Temat:
PKOBP
Czy ktoś ma jakieś przemyślenia, jak wpłynie wiadomość o ustanowionej zerowej dywidendzie na kurs akcji? W sumie byłby to pierwszy raz w dziesięcioletniej dywidendowej historii spółki.
|
|
Ogólnie musisz się liczyć z 30% podatkiem od zysków z dywidend naliczanym w USA. Także lepiej najpierw rozważ czy opłaca sie Ci inwestować w stanach, to znaczy czy koszty odzyskania 11% zapłaconego podatku nie będzie mniejsze niż koszty firmy odzyskującej podatek.
|
|
|
|
Dzięki za odpowiedz. No właśnie, może ktoś już odzyskiwał w ten sposób pieiądze?
|
|
Witam Otóż właśnie! Na rachunek w moim domu maklerskim trafia dywidenda opodatkowana na 30% (czyli zamiast 1000$ dostaję tylko 700$) Pytanie do bardziej wtajemniczonych, jaka jest procedura odzyskania 11% dywidendy i kiedy (albo czy w ogóle) gra jest warta świeczki. Chciałbym zainwestować troche więcej grosza stąd pytanie. Z tego co sie dowiedziałem biuro maklerskie nie interesuje się tym i z żaden sposób nie uczestniczy w procedurze odzyskiwania pieniędzy.
|
|
Mam pytanie czy mogę jeszcze jakoś wlaczyć o pieniądze z obligacji MEW SA? Do tej pory nic nie wysłałem do sądu. Czy jeżeli nie wyślę 'pism' nie mam szansy na odzyskanie pieniędzy?
I jeszcze prośba o jakieś rady, czy trzeba robić odpisy u notariusza czy wystarczy tylko potwierdzenie z domu maklerskiego o posiadaniu obligacji? Jeżeli ktoś juz ma to za sobą to jakoś to łopatologicznie rozpisać, co zrobić i jak. Pierwszy raz taką sytuacje mam i nie za bardzo wiem co i w jakiej kolejności trzeba zrobić...
|
|
Tak. Kwota dywidendy wypłacana przez daną spółkę w obcej walucie, przeliczana jest według średniego kursu NBP.
|
|
Wypłata dywidendyCytat:Przeliczenie na walutę obcą wypłacanej dywidendy następuje zależnie od źródła pochodzenia waluty, a mianowicie:
1) jeżeli jednostka walutę zakupiła w banku lub kantorze, to przeliczenia dywidendy na walutę obcą może dokonać w dniu jej wypłaty po kursie sprzedaży (ewentualnie indywidualnie wynegocjowanym) ustalonym przez bank lub kantor,
2) jeżeli jednostka posiada własny rachunek walutowy i do wypłaty dywidendy wykorzystała własne środki, to przeliczenie dywidendy na walutę obcą nastąpi według kursu po jakim wyceniała rozchód środków z tego rachunku, najczęściej jest to kurs, po jakim walutę wyceniono w momencie jej wpływu na rachunek walutowy, czyli tzw. kurs historyczny.
Należy zaznaczyć, iż w obu wyżej wymienionych przypadkach (pkt 1 i 2) nie wystąpią różnice kursowe na rozrachunkach.
Jednostka może również w swojej polityce rachunkowości przyjąć do przeliczenia kwoty dywidendy na walutę obcą inny kurs, np. średni NBP z dnia jej wypłaty lub średni NBP z dnia podjęcia uchwały o przyznaniu dywidendy. Może on też wynikać z samej uchwały o podziale zysku. Jednak w takim przypadku, z uwagi na to, że kurs zastosowany do przeliczenia kwoty dywidendy na walutę obcą może się różnić od kursu zastosowanego do wyceny rozchodu tej waluty, mogą powstać różnice kursowe na rozrachunkach.
|
|
no to jest nas 3 ;)
|
|
Odsetki z obligacji ROD0813 są już na moim koncie w bosiu.
|
|