wyciągnąć prawdziwe informacje (troche psychologii, nie trudno jest przechystrzyć telemarketera...).
Wczoraj w Krakowie byłem w punkcie podpisać umowę. W 2 dni rozeszły im się wszystkie modemy, podpisali kilkadziesiąt umów o LTE w ostatnie dni (tylko jeden punkt), przy mnie jak stałem w kolejce 2 osoby podpisaly umowę! Musiałem iść do innego punktu w którym z kolei studenci (w tym pierwszym punkcie raczej ludzie ponad 30 lat) rzucili się na LTE i również przy mnie kilka osób bądź pytało, bądź podpisywało umowę. Sam od wczoraj testuję i internet pędzi pięknie. Nie tylko w Krakowie ale również dalej dziala LTE i to świetnie , pomimo że na mapce napisane jest, że ledwo łapie HSPA+! Oni naprawde pędzą z rozwojem infrastruktury i cisną temat na 100%. Nie moge już czytać tych narzekań.

Zostaje, dokupie przysługujące mi PP i wierzę, że zarobię dużo.

PS: jeśli chodzi punkty SZATANA Z BANKIERA , które wymienił to co do punktu drugiego się zgadzam, ciągły brak decyzji czy zostają przy nas częstotliwości to duży powód na spadki (nerwowośc i oczekiwanie). Z punktem 6 i 7 również się zgadzam, nie jest to jeszcze klarowne, mam nadzieje, że do końca roku wszystko dokładnie będzie wiadomo jakie będą przychody iplanowane, zyski, potrzebne inwestycje.
Nie zgadzam się jednak calkiem z punktami 3 i 5 , ponieważ do rynku hiszpańskiego, gdzie częstotliwości zostały kupione o wiele drożej możemy się równać i wielkościowo, a potencjałowo, myślę, że mamy nawet przewage (ogromne problemy gospodarcze Hiszpanii), więc wartośc częstowliwości wcale nie jest zawyżona według mnie.
Co do 5 punktu również się nie zgadzam, ponieważ w tych czasach wyrwać klienta np Orange, T-mobile czy playowi to nic wielkiego. Jest nikłe przywiązanie ludzi do sieci. Sam zmienialem już sieci 2 razy, ide tam gdzie dają lepsze warunki... Uważam, że zmieciemy ich technologicznie. A oprócz Polkomtela i Cyfrowego Polsatu uważam, że i Play skusi się za 12-18 miesięcy kupować od nas pakiegy GB, jeśli chce w ogóle liczyć się na rynku mobilnego internetu, który odpowiada za coraz to większą część przychodów firm.

Dzwoniłem właśnie do cyfrowego polsatu, ponieważ wezmę na 7 dni testowanie internetu LTE. Ponieważ mówiłem, że jestem zanteresowany MULTIOFERTĄ( Internet, TV, Telefon) to spytałem czym jest największe zainteresowanie teraz. Odpowiedź brzmiała: zdecydowanie INTERNET LTE. Spytałem więc jak duże jest zainteresowanie tym nowym internetem. Pan z infolinii odpowiedział, że jest ogromne, że dużo telefonów dzwoni i dużo jest zamówień:):):).

Tak tylko chcialem podzielić się informacją.

Kolego zanim napiszesz to doczytaj. Emisja bedzie maksymalnie na taka liczbe akcji. A pozatym oni chca pozyskac pieniadze na aero2 i jedoczesnie na budowe infrastruktury!

Nic ja na to nie powiem, ponieważ to normalne. Kilka miesięcy temu już za rok miał Midas zarabiać i być na plusie. Wtedy jednak miał oferować wyłącznie częstotliwości. Teraz spółka będzie oferowała pełną ofertę. Nie dziwne więc, że mając koszty na same inwestycje infrastrukturalne po 400 milionów na rok (powiedzmy przez 4 lata) , czyli 1,6 miliarda nie osiągną zysku na papierze. Nie zmienia to faktu, że cała ta infrastruktura będzie miała swoją wartość. Nigdzie te pieniądze nie uciekną. Po prostu nie będa wykazane jako zysk na papierze, lecz będą wiązały się głównie z wartością budowanej infrastruktury (a do tego, co ciągle podkreślam synergii wszystkich aktywów potrzebnych do oferowania pełnej usługi), które Midas już niedługo skompletuje, a dopiero za 4 lata spłacą się całe wielkie inwestycje i zaczną przynosić zyski. Sam prowadzę sporą firmę i wiem, że jeśli co roku inwestuję nadwyżkę pieniędzy w nowe przedsięwzięcia w których widzę potencjał to na papierze nigdy zysku imponującego nie mam ponieważ ciągle pojawiają się inwestycje--> co nie oznacza, że wartośc mojej firmy nie rosną, wręcz przeciwnie, przecież w każdej chwili mogę sprzedać aktywa i dojść do pieniędzy i dopiero wtedy wykazać duży zysk i zapłacić podatek. Może tutaj tkwi problem dlaczego nie możemy siebie zrozumieć, że podchodzę do zysku troszkę inaczej, i nie traktuję zysku na papierze jako kluczowego, skupiam się na tym, aby każda złotówka ciężko pracowała na siebie, a wartośc mojego biznesu jako całości rosła.

Zysk tak naparwde potrzebny jest do wykazania zdolności kredytowej do banku, czego uważąm Solorz w Midasie nie potrzebuje, ponieważ użyje własnych oraz akcjonariuszy pieniędzy jako finansowania.
Ja widze w tym co on teraz robi wielki sens i trzymam kciuki.

PS: Pewnie teraz Solorz spotyka się z inwestorami instytucjonalnymi i dokładnie przedstawia swój biznes. To mądry człowiek i wie, że jeśli całkowicie nakierowałby fundusze na mine (wersja, że Solorz chce tylko wykorzystywać potencjal midasa a zyski pakować gdzie indziej) to po prostu następnym razem, kiedy będzie wdrażał za kilka lat kolejne, nowe biznesowe projekty nie otrzyma takiego finansowania i zaangażowania funduszy w jego biznes. To towarzystwo zna się dobrze i wie co robi, a ja chcę się do nich doczepić jako akcjonariusz.

Jesli chodzi o wyliczanie wartości, to dziwi mi jak wy wyliczacie wartość. Nie rozumiem jak można mówić, że spółka jest teraz warta 257 milionów (według dzisiejszego kursu). Widocznie niektórzy tutaj nie potrafią wyliczać wartości. Po 1, mają jako jedyni narzędzia do stworzenia 100% dostawcy internetu LTE i HSPA. Po drugie mają finansowanie (Solorz wykupi nowe PP, jak powiedział, czyli 66% potrzebnego finansowania). Po trzecie częstotliwości warte według mnie ponad 500 milionów (jeśli obie zostaną przy Midasie, co uważam, że jest niemal pewne).

Jeśli natomiast chodzi o zagrożenia, to ja uważam cenę za Aero za niezwykle niską i to śmieszne mówić o zagrożeniu, to raczej wielki plus i siła synergii + niska cena za Aero będzie mialo według mnie wielki pozytywny wpływ na przyszłe przychody i zyski.

Co do mówienia, żebym wchodził wszystkim to po 1 nigdy nie wchodze wszystkim a po drugie nie martwcie się wykupię przypadające mi PP i to z miłą chęcią.

Moze roznimy sie tym, ze ja nie uwazam by Midas byl wart teraz mniej niz 300 milionow, uwazam wręcz, że spółka warta jest teraz około 2 miliardów. Rynek niech ocenia jak chce. Dla mnie jest rozhisteryzowany jak kobieta w ciąży i szczerze mnie to nie obchodzi. Trzymam akcje na jeszcze około 2 lat. Dlaczego tych okropnych rzeczy nikt tu nie pisał kilka dni temu, nagle gdy kurs leci na łeb na szyje, każdy przewiduje i mówi jak to jest oczywiste... Coś jak porady w TV..

ps: gdy pozyskiwali kasę na MOBYLAND , Midas był całkowicie inną spólką niż jest teraz.

