PARTNER SERWISU
ckzvrdxo
102 103 104 105 106
Drobny
0
Wpisów: 25
Wysłane: 17 listopada 2011 23:01:48 przy kursie: 1,19 zł
Nowe info, czy ktoś je skomentuje?
Cytat:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 83 / 2011
Data sporządzenia: 2011-11-17
Skrócona nazwa emitenta
MIDAS
Temat
Otrzymanie zawiadomień w trybie art. 69 w związku z art. 77 ust. 7 Ustawy o ofercie publicznej oraz art.160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Edytowany: 25 listopada 2011 19:57

mat_987
0
Wpisów: 14
Wysłane: 18 listopada 2011 07:35:24 przy kursie: 1,19 zł
Nie przykładałbym wielkiego znaczenia do tego infa. Solorz dokupił tylko tyle akcji ile mógł, aby nie przekroczyć 66%. Ciekawi mnie raczej ostatnie zdanie:
Cytat:
Wzywający traktuje Fundusz jako inwestycje długoterminową, i nie wyklucza dalszego zwiększania udziału w ogólnej liczbie głosów w Funduszu w okresie najbliższych 12 miesięcy.

To, że traktuje jako inwestycje długoterminową nikogo nie dziwi, ale zapis o możliwości zwiększenia udziału w ogólnej liczbie głosów jest zaskakujący, choć myślę, że to tylko furtka i w rzeczywistości nie ma on najmniejszego zamiaru przekraczania 66%. Ewentualnie może wykazać chęć zbliżenia się do tych 66%.
Co tak naprawdę dla akcjonariuszy znaczyłoby wezwanie, to nie mam pojęcia. Niestety moje doświadczenie jest marne i nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją. Tak czy inaczej uważam, że GPW jest dla Solorza bardzo korzystne, ponieważ daje mu większą swobodę.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 18 listopada 2011 09:29:38 przy kursie: 1,13 zł
agmar111 napisał(a):
Swoje wyliczenia oparłem na informacji @broker_ns. W uchwale wyczytałem jedynie o ilości akcji 548 - 1183 mln szt. a nie kwocie emisji, więc jeśli wprowadziłem w błąd to sorki.

@Agmar111 oczywiście masz rację - nie podano kwoty emisji tylko liczbę akcji:-)) Zbyt szybko na gorąco czytałem komunikat i nieopatrznie wziąłem liczbę akcji jako wartość emisyjną:-)). Za wprowadzenie w błąd przepraszam .

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 21 listopada 2011 22:00:17 przy kursie: 1,00 zł
@mat
Nie przywiazywałbym wagi dla takiej formułki, można poniekąd powiedziec, że jest "standardowa" i nic nie wnosi. A oceniając realnośc ewentualnego zwiekszania takiego zaangażowania należałoby chyba ocenic przez perspektywe art. 74 ustawy o ofercie - czyli wezwania na wszystkie pozostałe akcje. To sie Solorzowi, wydawałoby sie - na tym etapie rozwoju midasa - nie opłaca.

Drobny
0
Wpisów: 25
Wysłane: 22 listopada 2011 23:07:03 przy kursie: 1,03 zł
Ciekawy artykuł, który sugeruje ,że jest szansa na niższą wycenę Aero 2, więc i mniejszą emisje akcji jaką Midas będzie musiał zrobić na jego zakup.
Cytat:
NFI Midas: Aero 2 pod podwójną lupą
Urszula Zielińska 22-11-2011, ostatnia aktualizacja 22-11-2011 00:50
W poniedziałek Komisja Europejska poinformowała, że wstrzymała działania Urzędu Komunikacji Elektronicznej zmierzające do ustalenia nowych hurtowych stawek MTR (międzyoperatorskich opłat za kończenie połączeń w sieciach mobilnych) pobieranych przez Aero 2, spółkę kontrolowaną przez Zygmunta Solorza-Żaka. KE już drugi raz w ostatnim miesiącu kwestionuje procedurę wyliczania i narzucania stawek przez polskiego regulatora, uderzając pośrednio w ich wysokość. Tym razem KE zwróciła uwagę, że stawki, z których korzysta Aero 2, są ponaddwukrotnie wyższe niż te pobierane przez dużych graczy.

