Na ile dni Brs zniknął z gpw? Kiedy będzie można kupić/sprzedać akcje?
|
|
Temat:
MERCATOR
Mam pytanie techniczne czemu spółka zadebiutowała jako Mercator-PDA, a nie normalnie?
|
|
Wydaje mi się, że ten temat będzie najlepszy do tego. Również mam pytanie o książkę Na sposób WB....
Może przytoczę fragment:
"Buffett woli posługiwać się tym,co nazywam dochodami dla włascicieli, a zatem zyskiem netto przedsiębiorstwa powiększonym o amortyzację, odpisy oraz umorzenia i pomniejszonym o nakłady kapitałowe i potrzebny wzrost środków obrotowych."
Dochód dla właścicieli = zysk netto + amortyzacja + odpisy + umorzenia - nakłady kapitałowe - potrzebny wzrost środków obrotowych
Czy dobrze przedstawiłem wzór na podstawie tekstu, mam jeszcze małe fundamentalne doświadczenie, w raporcie za 2012 r KGHM znalałem, zysk netto, amortyzację odpisy, ale umorzeń już nie, zamiast nakładów kapitałowych znalazłem nakłady inwestycyjne. Natomiast wzrost środków obrotowych jest przewidywaną wartością czy można gdzieś znaleźć go w raporcie, pod jakąś inną nazwą?
Nakłady kapitałowe będą tym samym co nakłady inwestycyjne? I teraz w sprawozdaniu za rok 2012 KGHM znalazłem nakłady inwestycyjne rzeczowe, nakłady inwestycyjne kapitałowe, czy powinienem to zsumować?
|
|
Temat:
PKPCARGO
Mam pytanie czy jeśli zapisałem się na 230 akcji to czeka mnie redukcja, redukcja działa na zasadzie solidarnej czyli zapisałeś się na x otrzymasz 80% jak każdy pozostały inwestor indywidualny czy ucierpią Ci co zakupili większe pakiety?
|
|
Temat:
PKPCARGO
Oki, ale czy można zapisać się na 500 szt. mają tylko gotówkę załóżmy przy cenie z dolnej części widełek czyli 59 zł, no bo różnica 59-74 to 15 zł co przy maksymalnym zapisie jest 7500 zł?
|
|
Temat:
PKPCARGO
Mam pytanie, bo cena waha się 59-74 zł, jeśli będzie mniejsza niż 74 zł to wtedy można będzie dokupić za tą różnice którą zwrócą dodatkowe akcje?
|
|
Temat:
GANT
Chciałbym się was spytać czy się nie mylę co do moich kalkulacji.Gdyby doszło do upadłości i podziału majątku Ganta to czy wystarczy pieniędzy dla akcjonariuszy?
Wartość Księgowa: 226,29 mln zł
Obligacje: 70 mln zł
Wartość rynkowa dzisiaj: 16,94 mln zł
Wiem że właściciele obligacji mają pierwszeństwo przed akcjonariuszami, ale czy przy obecnej wycenie inwestor odzyskałby zainwestowaną kwotę ( załóżmy te 0,48 zł za akcje) lub trochę więcej, nigdy nie brałem udziału przy likwidacji spółki, jej majątek zazwyczaj jest poniżej wartości księgowej sprzedawany? Ogólnie długo trwa taki proces?
|
|
Witam, od tygodnia w wolnych chwilach czytam "Inteligentnego Inwestora" Grahama. Podczas lektury nasuwają mi się pewne pytania, gdyż jestem początkujący i nie jestem pewien czy niektóre rzeczy dobrze zrozumiałem. Część rzeczy jest też dla mnie nowa np. temat obligacji. Chciałbym w tym temacie zadawać pytania związane z tą książką, aby lepiej zrozumieć tajniki inwestowania.
Pierwszym z pytań tyczy się rozdziału 6, chodzi mi o temat obligacji. Mianowicie Graham porusza, że
"Przykłady: AT&T z wykupem w 1986 roku po 2,5/8$ sprzedano za 50 centów, Atchison Topeka & Santa Fe RR po 4 z wykupem w 1995 roku po 51 centów"
1. czyli jak dobrze rozumiem AT&T kiedy je oferowano nabywam za 50 centów sztuka i gdy wygaśnie ich termin AT&T odkupi je za 2,5/8$?
2. Przez ten okres otrzymam odsetki za każdy rok i jeśli są inne warunki to i one zostaną spełnione jeśli firma nie upadnie i utrzyma rentowność? - wiem że AT&T to jedna z największych firm w USA ale ten upadek podaje dla przykładu.
3. Dodatkowo w tym okresie kurs danej obligacji może się wahać i ja mogę je sprzedać w każdej chwili np jak kupuje za te 50 centów i cena wzrośnie do 1 $ przez spekulacje?
