negro69 napisał(a):Witam,
na początku chciałbym podkreślić, że jestem pod wrażeniem tej strony i szalonej liczby wartościowych informacji na niej zawartych.
Kiedyś grałem (spekulacyjnie) na giełdzie (akcje, futures), a teraz chciałbym to zmienić i zacząć inwestować (rozmyślnie i długoterminowo).
Moja sytuacja jest podobna i także jestem samoukiem w analizie finansowej. Co jakiś czas grzęznę nad jakimś zagadnieniem, kombinuję, liczę i kiedy nic nie wychodzi, mam ochotę potargać raport i natychmiast wrócić do AT i futuresów. Niektóre wątki na forum urywają się w pół gwizdka, a szkoda bo tematy są bardzo ciekawe.
Nadal Wawel, tak jak zaczął się wątek, sprawozdanie jednostkowe za 2012 r.
Liczę FCFF i zatrzymuję się przy zmianie KON.
Bilansowa zmiana stanu zapasów: -6241
Bilansowa zmiana stanu należności: 32440
Bilansowa zmiana stanu zobowiązań za wyjątkiem kredytów:
9260A teraz CFO.
Zmiana stanu zapasów: 6240
Zmiana stanu należności: -32439
Zmiana stanu zobowiązań za wyjątkiem kredytów:
18829Skąd wzięła się różnica w zobowiązaniach między bilansem a przepływami?
I teraz proszę powiedzieć, czy dobrze interpretuję.
Widzę, że zapasy się zmniejszyły, tzn. sprzedali więcej słodyczy z magazynu, gotówka wpłynęła.
Należności się zwiększyły, bo faktury nie zostały zapłacone, gotówki na koncie nie ma (jest mniej).
Zobowiązania się zwiększyły, czyli dobrze, długo trzymają gotówkę i nie płacą od razu.
Liczymy:
6240 + (-32439) + 18829 = (-7370)
Kapitał obrotowy się zwiększył, bo więcej gotówki „wyszło” ze spółki. Czyli niedobrze.
Jeśli źle to interpretuje, to proszę o komentarz.
Pytanie, jak zaprognozować KON w DCF? Jak np. oszacować przyszły poziom zapasów? Prognozujemy wtedy ceny surowców i koszty pozyskania?
Kolejna pozycja FCFF – inwestycje.
W 2012 r. wyniosły 25 mln. Na czym się opierać szacując poziom przyszłych nakładów? Przyjmować arbitralnie jakiś procentowy poziom od przychodów przeznaczany na inwestycje?
Licząc FCFF można przyjąć dla uproszczenia, że amortyzacja będzie się równała poniesionym inwestycjom?