Aero 2 jako nowy podmiot na polskim rynku telekomunikacyjnym na mocy decyzji UKE korzysta z tzw. asymetrii: pobiera więcej (57 gr) za kończenie połączeń w swojej sieci niż najwięksi gracze: Polkomtel (Plus), Centertel (Orange) i PTC (T-Mobile) dostają 15,2 gr za minutę. P4 (Play) pobiera 35 gr.

Według prezes UKE Anny Streżyńskiej stanowisko KE nie ma bezpośredniego wpływu na wysokość stawek pobieranych przez Aero 2 od konkurencji. – KE może zablokować nasze działania do czasu, aż udzielimy Komisji wyjaśnień, dlaczego działamy tak, a nie inaczej – mówi szefowa UKE.

548 mln zł – na tyle wycenione zostało Aero 2 na potrzeby przejęcia przez NFI Midas
Informuje jednocześnie, że przyszłe stawki MTR pobierane przez Aero 2 mogą się zmienić niezależnie od poniedziałkowego ostrzeżenia KE. – Prowadzimy analizy dotyczące Aero 2 i innych spółek z tej grupy, aby stwierdzić, czy zmiany właścicielskie w Polkomtelu nie są przesłanką do obniżenia ich stawek do najniższej obowiązującej w grupie – mówi Streżyńska.

Teraz Polkomtel, Aero 2, Mobyland i CenterNet należą do jednej osoby – Zygmunta Solorza-Żaka.

– Sprawdzamy, czy po przejęciu Polkomtelu spółki należące do jednej grupy mają powody, aby nadal korzystać z asymetrii – mówi Streżyńska.

W jednym ze stanowisk UKE z 2010 r. dotyczących Aero 2 była mowa o tym, że jeśli po zmianach właścicielskich udział grupy w rynku przekroczy 20 proc., będzie to przesłanką do weryfikacji poziomu asymetrii przyznanej temu operatorowi.

Regulator prowadzi analizy między innymi na wniosek P4, operatora sieci Play.

– Nie wnioskujemy o wyrównanie stawek MTR. Wystąpiliśmy tylko z pytaniem, jak ma się stanowisko UKE z 2010 r. do obecnej sytuacji po przejęciu Polkomtelu – twierdzi Marcin Gruszka, rzecznik sieci Play.

Aero 2 to spółka, którą Solorz-Żak zamierza wnieść do giełdowego NFI Midas. Na potrzeby tej transakcji Aero 2 zostało wycenione na 548 mln zł. Do tej pory asymetria była istotnym elementem jego biznesplanu, choć wiadomo było, że będzie się zmniejszać.

PARKIET

Kod:
[mod: proszę nie przeklejać artykułów i informacji z espi; zajawka plus link do pełnej treści sa wystarczające]
Edytowany: 25 listopada 2011 19:59

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 24 listopada 2011 08:16:50 przy kursie: 0,99 zł
czyli nasuwa sie wniosek: zawyzona wycena aero2 przez solorza wiedzac ze stawki prawie dwukrotnie wyzsze i 3 krotnie od reszty sanie do utrzymania :( P Solorz chce zdobyc kapital na finalizowanie zakupu polka za cene akcjonariuszy mniejszosciowych midasa Shame on you nieladnie - mam nadzieje ze to nie prawda bo to by znaczylo ze ktos tu wyciska kwasny soczek Think

pozdro
ik

chomiczekk
0
Wpisów: 33
Wysłane: 25 listopada 2011 19:33:13 przy kursie: 1,17 zł
Pytalem po kilku salonach plusa kiedy bedzie u nich lte. Podobno juz na magazynie maja modemy lte i jakies szkolenie coi jak. Na przelomie grudnia/stycznia powinni zaczac oferowac w plusie internet lte.

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 26 listopada 2011 11:07:37 przy kursie: 1,17 zł
Proszę Państwa tą dyskusję na temat kursu MIDASA prowadzicie na niezbyt ciekawym poziomie!
Wystarczy popatrzeć na AT(wykres),że poziom kursu 1.00 jest dużym oporem oraz lokaklnym "dołkiem".
Nastąpiło wybicie kursu co często zdarza się na giełdzie!
Należy przyglądać się uważnie oraz przeprowadzić analizy bo przed MIDASEM ważne wydarzenia min. Prospekt Emisyjny oraz niedługo 15.02.2012 termin PP oraz podanie wartości emisji!
Te czynniki obecnie min. będą miały w duzej mierze wpłw w przyszłości na kurs spółki!
Edytowany: 26 listopada 2011 11:25

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 26 listopada 2011 11:37:23 przy kursie: 1,17 zł
Tak, jak napisał compaq100 1.00 to dosyć silne wsparcie, a piątkowy wzrost wynikał prawdopodobnie z przebicia oporu na 1.06 (dolne ograniczenie dawnego kanału spadkowego).

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 26 listopada 2011 13:19:13 przy kursie: 1,17 zł
Widze ze mamy technikow wiec prosze o analize wzrostowa wszytkie opory po kolei.
Dla mnie glowna przyczyna wzrostow jest zapowiedziana konferencja na ktorej dowiemy sie wszystkiego co planuje Plus w zwiazku z LTE a co za tym idzie w najblizszych dniach dowiemy sie jaki transfer zamawia polkomtel.
Oczywiscie nie bede sie sprzeczal z technikami kto ma racje bo racje maja wszyscy technika zawsze idzie z "fundamentami" co do emisji i gra pod nia to zacznie sie w pozniejszym terminia dzisiaj gramy pod polkomtel.

compaq100
0
Wysłane: 26 listopada 2011 13:53:55 przy kursie: 1,17 zł
Ja się z Twoją opinią Taurus akurat w 100% zgadzam,że wpływ na kurs miała również informacja o konferencji prasowej.Post mój nie miał w żadnym stopniu odniesinia do Twojego wcześniejszego postu!

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 26 listopada 2011 21:37:56 przy kursie: 1,17 zł
Compaq info o konferencji jest znane oficjalnie od 2-3 tygodni wiec zadne nowosci i wplywu na kurs nie mialo :) zapewne odrobina techniki i oczywiscie oczekiwanie na samo wydazenie zadzialalo prowzrostowo blackeye

Teraz pytanie co dalej ?? Przydalaby sie jakas pozadna analiza techniczna :) wiec o nia prosilem oczywiscie fundamenty znane i nic sie nie zmienilo :)

- czekamy na zamowienie z polkomtela
- widmo utraty czestotliwosci (obydwu) nadal takie same nawet nie znamy terminu rozprawy w NSA
- oczywiscie nie znamy wartosci nowej emisji moze sie do 15tego wyjasni w co bardzo watpie jezeli odciecie ma byc w lutym to cene za nowa emisje mysle ze poznamy najwczesniej pod koniec stycznia.
- nie wiemy jak aero splaci dlugi :) warunek w umowie byl ze zadluzenie spadnie o jakies 500mln :) o ile pamietam.
-no i ostatnie kwiatki pan Falenta ostatnio glosno krzyczy w mediach ze na dniach Aero 2 ma podpisac umowe kupna swiatlowodow za skromne 150mln :) skad bedzie kasa skoro aero musi najpierw pozbyc sie dlugu Think

Jak zwykle u pana Solorza same niewiadome nie znam ani jednej chocby najmniejszej odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie :)

compaq100
0
Wysłane: 26 listopada 2011 22:24:29 przy kursie: 1,17 zł
Taurs prawie te same wątpliwosci mam na obecną chwilę i w zasadzie jednoznacznej odpowiedzi obecnie
żaden z inwestorów oprócz p Solorza nie potrafi udzielić!!To jest to ryzyko,które trzeba uwzględnić inwestując ewentulanie w spółkę MIDAS!
Ja jednak jestem w stanie powiedziedż,że ryzko jest jednak po stronie największego akcjonariusza p. SOLORZA!
Rozumie Twoje wcześniejsze uprzedzenia do p. SOLORZA ale nie wykluczam,że zamiary głównego akcjonariusza są obecnie b. pozytywne
Rozważam obecnie i proponuję dyskusję kiedy i czy nalezy ewntualnie zainwestowac w spółkę MIDAS
Edytowany: 26 listopada 2011 22:38

mainecoon
0
Wpisów: 49
Wysłane: 27 listopada 2011 11:36:10 przy kursie: 1,17 zł
Karty Plusa logują się do Aero2

Cytat:
Jak donoszą czytelnicy Plus+ Blog, użytkownicy sieci Plus – zarówno ofert na kartę, jak i z mobilnym Internetem mogą logować się od dzisiaj do sieci Aero2 (260-17; PL 17). Sieć działa w standardzie UMTS 900 MHz. Komercyjną ofertę dostępu do internetu w technologii LTE Polkomtel zaprezentuje 29 listopada br.

Działania te mają zapewne na celu zintegrowania imperium telekomunikacyjnego Zygmunta Solorza-Żaka, w skład którego wchodzą spółki Aero2, CenterNet oraz Mobyland i rozbudowę jej sieci nadajników umożliwiając świadczenie usługi ultraszybkiego Internetu w technologii LTE i HSPA+ na terenie całej Polski. Połączenie obu sieci zapewni lepszą jakość połączeń oraz większy zasięg pokrycia terenu szerokopasmowym Internetem.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 30 listopada 2011 01:06:46 przy kursie: 1,18 zł
Teraz Plus będzie dzięki częstotliwością Midas'a i Aero2 jedyną siecią, w której nie będzie zrywać połączenia w wiadomych godzinach w większych miastach co kilka minut. Wszyscy są przeciążeni i robi się powoli problem z jakością połączeń. To będzie wiarygodny argument dla klienta biznesowego, który płaci i wymaga. Każdy kto będzie mógł zapłacić za telefon, w którym nie ma zakłóceń/zwiech połączenia zrobi to choćby powiedzieli mu drożej niż konkurencja.

Ciekawe jak będzie się LTE w Plus GSM sprzedawać. Masowa migracja z wolniejszych połączeń wydaje się tylko kwestią czasu, ale ludzie mają abonamenty powykupywane na okres. Kluczowe wydaje się czy pozwolą w biegu przechodzić w trakcie umowy z UMTS --> LTE ... jeśli zrobią coś takiego choćby w ograniczonym zakresie na przykład na święta to do końca roku nie zdążą podłączyć wszystkich chętnych. Ilu by było ... 300 500 700 tys.? Jeszcze lepiej automatycznie LTE dla każdego kto ma umowę i jest w zasięgu! I GB by leciały. Klienci zadowoleni, Plus GSM technologicznie i jakościowo mile przed konkurencją, odpływ klienta zatrzymany a perspektywy odbijania rynku nieprawdopodobne. Od czasu startu Play nikt takich nie posiadał. Pozostaje tylko marketing do zrobienia.

Najfajniejsze w tej spółce nadal jest to, że wszystkie ustalenia są robione przy stoliku przez Solorza i najbardziej kluczowe sprawy jak cena za GB, terminy i zakres promocji, szczegóły od których zależy rentowność i tempo wzrostu rynku są nieznane. Kto wie ile Solorz i jego partnerzy mają na dzisiaj w Midasie, równie dobrze free float może być poniżej 10% a nawet 5% i nikt nie będzie wiedział, 10 różnych podmiotów zaangażowanych w Midas na 3-4% i nikt nic nie będzie wiedział, a o brak koneksji biznesowych z grupami/jednostkami, które ochoczo wejdą w tak drastycznie przecenione aktywo Solorza podejrzewać nie można.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 30 listopada 2011 01:12

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 listopada 2011 09:03:57 przy kursie: 1,25 zł
Dzisiaj w ślad za życzeniem facebookowych fanów, z rana nieśmiało patrzymy na Midasa od strony technicznej, bo zmierza do chwilowego rozwiązania.

kliknij, aby powiększyć

Komentarz w serwisie Wiadomości SW
www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...

mainecoon
0
Wysłane: 30 listopada 2011 19:22:43 przy kursie: 1,25 zł
Spółka NFI Midas podpisała list intencyjny z Polkomtelem

Cytat:
Mobyland, spółka zależna notowanego na GPW funduszu NFI Midas podpisała list intencyjny z operatorem telekomunikacyjnym Polkomtel w sprawie świadczenia usług bezprzewodowej transmisji danych LTE. To kolejna firma, która wprowadza komercyjnie dostęp do internetu w tej technologii w oparciu o infrastrukturę należącą do giełdowej spółki.

mainecoon
0
Wysłane: 1 grudnia 2011 18:33:37 przy kursie: 1,24 zł
Oświadczenie Zarządu NFI Midas ws. współpracy z Polkomtelem

Cytat:
List Intencyjny w sprawie współpracy Mobyland z operatorem telekomunikacyjnym Polkomtel został podpisany w dniu 29 listopada 2011 r. w godzinach wieczornych. Zarząd NFI Midas niezwłocznie po podpisaniu otrzymał informację od swojej spółki zależnej, po czym niezwłocznie poinformował inwestorów o zaistniałej sytuacji za pośrednictwem raportu bieżącego, działając bez jakiejkolwiek zwłoki.

Podczas ogłaszania aktualizacji strategii we wrześniu 2011 r. Spółka informowała o zamiarze prowadzenia rozmów ze wszystkimi dużymi operatorami telekomunikacyjnymi. Takie rozmowy cały czas się toczą na różnym poziomie zaawansowania. Do momentu aż zaawansowanie negocjacji nie osiągnie istotnego poziomu, Spółka nie publikuje raportów bieżących na ich temat, nie chcąc poprzez podawanie niepewnych informacji wprowadzić inwestorów w błąd. Tym bardziej Spółka nie mogła poinformować o wspominianej w artykule prasowym umowie w sprawie współpracy z Polkomtelem, ponieważ taka umowa do tej pory nie została wypracowana, a tym bardziej podpisana. List Intencyjny - zawarty na czas określony do 9 marca 2012 roku - również nie precyzuje szczegółowych warunków współpracy. W opinii Spółki list Intencyjny rozpoczyna dopiero zaawansowaną fazę negocjacji.

mat_987
0
Wpisów: 14
Wysłane: 2 grudnia 2011 09:45:13 przy kursie: 1,22 zł
Ostatnio nie dzieje się za wiele. Myślę, że inwestorzy są bardzo ostrożni co do Midasa i całego rynku, a info o podpisaniu listu intencyjnego jest tylko potwierdzeniem tego, że Solorzowi zależy na podniesieniu kursu. Tak, więc jestem raczej spokojny o niego, ale moim zdaniem nie możemy spodziewać się wielkich skoków jeśli nie otrzymamy jakiejś ważniejszej informacji. Chociaż z drugiej strony podmiot któremu zależy na wysokim kursie może sztucznie go zawyżyć. Tak czy inaczej nie wydaje mi się, żebyśmy mogli spodziewać się jakiejś obsuwy, a kurs będzie delikatnie, ale systematycznie rósł. Pytanie do jakiej kwoty.
Choć nie ukrywam, że w głębi liczę na nagłe wybicie spowodowane informacją lub prowokacją.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 4 grudnia 2011 04:18:53 przy kursie: 1,22 zł
antyweb.pl/lte-juz-w-plusie-kt...

Cytat:
Choć nie są to szczególnie niskie ceny, to nie odbiegają one wiele od kosztów, jakie należy ponieść przy normalnym internecie mobilnym. Dla przykładu PlayOnline 12 GB na 2 letnim kontrakcie, “mknący” z prędkością do 2Mb/s to wydatek rzędu 59 złotych miesięcznie, czyli tylko 16 złotych mniej (plus darmowy modem).

Wszystkie portale 'nowinek technicznych' robią autopromocję, pierwsze kilkadziesiąt tysięcy aktywacji LTE to pasjonaci na próbę. Jedyny zarzut wobec tej technologii to niezbyt duży zasięg, ale jak wiemy dzięki stacjom bazowym Plus GSM szybko ulegnie to zmianie.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 4 grudnia 2011 04:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

102 103 104 105 106

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,732 sek.

twhlwohg
pmtzydjh
yzzppeop
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cmguofhm
xnbtbsmc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat