PARTNER SERWISU
tyjehzse
saturn

saturn

Ostatnie 10 wpisów
Dzieki za pomoc :)

Czy istnieje jakiś wykaz firm które zaczerpnęły opcje walutowe?

Dzieki

Czy co roku muszę składać PIT-8C? Czy składam go, tylko w tym roku co sprzedałem akcje?

Dzieki

Witajcie Wszyscy :)

To jest mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieje, ze pisze go w odpowiednim miejscu :).

Mam do Was pytanie, ponieważ myślę o zainwestowaniu pieniędzy na giełdzie.
Problem polega na tym, ze nie wiem gdzie mam otworzyć biuro maklerskie. Przejrzałem rożne oferty i wyszedłem z wnioskiem, ze mBank mam dość ciekawa ofertę. Nie pobiera żadnych pieniędzy za otwarcie konta. Czy możne ktoś się orientuje czy są jakieś ukryte opląty? Czy możne tez jest jakieś inny serwis maklerski, który jest bardziej atrakcyjny?

Wydaje mnie się, ze teraz (no możne nie teraz a za kilka miesięcy) jest dobry czas na inwestycje długo terminowe. Chciałbym to wykorzystać na zainwestowaniu pieniędzy i przy okazji uczyć się gry na giełdzie bo jeśli wpłacę pieniądze to zmotywuje mnie to do czytania i nauki. Kilka razy podchodziłem do nauki, ale na "sucho" nie miałem takiej motywacji. Chociaż nie chce grac (teraz) raczej myślę o długo terminowej inwestycji.

Poczytałem trochę o tym i wiąże się to z podatkami, prowizjami itd. Wiem tez aby się rozliczyć musi zostać wypełniony PIT-8C.

Chciałbym Was zapytać o pierwsze kroki od kwoty, która chcialbym zainwestować. Myślę o zainwestowaniu 10 000zl. Czy możne ktoś wyliczyć mniej więcej ile zapłacę za te wszystkie opląty jak prowizje + podatek itd.?

Co się stanie jeśli w danym roku stracę na giełdzie? Jak to się rozlicza?

Myślicie, ze lepiej inwestować w firmy z WIG20 czy możne zainwestować w małe i średnie firmy? W obecnej sytuacji kiedy wszystkie duże firmy straciły to chyba dobry moment aby zainwestować w duże spółki, które najprawdopodobniej się podniosą w dłuższym terminie. Moze ktoś mi powiedzieć czy dobrze myślę :).

Z gory dziekuje za pomoc.
Jacek

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 11 marca 2009 21:44:05
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,183 sek.

ftlglyuj
wlyekfmx
moiypxuc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aebzgzsl
nlzbnfxn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat