PARTNER SERWISU
wgzooiwp
zdzisiek

zdzisiek

Ostatnie 10 wpisów
Lorenzo napisał(a):
Tak z ciekawości: czy ktoś próbował kupować akcje Berkshire Hathaway (mam na myśli BRK-B a nie BRK-A rzecz jasna)?

Tak, zarówno akcje jak i CFD na BRK, a czemu pytasz, jest coś niezwykłego w zakupie akcji "wujka" W.B.?

ok, dzięki, kilka pytań dodatkowych po analizie materiałów:
- jak wygląda realizacja prognozy przychodów na 2011?
- spółka notuje wysoką dynamikę wzrostu przychodów i zysku, zwłaszcza 2010/2009. Prognoza wzrostu na 2011 jest na ponad 35% wzrostu a na 2012 prognozowany jest wzrost przychodów ponad 65% r/r. Dlaczego akurat tak?
- spółka ma wysoką rentowność i dobrą dynamikę wzrostu, teoretycznie jest w stanie sfinansować ze środków własnych dużą część celów emisyjnych. Dlaczego pozyskanie środków z rynku?

dzięki za odpowiedzi, przeczytałem. Punkt za aktywną komunikację.

Ponieważ osobiście lubię szeroko rozumianą branżę IT, krótka analiza sensowności inwestycji (z góry przepraszam że amatorskie podejście)

Na początek, na podstawie notowań NC z dziś, średni P/E dla całego rynku, po odrzuceniu spółek które albo nie mają zysku albo ich P/E wynosi więcej niż 100 uzyskałem wartość 23,99 (średnia ze 144 spółek).

Wg. wstępnych informacji które zostały zamieszczone, Spółka chce się wycenić na poziomach porównywalnych do innych firm zajmujących się produkcją gier. Przyjmijmy te wspomniane 30mln (kosmos, ale niech będzie).

Kapitalizacja Spółki na NC przy wycenie powinna uwzględniać szereg ryzyk, min. ryzyko płynności rynku, kosztu kapitału i całej masy innych parametrów. Nie ma sensu wszystkiego przytaczać, dążę do tego, że wyceniając Spółkę przyjmuje się dyskonto do wyceny która wychodzi z wyceny porównawczej lub DCF. Ponieważ spółka jest młoda, a właściwie dopiero zastartowała, zamierza wyemitować na rynek 1,5% kapitału (ciekawe co na to GPW przy debiucie powie i czy dopuści) to dyskonto w stosunku do wyceny powinno być na poziomie 30-40%. Krakowskim targiem niech będzie 35%.

Aby uzyskać kapitalizację rynkową na poziomie 30mln to wycena spółki z analizy porównawczej / uzasadnionej dcf powinna być w okolicach 45mln.

Idąc dalej, wg super amatorskich wyliczeń i przy założeniu P/E na ok. 24, Spółka powinna mieć czystego zysku netto na poziomie 45mln / 24 = ok. 1,8 mln zł aby mogła się rynkowo wycenić na 30 mln.

Dodatkowo, przy takiej wycenie 1,5% kapitału da Spółce wpływ na poziomie 450 tys, zakładając że rynek "łyknie" taką wycenę. Odliczając od tego koszty emisji i inne kosztry organizacyjne, zostanie po emisji, również przyjmując dużo uproszczeń 350 tys. Mało jak na wyprodukowanie dużego projektu (a mówi sie o projektach)

Składając to wszystko w całość, moim zdaniem: no way. Przynajmniej rok działalności, pozytywne przepływy, wiarygodne dające się obiektywnie sprawdzić projekty i duuuużo niższa wycena + dużo większa procentowo emisja.

Oczywiście moim celem nie jest zniechęcanie, opisuję wyłącznie swój własny punkt widzenia i Spółce kibicuję, tylko że parametry z rynkowego punktu widzenia wydają się nierealne

osobiście korzystam z platformy saxo trader i mogę potwierdzić że działa, jest dostęp do rynku akcji, kontraktów, forex, etfy, cfd. Cokolwiek tylko chcesz, giełd do których jest dostęp jest kilkanaście, kilkanaście tysięcy instrumentów. Co do wysokości startowej - jak zaczynałem to było chyba 10 tys usd, trzeba sprawdzić czy się nie zmieniło.
Rachunek zakładasz szybko, pełna obsługa (również tel i mail) po polsku, depozyt składowany w banku nordea. Platforma zarówno w wersji web jak i standalone instalowana na kompie. Jak dla mnie jest ok.

tak sobie trochę pomarudzę, postaram się konstruktywnie:
- jeżeli debiut za 4 miesiące to projekcie finansowe lub ich zarys już powinny być. Cokolwiek wiarygodnego...

- firma powstała w kwietniu 2011 i pisze że produkcją gier zajmuje się ok. 90 osób. Oznaczać może to tylko właściwie jedno, mianowicie że są produkcje tworzone po godzinach przez pasjonatów / lub osoby formalnie w firmie nieistniejące. Z jednej strony super - brak kosztów wynagrodzeń itp, z drugiej - hm, ekipy nie zarządzane, luźna "spółdzielnia" wytwórcza, realnie rzecz biorąc istotne ryzyka że przedsięwzięcie się powiedzie.

Czy nie uważacie, że wejście na NC było by dużo bardziej wiarygodne gdyby spółka działała przez jakiś okres czasu i pokazała przepływy finansowe? Może lepiej skupić się na kilku / dwóch - trzech tytułach, sprzedać, zaliczyć przychód, zbudować core-team na stałe i ekipy współpracujące i mając konkretne, sprecyzowane plany zarówno finansowe jak i merytoryczne dot. produkcji wchodzić na rynek? Wam chyba było by łatwiej, a i rynek patrzyłby na spółkę nieco bardziej przychylnie (IMO)

weekend.., wysłałem pytanie do COA, czekam na info zwrotne, chciałem właśnie dostać jakiś materiał o ile nie jest jeszcze za późno, mnie się wstępnie podoba po zamieszczonych wynikach i tym co na www

Na stronie COA nie ma żadnej informacji o spółce, oferta wystartowała / anulowana?

Pod tym adresem można znaleźć opracowanie prof. Harrisa dot. tego, czy gra na giełdzie jest grą o sumie zerowej czy nie. Trochę długie opracowanie, ale może warto ;)

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 30 sierpnia 2013 01:08:10
Liczba wpisów: 9
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,294 sek.

vdvgfvrc
tyyifdue
xdkeusdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zhyaborm
exydaqjv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat