PARTNER SERWISU
wuvqtced
Poczatkujacy92

Poczatkujacy92

Ostatnie 10 wpisów
Na ile dni Brs zniknął z gpw? Kiedy będzie można kupić/sprzedać akcje?

Mam pytanie techniczne czemu spółka zadebiutowała jako Mercator-PDA, a nie normalnie?

Wydaje mi się, że ten temat będzie najlepszy do tego. Również mam pytanie o książkę Na sposób WB....

Może przytoczę fragment:

"Buffett woli posługiwać się tym,co nazywam dochodami dla włascicieli, a zatem zyskiem netto przedsiębiorstwa powiększonym o amortyzację, odpisy oraz umorzenia i pomniejszonym o nakłady kapitałowe i potrzebny wzrost środków obrotowych."

Dochód dla właścicieli = zysk netto + amortyzacja + odpisy + umorzenia - nakłady kapitałowe - potrzebny wzrost środków obrotowych

Czy dobrze przedstawiłem wzór na podstawie tekstu, mam jeszcze małe fundamentalne doświadczenie, w raporcie za 2012 r KGHM znalałem, zysk netto, amortyzację odpisy, ale umorzeń już nie, zamiast nakładów kapitałowych znalazłem nakłady inwestycyjne. Natomiast wzrost środków obrotowych jest przewidywaną wartością czy można gdzieś znaleźć go w raporcie, pod jakąś inną nazwą?

Nakłady kapitałowe będą tym samym co nakłady inwestycyjne? I teraz w sprawozdaniu za rok 2012 KGHM znalazłem nakłady inwestycyjne rzeczowe, nakłady inwestycyjne kapitałowe, czy powinienem to zsumować?

Mam pytanie czy jeśli zapisałem się na 230 akcji to czeka mnie redukcja, redukcja działa na zasadzie solidarnej czyli zapisałeś się na x otrzymasz 80% jak każdy pozostały inwestor indywidualny czy ucierpią Ci co zakupili większe pakiety?

Oki, ale czy można zapisać się na 500 szt. mają tylko gotówkę załóżmy przy cenie z dolnej części widełek czyli 59 zł, no bo różnica 59-74 to 15 zł co przy maksymalnym zapisie jest 7500 zł?

Mam pytanie, bo cena waha się 59-74 zł, jeśli będzie mniejsza niż 74 zł to wtedy można będzie dokupić za tą różnice którą zwrócą dodatkowe akcje?

Chciałbym się was spytać czy się nie mylę co do moich kalkulacji.Gdyby doszło do upadłości i podziału majątku Ganta to czy wystarczy pieniędzy dla akcjonariuszy?

Wartość Księgowa: 226,29 mln zł

Obligacje: 70 mln zł

Wartość rynkowa dzisiaj: 16,94 mln zł

Wiem że właściciele obligacji mają pierwszeństwo przed akcjonariuszami, ale czy przy obecnej wycenie inwestor odzyskałby zainwestowaną kwotę ( załóżmy te 0,48 zł za akcje) lub trochę więcej, nigdy nie brałem udziału przy likwidacji spółki, jej majątek zazwyczaj jest poniżej wartości księgowej sprzedawany? Ogólnie długo trwa taki proces?

Witam, od tygodnia w wolnych chwilach czytam "Inteligentnego Inwestora" Grahama. Podczas lektury nasuwają mi się pewne pytania, gdyż jestem początkujący i nie jestem pewien czy niektóre rzeczy dobrze zrozumiałem. Część rzeczy jest też dla mnie nowa np. temat obligacji. Chciałbym w tym temacie zadawać pytania związane z tą książką, aby lepiej zrozumieć tajniki inwestowania.

Pierwszym z pytań tyczy się rozdziału 6, chodzi mi o temat obligacji. Mianowicie Graham porusza, że

"Przykłady: AT&T z wykupem w 1986 roku po 2,5/8$ sprzedano za 50 centów, Atchison Topeka & Santa Fe RR po 4 z wykupem w 1995 roku po 51 centów"

1. czyli jak dobrze rozumiem AT&T kiedy je oferowano nabywam za 50 centów sztuka i gdy wygaśnie ich termin AT&T odkupi je za 2,5/8$?

2. Przez ten okres otrzymam odsetki za każdy rok i jeśli są inne warunki to i one zostaną spełnione jeśli firma nie upadnie i utrzyma rentowność? - wiem że AT&T to jedna z największych firm w USA ale ten upadek podaje dla przykładu.

3. Dodatkowo w tym okresie kurs danej obligacji może się wahać i ja mogę je sprzedać w każdej chwili np jak kupuje za te 50 centów i cena wzrośnie do 1 $ przez spekulacje?

4. Obligacje AT&T, rabat na nie liczony jest od 1 $ czy ceny wykupu?

5. Co świadczy właśnie ta różnica ceny sprzedaży a wykupu, nie chodzi mi o bonus dla inwestora lecz o te różnice, niektóre obligacje są sprzedawane za załóżmy 1,50$ inne za 0,50$?

Witam, jako że jestem początkującym inwestorem mam pytanie dotyczące hipotetycznego wielkiego kryzysu podobnego do tego z lat 30 XX wieku, gdyby do niego doszło, to co robić w sytuacji takiego załamania? Na pewno nie warto mieć akcji, ale co w zamian skoro firmy by padały to i obligacje odpadają. Lepsza byłaby gotówka czy jakiś inny sposób inwestycji? Nie wydaje się wam że USA do takiego scenariusza się zbliża? Ceny mają najwyższe w historii, a tak na prawdę powodów ku temu nie ma, moim zdaniem.

Dzięki za pomoc Saturas i cenną informację na jaką do tej pory nie zwracałem uwagi że zdarza się że podatek jest rekompensowany czasami gdy wypłacana jest dywidenda. Pozdrawiam

Mam pytanie czy wypłata dywidendy to jest 9,8 zł i już jest odliczony podatek czy od tej kwoty trzeba odliczyć podatek? I jaka jest stawka podatku od dywidendy?

Chciałbym się upewnić czy dobrze rozumuje, na rynku Catalyst mogę kupić obligacje będące już w obrocie, a gdzie mogę nabyć te które mają być wprowadzone?,

Mam na koncie maklerskim możliwość zakupu obligacji w obrocie i w miejscu prowizja jest wyrażona kwota złotówkowa to jest gwarantowana kwota jaka uzyskam po wygaśnięciu obligacji? Czy jak obligacja jest na 2-3 lata załóżmy to prowizja jest sumą odsetek za ten okres czy to się mnoży (prowizja*ilośc lat obligacji)? Jest jakiś poradnik krok po kroku po rynku obligacji?

PS Pytanie trochę z innej beczki. Gdzie najlepiej byłoby ulokować małe kwoty? Wprowadziłem do swoich miesięcznych dochodów pewien system przeznaczania kwot na różne rzeczy i mam też 10% całych swoich miesięcznych dochodów przeznaczać na inwestycje. Na co kwoty rzędu 100-500 zł miesięcznie będą najlepsze?

Ups nie doprecyzowałem chodziło mi o bank. Wibor + marża (czyli to ile bank jest dodatkowo skłonny dać licząc to ile zarobił na klientach z innych produktów?)

Witam,

Jako, że wymyśliłem sobie aby codziennie dowiadywać się czegoś ciekawego z jakiejkolwiek dziedziny życia, dzisiaj przyszedł czas na oprocentowanie lokat zwykłych.Skąd się bierze wysokość oprocentowania? Na podstawie czego jest ustalana? Chodzi o wysokość po jakiej bank pożycza pieniądze minus jego zysk z tego i to jest to oprocentowanie?

W parkiecie przeczytałem o zmianie opłat giełdowych nakładanych na domy maklerskie przez giełdę. Jak sądzicie, cena prowizji jaką sobie naliczają biura maklerskie ulegnie obniżeniu?

Źródło: www.parkiet.com/artykul/7,1287...

Cytat:
Warszawska giełda podjęła uchwałę w sprawie zmiany opłat giełdowych pobieranych od członków giełdy

. Nowy cennik przewiduje m.in. obniżkę opłaty stałej od zleceń na rynku akcji – większą niż pierwotnie giełda zaproponowała domom maklerskim. Obecnie taka opłata wynosi 1 zł. W nowym cenniku ma być to 20 gr. Pierwotnie proponowano 50 gr. Zmianie uległa także opłata stała od kontraktu terminowego z 1,7 zł do 1,6 zł. Giełda zdecydowała się także na obniżenie opłaty od transakcji typu day-trading na rynku terminowym w transakcjach sesyjnych oraz opłaty od transakcji dokonywanych na rachunek własny domu maklerskiego na rynku kontraktów terminowych.

Dzięki wielkie spróbuje, jeśli nie podołam to wezmę się za jakąś polską ktoś poleci jakiś tytuł?

Witam Państwa,

Czy moglibyście polecić mi jakąś książkę która nauczyła by mnie/wskazała jak się czyta sprawozdania finansowe różnych firm sa, sp z o.o. itp?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 23 marca 2014 16:05:32
Liczba wpisów: 17
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,196 sek.

tydvwnjw
bghgnumv
jwqerdok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syamyqyy
qgegklwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat