2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
18 października 2013 13:32:07
teoretycznie, moze to byc dobra wiadomosc dla przyszlosci spolki...w prakyce oczywiscie moze to nie miec zadnego znaczenia wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
18 października 2013 15:05:15
Fajny niby projekt, ale perspektywa 2030 r, nijak się ma do debiutu Cargo.
Mnie tam bardziej frapuje (teoretycznie, bo nie wchodzę), fenomen w światowej skali - 180 związków zawodowych w jednej firmie. 3 razy czytałem i myślałem, że się komuś 1 zero dopisało! :) Dostali za psi ... akcje, a podejmują strajk głodowy w proteście przeciwko potencjalnym zwolnieniom! No firma - marzenie inwestora! :) Mam nadzieję, że emisja się nie uda.
|
|
0 Dołączył: 2012-10-11 Wpisów: 17
Wysłane:
20 października 2013 19:09:23
Mam pytanie, bo cena waha się 59-74 zł, jeśli będzie mniejsza niż 74 zł to wtedy można będzie dokupić za tą różnice którą zwrócą dodatkowe akcje?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-01-22 Wpisów: 19
Wysłane:
20 października 2013 19:11:51
Zapisujesz się na ilość. Także jak zapiszesz się na 500 akcji po 74 zł, a cena będzie ustalona np na 60 zł to dostaniesz 500 akcji po 60, przy założeniu, że nie będzie redukcji. Reszta kasy wróci ci na konto jako gotówka.
|
|
Wysłane:
20 października 2013 19:18:17
Oki, ale czy można zapisać się na 500 szt. mają tylko gotówkę załóżmy przy cenie z dolnej części widełek czyli 59 zł, no bo różnica 59-74 to 15 zł co przy maksymalnym zapisie jest 7500 zł?
|
|
0 Dołączył: 2010-01-22 Wpisów: 19
Wysłane:
20 października 2013 20:48:46
Żeby się zapisać na 500 akcji musisz mieć 37k zł. Zapisujesz się po cenie maksymalnej. Jeśli potem cena będzie niższa tak jak pisałem np. 60 zł, to 7k zł wróci Ci na konto.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
21 października 2013 19:18:15
W ostatni dzień zapisałem się na pakiet akcji. Jak dla mnie cena docelowa 110 zł i sprzedaje. Może na przestrzeni roku, a może szybciej, ale skłaniam się ku drugiej opcji. Trzy cyfry w cenie zobaczymy szybciej niż nam się wydaje. Przy szybkim dojściu do 110 zł, rozważę przytrzymanie spółki na okres dłuższy niż rok.
Za wzrostową opcją przemawiają: - obniżenie kosztów pracowniczych - restrukturyzacja zatrudnienia, - obniżenie kosztów używania sieci kolejowych - PKP PLK zapowiedziało obniżenie stawek o ok. 20%, - obniżenie kosztów transportu - spadające ceny ropy i prądu w perspektywie najbliższego roku, - słabe wyniki za I półrocze to efekt dołka w gospodarce, który mamy za sobą, - wzrost w realnej gospodarce w III i IV kw 2013 i w całym 2014 odbije się pozytywnie na wynikach spółki, - zapowiedzi utrzymania przewagi węgla nad OZE, zapewni stałe przychody dla spółki na najbliższe lata w tym segmencie, - perspektywa wzrostu wymiany handlowej pomiędzy Rosją, Ukrainą a UE w najbliższych latach, - Polska jest największą "montownią" UE, więc transporty półfabrykatów i produktów finalnych będą się zwiększały, - UE stawia na rozwój infrastruktury kolejowej i przekierowuje środki na inwestycje w tym segmencie.
Negatywne przesłanki: - niepewna koniunktura w gospodarce światowej i kłopoty z zadłużeniem państw, - niepewność finalnego zamysłu właściciela PKP Cargo (czy zostanie sprywatyzowana w 100%, czy też pakiet większościowy pozostanie w rękach państwa),
Większość jednak przemawia za pozytywnym scenariuszem. W perspektywie wzrostu PKB Polski w najbliższych latach połączone z obniżaniem kosztów działalności, daje możliwość osiągnięcia jeszcze większych zysków niż zakładają analitycy, czyli powyżej 400 mln rocznie.
Jeśli dodamy do tego, że jest to druga największa firma w Europie, perspektywę płacenia dywidendy oraz to, że może być to łakomy kąsek dla inwestorów zagranicznych, daje to duże szanse na stabilne i mocne wzrosty.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
21 października 2013 20:20:07
Ja tez zapisalem sie. Generalnie nie rozumiem skad tylu krytykantow skoro cena naprawde wydaje sie atrakcyjna ,a znajac zycie to instytucjonalni wynegocjuja jej obnizke  Wiadome,ze sa ryzyka jak np. zwiazki zawodowe ale to przeciez gielda...
|
|
Wysłane:
22 października 2013 17:20:08
Przy cenie 68 zł popyt 4-krotnie przewyższył podaż, hm....  W dniu debiutu będzie ciekawie....
|
|
Wysłane:
23 października 2013 10:35:49
Mam pytanie czy jeśli zapisałem się na 230 akcji to czeka mnie redukcja, redukcja działa na zasadzie solidarnej czyli zapisałeś się na x otrzymasz 80% jak każdy pozostały inwestor indywidualny czy ucierpią Ci co zakupili większe pakiety?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
23 października 2013 12:18:23
@Poczatkujacy92 Nie wiem jak wygląda to w przypadku klientów instytucjonalnych, ale w przypadku drobnicy redukcja działa solidarnie, niezależnie od wielkości zapisu.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
23 października 2013 12:26:38
Skąd takie info? Obowiązuje zasada maksymalnego zapisu. Inwestorzy, którzy zapisali się na mniej akcji niż maksymalny przydział, dostaną cały pakiet. Wielkość maksymalnego przydziału nie jest jeszcze określona, ale zlecenie w wielkości 230 sztuk powinno być zrealizowane w całości może lekko zredukowane. Zapisów jest podobno na 5 mln akcji od 25 tys. inwestorów. Średnio wychodzi 144 akcje na głowę. Im więcej inwestorów zapisało się na pakiet mniejszy niż 144 akcje tym maksymalny możliwy przydział będzie większy. Cytat:Dla Inwestorów Indywidualnych będzie obowiązywać zasada „Maksymalnego Przydziału”. Oznacza to, że na podstawie ważnych zapisów złożonych przez Inwestorów Indywidualnych zostanie określona maksymalna liczba akcji, które mogą zostać przydzielone takim inwestorom.
Zapisy, które będą opiewały na mniejszą lub równą liczbę akcji zostaną zrealizowane w pełni, natomiast te, które będą przekraczały ten poziom zostaną zrealizowane na poziomie maksymalnego przydziału. Intencją Akcjonariusza Sprzedającego jest, aby do Inwestorów Indywidualnych trafiło 15% Akcji Oferowanych (przy czym Akcjonariusz Sprzedający po konsultacji i w uzgodnieniu z Globalnymi Koordynatorami zastrzega sobie prawo do zmiany tej liczby do 20%). www.pkp-cargo.pl/oferta-public...
Edytowany: 23 października 2013 12:43
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
24 października 2013 14:17:23
pulsinwestora.pb.pl/3387642,72...T rzy instytucje dostały dużo, a pozostali tyle, co kot napłakał. Przydział jest o tyle niesprawiedliwy, że my, jako jedni z pierwszych, złożyliśmy zapisy po najwyższej cenie, a dostaliśmy zaledwie 7 proc. tego, na co się zapisaliśmyciekawe czy przypadkiem te 3 fundusze to nie są zachodnie fundusze.. no jeśli sytuacja się nie pogorszy.. to debiut będzie chyba powyżej moich założeń....
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
24 października 2013 17:13:39
Jak widać Zbigniew Jakubas również był zainteresowany dużym pakietem akcji, co źle nie wróży i cena 110zł może stać się realna. Cytat:Mennica Polska złożyła zapisy na 4.285.714 akcji PKP Cargo. Łączna wartość złożonej oferty to niecałe 300 mln zł - poinformowała Mennica Polska w komunikacie. Mennica oferowała 70 zł za akcję PKP Cargo.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
24 października 2013 17:34:52
bankrucik napisał(a):pulsinwestora.pb.pl/3387642,72...T rzy instytucje dostały dużo, a pozostali tyle, co kot napłakał. Przydział jest o tyle niesprawiedliwy, że my, jako jedni z pierwszych, złożyliśmy zapisy po najwyższej cenie, a dostaliśmy zaledwie 7 proc. tego, na co się zapisaliśmyciekawe czy przypadkiem te 3 fundusze to nie są zachodnie fundusze.. no jeśli sytuacja się nie pogorszy.. to debiut będzie chyba powyżej moich założeń.... jednym z tych 3 instytucji jest zapewne Mennica jak się dziś dowiedzieliśmy, drugim jest zapewne EBOiR, a trzecim na razie nie wiadomo. EBOiR miał chyba wziąć ponad 5%, więc razem z Mennicą już 15% znika z free floatu. edit. właśnie doczytałem, że Jakubas powiedział, że Mennica jednak nic nie dostała mimo oferowania 70 zł za akcję w takim razie z tych 3 instytucji wiadomym zostaje tylko EBOiR Dziwne, że oferując cenę wyższą nic nie dostali, jednak Jarek Kaczyński miał rację, że cena była zaniżona
Edytowany: 24 października 2013 17:49
|
|
Wysłane:
24 października 2013 18:10:40
Tak jak już pisałem, odnoszę wrażenie, że szykuje nam się przejęcie na tej spółce i zagranica jest zainteresowana tym kąskiem. Nie jest to DB, bo oni eksplorują nasz rynek od dłuższego czasu. Cena od początku wydawała mi się atrakcyjna i myślę, że ktoś Jarkowi to podpowiedział, więc będą grali na nutę sprzedawania majątku SP za pół ceny.
Reasumując, zagadek jest więcej. TFI nie dostały, Jakubas nie dostał, więc wszystko wskazuje na zagranicę.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
24 października 2013 20:20:23
serpico napisał(a):Tak jak już pisałem, odnoszę wrażenie, że szykuje nam się przejęcie na tej spółce i zagranica jest zainteresowana tym kąskiem. Nie jest to DB, bo oni eksplorują nasz rynek od dłuższego czasu. ..... A przypadkiem DB nie wycofuje się właśnie z naszego rynku?
|
|
0 Dołączył: 2012-02-26 Wpisów: 129
Wysłane:
24 października 2013 22:42:02
serpico napisał(a):Tak jak już pisałem, odnoszę wrażenie, że szykuje nam się przejęcie na tej spółce i zagranica jest zainteresowana tym kąskiem. Nie jest to DB, bo oni eksplorują nasz rynek od dłuższego czasu. Cena od początku wydawała mi się atrakcyjna i myślę, że ktoś Jarkowi to podpowiedział, więc będą grali na nutę sprzedawania majątku SP za pół ceny.
Reasumując, zagadek jest więcej. TFI nie dostały, Jakubas nie dostał, więc wszystko wskazuje na zagranicę. Człowieku! jakie przejęcie abstrahuję już nawet od faktu, ze to fizycznie nie jest możliwe (sprzedawany jest pakiet mniejszościowy). Ale nawet w dającej się przewidzieć przyszłości nie widzę na to wielkich szans. Przynajmniej póki nie będzie to rynek prawdziwie konkurencyjny. Czystą głupotą byłoby sprzedawać pakiet większościowy spółki wraz z takim kawałkiem rynku. A jeżeli to zagranica dostała tyle akcji (wyłaczając EBOR) to ja bym się tak nie cieszył... Vae victis !
Edytowany: 24 października 2013 22:43
|
|
Wysłane:
25 października 2013 09:10:50
@Medelin Cytat:Czystą głupotą byłoby sprzedawać pakiet większościowy spółki wraz z takim kawałkiem rynku. Znam kilkanaście spółek "z dużym kawałkiem rynku", które są na giełdzie, a były sprzedawane przez SP. Jedno nie przeszkadza drugiemu. Po to jest prywatyzacja, by spółki nie znajdowały się w rękach polityków. Cytat:Przynajmniej póki nie będzie to rynek prawdziwie konkurencyjny. Jest bardzo konkurencyjny, tylko trzeba popatrzeć na liczby. PKP Cargo ma ok 50% rynku, a przewoźników jest ponad 14. Dokładne dane tu: www.utk.gov.pl/pl/analizy-i-mo...Cytat:abstrahuję już nawet od faktu, ze to fizycznie nie jest możliwe (sprzedawany jest pakiet mniejszościowy). Ale nawet w dającej się przewidzieć przyszłości nie widzę na to wielkich szans. Dlaczego fizycznie to nie jest możliwe? Dlaczego nie ma na to szans? Proponuje poczytać, by dowiedzieć się, że PKP nie wyklucza sprzedaży pakietu większościowego w najbliższym czasie, w zależności od debiutu na GPW. Należy to rozumieć, że PKP jest zainteresowane sprzedażą PKP Cargo w całości dla inwestora strategicznego.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
25 października 2013 10:21:19
marcos napisał(a):A gdzie te komentarze tych cwaniaków co pisali: kto o kupi? Jak widać popyt jest duży i choć sam zapisałem się na 500 to jak dostane 150 to będzie dobrze. Twojego komentarza przed faktem,głosu "za" jakoś nie dostrzegłem.  Jaki popyt był rzeczywiście, nie wiadomo. Znowu państwowy właściciel wyczynia jakoweś cuda - wianki i wystawia się na podejrzenia, że nierówno traktuje podmioty. Posłuchajcie P. Jakubasa - trudno się nie zgodzić ze słowami o dyskryminacji.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.