Nie rozumiem za bardzo co kolega mówi. Biorąc statystycznie ( o czym czytałem w kilku książkach), w większości przypadków to cena PP zmierza w kierunku cen starych akcji, więc nie rozumiem obaw. Ja zostaję na pokładzie a czas pokaże jak na tym kto wyjdzie.

Taurus ma racje, poprostubzlr to troche ujal. Chodzilo mu chyba o to ze Midas wedlug jeszcze niedawnych strategii mial tylko zezwalac na uzywanie swoich czestotliwosci i z calej sumy oferty koncowej jegobwklad to miala byc czesc, np 1/3. Teraz okazuje sie jednak ze nowa strategia to zbudowanie spolki oferujaca cala palete , gotowa usluge. To sprawia ze przyszle przyxhody i potencjalne zyski beda wielokrotnie wieksze niz jakvyyy tylko uzyczali czestotliwosci co sprawi ze wieksza ilosc akcji nie wplynie na spadek wartosci kazdej akcji, uwazam wrecz ze dzieki tak slabej sytuacji na gieldach bedzie szanse kupic taniutko cos w rzeczywistosci wielokrotnie bardziej warte. Popieram Taurusa. Skala dzialania Midasa bedzie duzo wieksza i wszechstronna.

Szacowanie przyszłych przychodow w tym momencie jest niezwykle ciężkie, jednak postanowilem się trochę w to pobawić. Tak się składa, że tydzien temu wrócilem z USA i Kanady i chcę się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

Poniewaz mialem przyjemnośc odwiedzić cały pas od Chicago, poprzez Detroit, Toronto, Buffalo aż po Nowy Jork i inne miasta Wschodniego wybrzeża przy okazji chcialem zobaczyc jak tam wygląda korzystanie z szybkiego internetu w tym LTE, głównie w Laptopach, Ipadach (I wszystkich produktach APPLA) oraz w smartphonach i wszystkich innych tego typu urządzeń. Jako, że kraje te wyprzedzają nas o jakieś 3 lata jeśli chodzi o tego typu technologie jest to dobry punkt odniesienia.
Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że byłem zdumiony tym, że 2/3 ludzi których widzialem korzystają z tego typu internetu. Kiedy wracałem wieczorami metrem bądź inną komunikacją miejską widzialem jak niemal każdy siedzi ze swoją "maszynką" i słucha muzyki, ogląda pliki VIDEO, wysyła e-maile, gra on-line (tak, gra on line i ogląda VIDEO, nie patrząc jak wiele tranferu zużywa). Skala tego zjawiska jest nie do opisania. Nawet w mniejszych miejscowościach bądź na zadupiu (gdzie postawiono dopiero 2 lata temu maszt telekomunikacyjny) ludzie korzystali masowo z szybkiego-mobilnego internetu. Przy mnie kilka osób dokupywało pakiet GB...

Sieć VERIZON w Ameryce Polnocnej oferuje internet LTE i powiem szczerze, ze ciężko nie zauważyć ich reklam wszędzie i wielkich drukowanych liter INTERNET LTE.

Znajomy opowiadał mi, że był w Japonii dwa miesiące temu i opowiadał mi jak szybki mają tam internet mobilny, używając słowa LTE!

To wszystko wie doskonale Solorz. Wie doskonale, że wyprzedza czas w polskich realiach. Idealnie za dwa lata, kiedy ten szał przyjdzie do nas już w 100% procentach Solorz-Żak będzie miał wszystko dopięte na ostatni guzik i zagarnie pod swoje skrzydla znakomitą część polskiego (za 2 lata kilkukrotnie większego) rynku mobilnego internetu szybkich predkości( niższe prędkości poprostu będą poniżej standardu ktory nastanie).

Tak więc w wiekszosci jestesmy szczesliwymi wspolwlascicielami spolki (Midasa) ktora przez nastepne kilka lat bedzie miala monopol na oferowanie tego rodzaju usług.

A wiec powrocmy do moich prób oszacowania przyszłorocznych przychodow Midasa oraz przychodów w 2013 roku. ( zalozylem ze do 2013-2014 nastapi najbardziej dynamiczny wzrost osob korzystajacych a lata pozniejsze to powolny wzrost i stabilizacja)

Tudaj link pokazujący ilu klientów posiadaja polskie sieci (dane z 3 kwartalu 2010 roku)
forsal.pl/grafika/489209,60338...

Cyfrowy Polsat --> okolo 3,5 miliona klientow (zalozmy ze 2 milion klientow to klienci inni niz Ci Plusa i Play-a)
Plus ------------> 14 milionow klientow
Play***----------->5 milionow klientow

***---> zakladam, ze Play bedzie korzystal z internetu od Midasa, poniewaz innego wyjscia nie ma (rynek ten bedzie odpowiadal wedlug mnie za niemal takie same przychody jak przychody z rozmow, smsow i MMSow, ktorych zyskownosc na calym swiecie maleje ) PS; Play ma obecnie slaby Mobilny Internet, sam go testowalem)

Zalozmy ze 30% klientow to osoby ktore nie beda krozystaly, badz beda minimalnie korzystaly z mobilnego internetu (osoby starsze, male dzieci) wiec to odrzućmy.

Mamy wiec (14mln+5mln+2mln)*0,7= 14,7 mln

Nastepnie zalozmy ze w 2012 roku 15 % tej liczby klientow bedzie korzystalo z oferty internetu LTE+ i HSPA + i beda srednio zuzywac 3gb

14,7 *0.15*3gb*9.03zl (tyle netto za 1GB dostaje mobyland)x12 (miesiecy)=716 milionow przychodow midasa ----> koszty dzialalnosc to okolo 50 milionow + 400 milionow na inwestycje (Gdzies czytalem ze Solorz zainwestowac poprzez rozne spolki okolo 1 Miliarda w infrasktrukture.

Mamy wiec 716-450=266
Mamy 266 milionow zysku... Zalozmy 15 krotnosc zysku wartosc spolki i mamy cene za akcje ponad 10zl

W roku 2013 zamiast 15% z tych 70% wszystkich klientow do ktorych potencjalnie moze miec dostep Midas uwazam ze juz 1/3 bedzie korzystala z oferty mobilnego internetu oraz zwiekszy sie ilosc uzywanych Gigabajtow przypadajacych na 1 uzytkownika (zgodnie z trendem swiatowym). Wychodzi ze przychody moga przekroczyc 2 miliardy.. Niech 1 miliard bedzie zyskiem , a 15 krotnosc zysku wartoscia akcji to nasz Midas moglby by byc notowany po 50zl / akcje. Nierealne? Juz po tyle byl notowany w 2006 roku:) Historia zna setki, jesli nie tysiace takich spolek.

Zysk wychodzi duzo duzo wiekszy.

Mozecie wysmiac to o czym pisze, ze za duzo, ze za duze zyski. NIE! Inwestowanie w tak ryzykowne branze nowoczesnych technologii niesie za soba potencjalny ogromny wzrost i zyski. Uwazam, ze jestesmy swiadkiem powstawania duzej firmy na polskim rynku ktora wlasnie bedzie Midas.

Wydaje mi sie ze znakomita czesc inwestorow zostala wyleszczona. Coraz ciszej na forum. A jesli juz na innych forach glosno jest o Midasie to raczej przesmiewczo-ich strata.

W dniu wczorajszym wiele myslalem o potencjalnej sprzedazy aero2 MIdasowi, po przespanrj nocy pomyslalem ze tak naprawde jest to swietna informacja. Nasz Midas bedzie dostawca finalnego produktu majac i czestotliwosci hspa+ i lte oraz bedZie mial swoje stacje Bazowe. Uwazam ze wielka przyszlosc przed nami. Pytel i Solorz niewiele mowia publicznie ale daien w dzien widac jak szybko przebiega caly proces.

W najblizsze 60dni stanie sie tak wiele przelomowych rzeczy dla Midasa ze jego wartosc bedzie gwltownie rosnac. Jestem tego niemal pewien. Juz dzisiaj spolka jest mocno niedoszacowana, poniewaz warta jest wedlug mnie przynajmniej trzykrotnie wiecej -i wartosc ta nie zawiera pozytywnej decyzji o czestotliwosciach, sprzedazy aero2 do midasa, rozpoczecie oferowania internetu LTE i HSPA+ przez Polkomtel oraz uwazam w czasie roku rowniez przez Playa .

10zlotych! Nadchodzimy:)

Ciekawe dlaczego taka cisA na temat tej konferencji. Wedlug mnie to co dzis zostanie na niej ustalone-wiadomo juz odvjakiegos czasu pewnie bylo ustalone, stawiam tylko troche nizej jesli codzi o waznosc tej informacji niz informacje o utrzymaniu przedmMidasa obu czestotliwosci. Uwazam ze cena bedzie optymalna, solorz chce uniknac kosztow to znaxzy np podwojnych kosztow ksiegowania w 2 spolkach, dwa zarzady, i wiele wiele imnych. uwazam ze jednak midas bedzie spolka do ktorej spora czesc (wiadomo ze proporcjonalnnie do wielkosci MIdasa i Cp i POlkomtela) zyskow bedzie trafialo do Midasa. Nie dosc ae moze odliczac sraty z5lat, to jeszcze NFI maja wygodne formy opodatkowania . Co wiecej, midas jako dosyc mala spolka ma szanse najdynamizniej ze spolek HAna SOlo zwiekszac swoja gieldowa wartosc co moze w krotkim czasiendac solorzowi duzo lepsza zdolnosc kredytowanpod zastaw akcji (wtedy juz wielokrotnie wiecej wartych)Midasa.

Wydaje mi się, że stacje te będą należaly do Midasa, a jedynie będzie dzierżawione po jakiejś cenie miejsce (to znaczy możliwośc umieszczenai tych urządzeń na masztach Polkomtela). Dla obu firm jest to pozytywne wedlug mnie ponieważ 1. Dla Midasa sprawia to, że taniej wychodzi zapłacić jakąś niewielką kwotę i nie musiec zdobywać pozwoleń na stawianie masztów i osobno płacić za dzierżawe miejsa (dachów itd) a dla Polkomtela to plus bo jak Midas się dołoży to po części będzie ich mniej faktyczna dzierżawa miejsc pod maszty kosztowała.

Co do punktu trzeciego to na pewno Cyfrowy Polsat oraz Polkomtel będą oferowaly te uslugi internetu LTE od początku i myślę, że w roku 2012 będą to dochody około 300-400 mln dla Midasa a rok później znacznie więcej.

Wszystko zależy od tego, jak mocno Internet LTE stanie się modny i jak wielu sympatyków zdobędzie. Jeśli okaże sie sukcesem to konkurencja ORANGE i T-MOBILE beda musieli kupowac transfer od Midasa jeśli nie będą chcieli wypaśc z rynku internetowego calkiem (przynajmniej do czasu przetargu na częstotliwości nowe będą zmuszeni płacić Midasowi, pewnie wyższą cene niż CP i Polkomtel.)

[*** usunięto przypuszczenia co do kursu nie poparte argumentacją ani analizą ***]

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 22 listopada 2013 22:43:53
Liczba wpisów: 33
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,533 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat