Witam ponownie po dłuższej przerwie bo @mdtrader wezwał mnie do tablicy:-) Po udanym wypoczynku lepiej się myśli i można pokusić się o wyciągnięcie jakieś syntezy całej sytuacji.
Dla wyjaśnienia podam, iż obecnie nie posiadam akcji Midasa. Ostatni pakiet swoich akcji Midasa sprzedałem po tym jak ukazała info się o nowej emisji. Po prostu wiedziałem że ta informacja musi wywalić kurs bo emisja jest zbyt duża aby mogli ją podźwignąć drobni - o czy wcześniej pisałem. Ale dodam od razu że mój stosunek do Midasa jako spółki i jej postrzegania się nie zmienił tj. uważam, że Solorz konsekwentnie buduje duży podmiot telekomunikacyjny na rynku ale tę kwestię rozwinę za chwilę poniżej.
@mdtrader
Wklejasz mój cytat (sprawdziłem) z dnia 2 sierpnia b.r.!!! wówczas były mimo wszystko trochę inne uwarunkowania zewnętrzne i nikt nie myślal o kolejnej emisji w tym roku!. Uważam zresztą, że gdyby S&P nie obniżyła ratingu USA to indeksy giełdowe i kursy spółek byłyby zdecydowanie wyżej. Pewne zdania z tego cytatu są nadal aktualne, ot choćby to:
Cytat:Jednak to co jest pocieszające to właśnie to, że spółki Midasa działają na rynku który nawet przy globalnym spowolnieniu gospodarczym nie zwalnia lecz pędzi jak szalony (patrz mój wcześniejszy wpis) więc jak ktoś siedzi na Midasie na longa to całe obecnie zamieszanie nie powinno go jednak martwić.
To że działa w branży która charakteryzuje się dynamicznym rozwojem jest wg mnie rzeczą bezdyskusyjną - kwestią otwartą pozostaje kiedy z tego dynamicznego rynku będzie generować wreszcie solidne przychody.
Obecne spadki są wynikiem ogłoszenia nowej emisji akcji o bardzo dużej wartości, w większości przewyższającej możliwości finansowe obecnych drobnych akcjonariuszy. Kto dziś jest we free float - tylko drobni i to oni decydują o kursie akcji sprzedając bądź kupując (i przeważnie przereagowując w obie strony). Fundamentalnie w spółce nic się nie zmieniło na gorsze - wręcz przeciwnie cały czas jest uporządkowywanie struktury, rolowanie zadłużenia na bardzie korzystnych warunkach, renegocjowanie niektórych niekorzystnych umów (ja np. ta z PTC) itp. Tu widać było spory ruch (po komunikatach) i widać że nowy zarząd uporządkowuje sprawnie te dzaiłania operacyjne. Kluczową rzeczą jest nowa emisja. W dłuższym terminie (o czy wcześniej też pisałem) zakup Aereo2 ma pozytywne znaczenie dla spółki bo nadaje jej strukturze aktywów przejrzystości - gdyż zarówno infrastruktura jak i różne częstotliwości będą w Midasie. Moje wcześniejsze obawy były związane z tym, iż w systemie Aereo (infrastruktura)- Midas (częstotliwości dla LTE) - CP i Polkomtel (oferta komercyjna) najwięcej może zarabiać Aereo bo będzie musiał ponosić największe nakłady na rozwój sieci. Teraz będą w grupie Midasa to jego spółki będą zarabiać - a nie CP i Polkomtel (choć również) bo Solorz musi rozbudowywać sieć a będzie to chciał również czynić z bieżących przychodów!! Zatem w dłuższym horyzoncie czasowym to jest wg mnie słuszne posunięcie - choć ja osobiście stawiałem że z tym zaczekają i będzie ten ruch wykonany za ok rok - ale jak widać ostatnio Solorzowi mocno się spieszy - ale też jest świadom że usługa będzie miała dopiero wówczas większą liczbę użytkowników jak będzie "rozsądne" pokrycie zasięgu sieci.
