pixelg
Jaki DM na Mac'a - Warsztat - Forum StockWatch.pl
AD.bx ad0a2
AD.bx ad0b
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

1 2

Jaki DM na Mac'a

jtb
Dołączył: 2009-12-05
Wpisów: 239
Wysłane: 14 września 2010 13:40:24
Witam,
przesiadłem się 3 dni temu na MacBook'a Pro. No i jest problem (jeden jedyny ale najważniejszy). Mam dwa rachunki maklerskie, w mBanku oraz Millennium. Millenium wogóle niechodzi, a w mBanku co chwila zawieszają się notowania lub poprostu znika okno z notowaniami. Aktualizowałem przed chwilą Jave oraz przeglądarkę Safari, ale nic to nie dało. Czy ktoś wie czy jakieś biuro maklerskie działa na Mac'u ?
Owszem jest rozwiązanie w postaci instalacji wirtualnej maszyny, ale to ostateczność.

PS.
swoją drogą nie wiem jakim cudem istnieje jeszcze Windows.

paya
Dołączył: 2009-10-29
Wpisów: 267
Wysłane: 16 września 2010 15:41:13
Może trzeba spróbować na Firefox-ie dla MacOs. Ale nie wszystkie domy maklerskie obsługują tą zwierzęcą przeglądarkę. DM PKO BP chyba nie obsługuje.

Edit: Znalazłem coś dla Ciebie:

Cytat:
Nowy rachunek maklerski XTB został oparty na platformie transakcyjnej Sidoma Trader 8. Takiej samej platformy używa DM ING Securities, jednak w odróżnieniu od niego platforma XTB działa w środowisku Javy w nowym oknie i nie wymaga do obsługi korzystania z przeglądarki Internet Explorer. (sprostowanie: "Od dnia 8.09.2008 r. Sidoma w wersji 8 jest także dostępna w ING Securities. W chwili obecnej Klient może sam wybrać czy chce korzystać z wersji S.7 lub S.8" Ryszard Sikora, Dyrektor Departamentu Klientów Detalicznych, ING Securities SA). Jest to szczególnie istotne dla osób, które zrezygnowały z przeglądarki Microsoftu, bądź w ogóle nie korzystają z systemu operacyjnego Windows. Testy rachunku XTB przeprowadzaliśmy zarówno w środowisku Windows, jak i MacOS 10.5.4 i w obu wypadkach platforma funkcjonuje bez zarzutu.


www.bankier.pl/wiadomosc/Jaki-...
Edytowany: 16 września 2010 15:49

siekoo
Dołączył: 2009-07-16
Wpisów: 1 745
Wysłane: 16 września 2010 19:06:54
z Safari nie mialem problemow z Mbankim, ale 'biznes' gieldowy otwieram na Firefox'ie, bo pod innymi przegldarkami Ispag nie smiga. na FF mam kilka do kilkunastu zakladek i wszystko gra, jedynie, to w Ispag'u jak za szybko zaczniesz przelaczac pomiedzy walorami (niektore zczytuje z serwera dluzej) to potrafi zawiesic fox'a.
ogolnie polecam zrobic sobie przynajmniej 2 desktopy (expose & spaces), wtedy mozesz sobie prozdzielac i rozmiescic okna z poszczegolnymi stronami.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...


plynacyzrynkiem
Dołączył: 2009-08-01
Wpisów: 1 357
Wysłane: 16 września 2010 19:22:40
to zes sobie gola z tym makiem strzelil...moze przesiadz sie na amerykanski rynek, tam pewnie wieksza dostepnosc aplikacji na maka

windows be, ale z rynkiem sie nie walczy

WatchDog
WatchDog PREMIUM
Grupa: Bus Driver
Dołączył: 2008-07-25
Wpisów: 8 604
Wysłane: 16 września 2010 19:30:55
Załaduj Windows 7 na Bootcampa i po problemie.
Pracuję tak od ponad pół roku i jest gładziutko.

siekoo
Dołączył: 2009-07-16
Wpisów: 1 745
Wysłane: 16 września 2010 20:05:51
@plynacyzrynkiem
powiem Ci tak - przesiadlem sie 2 lata temu i zaluje tylko, ze tak pozno. nie brakuje mi aplikacji, bo to czego nie ma pod OSX'a mozna uruchomic pod winda (np. WineHQ), a ceny softu sa smieszne w porownaniu do cen dla windy.

@WD, bootcamp to tez jakies rozwiazanie, ale wtedy masz wybor albo-albo. sa maszyny wirtualne pod ktorymi mozna odpalic inny OS, bez potrzeby wyboru czy pracuje na OSX-ie czy 7-ce.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

jtb
Dołączył: 2009-12-05
Wpisów: 239
Wysłane: 17 września 2010 20:57:02
plynacyzrynkiem napisał(a):
to zes sobie gola z tym makiem strzelil...moze przesiadz sie na amerykanski rynek, tam pewnie wieksza dostepnosc aplikacji na maka

windows be, ale z rynkiem sie nie walczy

Powiem Ci tak. Fascynacje komputerami przechodziłem jeszcze w liceum w dobie BBS'ów, modemów 9600bps i numeru 0202122. Wtedy komputer był dla mnie poligonem doświadczalnym. Teraz mam parę niezbędnych programów, które użytkuję i wśród nich nie ma programu, którego odpowiednika nieznalazłem na Mac'a, nawet klient GG jest :-). Spowrotem na Windows już się raczej nie przesiądę i dlatego w miarę możliwości chciałbym uniknąć instalacji wszelkich BootCamp'ow, wirtualnych maszyn itp.
Dzięki Paya za informację. Sprawdzę to.

Taurus80
Dołączył: 2009-01-07
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 września 2010 21:05:36
Ja w tym roku tez mam zamiar wymienic sprzety i baaardzo bym chcial pozegnac sie z g...m windowsem, jednak przeraza mnie troche mysl ze bede musial kombinowac z oprogramowaniem :(
Ale jak to mowia przyjdzie czas przyjdzie rada :) a nie bedzie nic przyjemniejszego jak pozegnanie sie z windosowskimi problemami i choroba monopolisty :) salute

Swoja droga przydalby sie watek gdzie ludzie kozystajacy z innych systemow jak windows mogliby sie wymieniac doswiadczeniami i linkami do oprogramowania :) latwiej byloby nam wszystkim pozegnac sie z win.. wiedzac ze mamy wszystko potrzebne pod reka.
Moze ktos pokusilby sie o stwozenie watku i podeslanie kilku rozwiazan :)

paya
Dołączył: 2009-10-29
Wpisów: 267
Wysłane: 17 września 2010 23:06:18
jtb napisał(a):

Powiem Ci tak. Fascynacje komputerami przechodziłem jeszcze w liceum w dobie BBS'ów, modemów 9600bps i numeru 0202122.


Witam bratnią duszę. Też tak zaczynałem. Nie zapomnę tego trzeszczącego wybierania powyższego numeru telefonu przez modem.

WatchDog
WatchDog PREMIUM
Grupa: Bus Driver
Dołączył: 2008-07-25
Wpisów: 8 604
Wysłane: 18 września 2010 07:49:06
Kto miał 9600 ten rządził. Kto miał 2400 ten się też cieszył. Mega radocha jak się soft łączył z punktem Fido, żeby wymienić "pocztę".


v3nom
Dołączył: 2009-03-06
Wpisów: 3 049
Wysłane: 18 września 2010 12:35:09
Mnie także do końca życia będzie prześladował dźwięk wydobywający się z modemu oraz widok poszarpanych kresek na ekranie podczas strojenia głowicy w C64 thumbright


Ale, ale... Do pracy zawodowej tylko Linuks (sporo niskopoziomowych narzędzi podatnych na modyfikacje, praca zdalna, serwery, dość nieszablonowe projekty), Windows w celach giełdowych (wspomniany problem z softwarem). A MAC tylko do zastosowań medialnych typu (zaraz nastąpi fala krytyki) włącz/wyłącz film. Pracowałem na nim jakiś czas i powiem, że nigdy-przenigdy nie przygarnę do domu Angel

Ogólnie MAC to podbajerzony interface osadzony na UNIXie, na którym wzorował się Torvalds pisząc Linuksa. Oczywiście nie generalizuję, ale wszyscy użytkownicy maków (notebooków) z jakimi się spotkałem pracowali na nich baaaardzo wolno, jakby działali w jakimś slow-motion. Chociaż wiele z rozwiązań Apple jest bardzo przydatne, odniosłem wręcz wrażenie, że system jest zaprojektowany dla flegmatyków, którzy uwielbiają się napawać wszędobylskimi animacjami i wodotryskami Angel

No, ale to tylko moje całkowicie subiektywne zdanie, z którym zapewne się niewielu zgodzi, tak jak niewielu zgadza się z moim stylem prowadzenia Aaaaauta Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

nowy1960
Dołączył: 2009-07-21
Wpisów: 126
Wysłane: 18 września 2010 16:07:50
v3nom napisał(a):

Ale, ale... Do pracy zawodowej tylko Linuks (sporo niskopoziomowych narzędzi podatnych na modyfikacje, praca zdalna, serwery, dość nieszablonowe projekty), Windows w celach giełdowych (wspomniany problem z softwarem)

www.inwestorpolski.pl/?q=node/...
wig-30.pl/forum/viewtopic.php?...
Na googlach znajdziesz tego więcej. Sam używałem slackware 10, 10.1 ,10.2, 11 do tego Fedorę i FreeBsd, nie miałem windowsa w ogóle. Po 4 latach pożegnałem się z tymi systemami i kupiłem legalnego xp-ka. W sumie dziwię się ludziom narzekającym na windows.


v3nom
Dołączył: 2009-03-06
Wpisów: 3 049
Wysłane: 18 września 2010 16:22:44
Nowy, ja ze Slackware nie dałem rady, szacunek Angel

Korzystam z Fedory (FreeBSD na serwerach). Dzięki za linki, ale nie korzystam z NOLa (bossa? nie mam tam konta). Próbowałem za to kiedyś odpalić AMI pod Wine i faktycznie działał, ale jakby wolniej i wyglądał paskudnie (ikony).
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 18 września 2010 16:23

jtb
Dołączył: 2009-12-05
Wpisów: 239
Wysłane: 19 września 2010 11:18:50
v3nom napisał(a):


Ale, ale... Do pracy zawodowej tylko Linuks (sporo niskopoziomowych narzędzi podatnych na modyfikacje, praca zdalna, serwery, dość nieszablonowe projekty), Windows w celach giełdowych (wspomniany problem z softwarem). A MAC tylko do zastosowań medialnych typu (zaraz nastąpi fala krytyki) włącz/wyłącz film. Pracowałem na nim jakiś czas i powiem, że nigdy-przenigdy nie przygarnę do domu Angel

Połączenie z FidoNet'em udawało się tak raz na dzwonien, takie obłożenie było :-). Co do linuksa. Pierwszego swojego Linuxa z jądrem o jakiejś niewyobrażalnie niskim obecnie numerze, sciągnąłem właśnie z BBSa jakiegoś. Cały system znajdował się na 6 dyskietkach 1,44. Wersja nie miała zaimplementowaego nawet TCP/IP. Później dużo czasu poświęciłem na szukaniu TCP/IP po BBSach. Pojawienie się 0202122 w zasadzie spowodowało zanik BBS'ów, rozpoczęła się nowa era w tym kraju.

y3nom napisał(a):

Ogólnie MAC to podbajerzony interface osadzony na UNIXie, na którym wzorował się Torvalds pisząc Linuksa. Oczywiście nie generalizuję, ale wszyscy użytkownicy maków (notebooków) z jakimi się spotkałem pracowali na nich baaaardzo wolno, jakby działali w jakimś slow-motion. Chociaż wiele z rozwiązań Apple jest bardzo przydatne, odniosłem wręcz wrażenie, że system jest zaprojektowany dla flegmatyków, którzy uwielbiają się napawać wszędobylskimi animacjami i wodotryskami Angel

5lat temu do trybu graficznego, czy to x-windows, czy cokolwiek wchodziłem tylko by obejżeć strony www, wykorzystac staroffice. Głównym środowiskiem pracy był tryb tekstowy. Nawet kolory w trybie tekstowym w IRC były ekstrawagancją haha. Teraz jest zupełnie odwrotnie. Do Trybu tekstowego wchodzę tylko gdy coś trzeba zrobić u źródła, np sieć domowa nie działa choć wydaje się że wszystko OK :-). Zostałem zokienkowany i bardzo polubiłem te Macowe wodotryski, z których naśmiewałem się jeszcze administując parę lat temu serwerami Unixowymi oraz bazami Oracle. To se ne wrati :-)

jtb
Dołączył: 2009-12-05
Wpisów: 239
Wysłane: 19 września 2010 11:22:22
nowy1960 napisał(a):
v3nom napisał(a):

Ale, ale... Do pracy zawodowej tylko Linuks (sporo niskopoziomowych narzędzi podatnych na modyfikacje, praca zdalna, serwery, dość nieszablonowe projekty), Windows w celach giełdowych (wspomniany problem z softwarem)

www.inwestorpolski.pl/?q=node/...
wig-30.pl/forum/viewtopic.php?...
Na googlach znajdziesz tego więcej. Sam używałem slackware 10, 10.1 ,10.2, 11 do tego Fedorę i FreeBsd, nie miałem windowsa w ogóle. Po 4 latach pożegnałem się z tymi systemami i kupiłem legalnego xp-ka. W sumie dziwię się ludziom narzekającym na windows.


jak pojawiły się już "normalne" dystrybucje Linuxa, m.in. w super piśmie Linux+, to slackware był moją ulubioną dytrybucją. Był dość surowy i bardzo fajnie poddawał się wszelkim modyfikacjom. Ale o ile dobrze pamiętam to zatrzymałem się na wersji 6.. (?) z jądrem 2.0.x

v3nom
Dołączył: 2009-03-06
Wpisów: 3 049
Wysłane: 19 września 2010 11:52:48
jtb napisał(a):
Do Trybu tekstowego wchodzę tylko gdy coś trzeba zrobić u źródła, np sieć domowa nie działa choć wydaje się że wszystko OK :-). Zostałem zokienkowany i bardzo polubiłem te Macowe wodotryski, z których naśmiewałem się jeszcze administując parę lat temu serwerami Unixowymi oraz bazami Oracle. To se ne wrati :-)


Co racja to racja. Przecież ja nie piszę, że czytam forum z Lynxa czy innej przeglądarki tekstowej thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

Jackdent
Dołączył: 2011-09-27
Wpisów: 1
Wysłane: 17 września 2012 23:34:33
Po niedzielnej aktualizacji przestała mi działać SIDOMA z XTB. Jak u Was ? Macie jakieś pomysły ?

Tomek J
Dołączył: 2012-09-19
Wpisów: 1
Wysłane: 19 września 2012 12:00:50
U mnie już wszystko ok. Zresztą informowali o utrudnieniach na stronie - www.xtb.pl/nowosci-w-xtb/Aktua...

PrzemekG
Dołączył: 2012-03-05
Wpisów: 11
Wysłane: 20 września 2012 23:40:49
W Equity Magazine #08 był obszerny artykuł o inwestowaniu na Macu:
"Inwestor giełdowy na Maku, czyli bieg z przeszkodami", Michał Masłowski

mich_b
Dołączył: 2012-12-24
Wpisów: 17
Wysłane: 2 stycznia 2013 11:30:44
jtb napisał(a):
Witam,
przesiadłem się 3 dni temu na MacBook'a Pro. No i jest problem (jeden jedyny ale najważniejszy). Mam dwa rachunki maklerskie, w mBanku oraz Millennium. Millenium wogóle niechodzi, a w mBanku co chwila zawieszają się notowania lub poprostu znika okno z notowaniami. Aktualizowałem przed chwilą Jave oraz przeglądarkę Safari, ale nic to nie dało. Czy ktoś wie czy jakieś biuro maklerskie działa na Mac'u ?
Owszem jest rozwiązanie w postaci instalacji wirtualnej maszyny, ale to ostateczność.

PS.
swoją drogą nie wiem jakim cudem istnieje jeszcze Windows.


Zainstaluj na maćku 'okna' i wszystko będzie po staremu :P Skorzystaj z opcji bootcamp. Ja tak zrobiłem na wszystkich 3 makach i jestem bardzo zadowolony z tego jak windows pracuje na nich. Przy okazji mogę korzystać ze swoich ulubionych aplikacji :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
1 2

Nie możesz tworzyć nowych wątków.
Nie możesz odpowiadać w wątkach.
Nie możesz usuwać swoich wpisów.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz tworzyć ankiet.
Nie możesz głosować w ankietach.

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,120 sek.

AD.bx ad3a
Logowanie

Zaloguj
Zapamiętaj | Rejestruj | Aktywuj | Odzyskaj hasło
AD.bx ad3b
AD.bx ad3c
AD.bx ad3d