Tak.
|
|
Temat:
PHN
Szkoda, trza będzie dokupić ale kilka dni po debiucie, jak cena się unormuje.
|
|
Kupno Akcje 450,00 6,88 0,00 3096,00 Kupno Akcje 400,00 6,07 0,00 2428,00 Kupno Akcje 200,00 6,10 0,00 1220,00
Wg. kartki i ołówka:
Średnia zakupu: 6.42 Zysk/Strata -5,81% -391,50zl
Wg dbMakler:
Średnia zakupu: 6,08 ? Zysk/strata -2,3% -147zł
Jak oni to liczą?
|
|
Automatycznie zakładasz konto dbNet i z niego robisz operacje.
|
|
Skąd masz internet, jaki masz system i przeglądarkę?
|
|
Ja używam ubuntu od pierwszych wersji, linuksa od 1999. Na windows denerwowały mnie antywirusy, firewalle. Pracowałem też jako administrator systemów więc było minarękę, mieć wszystie narzędzia u siebie na komputerze. Dodatkowo jakoś większe poczucie bezpieczeństwa mam :) Co do domów maklerskich to działają: mBank, xtb, ing, db.
|
|
Od kilku dni używam konta dbMakler. Mam też emakler od mBank i sidoma od XTB. W dbMakler jest w zakładce podsumowującej papiery wartościowe rubryka "Średni kurs nabycia" i "Zysk/Strata". Co ciekawe te rubryki nie podają prawidłowych wartości tylko Średnia cena zakupu to ostatnia cena zakupu i przykładowo kupując 950 sztuk akcji po 2,16 i 1000 sztuk po 2,11 średnia to 2,13 a program pokazuje 2,11 i zamiast straty pokazuje zysk. Koszt zakupu pokazuje 4114,50 zamiast 4 162,00 Z pomocy programu:
Średni kurs nabycia – średni kurs nabycia jednej sztuki instrumentu finansowego, ważony ilością z transakcji zakupu. Prowizja związana z nabyciem instrumentu nie jest tu uwzględniana. Jeśli nie jest możliwe obliczenie tej wartości w polu będzie prezentowana wartość „brak danych”
Zysk/Strata % - wartość przedstawiająca różnicę pomiędzy bieżącą wyceną rynkową pozycji, a kosztem nabycia danej pozycji, wyrażona procentowo. Wartość ta nie uwzględnia prowizji;
Dzwoniłem na infolinię i tam dowiedziałem się, że "wszędzie tak jest" i to jest "poprawne wyliczenie". Co o tym myślicie?
|
|
Szkoda, że działa tylko pod MS Office.
|
|
Tak myślałem, dzięki!
|
|
Koledzy, nie mogę doczytać.
Mam spółkę A w ilości 1000 sztuk i ustawiam zlecenie sprzedaży po 1zł w WUJ 100 (10 paczek). Czy jeśli zrealizuję pierwszą paczkę to kolejna idzie od razu za nią czy idzie na koniec kolejki zleceń po 1zł?
|
|
Wielkie dzięki, a znacie może jakiś program, który poprowadzi za mnie te obliczenia, taki wirtualny portfel GPW.
|
|
Czy dobrze obliczam?
((Cena sprzedaży 1 akcji - prowizja biura) - (Cena zakupu akcji - prowizja biura)) x ilość akcji = mój przychód
np. Kupiłem 1000 akcji po 10zł a sprzedałem po 12zł
((12 - 0,39%)-(10 - 0,39%) x 1000 = 1992,2
|
|
Szukam programu do prowadzenia portfela gpw, żeby miał import z emaklera.
|
|