4. Obligacje AT&T, rabat na nie liczony jest od 1 $ czy ceny wykupu?
5. Co świadczy właśnie ta różnica ceny sprzedaży a wykupu, nie chodzi mi o bonus dla inwestora lecz o te różnice, niektóre obligacje są sprzedawane za załóżmy 1,50$ inne za 0,50$?
|
|
Witam, jako że jestem początkującym inwestorem mam pytanie dotyczące hipotetycznego wielkiego kryzysu podobnego do tego z lat 30 XX wieku, gdyby do niego doszło, to co robić w sytuacji takiego załamania? Na pewno nie warto mieć akcji, ale co w zamian skoro firmy by padały to i obligacje odpadają. Lepsza byłaby gotówka czy jakiś inny sposób inwestycji? Nie wydaje się wam że USA do takiego scenariusza się zbliża? Ceny mają najwyższe w historii, a tak na prawdę powodów ku temu nie ma, moim zdaniem.
|
|
Temat:
KGHM
Dzięki za pomoc Saturas i cenną informację na jaką do tej pory nie zwracałem uwagi że zdarza się że podatek jest rekompensowany czasami gdy wypłacana jest dywidenda. Pozdrawiam
|
|
Temat:
KGHM
Mam pytanie czy wypłata dywidendy to jest 9,8 zł i już jest odliczony podatek czy od tej kwoty trzeba odliczyć podatek? I jaka jest stawka podatku od dywidendy?
|
|
Chciałbym się upewnić czy dobrze rozumuje, na rynku Catalyst mogę kupić obligacje będące już w obrocie, a gdzie mogę nabyć te które mają być wprowadzone?,
Mam na koncie maklerskim możliwość zakupu obligacji w obrocie i w miejscu prowizja jest wyrażona kwota złotówkowa to jest gwarantowana kwota jaka uzyskam po wygaśnięciu obligacji? Czy jak obligacja jest na 2-3 lata załóżmy to prowizja jest sumą odsetek za ten okres czy to się mnoży (prowizja*ilośc lat obligacji)? Jest jakiś poradnik krok po kroku po rynku obligacji?
PS Pytanie trochę z innej beczki. Gdzie najlepiej byłoby ulokować małe kwoty? Wprowadziłem do swoich miesięcznych dochodów pewien system przeznaczania kwot na różne rzeczy i mam też 10% całych swoich miesięcznych dochodów przeznaczać na inwestycje. Na co kwoty rzędu 100-500 zł miesięcznie będą najlepsze?
|
|
Ups nie doprecyzowałem chodziło mi o bank. Wibor + marża (czyli to ile bank jest dodatkowo skłonny dać licząc to ile zarobił na klientach z innych produktów?)
|
|
Witam,
Jako, że wymyśliłem sobie aby codziennie dowiadywać się czegoś ciekawego z jakiejkolwiek dziedziny życia, dzisiaj przyszedł czas na oprocentowanie lokat zwykłych.Skąd się bierze wysokość oprocentowania? Na podstawie czego jest ustalana? Chodzi o wysokość po jakiej bank pożycza pieniądze minus jego zysk z tego i to jest to oprocentowanie?
|
|
W parkiecie przeczytałem o zmianie opłat giełdowych nakładanych na domy maklerskie przez giełdę. Jak sądzicie, cena prowizji jaką sobie naliczają biura maklerskie ulegnie obniżeniu? Źródło: www.parkiet.com/artykul/7,1287...Cytat:Warszawska giełda podjęła uchwałę w sprawie zmiany opłat giełdowych pobieranych od członków giełdy
. Nowy cennik przewiduje m.in. obniżkę opłaty stałej od zleceń na rynku akcji – większą niż pierwotnie giełda zaproponowała domom maklerskim. Obecnie taka opłata wynosi 1 zł. W nowym cenniku ma być to 20 gr. Pierwotnie proponowano 50 gr. Zmianie uległa także opłata stała od kontraktu terminowego z 1,7 zł do 1,6 zł. Giełda zdecydowała się także na obniżenie opłaty od transakcji typu day-trading na rynku terminowym w transakcjach sesyjnych oraz opłaty od transakcji dokonywanych na rachunek własny domu maklerskiego na rynku kontraktów terminowych.
|
|
Dzięki wielkie spróbuje, jeśli nie podołam to wezmę się za jakąś polską ktoś poleci jakiś tytuł?
|
|
Witam Państwa,
Czy moglibyście polecić mi jakąś książkę która nauczyła by mnie/wskazała jak się czyta sprawozdania finansowe różnych firm sa, sp z o.o. itp?
|
|