Co do zysków o których tu pisano przywołując wypowiedź z konferencji Pytela że zyski Midas będzie przynosił dopiero za kilka lat to w zupełności zgadzam się tutaj z opinią @chomiczekk że zysk netto jest tu sprawą drugorzędną bo wartość wewnętrzną można budować również przez ciągłe inwestycje tym samym powiększając aktywa spółki. Wszystkie zyski na poziomie operacyjnym będą inwestowane w sieć a ona ma przecież swoją wymierną i policzalną wartość! Ja osobiście wolę spółki które cały czas inwestują bo mają wizję rozwoju i potrzebują gotówki niż te które odkładają zarobione pieniądze na lokatę lub dzielą się dywidendą. Wg mnie głównym zapytaniem, o jakim wspomniał Taurus jest wielkość i dynamika przychodów?? To jest klucz do odpowiedzi na to czy należy inwestować tę spółkę czy dać sobie spokój. Ja wierzę że niedługo spółka zacznie wreszcie generować większe przychody. Niestety wywiad Kamila z prezesem Midasa mnie rozczarował - w ty sensie że na zadane przez Kamila pytania prezes nie udzielił żadnej konkretnej odpowiedzi - "mam nadzieję, że jak najszybciej", "w wersji optymistycznej do końca roku", "będą rosły znacząco w następnych kwartałach" itp. Nic się nie dowiedzieliśmy. Nadal podtrzymuję że w dłuższym terminie np. 2 lat na spółce powinno dać się sporo zarobić. A tak sobie ostatnio też pomyślałem po ogłoszeniu tej emisji, że nie wiem czy docelowo Solorz nie zrobi podobnego majstersztyku jak z CP i Polsatem. Tj. stworzy nowy duży podmiot telekomunikacyjny działający w najnowocześniejszej technologii na rynku LTE i za klika lat nie sprzeda go Polkomtelowi za "grube" miliardy tj. zje ciastko i będzie miał ciastko -takie odległe science fiction :-)) A porpos jeszcze dywagacji skąd wezmą pieniądze na spłatę zadłużenia Aereo - Taurus nie ma się co głowić na pewno zredukują zadłużenie do zakładanych bodaj 70mln. Przy wcześniejszym zakupie Mobylandu było baaardzo dużo warunków zawieszających i wszystkie spełnili wieć teraz będzie podobnie. Reasumując Solorz konsekwentnie buduje duży podmiot telekomunikacyjny działający w nowoczesnej LTE ale ma przy tym bieżący kurs i załamanych drobnych akcjonariuszy głęboko w d... Każda emisja (nawet ta na cele rozwojowe spółki) niesie za sobą ryzyko spadku kursu (poparzcie na przykład DUDY co się stało z kursem po komunikacie o nowej emisji) więc obecne spadki są e wyłącznie owocem decyzji o nowej emisji. Tak jak już wspominałem Solorz i tak musi wyłożyć większość kasy na sieć a jeśli mu się uda część wyciągnąć z rynku to zawsze korzyść dla niego.
Ktoś zapyta, że skoro tak dobre perspektywy rysuję przed spółką (choć podkreślam, że długoterminowe) to czemu nie siedzę nadal na papierze. Z prostego powodu na nową emisję by mnie było nie stać aby objąć poza tym to było do przewidzenia że jak będzie duża emisja to spadek kursu będzie nieuchronny. Ja czekam na rozwój wypadków i w odpowiednim momencie będę chciał znów wejśc w spółkę - być może dopiero po emisji (może w notowane PP a może w akcje)- zobaczymy

Na razie przerzuciłem kapitał na Boryszew :-) Zobzcymy czy nie za wcześnie ale o tym na wątku Borka porozmawiamy.
Taurus80 napisał(a):Trzeba kiedys w koncu zorganizowac jakies spotkanie integracyjne :)
Jak juz mowilem ostatnio nie mam checi na analizy :( i kombinacje jestem na etapie dzialania na pol gwizdka odpoczywajac od gieldy
Nie głupi pomysł

Tylko z racji różnych lokalizacji zamieszkania potencjalnych uczestników tego spotkania w naszym pięknym kraju należałoby wcześniej przyjąć jakiś algorytm wyznaczający optymalne miejsce dla wszystkich jego uczestników